GUVERN DE CRIMINALI – Raluca Pruna a reusit sa arunce in aer puscariile prin indolenta. Detinutii au inceput sa dea foc la inchisori si sa ameninte cu sinucideri. Dupa izbucnirea scandalului, Pruna isi recunoaste vina, dar arunca greul pe ultimii 20 de ani: "Nu voi adopta nicio masura sub presiune... Mai putem astepta doua luni ca sa consultam societate romaneasca... Ii rog sa aiba putina rabdare sa facem aceasta dezbatere... in sesiunea de toamna"
A fost nevoie ca detinutii sa izbucneasca in masa in penitenciarele din Romania pentru ca Raluca Pruna sa recunoasca public ca situatia din inchisori nu mai poate fi tinuta sub control si ca se impun masuri pentru crearea unui climat normal in detentie. Pusa la zid de opinia publica pentru lipsa de reactie fata de haosul din penitenciare, ministresa Justitiei, Raluca Pruna (foto), a iesit public, miercuri dupa-amiaza, intr-o declaratie de presa pentru a recunoaste ca stia din 2004 ca situatia din sistemul penitenciar este "sistemica si grava".
Situatia, afirma Raluca Pruna, nu s-a schimbat nici in urmatorii ani, intrucat la momentul preluarii Portofoliului de la Justitie, in noiembrie 2015, a mostenit "o colectie de hartii, niciun fel de masura concreta." In schimb, Pruna sustine ca de cand a fost numita ministru a vizitat penitenciarele din Romania si a dat mana cu detinutii pe care i-a asigurat ca va gasi o solutie pentru conditiile din inchisori.
Cu toate acestea, Raluca Pruna nu a facut nimic concret pana in prezent, iar dovada stau revoltele din penitenciare. Abia dupa ce nemultimirile si masurile disperate ale detinutilor au ajuns in spatiul public, Raluca Pruna a iesit pe scarile Ministerului Justitiei pentru a se uita la camerele de filmat si pentru a le transmite detinutilor cu care a dat mana ca nu va adopta nicio masura sub presiune, urmand ca in urmatoarele doua luni sa puna pe masa guvernului un proiect de lege, ce ar urma sa intre in dezbatere in sesiunea parlamentara din toamna. Iar cel mai probabil, o lege in acest sens ar vedea Monitorul Oficial in viitorul Parlament! Adica in 2017.
Inactiunile Ralucai Pruna fata de situatia din penitenciare sunt cu atat mai putin de inteles cu cat de la momentul preluarii sefiei Ministerului Justitiei prin mainile sale au trecut documente alarmante care impuneau masuri de urgenta. Spre exemplu, Raportul Avocatului Poporului, privitor la genocidul din inchisori, propunerea de amnistie si gratiere colectiva, Raportul Departamentului de Stat al SUA care face referire la atrocitatile din inchisorile romanesti, dar si Deciziile CEDO prin care Romania a fost condamnata pe banda rulanta pentru incalcarea articolul 3 din Conventie referitor la conditii inumane si degradante.
Iata discursul Ralucai Pruna de miercuri 13 iulie 2016:
"Am luat evident cunostinta despre evenimentele recente din mai multe unitati penitenciare. Potrivit datelor care ANP le-a publicat astazi la pranz, la ora 12.30, in 8 din 45 de unitati penitenciare exista evenimente tensionate, refuz de hrana. Stiu ca intre timp, in aceste cinci ore care s-au scurs exista si alte unitati penitenciare, Tulcea de exemplu, care s-au alaturat protestului. Doresc ca in spiritul unei corecte informari a publicului larg pe care toti il servim, eu si dumneavoastra ca mass-media, sa fac aceasta declaratie de presa.
