11 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ICCJ S-A TRANSFORMAT IN PARTID DE OPOZITIE – Inalta Curte s-a raliat cu PNL si USR si a anuntat oficial ca a sesizat CCR pe Legile Justitiei. 74 de judecatori ICCJ reclama neconstitutionalitatea raspunderii patrimoniale a judecatorilor si procurorilor pentru prejudiciile cauzate prin erori judiciare. ICCJ sustine ca textul de lege este confuz si neclar: “Instituie in sarcina magistratilor o raspundere materiala ce depaseste granitele art. 52 alin 3 din Constitutie” (Hotararea)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

30 March 2018 13:02
Vizualizari: 6780

Inalta Curte risca sa se transforme in partid politic de Opozitie dupa ce, a doua oara consecutiv, s-a raliat cu PNL si USR pentru sesizarea CCR cu privire la neconstitutionalitatea Legilor Justitiei. Asa cum Lumeajustitiei.ro a anuntat in exclusivitate, pe surse, de joi seara, Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au reunit pe 29 martie 2018, (in ziua in care PNL si USR au sesizat CCR pe Legile Justitiei) dupa ce s-a lasat intunericul, pentru a vota de urgenta sesizarea CCR cu privire la privire la neconstitutionalitatea unor articole din Legile Justitiei, cu precadere din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Intrucat cvorumul a fost o problema pentru judecatorii Sectiei penale a caror initiativa a fost organizarea sedintei fulger a Sectiilor Unite, aflati ca, aseara, la orele 20.00, in Inalta Curte se aflau, dintr-un total de 111 jdecatori in functie, 74 de judecatori care au fost prezenti pentru a asigura cvorumul in vedere sesizarii CCR.


Confirmarea a venit in cursul diminetii de vineri, 30 martie 2018,cand Inalta Curte a anuntat ca, sub presedintia vicepresedintei ICCJ, judecatoarea Gabriela Elena Bogasiu, Inalta Curte a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu aspecte de neconstitutionalitate cuprinse in Legea de modificare si completare a Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Mai exact, in legatura cu neconstitutionalitatea unor alineate din cuprinsul a doua articole de lege din 303/2004, despre care ICCJ a apreciat ca sunt “neclare, confuze si incalca principiul legalitatii” sau pot afecta “nu doar dreptul la exercitarea functiei de judecator sau procuror, ci insasi exercitarea dreptului la munca”.

Iar, dupa cum veti vedea, motivul zumzaielii de aseara de la Inalta Curte a fost unul cat se poate de clar: evitarea introducerii in Legea 303/2004 a posibilitatii instituirii in sarcina magistratilor a unei raspunderi patrimoniale pentru erorile judiciare comise.

Acest lucru reiese chiar din Hotararea nr. 1 a Sectiilor Unite din sedinta din 29 martie 2018 (facsimil), pe care o puteti citi integral la finalul articolului unde, la pagina 3, se sustine ca art. I pct. 152 cu referire la art. 96 alin. (3) si alin. (8) teza I Incalca art. 1 alin. (5) din Constitutia Romaniei, intrucat continutul textelor de lege sunt neclare, confuze si incalca principiul legalitatii.


Mai exact, a prevederilor art 96 alin. (3) si (8) din Legea 303/2004 privitoare la raspunderea patrimoniala a statului pentru prejudiciile cauzate prin erori judiciare. Judecatorii ICCJ reclama modul in care este definita eroarea judiciara in cadrul unei proceduri judiciare, fiind nemultumiti de faptul ca eroarea judiciara este retinuta atunci cand se constata ca “s-au incalcat norme de drept material sau procesual, fapt ce a condus la incalcarea drepturilor fundamentale absolute ale persoanei” ori cand prin incalcarea “in mod vadit incontestabil a normelor de drept material sau procesual (…) s-a produs o vatamare grava a drepturilor fundamentale ale persoanei”.

Iata ce prevad dispozitiile art. 96 alin. (3) si (8) din Legea 303/2004:


Or, potrivit celor retinute de cei 74 de judecatori ai ICCJ In Hotararea nr. 1/29.03.2018 a Sectiilor Unite, noua forma a legii creeaza confuzii cu privire la sfera examinarii acestora in conditiile unei situatii concrete, fiind totodata si neprevizibile.

Judecatorii ICCJ afirma in Hotararea nr. 1 si ca aspectele privitoare la raspunderea patrimoniala deroga de la disp. Art. 52 alin. (3) din Constitutia Romaniei, intrucat “instituie in sarcina magistratilor o raspundere materiala ce depaseste granitele trasate acestui articol”.

Iata ce prevede articolul 52 alin. (3) din Constitutia Romaniei:

Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si nu inlatura raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta.

