6 February 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GURISTUL VASILICA INDEAMNA LA REVOLTA – Danilet se pregateste de protest: “Luni, intre orele 12 si 13, judecatorii si procurorii vor imbraca robele si vor iesi in fata tribunalelor”. Judecatorul Cristi Vasilica Danilet insulta reprezentantii poporului: “Fraternizare intre parlamentari si infractori”. Adeptii lui Vasilica trebuie sa aiba mare grija: intreruperea activitatii este o forma de greva, iar magistratii nu au voie sa faca greva. Purtarea robelor in afara instantei este interzisa

Scris de: George TARATA | pdf | print

17 December 2017 12:20
Vizualizari: 7276

Judecatorul Cristi Vasilica Danilet (foto) a prins momentul oportun pentru a se baga in seama, astfel incat lumea sa isi aduca aminte ca inca mai exista. Si ce moment putea fi mai bun decat scandalul legat de modificarile la Legile Justitiei si propunerile de modificare a Codurilor penale. Problema este ca guristul Vasilica - il numim astfel gratie placerii lui de a canta si de a face pe solistul vocal – se baga in seama intr-un mod care, pe viitor, i-ar putea atrage o actiune disciplinara. Vasilica Danilet este cuprins de un spirit revolutionar si incita judecatorii si procurorii sa intrerupa activitatea si sa iasa in strada, in robe. Asta desi intreruperea activitatii este o forma de greva, iar magistratilor le este interzis sa faca greva, iar purtarea robei in afara salilor de judecata este strict interzisa.

Vasilica Danilet nu doar ca indeamna magistratii sa protesteze in strada, dar pretinde ca exista deja un grup de judecatori care vor face acest lucru. Este vorba despre judecatori si procurori din judetele Cluj, Salaj, Maramures si Bistrita Nasaud cu care el insusi a discutat si care si-au dat acordul sa protesteze in robe, in strada. Vasilica a dezvaluit intr-o declaratie acordata, vineri 15 decembrie 2017, postului de radio Europafm (locul unde descaleca si sefa DNA Laura Kovesi, din cand in cand), ca magistratii din cele patru judete vor intrerupe activitatea luni, 18 decembrie 2017, intre orele 12 si 13, urmand sa iasa in fata instantelor, imbracati in roba.


Pe de alta parte, in aceeasi declaratie, Vasilica Danilet isi permite sa insulte parlamentarii Romaniei, alesi de milioane de romani, nu numiti in functie asa cum este el. Mai exact, guristul Danilet ii acuza pe parlamentari ca au fraternizat cu infractorii. Este o afirmatie extrem de grava, un atac nepermis la o alta putere in stat si la reprezentantii poporului, fapt pentru care Vasilica Danilet ar trebui sa faca obiectul unei cercetari disciplinare care sa se soldeze, in opinia noastra, cu excluderea din magistratura. Totodata, Inspectia Judiciara ar trebui sa se autosesizeze si in cazul incitarilor la proteste facute de Vasilica Danilet, pentru a verifica daca nu cumva judecatorul s-a manifestat sau nu intr-o maniera care sa afecteze prestigiul sistemului judiciar si sa altereze increderea opiniei publice in functionarea acestuia.

Iata declaratia lui Vasilica Danilet:

Sa stiti ca am fost deseori intrebat in aceste zile de ce magistratatii romani nu se manifesta, de ce nu ies in afara tribunalelor, de ce nu fac greva. Noi suntem persoane extrem de oneste si incercam sa aplicam legea si in viata noastra privata. Constitutia Romaniei interzice greva magistratilor, este firesc, nici militarii, nici politistii nu au voie sa faca greva, la fel magistratii. Insa, anumite forme de protest din cand in cand sunt prezente in viata noastra, si anume semnarea de petitii, participarea la dezbaterea unor legi sau forme radicale de protest, cum a fost in 2010 cand a trebuit sa intrerupem activitatea pentru o luna de zile. In principal era vorba de salarizarea magistratilor, astazi lucrurile sunt mult mai grave. Astazi nu discutam nici despre bunastarea magistratilor, nici despre finantarea tribunalelor, ci discutam despre blocarea unor anchete sau stergerea rezultatelor unor dosare prin modificarea legislatiei.