Nu voi repeta lucruri noi. Situatia din sistemul penitenciar din Romania este una sistemica si este grava . Si e sistemica si grava nu de ieri, nu de alaltaieri, ci de mai bine de 20 de ani. Eu stiam acest lucru, am avut ocazia in vizitele pe care le-am facut in toate penitenciarele din Romania intre 2000 si 2004 sa vad care este situatia in concret. Am fost in penitenciare. Sunt unul dintre nu foarte multi oameni care au intrat in penitenciarele romanesti. De cand mi-am preluat mandatul, din noiembrie anul trecut, am inteles sa revizitez numeroase penitenciare cu speranta ascunsa ca voi gasi o situatie imbunatatita. Nu a fost cazul. M-am intalnit nemijlocit cu persoane aflate in detentie, am intrat in camerele lor, am dat mana cu ei, am stat de vorba cu ei, i-am ascultat. Deci stiu nemijlocit. Stiu nu prin intermediari, stiu printr-un contact direct cu persoanele aflate in detentie care sunt problemele acestora. Imediat ce mi-am reconfirmat o parere pe care o aveam deja din 2004 despre precaritatea sistemului am declarat public ca este o prioritate a mandatului meu, o obligatie de ministru, o obligatie a acestui Executiv din care fac parte sa fac din incercarea de a remedia situatia din penitenciare o prioritate a mandatului meu. Stiti ca Romania, in 2012, a fost condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului intr-o decizie care se numeste cvasipilot. Romaniei i s-a cerut in 2012 sa intreprinda anumite masuri. Nu doresc sa intru acum in niciun fel de istorie. Vreau sa va spun ca in noiembrie 2015 eu am mostenit o colectie de hartii, niciun fel de masura concreta.
Acum, doresc sa ma adresez celor aflati in detentie. Celor putini pe care i-am intalnit, pentru ca nu am putut sa vad pe toata lumea, si celor mult mai multi pe care nu i-am intalnit si sa ii asigura ca nu imi sunt straine deloc problemele lor. Sunt necesare masuri imediate care sa corecteze precaritatea din sistem, care sa rezolve supraaglomerarea, care sa rezolve chestiunile stabilite prin norme cu privire la hrana celor aflati in detentie, cu privire la accesul la munca, cu privire la asistenta medicala si mai ales la pregatirea reintegrarii sociale a acestor persoane. Pentru ca trebuie sa avem in minte ca scopul unei pedepse este in primul rand reeducarea. Si ideea este sa ne reintoarcem in societate, iar societatea sa ne primeasca, iar noi sa fim pregatiti sa ne reintegram in societate. Am facut o promisiune publica, dar si o promisiune celor din detentie cu care m-am intalnit si le-am spus ca ma aplec asupra restantelor, si inisist asupra acestui cuvant, restantelor, pe care eu le-am gasit.
Ce am facut? Am adoptat legislatia secundara, regulamentul de aplicare a Legii 254/2013 care aveau intarziere de 25 de luni, repet, 25 de luni. Este regulamentul care face posibila adoptarea unor decizii la nivel de ANP care se regasesc imediat in conditiile de viata ale celor aflati in detentie. Am adoptat in urma acestui regulament, impreuna cu ANP, numeroase din aceste decizii, asa numita legislatie tertiara, am spus public ca alternative la detentie exista, ca nu trebuie sa inventam nimic ca societate ca lucrurile sunt deja inventate. Probatiunea este o solutie si ceea ce am facut, pentru ca am gasit in colectia de hartii multe promisiuni ca sistemul de probatiune va fi consolidat. Aveam la momentul care eu mi-am preluat mandatul 335 de posturi in sistemul de probatiune care se ocupau de 58.000 de persoane aflate sub supraveghere. Prin comparatie avem 15.000 posturi la ANP si 28.000 persoane aflate in detentie. Fac o paranteza si spun ca suntem in media europeana, nu fac aici nicio exceptie, fara sa spun prin asta ca situatia este una buna. Cu privire la sistemul de probatiune, am suplimentat numarul de posturi, am reusit prin ordonanta de urgenta cu privire la corectarea unor inechitati salariale sa asigur o crestere salariala pentru colegii din sistemul de probatiune, pentru ca daca le cerem performanta si le cerem sa lucreze cu cei aflati in probatiune trebuie sa ii platim intr-un mod mai decent.