Iata ce retin judecatorii ICCJ in Hotararea nr. 1/29.03.2018:

Aceste prevederi sunt contrare art. 1 alin. (5) din Constitutie referitoare la obligatia respectarii Constitutiei si a legilor, prin continutul lor neclar si confuz incalcand principiul legalitatii, care este fundamental pentru buna functionare a statului de drept.

De asemenea, deroga de la dispozitiile art. 52 alin. (3) din Constitutie, care asigura un echilibru perfect intre necesitatea asigurarii cadrului legal si institutional al functionarii unei justitii independente – ca premisa fundamentala a existentei statului de drept si democratic – si drepturile persoanei care a avut de suferit in urma savarsirii unei erori judiciare, instituind in sarcina magistratilor o raspundere materiala ce depaseste granitele trasate acestui articol. (…)

Textul mai sus mentionat adoptat de Parlamentul Romaniei, ulterior deciziei nr. 45 din 30 ianuarie 2018 a Curtii Constitutionale, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 199 din 5 martie 2018, este lipsit de claritate si conduce la confuzii in interpretarea si aplicarea legii.

Consideram ca formularile 'incalcarile drepturilor fundamentale absolute' si 'drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei' ce au fost raportate din perspectiva tehnicii legislative folosite la notiunea de eroare judiciara, sunt de asa natura incat, pe de-o parte, creeaza confuzii cu privire la sfera examinarii acestora in conditiile unei situatii concrete, iar pe de alta parte, nu sunt previzibile.

De asemenea, formularea 's-a solutionat o situatie litigioasa contrar realitatii faptice sau juridice' echivaleza cu repunerea in discutie a chestiunilor de fapt sau de drept transate definitiv in procedura repararii pagubei.

Prin reglementarea din prezenta lege a textelor mai sus mentionate, nu s-a respectat continutul dispozitiilor deciziei nr. 45 din 30 ianuarie 2018 a Curtii Constitutionale, care a precizat in mod expres si clar criteriile de definire a erorii judiciare.

Altfel spus,, prin formularea adoptata, legiuitorul a facut o translatie a dispozitiilor din decizia Curtii Constitutionale, omitand sa reglementeze conditiile dispuse de instanta de contencios constitutional, accentuand si mai mult neclaritatea legii, prin caracterul evaziv si nepredictibil al urmatoarelor formulari 'in mod vadit necontestabil', 's-a solutionat o situatie litigioasa', 'neregularitate in modul de desfasurare a procedurilor judiciare', in raport cu 'vatamarea grava'. (…)

Consideram ca se introduce un criteriu extinsec si de dublu standard de apreciere din partea unei institutii exterioare puterii judecatoresti, cum este Ministerul Finantelor Publice, care prin aceasta evaluare proprie aduce atingere independentei sistemului judiciar prin faptul ca se adauga evaluarii facute de Inspectia Judiciara, singurul organ cu atributii de verificare independenta a raspunderii magistratilor, ce are un caracter consultativ. (…)

Caracterul neprevibil se sustine, pe de alta parte si prin atribuirea unui rol consultativ evaluarii Inspectiei Judiciare, in raport cu evaluarea unei entitati dintr-o alta autoritate, respectiv autoritatea executiva, careia i se confera caracter decisiv.”

Totodata, ICCJ a sesizat CCR si pentru neconstitutionalitatea Art. I pct. 57 art. 42 indice 1 alin. (2) din Legea 303/2004, acuzand ca incalca art. 1 alin. (5), art. 41 alin. (1) si art. 125 din Constitutia Romaniei, in sensul ca notiunea de “inapt” nu este definita in contextul unei evaluari specifice activitatii desfasurate de judecator sau procuror si ar putea astfel afecta “nu doar dreptul la exercitarea functiei de judecator sau procuror, ci insasi exercitarea dreptului la munca”.

Iata ce prevede art. 42 indice 1 alin. (2) atacat de CCR la ICCJ:



Iata comunicatul publicat de ICCJ vineri 30 martie 2018:

Joi, 29 martie 2018, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au constituit in Sectii Unite, conform dispozitiilor art.25 lit. c) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la exercitarea controlului de constitutionalitate, inainte de promulgare, asupra Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

sedinta Sectiilor Unite a fost convocata la cererea Sectiei Penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, transmisa prin adresa nr.105/C/29.03.2018, in temeiul art.27 alin.(1) teza a III-a din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, legal constituite, prin Hotarârea nr.1 din 29 martie 2018, au sesizat Curtea Constitutionala asupra aspectelor de neconstitutionalitate cuprinse in Legea de modificare si completare a Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.