Dupa opinia noastra ceea ce s-a intamplat incepand de acum o saptamana in Parlamentul tarii este clar o fraternizare intre parlamentari si infractori. In momentul de fata avem modificarea Legilor Justitiei pentru a afecta in mod grav cariera magistratilor pe de o parte, pe de alta parte avem o modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala, modificari propuse pentru a bloca activitatea magistratilor penalisti. Asa ceva este inadmisibil. Practic, noi nu ne vom putea indeplini rolul de a mentine ordinea in societate, de a sanctiona persoanele vinovate pentru comiterea de infractiuni si pentru a proteja victimele infractiunilor. Eu vorbesc in numele meu personal, dupa ce am discutat astazi (n.r. - vineri, 15 decembrie 2017) cu cateva zeci de judecatori si de procurori de la nivelul Clujului. Vorbesc aici de un parchet, Parchetul Curtii de Apel Cluj care acopera patru judete. Ne-am adunat astazi, am fost impreuna judecatorii si procurorii din patru judete si am discutat impreuna despre necesitatea unei forme de protest incepand de saptamana viitoare, si am ajuns la o concluzie. Si anume, luni, intre orele 12 si 13, judecatorii si procurorii vor imbraca robele si vor iesi in fata tribunalelor. Sfatuim colegii din toata tara sa procedeze in aceeasi forma, fara a scanda, fara a avea cu noi afise sau bannere, purtatorii nostri de cuvant vor aduce la cunostinta publicului interesat, in special a mass-mediei, ceea ce pretindem noi, blocarea aprobarii si dezbaterii unor legi care ne afecteaza activitatea, dar nu vom intra intr-un anumit joc politic. Asadar, magistratii din patru judete din raza Curtii de Apel Cluj au discutat astazi despre aceste aspecte, cu totii sunt de acord... Vorbesc de judetul Salaj, Maramures, Clujn si Bistrita. De 24 de ore se discuta pe forumurile interne de magistrati de necesitatea adoptarii unor forme de protest asemanatoare sau chiar mai radicale.

Eu sper sa nu ajungem la o blocare a activitatii noastre, pana la urma trebuie sa infaptuim justitia, oamenii nu sunt vinovati pentru ceea ce se intampla in tara, ei nu pot fi afectati, dar primul semn, dau daca vreti cea mai usoara forma de protest, trebuie sa fie o manifestare vizibila a magistratilor, de aceea am spus, imbracarea robelor si iesirea in fata tribunalelor, un gest care nu s-a mai petrecut in Romania cel putin in ultimii 20 de ani. Oprirea activitatii si judecarea doar a cauzelor urgente, se poate ajunge si pana acolo, daca dezbaterile din Parlament decurg in aceeasi forma, adica intr-o forma de urgenta nejustificata, adoptarea de sute de amendamente in cateva ore, ceea ce fizic este imposibil si neacceptarea avizelor sau propunerilor venite din partea CSM, singura institutie care poate reprezenta magistratii in raport cu celelalte puteri ale statului”.

Adeptii lui Vasilica sa fie atenti la lege

Adeptii lui Vasilica Danilet, cei care se gandesc sa dea curs incitarilor acestuia la proteste in robe, in strada, ar trebui sa aiba mare grija, caci o asemenea actiune poate avea urmari nefaste pentru ei. Nu o spunem noi, ci o spune legea. Astfel, asa cum mentionam ceva mai devreme, intreruperea activitatii este o forma de greva, or magistratii nu au voie sa faca greva. Art. 63 din Legea 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca stabileste clar acest lucru:

Nu pot declara greva: procurorii, judecatorii, personalul Ministerului Aparării si al institutiilor si structurilor din subordinea sau coordonarea acestuia, personalul angajat de fortele armate straine stationate pe teritoriul Romaniei, personalul militar si functionarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative si din institutiile si structurile din subordinea sau coordonarea acestuia, personalul militar al Serviciului Roman de Informatii, al Serviciului de Informatii Externe, al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, precum si alte categorii de personal carora, prin legi organice, li se interzice exercitarea acestui drept”.

De asemenea, magistratii au interzis si sa iasa in robe, in strada. Purtatul robei in afara salii de judecata, cu exceptia evenimentelor festive (in acest caz numai cu aprobarea sefilor de instante si de parchete), este interzis prin art. 6 din Hotararea nr. 725/1993 privind stabilirea tinutei vestimentare a magistratilor si grefierilor de la curtile de apel, tribunale, judecatorii, de la parchetele de pe langa instantele civile, precum si a grefierilor civili de la instantele militare, in sedintele de judecata care prevede ca:

(1)Tinuta vestimentara stabilita prin prezenta hotarare se utilizeaza numai in sedintele de judecata.

(2) In mod exceptional, cu aprobarea presedintelui instantei, respectiv a prim-procurorului parchetului, va putea fi utilizata si cu prilejul unor momente festive sau ceremoniale ori in alte imprejurari asemanatoare”.

Comentarii

# Andrei Muresan date 17 December 2017 13:55 +13

Omul, dupa chip si port se cunoaste. Individul acesta este o caricatura de judecator, un .... contra naturii. Ce reper moral poate debita individul? El este adevarata fata a SRI, SIE, SPP si a cotoarbelor din Piata Victoriei. 

# IJ e de decor date 17 December 2017 22:26 0

Purtarea robelor afară e interzisă? Trimiteți temeiul legal la IJ, poate se trezesc să soluționeze sesizarea LUJU din 17.06.2011 la circul din 11 și 12 iunie 2011, la taraba foto a 4pedului Vasilică + asociația Lider Just ;-) .

# Carcotas date 18 December 2017 01:00 0

Putea castiga o pâine in filmele lui Kusturica, ca vorba lui F.Piersic asta are moaca

# Nicu date 17 December 2017 14:14 +7

Nea'Vasile, de 28 de ani s-a construit o mafie sub chipul fals al unei justiții care NU EXISTĂ. A VENIT TIMPUL CA TOȚI CEI CA TINE SA PLECE. Daca românii ar fi suverani individual , daca in tara ar fi DREPTATE si democratie nu ar fi nici criminalitate , deoarece multi dintre actualii infractori ar putea face afaceri cinstite , dar regimul a declansat o campanie de japca , teroare si exploatare a populatiei , unii sunt impinsi in alte activitati de Legile Criminale ale Statului paralel  E firesc ca, nu toti pot inregimentati toti fortat , nu vor sa fie sclavi in jugu legilor strâmbe  , unii intra chiar in politie si fac afaceri din interior , altii intra in politica si fac afaceri dubioase din interiorul aparatului deci e clar ca statul genereza optiuni infractionale.Deci nu teroarea politieneasca e solutia ci revenirea la Statul de Drept unde cetatanii sint suverani in posesiunile lor , unde productia,comertul,taxele sunt în armonie, iar statul e minimal si isi emite propriile fonduri

# Marinela date 17 December 2017 15:08 +4

Stimabili de la “Luju”, ador fotograful care va servește asemenea “spontane/instantanee”. Ce sens mai are sa scrieti si sa descrieți situatii, fapte si împrejurări! Acum serios vorbind, fiind acest individ un susținător fervent de macovisme, #-uri cel putin cretinoide si manipulator de trei lulele a altor cretini (cine raspunde la apelurile acestui dandy de periferie nu poate avea toate țiglele pe casa!!!), ce mama lui de comentariu poate face un om normal! Nicicum serios. Disperat da, serios nu! Disperat fiindca cei ca el sunt ai dracului de determinați sa calce in picioare DEMOCRAȚIA, CONSTITUȚIA SI SA DISTRUGĂ TOT CEEA CE NU POARTA CHIPUL SI ASEMĂNAREA LOR. Sa va arză mămăliga de extremiști imputiti! Intre voi si teroriștii ISIS e o singura diferenta! Nu veți fi niciodată kamikaze ca va cacati pe voi. Ati pierdut timpul prin facultăți. Genii la deriva, toti cei din danileț, macovei & CO inter-național club!