In fine, am asumat cu conducerea ANP un plan de masuri concrete pe care nu vreau sa il detaliez aici, il gasiti, este pe site-ul Ministerului Justitiei de o saptamana. Am mai spus ca vom lansa in a doua parte a lunii iulie o dezbatere privind conditiile din penitenciare si mai ales solutiile. Deci, trebuie sa dezbatem ca sa gasim solutii de remediere a acestor deficiente. Si vreau sa spun, uitandu-ma in camere, si sper sa ma vada detinutii, mai ales cei cu care m-am intalnit, sa le spun ca nu serveste nimanui, nimanui nu serveste, nu serveste lor, nu serveste societatii continuarea si escaladarea acestor tensiuni. Inteleg nerabdarea lor. Asteapta, ma rog, nu toti dar succesiv, asteptam cu toti ca societate de mai bine de 20 de ani, ma aplec impreuna cu Executivul, vorbesc aici in numele executivului care de-a lungul acestei perioade a fost informat in mod constant si si-a aratat aplecarea asupra rezolvarii chestiunilor exact prin adoptarea acestor masuri pe care vi le-am enumerat, care au fost adoptate de Guvernul Romaniei din care fac parte.
Asadar, inteleg nerabdarea, ii asigur pe cei aflati in detentie ca lucram la identificarea unor solutii, ma adresez lor, apartinatorilor, care sigur si ei sunt nerabdatori, dar si societatii in sens larg. Si vreau sa mai spun in incheiere ca exista o responsabilitate a intregii societati. Exista o responsabilitate a Guvernului, a mea ca ministru, exista o responsabilitate a Parlamentului si a publicului care trebuie sa fie informat in mod corect si nepartinitor despre ceea ce se intampla in penitenciare si mai ales publicul trebuie sa fie consultat.
Escaldarea tensiunii in penitenciare nu va genera adoptarea de masuri grabite. In orice caz, eu ca ministru vreau sa asigur pe cei aflati in detentie ca nu voi adopta nicio masura sub presiune. Avem nevoie de masuri, este adevarat, dar nu avem nevoie de masuri grabite, avem nevoie de masuri bune. Si daca am asteptat 20 de ani, mai putem astepta doua luni ca sa consultam societatea romaneasca. Ii asigur ca au intreaga mea atentie, ca si pana acum o aveau, nu era nevoie de aceste incidente, nu este nevoie sa isi agraveze propria situatie prin refuzul de hrana, de exemplu. Ii rog sa aiba putina rabdare sa facem aceasta dezbatere si aceasta consultare. Scopul consultarii este pregatirea unui pachet de masuri care sa fie pus pe masa Parlamentului, care are in egala masura o responsabilitate in sesiunea de toamna. Si profit de ocazie sa ii asigur pe ei, cei aflati in detentie, pe dumneavoastra mass-media care aveti datoria sa informati corect publicul, societatea romaneasca in sens larg ca eu personal ca ministru pe toata durata mandatului meu depun toate eforturile ca Parlamentul sa adopte aceste masuri cu celeritate in sesiunea de toamna."
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 13 July 2016 18:47 +9
# TOV-A MACOVEI DIXIT 14 July 2016 12:47 +5
# TITULESCU 13 July 2016 20:32 +10
# Jude 13 July 2016 21:02 +20
# zn-zn*!* 13 July 2016 23:06 +19
# e foarte bine ca se acorda asa multa atentie 14 July 2016 08:53 +6
# Iulia 15 July 2016 10:43 +3
# Ion 14 July 2016 09:48 +2
# România, țara lu PAPURĂ VODĂ 15 July 2016 16:52 +8
# andradr 14 July 2016 11:01 +4
# tanta 14 July 2016 12:10 -7
# andradr 14 July 2016 13:21 +6
# andradr 14 July 2016 13:28 +5
# unul din lumea cea mare 14 July 2016 13:42 +3
# tanta 14 July 2016 14:04 -5
# unul din lumea cea mare 14 July 2016 14:20 +3
# ionica 14 July 2016 21:45 -7
# naccan 14 July 2016 23:11 +7
# avocat traditional 14 July 2016 23:13 +8
# andradr 15 July 2016 08:39 +6
# ionica 16 July 2016 19:49 -3
# ARGUS 17 July 2016 00:39 +4
# Ioane 14 July 2016 13:25 +2
# pt andradar 14 July 2016 13:28 0
# pelin 14 July 2016 21:39 +15