*Cititi aici integral Hotararea ICCJ din 29 martie 2018

*Cititi aici integral Legea nr. 303/2004, in forma in care a fost trimisa spre promulgare

Comentarii

# Mario date 30 March 2018 13:47 +10

Nici o problemă! Oricum e KNOCK OUT pe protocoale! contra Statul Paralel ! Ăştia ne-au mâncat de vii zeci de ani Urgent casarea tuturor dosarelor din Ro. Dacă politocienii nu reacționează în parlament pt resetare sau nu vor... iesirea în stradă pt crearea unui stat de drept cu adevarat democratic  pt.Reset total nu vrăjeală securistă sau alte perversiuni politice. JOS mafia SRI,DNA,DIICOT,PG,ICCJ!

# Sorin date 30 March 2018 14:24 +8

Aaa, e neconstitutional sa platiti si voi erorile voastre, dar noi ceilalti ce gresim: medici, cadre didactice, soferi, vanzatori, electricieni, etc, noi suntem buni de a plati erorile noastre? Voi vreti doar sa judecati, sa dati sentinte prin obligarea a unei pers. sa plateasca catre alta pers., dar voi sa nu platiti? Aveti salarii mari, aveti de unde plati ... Mai trebuie infintata instanta Curtii cu Jurati, acolo sa vedeti voi cum e sa fiti judecati de un complet al Curtii cu Jurati format din oameni de rand din societate. Cu ce masura ai masurat, cu aceea ti se va masura...

# DODI date 30 March 2018 14:30 +6

Când Republica Procurorilor își făcea de cap în țară și nenorocea cariere și destine sau când aducea în pragul morții oameni politici (vezi cazul Adamescu, Remeș, etc.) atunci nu s-a trezit nici un procuror sau judecător sub acoperire să se vaite. Acum când perspectivele le sunt sumbre sar în sus. Eu, ca să nu fie discuție, propun să-și schimbe meseria. Pentru ei este prea mult să îi spui profesie după ce au siluit cu incompetența lor justiția română. Dacă nu le place să treacă la șaibă. Sunt locuri vacante și nici nu sunt stresați. Doar o singură zi din lună vor plânge. Și anume în ziua de leafă. În rest trai nineacă...

# AndreiV date 30 March 2018 14:38 +3

E din sistemul de politie politica si executa oamenii pe criterii strict politice,exclusiv de la PSD,fara probe,doar pentru a indeplini intocmai ordinele date de su,ue si politrucilor fara scrupule da la noi.Alaturi de acestia,dezmina,imprastie ura si lupta pentru distrugerea si disparitiaPOPORULUI ROMAN CA NATIE SI A ROMANIEI CA STA INDEPENDENT SI SUVERAN. Sprijiniti de forte oculte straine,de iohannis(autodeclarat succesor nazsist, evazionist,utilizator de acte false pentru a dobadi imobilr,dovedit legal,participant la vanzarea de copii,iar din funtia de presedinte la distrugerea si aservirea tarii intereselor straqine,in special austruiece si nemtesti,motiv pentru care a fost si premiat)pnl si usr,Ei nu vor sa raspunda pentru toate abuzurile savarsite in cunostinta cu rea intentie.Cum altfel poti explica achitarile celor care ii de la care primesc comenzi (vezi cazul orban care avea ca probe inregistrari si cazul Nita,care nu avea nici o proba,dar a fost executat de acelasi complet)

# Alin date 30 March 2018 14:49 -2

NOAPTEA CA HOTII !!!!!!

# POVESTI intr-o TARA DEVALIZATA date 30 March 2018 14:49 +3

Intr-o TARA DEVALIZATA ICCJ isi permite sa mai conteste legi la CURTEA CONSTITUTIONALA? Ce a facut SISTEMUL JUDICIAR din ROMANIA in ULTIMII 28 de ani? Care si cate sunt complicitatile acestui sistem la DEVALIZAREA ROMANIEI ?

# Lucan date 30 March 2018 15:55 +1

Deja pute, sa-se organizeze intr-un sindicat, gen mafia, si sa treaca la justitie privata daca nu le place la stat. Statul nu e reprezentat doar de judecatori procurori, mai sunt si multi, multi altii fara de care tara s-ar duce de rapa. Protestatari pun din greu umarul la prabusirea valorilor umane si materiale din Romania, nu le place, AFAARA

# Carcotas date 30 March 2018 16:03 +2

 Exercițiile din ultimii ani, experimentele carcerale la care au fost supusi unii declarati apoi nevinovati ne fac sa nu fim convinsi ca justitia este independenta. Voi, cei din sistem, știți foarte bine ca nu aveti puterea interioară sa va opuneti ordinelor venite dinspre servicii. Raspunderea materială trebuie asprita ca sa va oprim sa va mai lăsați incalecati.

# Edelweiss - Rarinc de Bukowina date 30 March 2018 16:24 +5

NU VOR ȘI PACE BUNĂ să răspundă aceste Zdrențe, aceste Gunoaie, acești paraditori, cu mască de Om, comportament de Călăi, cu toporișca la cingătoare, pentru DESTINELE UCISE și VIEȚILE NENOROCITE. Nu vor și pace bună! Oare cum ar fi ca să se nască o inițiativă cetățenească, fundamentată pe art. 74 din Constituție, prin care cetățenii din Agora, în lipsa unor prevederi legale privind răspunderea paraditorilor scelerați, mânuitori ai briciului și ai măciucii judiciare, să refuze a le mai plăti acestora sinecurile onctuoase și traiul îmbuibat până la nerușinare. Relația dialectică fiind: NU VREȚI SĂ RĂSPUNDEȚI PENTRU ERORI? NICI NOI NU VREM SĂ VĂ ASIGURĂM UN TRAI DE UN CONFORT DIVIN ȘI DE UN LUX ZEIESC. PUNKT!

# portocala date 30 March 2018 16:38 +1

In tara lui Dracula,un barladean declarat mort de instanta isi permite luxul sa umble viu.Onoranta instanta in loc sa-l divorteze de consoarta dornica de maritis mai bine l-a declarat mort si voi va mai mirati de minunile care mai apar si de faptul ca ei nu ar vrea sa raspunda pentru incompetenta sau pentru abuzuri dovedite.

# visu date 30 March 2018 16:48 +1

Si tudorel se misca greu, pe loc un 15% din salariu si n-au decat, sa dea ministerul in judecata!

# Gilu date 30 March 2018 20:40 0

Mentalitate de patibulari , cu jbiltul sub sub robe ! Omoara oameni ( la figurat ) si pun capul linistiti pe perna. ...Chemati un popa sa dea cu cadelnita ! Cand va va chinui constiinta pe care nu ati aflat inca , ca o mai aveti , o sa dati buzna la biserica . Sa nu fie prea tarziu , nefericitilor !

# magistratii nu vor raspundere patrimoniala obligatorie ? date 31 March 2018 12:30 +1

Magistratii sunt singurii romani care au drepturi absolute asupra vietii altora si nu vor sa raspunda chiar si atunci cand gresesc ? Atitudinea lor privind raspunderea proprie este dovada ca se ascund de lege mai ceva ca hotii de rand... Practic refuza sa inteleaga cum 7000 de magistrati pot sa fie trasi la raspundere de milioane de romani... Au tacut si au colaborat cu noua securitate... Vinovatii ar trebui varati la ocna pentru tot restul viatii... Poate ca trebuie ca romanii sa iasa in strada de-adevaratelea... nu ca-n 1989...

# Popescu Cristian din Berceni date 1 April 2018 21:53 0

Din ce in ce mai multe bestii si infractori criminali traficanti de droguri distugatori de copii si adolescenti care cad victime ale acestor criminali care se afla in coniventa infractionala cu lucratori din politie pentru ca astfel nu se poate explica cum de mai mult de 15 ani gruparea criminala de traficanti de droguri din sectorul 4 isi face de cap. Din aceasta grupare face parte si o infractoare criminala care are o privire tampa si o vorba greoaie de prajita la creier. Aceasta grupare de traficanti de droguri mi-au distrus CINCI MASINI. In data de 09.10.2016 in jurul orelor 14:00, m-am deplasat la benzinaria OMV Petrom din B-dul C-tin Brancoveanu nr. 97A sa alimentez cu benzina autoturismul Dacia Logan cu numar B-93-FLP. Dupa ce am achitat costul alimentarii, in timp ce ma deplasam la autoturism am fost ”atentionat” de un individ cum ca: ”te omoram in puscarie !!!”, cel mai probabil acest imbecil a fost emisarul criminalilor traficanti de droguri...

# GIGI date 2 April 2018 09:55 0

Imi aduc aminte de 2011 !! sa se recalculeze pe contributivitate toate pensile din Romania, inclusiv ale militarilor, pe baza carora au dobandit si magistratii pensii speciale, NUMAI ALE MAGISTRATILOR NU !!!! Pana si Curtea CONSTITUTIONALA A EMIS O DECIZIE IN ACEST SENS !!!! la toata lumea dar la noi nu se aplica !!! Asa si cu RASPUNDEREA MAGISTRATILOR !!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 9.05.2025 – Nicusor recunoaste ca o arde prin instante in orele de program (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva