HAINEALA II RASPUNDE LUI PONTA – CSM sustine ca detasarea lui Morar in fruntea PICCJ este legala: "Nu constituie o „prelungire” a mandatului interimar... corespunde cerintelor de legalitate si oportunitate, produce efecte juridice, Ministerul Public avand asigurata conducerea!"
In replica la afirmatiile facute de premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, potrivit carora, incepand cu data de 2 aprilie 2013, Daniel Morar ocupa ilegal functia de prim-adjunct al Procurorului General al Romaniei, neexistand nicio procedura legala prin care mai poate fi prelungita sederea sa in fruntea PICCJ, procuroarea Oana Schmidt-Haineala, sefa CSM vine cu precizari in apararea lui Morar. Concret, Consiliul Superior al Magistraturii a emis miercuri, 3 aprilie 2013, un comunicat de presa in care precizeaza ca institutia pe care o conduce a hotarat detasarea lui Daniel Morar in functia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ, pentru o perioada de 6 luni, incepand cu data de 2 aprilie 2013.
Oana Haineala sustine ca detasarea lui Daniel Morar nu constituie o "prelungire" a mandatului interimar, si motiveaza ca Hotararea nr. 81/2013 a Sectiei pentru procurori din CSM corespunde cerintelor de legalitate si oportunitate, produce efecte juridice, iar Ministerul Public are asigurata conducerea: "Va informam ca, prin Hotararea nr. 81/25.03.2013, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat detasarea domnului procuror Daniel Marius Morar de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, cu grad profesional corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in functia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru o perioada de 6 luni, cu incepere din data de 02.04.2013, aceasta detasare neconstituind o „prelungire” a mandatului interimar.
Hotararea nr. 81/2013 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pe care o anexam, corespunde cerintelor de legalitate si oportunitate, produce efecte juridice, Ministerul Public avand asigurata conducerea".
Precizarile CSM vin dupa ce premierul Victor Ponta a declarat ca miercuri, 3 aprilie 2013, in cadrul sedintei de guvern, ca mandatul lui Daniel Morar la conducerea Parchetului General a incetat marti seara, 2 aprilie 2013, precizand ca nu exista nicio procedura legala prin care acesta, delegat de Laura Kovesi in fruntea PICCJ in octombrie 2012, sa mai poata ramane le conducerea institutiei: “In mod legal de astazi nu mai avem Procuror General numit in mod legal. Mandatul domnului Morar a expirat ieri seara si nu exista nicio procedura legala prin care sa se renumeasca sau sa fie renumit de CSM. E o mare problema de stabilitate a sistemului judiciar pentru ca practic de astazi orice act semnat de domnul Morar este pasibil de a fi contestat”.
Pe de alta parte, in acelasi comunicat, CSM ii cere premierului Victor Ponta, in calitate de ministru al Justitie, ca pana la data de 30 aprilie 2013 sa prezinte Consiliului documentele care trebuie sa insoteasca candidaturile pe care acesta le-a inaintat spre avizare: "Fata de dispozitiile normative anterior mentionate si avand in vedere calendarul stabilit prin hotararea Sectiei pentru procurori, va adresam rugamintea de a ne comunica, pana la data de 30.04.2013, documentele ce trebuie sa insoteasca candidaturile, conform dispozitiilor art. 21 ind. 1 din Hotararea nr. 193/09.03.2006 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, cu modificarile si completarile ulterioare".
*Cititi aici comunicatul CSM din data de 3 aprilie 2013 transmis premierului Victor Ponta
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# VIKY
3 April 2013 18:50
+7