# veve date 17 December 2017 15:30 +2

Pune mana pe Vasilica sa-ti mearga bine tot anul!

# Edelweiss - Neo-deținut politic de rit postdecembrist date 17 December 2017 15:31 +6

Mey, nemulțumiți de criticile constante aduse în presa online, pe mine m-o azvârlit în ocnă o ciurdă de ticăloși judiciari de pe raza Curții de Apel Suceava. O inventat ei o poveste romanțată cu și despre o vestală de pripas, erijată în momâie vătămată, care cică o fost amenințată și hărțuită... prin comentarii postate pe ediția electronică a Monitorului de Suceava. În motivarea Apelului, o prostancă agramată de la PJ Sv, inga ce e-n stare să scornească (şi are numa vro 27 de anişori) „ „Prin acțiunile sale inculpatul [...] în mod fățiș A SFIDAT ÎNSĂȘI (!) ROLUL MAGISTRATULUI ÎN SOCIETATE, PERICLITÂND ASTFEL ORDINEA DE DREPT ȘI NU ÎN ULTIMUL RÂND SECURITATEA STATULUI.”. Amu stau Io* strâmb și giudec drept: :-* Oare ceea ce face Marchizul de Vatra Dornei nu e tot... SFIDAREA ROLULUI MAGISTRATULUI și PERICLITAREA STATULUI DE DREPT? // (de săcuritate nu grăiesc, că-mi vine greață să pomenesc de așa ceva la 28 de ani de la Izbânda Fâsâită a Marii Loviluții Socialiste din Decembrie) :-x

# Viorel date 17 December 2017 16:20 0

De la Vasile Dănileț este de așteptat să aibă asemenea ieșiri publice a doua zi după aniversarea zilei de naștere. Posibil să nu fi fost destul de treaz, deși are grijă să ”mascheze” incitarea la ilegalități. Vom vedea dacă este real că ”cine se aseamănă, se adună”...

# Valter Cojman date 17 December 2017 18:19 0

Art. 202 din Legea dialogului social, nu pot declara greva: procurorii, judecatorii, personalul militar si personalul cu statut special din cadrul Ministerului Apararii Nationale, al Ministerului Administratiei si Internelor, al Ministerului Justitiei si din institutiile si structurile din subordinea sau coordonarea acestora. Interdictia vizata de art. 202 din Legea dialogului social poarta si asupra personalului Administratiei Nationale a Penitenciarelor, al Serviciului Roman de Informatii, al Serviciului de Informatii Externe, al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, personalul angajat de fortele armate straine stationate pe teritoriul Romaniei, precum si alte categorii de personal carora li se interzice exercitarea acestui drept prin lege.

# Vladimârrr...!!! date 17 December 2017 19:36 +6

Intr-un s(t)at fără câini, javrele ies în stradă ... !!! 

# Riegler Corneliu date 17 December 2017 20:50 +1

E bine ca fac asta. Sa-i vedem pe cei care sustin Securitatea 2.0

# Jkl date 18 December 2017 00:48 +7

"E mult până departe..." Sistemul de justiție este controlat pe toate nivelurile și pe toate planurile. Personal nu cred că cele câteva modificări aduse legilor vor regla și vor aduce sistemul de justiție din România la normalitate, adică la dreptul oricărui cetățean la o judecată dreaptă. E mult de muncă până dispar exemplarele odioase ca Dănileț. Acest individ se laudă că a citit iluminism, a început să facă pe filosoful despre dreptate, despre libertăți ... însă tot ce poate să spună este că actualul parlament impiedică magistrații penaliști să își desfășoare activitatea, să asigure ordinea în societate și să-i sancționeze pe cei care au săvârșit infracțiuni. Iluminism curat! Eu credeam că ordinea în societate o stabilește legiuitorul, adică parlamentul, iar magistratul nu își exprimă nemulțumirea față de lege pentru că, astfel, dovedește că nu este de acord cu ea, deci nu poate aduce ordinea în societate. Sper să se bage unul pe altul la pușcărie, așa ca între penaliști.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.02.2023 – Numirea sefilor PICCJ si DNA intra in linie dreapta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva