15 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Grupul de Sustinere a Proiectului Rosia Montana il acuza de rea-credinta pe directorul WWF Romania, Magor Csibi, cu privire la declaratiile facute pe tema proiectului de modificare a legii minelor

Scris de: L.J. | pdf | print

21 September 2011 16:22
Vizualizari: 6198

Subiectul ”Rosia Montana” creaza in ultima vreme o avalansa de luari de pozitie, majoritatea pro-proiect, dupa ce, ani de zile, o serie de ONG-uri si unii europarlamentari precum Monica Macovei au facut tot posibilul pentru a pune talpi derularii proiectului de exploatare. Dupa ce, in urma cu doua zile, Asociatia Cultural a Maghiarilor din Abrud (ACMA) si-a exprimat, intr-o scrisoare deschisa, regretul fata de orgoliile politice si a respins cu hotarare declaratiile anti-UDMR ale lui Laszlo Tokes, in care acesta incrimina conducerea pe tara a acestei formatiuni in legatura cu investitia miniera de la Rosia Montana, azi, 21 septembrie, apare o alta scrisoare de sustinere a proiectului din partea grupului care are exact aceasta denumire.


In cuprinsul acestei scrisori, Grupul de Sustinere a Proiectului Rosia Montanaformat din 50 de membri care reprezinta organizatii nonguvernamentale, primarii din judetele Alba si Hunedoara, universitati cu traditie, precum și asociatii patronale si organizatii sindicale reprezentative la nivel regional și national,atrageatentia asupra pozitiei partinitoare si incorecte a directorului World Wide Fund For Nature Romania, dl. Magor Csibi, prezentata intr-un articol publicat pe website-ul WWF si preluat de Agentia “France Presse” in data de 9 septembrie 2011.In articol, Magos Csibi acuza faptul ca un proiect de modificare a legii minelor din Romania ar favoriza companiile private in detrimentul statului si al cetatenilor. Grupul de Sustinere a Proiectului Rosia Montana considera ca proiectul de modificare a legii minelor corespunde legislatiilor similare din alte State Membre UE (care permit exproprierea proprietatii private in cazul resurselor minerale care sunt considerate de utilitate publica).

Grupul de sustinere a proiectului RM arata ca ”noua lege a minelor ofera un mediu prielnic si va atrage investitiile necesare pentru a ecologiza aceste mine abandonate. In plus, in fostele comunitati miniere, precum cea de la Rosia Montana – la care se face referire in materialul WWF – somajul si saracia ating cote maxime. Credem cu tarie ca proiectul minier Rosia Montana, alaturi de alte proiecte miniere moderne poate crea premizele unei dezvoltari durabile la nivel regional si national. Dupa stiinta noastra, Proiectul Rosia Montana este creat pentru a deveni “o mina model” facand demersuri pentru neutralitatea carbonului si un impact net pozitiv asupra biodiversitatii. De aceea, v-am incuraja mai degraba sa cooperati sau cel putin sa dialogati cu industria, in loc de a va opune pe baza unor acuzatii partinitoare si nefondate. De fapt, pe website-ul WWF se afirma ca organizatia nu se opune dezvoltarii si ne asteptam ca acest principiu sa fie aplicat si in activitatile dumneavoastra din Romania. Insa, din pacate, constatam ca pozitia WWF cu privire la legeaminelor dovedeste exact contrariul. Modificarile pe care le critica articolul respectiv sunt tocmai acelea care ar permite revigorarea unei zone care intotdeauna a depins de minerit. Regretam sincer faptul ca dl. Magor Csibi utilizeaza organizatia World Wildlife Fund ca vehicul pentru promovarea si continuarea ideilor politice pe care le-a sustinut in timpul mandatului sau de europarlamentar. Blogul de europarlamentar al dlui. Csibi inca este activ, iar pe el se poate vedea o sectiune speciala dedicata luptei sale contra proiectului minier de la Rosia Montana si a companiei care il dezvolta. Acest lucru dovedeste lipsa de obiectivitate si neutralitate a dlui. Csibi in abordarea subiectului Rosia Montana, ceea ce, dupa parerea noastra, il descalifica din pozitia de director al unui ONG cu reputatie internationala precum WWF, printre ale carui principii fundamentale, dupa cum se precizeaza pe website-ul WWF, ar trebui sa se numere lipsa de parti pris si a oricarei implicari politice. Dl. Csibi si-a construit insasi cariera de europarlamentar in jurul ideii profund politice de lupta inversunata contra investitiei private de la Rosia Montana, declarand de nenumarate ori in campania sa pentru alegerile de europarlamentar ca “stoparea exploatatiei miniere de la Rosia Montana va fi una din prioritatile sale daca va fi ales in Parlamentul European” (interviu acordat Rompres in data 11 august 2007). Nu credem ca o persoana cu opinii politice poate conduce activitatea din Romania a unui ONG cu o reputatie de obiectivitate incontestatibila precum WWF.

Dorim sa precizam ca proiectul de lege la care face referire dl. Magor Csibi in articolul publicat pe website-ul WWF nu creeaza un cadru juridic nou pentru expropriere, caci aceasta este deja clar reglementata in Romania. Proiectul respectiv face doar un pas inainte in sensul ca fixeaza termene mai clare in care procedurile de expropriere trebuie aplicate. De altfel, acest proiect de modificare a legii minelor nu este singurul care reglementeaza aceste aspecte, avand in vedere ca masuri chiar mai stricte, de expropriere sunt prevazute in Legea 255/2010 care se refera indeosebi la companiile miniere din industria extractiva a lignitului. Consideram inacceptabila acuzatia grava conform careia companiile care au licenta de exploatare in Romania sunt suspectate ca vor comite un abuz daca aceste modificari legislative se vor aplica. Este un atac lipsit de etica vizavi de mediul de business din Romania, la care nu putem sa nu reactionam. Dorim de asemenea sa precizam ca aceste modificari legislative vor ajuta intreaga industrie miniera din Romania si nu doar o companie, cum se arata in articolul respectiv. Pe scurt, proiectul propune un cadru de reglementare coerent prin stabilirea unor termene clare de autorizare a proiectelor miniere, pentru a stimula astfel investitiile atat de necesare intr-un sector care a decazut dramatic in ultimii 20 de ani. Romania are nevoie de o strategie de exploatare a materiilor prime, acestea fiind esentiale pentru functionarea durabilă a societătilor moderne si a economiilor nationale”.

Comentarii

# @asociatia "vrem un jaf national la Rosia Montana" date 21 September 2011 20:24 +2

Compania RMGC varsa zeci de milioane de euro catre mass-media, ONG-uri, asa zisi academicieni, profesori, cu diplome luate la marile"uzine "de diplome din Romania, pentru a sustine exploatarea aurului romanesc si transferarea acestuia in buzunarele - nici nu stim cum se numesc acestia- 1. Ei sustin ca zona Rosia Montana este lovita de somaj si saracie - acesta nu este un motiv - Romania intreaga este lovita de somaj si saracie. 2. Da, suntem de acord sa exploatam aurul, dar nu RMGC, ci doar Compania de Stat Miniera din Romania, pentru ca aurul sa ajunga 100% in favoarea Romaniei, respectiv cetatenilor acestei tari.

# Care companie de stat? date 22 September 2011 17:35 0

care companie de tsta bai labarilor, astia cu "nu ne vindem tara", comunisti belicosi, daca ale tari aveau Rosia Montana si un investotor care sa ofere pe gratis statului roman- care n-are nici o investitie - milioane de euro anual, nu stateau o clipa pe ganduri. noi nec...cam in straga si-n dreapta, sub fuste macoviste, de-aia am ajuns unde-am ajus!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva