9 September 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IGPR - primele rezultate impotriva pirateriei software. In 2011 au fost 11 condamnari pentru utilizare neautorizata si 19 condamnari pentru distribuire neautorizata. Despagubirile ating 510.000 euro!

Scris de: A.A.S. - R.S. | pdf | print

8 February 2012 15:03
Vizualizari: 13484

 

Inspectoratul General al Politiei Romane a dat publicitatii, in 08.02.2012, rezultatele luptei impotriva pirateriei software in anul 2011. Legislatia actuala stabileste, in caz de utilizare a programelor pentru calculator fara detinerea licentelor necesare, amenda penala de pana la 30.000 RON sau inchisoarea de la 1 la 4 ani pentru persoanele fizice, respectiv amenda penala de la 5.000 RON la 600.000 RON, pentru persoanele juridice, in timp ce pedepsele complementare pot include: dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activitatii partial sau integral pe o perioada de la 3 luni la 1 an, inchiderea unor puncte de lucru pe o perioada de la 3 luni la 3 ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achizitii publice pe o perioada de la 1 la 3 ani, afisarea sau difuzarea hotararii de condamnare. In plus, legea permite titularului drepturilor incalcate sa ceara despagubiri ce pot ajunge la triplul pretului maxim al licentei, iar programele pentru calculator nelicentiate si suporturile sau echipamentele pe care sunt reproduse sau instalate pot fi ridicate ca mijloace de proba sau confiscate.


Conform datelor IGPR, Politistii au efectuat peste 250 de verificari la companii care utilizau software neautorizat, dar si la distribuitori ai unor astfel de produse (aproximativ 250 de verificari).

Ca urmare a dosarelor penale inaintate instantelor judecatoresti, in 2011 s-au inregistrat 11 cazuri de condamnare pentru utilizare neautorizata de software si 19 condamnari pentru distribuire neautorizata de software. De asemenea, in dosarele privitoare la utilizatori neautorizati s-au solicitat despagubiri in valoare totala de 380.000 euro, iar in cele cu distribuitori neautorizati, despagubiri in valoare de 130.000 euro.

Inspectoratul General al Politiei Romane si Business Software Alliance anunta continuarea campaniei „Software-ul fara licenta e un lux pe care nu ti-l poti permite!”, lansata in luna septembrie 2011, precum si primele rezultate ale parteneriatului incheiat in domeniul prevenirii si combaterii pirateriei software. Business Software Alliance (www.bsa.org) este principalul promotor al industriei de software la nivel mondial, activand in 80 de state pentru dezvoltarea pietelor de software si crearea conditiilor pentru inovatie si crestere.

In cadrul activitatile de combatere a pirateriei in acest domeniu, in cursul anului 2011 au continuat verificarile atat la companii care utilizau software neautorizat, cat si la distribuitori ai unor astfel de produse (aproximativ 250 de verificari).

Situatia dosarelor din instante!

Ca urmare a dosarelor penale inaintate instantelor judecatoresti, in 2011 s-au inregistrat 11 cazuri de condamnare pentru utilizare neautorizata de software si 19 condamnari pentru distribuire neautorizata de software. Tribunalul Bihor a pronuntat in 2011 cea mai mare amenda penala – 8.000 RON, venit la bugetul de stat, la care s-au adaugat despagubirile acordate partilor civile – titulari ai drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator (aproape 10.000 EURO). Instantele din Bucuresti au pronuntat in 2011 doua hotarari judecatoresti de condamnare la pedeapsa inchisorii cu executare; astfel, administratorul unei companii implicate in activitati de distribuire de software fara licenta preinstalat pe calculatoarele vandute a fost condamnat de catre Tribunalul Bucuresti la 6 luni de inchisoare cu executare, iar Judecatoria Sectorului 6 a pronuntat o hotarare de condamnare la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru distribuire neautorizata de software.

Despagubirile totale solicitate in 2011 in dosarele de utilizare neautorizata sunt de peste 380.000 Euro, iar despagubirile solicitate in dosare de distribuire neautorizata sunt de peste 130.000 Euro.

Actiunile de verificare a respectarii legislatiei in materia drepturilor de autor pentru care structurile specializate ale Politiei Romane au competenta, vor fi continuate, conform legii.

In cadrul campaniei mentionate, care are drept scop furnizarea de informatii cu privire la prevederile legale in acest domeniu si la consecintele ce decurg din utilizarea de programe piratate, oferind solutii pentru remedierea situatiei, peste 13.000 de firme din Romania au primit scrisoarea comuna IGPR-BSA prin care au fost informate asupra riscurilor asociate pirateriei software. Pana in prezent, 2.869 companii (22%) au primit consultanta telefonica de specialitate, dintre care un procent de 51%, respectiv 1468 de companii, au completat si au trimis formulare de audit intern. Campania de prevenire va continua si in prima jumatate a anului 2012 prin mentinerea activa a liniei telefonice dedicate campaniei (021-529.71.95) si, mai mult, contactarea telefonica a tuturor companiilor care au primit scrisoarea.

Chestor de politie Dr. Liviu Popa, Inspector General al Politiei Romane declara in legatura cu acest protocol pentru prevenirea si combaterea pirateriei software : „Prevenirea si combaterea pirateriei software constituie una din prioritatile Politiei Romane. Acest tip de criminalitate are un grad de pericol social ridicat, prin prejudiciile generate mediului de afaceri si bugetului consolidat al statului, cat si prin frecventa manifestarii. Astfel, cooperarea intre institutiile statului abilitate sa actioneze si eforturile comune de prevenire si combatere a utilizarii si comercializarii de programe pentru calculator fara licenta constituie nu numai o necesitate, dar si cheia unei actiuni de contracarare eficienta in acest domeniu. Politia Romana conteaza pe parteneriatul cu BSA pentru indeplinirea unui obiectiv primordial de asigurare a unui mediu de afaceri curat si stabil.”

Avocat Marja Laitinen, BSA EMEA Committee Chair: ”Drepturile de proprietate intelectuala reprezinta piatra de temelie a inovatiei – protectia eficienta a acestor drepturi da incredere creatorilor pentru a investi timp si bani in dezvoltarea si punerea pe piata de noi idei. Romania beneficiaza de o legislatia a drepturilor de proprietate intelectuala foarte eficienta, iar in parteneriat cu Politia Romana BSA va continua sa lupte contra concurentei neloiale si sa informeze mediul de afaceri cu privire la numeroasele riscuri semnificative de natura legala, economica, de securitate si de imagine asociate pirateriei software.

Avocat Magda Popescu, Reprezentant al Business Software Alliance in Romania: ”La mai putin de jumatate de an de la semnarea Protocolului pentru prevenirea si combaterea pirateriei software, succesul primei campanii de prevenire, alaturi de continuarea activitatilor de pregatire si de aplicare a legii, demonstreaza natura temeinica si eficace a colaborarii cu Politia Romana.”

Conform Studiului de Impact Economic realizat de catre IDC pentru BSA, daca intre 2010 si 2013 s-ar reduce rata pirateriei in Romania cu 10 puncte procentuale (2.5 puncte procentuale pe an), beneficiile ar fi: contributii suplimentare la PIB in valoare de 573,28 milioane USD, industria IT locala ar avea venituri in plus in valoare de 498 milioane USD, veniturile suplimentare din taxe si impozite ar fi de 86,98 milioane USD si s-ar crea 3.711 noi locuri de munca in sectorul IT local.

Comentarii

# material f interesant date 8 February 2012 19:56 0

n-am stiut pana acum ce pedepse nasoale sint! bine ca s-a desteptat si romania la ceva!

# mica date 9 February 2012 09:45 0

mda, e chiar f. interesant si de retinut dar, oare de ce nu se spune si pe alte site-uri?

# reality date 9 February 2012 16:29 0

da de ce sa fie si pe alte site-uri? vreti ca toate sie-urile sa aiba aceleasi informatii? ce sens ar mai avea diversitatea presei, nisa pe care scrie fiecare etc.... bine ca gasim aici informatii interesante, utile, de informare reala.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 9.09.2024 – Noi brese de securitate in instante

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva