23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HAOS LEGISLATIV – CCR a stabilit ca art. 37 lit. a din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, care pedepseste operatunile cu articole pirotehnice efectuate fara drept, este constitutional doar daca se refera la art. 346 Cod penal, care incrimineaza nerespectarea regimului materiilor explozive. Art. 37 lit. a din Legea 126/1995 prevede pedepse mult mai blande decat art. 346 CP (Comunicatul)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

21 February 2024 10:41
Vizualizari: 2305

Curtea Constitutionala a Romaniei a limpezit lucrurile in cazul legii care interzice petardele, rachetele si alte articole pirotehnice.In urma cu o saptana, mai exact la 14 februarie 2024, cu unanimitate de voturi, CCR a stabilit ca art. 37 lit. a din Legea nr. 126/1995 (privind regimul materiilor explozive) sunt constitutionale doar daca se refera la art. 346 alin. 1 si 2 din Codul penal (privind nerespectarea regimului materiilor explozive).


Iata pasajele legale relevante:


- art. 37 lit. a din Legea 126/1995: „Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda: a) orice operatiuni cu articole pirotehnice efectuate fara drept”;


- art. 346 alin. 1 si 2 CP:

(1) Producerea, experimentarea, prelucrarea, detinerea, transportul ori folosirea materiilor explozive sau orice alte operatiuni privind circulatia acestora, fara drept, se pedepsesc cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Sustragerea materiilor explozive se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi”.


Norma speciala deroga de la cea generala


Trebuie sa precizam ca acum, odata cu decizia pronuntata saptamana trecuta, CCR nu a inasprit pedepsele pentru vanzarea de articole pirotehnice. In continuare, sanctiunile vor fi tot cele prevazute de art. 37 lit. a din Legea 126/1995 (inchisoare de la trei luni la un an sau amenda penala), nicidecum cele de la art. 346 alin. 1 si 2 Cod penal. Spunem acest lucru in baza principiului „specialia derogant generalibus” („norma speciala deroga de la norma generala”).


Redam comunicatul CCR:


Curtea Constitutionala, in cadrul controlului de constitutionalitate a posteriori, a decis:

Cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.37 lit.a) din Legea nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive sunt constitutionale in masura in care vizeaza operatiunile prevazute de art.346 alin.(1) si (2) din Codul penal, operatiuni avand ca obiect articole pirotehnice.

Dispozitiile de lege criticate au urmatorul cuprins: 'Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda: a) orice operatiuni cu articole pirotehnice efectuate fara drept'.

In esenta, Curtea a retinut ca dispozitiile art.37 lit.a) din Legea nr.126/1995 incalca prevederile constitutionale ale art.1 alin.(5) referitor la principiul respectarii legilor si ale art.23 alin.(12) privind legalitatea pedepsei, precum si prevederile art.7 referitor la principiul legalitatii incriminarii si pedepsei din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, intrucat nu indeplinesc cerintele cu privire la claritatea si previzibilitatea legii penale.

Curtea a apreciat ca in sfera de aplicare a dispozitiilor criticate intra, in mod necesar, aceleasi operatiuni care alcatuiesc elementul material al infractiunii de nerespectare a regimului materiilor explozive, reglementate de prevederile art.346 din Codul penal. Astfel, Curtea a constatat ca, pana la o eventuala interventie a legiuitorului, care are posibilitatea sa reconfigureze elementele constitutive ale infractiunii criticate, dispozitiile art.37 lit.a) din Legea nr.126/1995 nu pot viza decat operatiunile prevazute de art.346 alin.(1) si (2) din Codul penal, operatiuni avand ca obiect articole pirotehnice.


sursa foto: Getty Images

Comentarii

# maxtor date 22 February 2024 06:11 +1

celor 9 li s-a taiat,era si cazu.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.04.2024 – Procurorul care a invins DNA se vrea primar (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva