IN MEMORIAM – Regretatul profesor Viorel Mihai Ciobanu, vazut prin ochii colegilor si studentilor sai. Liviu Pop: “A inteles ceea ce unii nu vor intelege, ca rasplata virtutii este virtutea si rasplata caracterului este caracterul”. Ioan Les: “Personalitatea profesorului nu s-a materializat doar intr-o ampla cercetare stiintifica, ci si printr-o implicare in actul de conducere universitara”. Valeriu Stoica: “37 de promotii de studenti au profitat de acest har pedagogic”
Trecerea la cele vesnice a reputatului profesor Viorel Mihai Ciobanu (foto) a luat pe neasteptate si a indurerat intreaga avocatura si mediul universitar. Toti cei care au avut ocazia sa il cunoasca si sa beneficieze de invataturile sale si-au exprimat regretul fata de uriasa pierdere, declarandu-se recunoscatori ca au avut ocazia de a cunoaste un astfel de om, iar Dreptul romanesc sa se imbogateasca cu operele recunoscutului profesor. Printre cei care l-au cunoscut si care au vorbit cu drag de profesorul Viorel Mihai Ciobanu se numara fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica, dar si Liviu Pop seful Catedrei de drept privat de la Facultatea de Drept a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca sau prof.univ.dr. Ioan Les. Prezentam in continuare caracterizarile facute de-a lungul timpului de Valeriu Stoica, Liviu Pop, Ioan Les sau Revista romana de drept privat.
Liviu Pop: “Mai rar mi-a fost dat sa intalnesc atatea calitati umane intr-un intelectual de o asemenea valoare profesional-stiintifica... Domnul profesor este un om de omenie si de mare caracter”
Prof.univ.dr. Liviu Pop vorbeste despre profesorul Viorel Mihai Ciobanu ca fiind “un mare profesor” cu o “substanta a discursului” “incadrata intr-o expunere bine gandita, perfect ordonata si echilibrata, condusa de la o idee la alta, intr-o succesiune logica si coerenta".
Seful Catedrei de drept privat de la Facultatea de Drept a Universitatii „Babes-Bolyai” continua descrierea lui Viorel Mihai Ciobanu prin cuvinte intaltatoare, ce isi gasesc corespondentul in operele reputatului profesor:
“Forma solemna, dar in acelasi timp calda, a expunerilor sale, expresiile nuantate, frazele care curg de la sine fara a fi cautate, stilul sau elegant, lipsa betiei de cuvinte si a abuzului de neologisme, precizia formularilor sunt calitati ale profesorului si pedagogului care este Viorel Mihai Ciobanu.
Referitor la omul de stiinta, principalul domeniu de competenta al domnului profesor este, dupa cum se cunoaste, procedura civila. Numai ca demersurile sale se inscriu intr-o plaja de preocupari mult mai larga, cum sunt: dreptul civil, dreptul familiei si dreptul constitutional. Varietatea preocuparilor sale si abordarea de o maniera cuprinzatoare a problemelor juridice din mai multe ramuri ale stiintei dreptului atesta, fara indoiala, vocatia interdisciplinaritatii. Exemplificand doar, se poate constata ca pornind de la jurisprudenta Curtii Constitutionale privind garantarea proprietatii, s-a oprit apoi la analiza raporturilor dintre parinti si copii, de la problematica larga si complexa a dreptului procesual civil la reforma justitiei in Romania si la accesul liber la justitie, ca principiu constitutional, toate se constituie in dovezi ale varietatii demersului sau in abordarea temeinica si creativa a institutiilor dreptului. (…)
Fara a retine cifre cu semnificatie statistica, analiza operei sale ne permite sa constatam soliditatea si temeinicia cunostintelor teoretice si practice, pe care isi construieste durabil intregul demers de investigare, interpretare si aplicare creatoare a dreptului, examenul retrospectiv si viziunea prospectiva asupra facerii si aplicarii reglementarilor legale, mai ales in spatiul dreptului procesual civil. Se poate spune deci ca intreaga sa creatie stiintifica se remarca prin acuratete ideatica si obiectivitate, prin provocare si originalitate, prin elocventa si claritate, prin rigoarea conceptelor si accesibilitatea lor, atribute specifice doar oamenilor pasionati si cuprinsi de nelinistita suferinta a cautarii adevarului si a dreptatii.
Profesorul si cercetatorul Viorel Mihai Ciobanu trebuie insa descoperit si intr-o a treia ipostaza, aceea de practician al dreptului, fiind avocat in Baroul Bucuresti si un solicitat arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei; timp de sase ani, intre 1992-1998, a fost si judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei. De asemenea, a lucrat ca expert la elaborarea unor importante proiecte legislative; intre anii 2006-2009 a fost coordonatorul Comisiei de elaborare a proiectului Noului Cod de procedura civila, proiect legislativ finalizat si depus la autoritatile legiuitoare competente pentru dezbatere si adoptare.
In spatiul social si academic din tara noastra, domnul profesor a fost rasplatit cu premiul „Simion Barnutiu” al Academiei Romane si mai multe premii ale Uniunii Juristilor din Romania; de asemenea, pentru activitatea sa stiintifica si didactica si contributia avuta la promovarea statului de drept a fost decorat de Presedintele Romaniei cu Ordinul National „Steaua Romaniei”, in grad de cavaler. Este de retinut ca Universitatea de Vest din Timisoara i-a acordat, in anul 2007, inaltul titlu de Doctor Honoris Causa.
In concluzie, prestatiile didactice sub cupola Universitatii Bucuresti si a altor institutii academice din tara si strainatate, realizarile stiintifice si activitatea sa practica se remarca, deopotriva, prin detasarea omului erudit si creator. Suportul eruditiei si creatiei sale il constituie tenacitatea si pasiunea cu care a decelat si abordat unele dintre marile teme ale vietii dreptului, precum si viziunea sistemica asupra existentei si destinului institutiilor juridice nationale, sustinand cu argumente convingatoare nevoia modernizarii si optimizarii lor in acord cu trebuintele sociale prezente si viitoare, precum si a armonizarii si compatibilizarii acestora in stransa relatie cu aceleasi institutii din dreptul comparat, in special din cel european, fara a renunta la ceea ce este bun, eficace si peren in stiinta si jurisprudenta noastra.
Imaginea profesorului, cercetatorului si practicianului ar fi insa cu totul incompleta daca nu ne-am referi la Omul Viorel Mihai Ciobanu. Mai rar mi-a fost dat sa intalnesc atatea calitati umane intr-un intelectual de o asemenea valoare profesional-stiintifica. Modestia sa direct proportionala cu meritele, generozitatea sincera, prietenia dezinteresata, rabdarea si puterea de intelegere a celuilalt, toleranta, cinstea, prudenta si discretia, sensibilitatea si stapanirea de sine intr-un cuvant umanismul sau constituie trasaturi cu valoare de virtuti esential umane. Virtutile sunt pentru om tot atatea pretexte pentru a trai si a imbatrani fara regrete. Domnul profesor a inteles ceea ce unii, chiar merituosi, nu vor intelege, ca rasplata virtutii este virtutea si rasplata caracterului este caracterul. Este intotdeauna important ca oamenii sa aiba multe calitati; intelect, spirit, cultura, munca, creativitate si oricum s-ar mai numi unele dintre calitatile omului sunt, fara indoiala, de dorit. Dar sa nu uitam ca ele pot deveni chiar daunatoare, daca lipseste caracterul; caracterul fara inteligenta poate mult, in schimb inteligenta fara caracter uneori nu valoreaza aproape nimic; invatatura iti da lumina, dar nu te inalti decat prin caracter. Intr-un cuvant, domnul profesor este un om de omenie si de mare caracter. Aceasta cu atat mai mult ca traim vremuri in care caracterul este o floare rara. Fara caracter, toata invatatura de pe lume se reduce la un simplu amuzament si o ludica placere egoista. Dupa cum se poate observa, multi dintre cei buni nu rezista ispitei de a fi falsi si oportunisti. Incalcarea cuvantului dat si eludarea adevarului sunt astazi manifestari cotidiene. Exista multa necinste, catarare disperata catre locurile cele mai de sus, dar necuvenite."
Ioan Les: “Numele profesorului va fi legat in viitor, in special, de redactarea Proiectului Codului de procedura civila”
Reputatul prof. univ. dr. h. c. Ioan Les vorbea despre profesorul Viorel Mihai Ciobanu ca fiind un exemplu pentru juristii mai tineri, dar si pentru generatiile de studenti la a caror formare a contribuit cu pasiune si consecventa:
“Valoarea stiintifica a lucrarilor elaborate de profesor a fost recunoscuta si prin acordarea, in anul 1997, de catre cel mai prestigios for stiintific al tarii – Academia Romana – a Premiului „Simion Barnutiu” pentru Tratatul teoretic si practic de procedura civila. Lucrarea a fost apreciata si de Asociatia Juristilor din Romania prin acordarea Premiului „Mihail Eliescu”. Acest din urma premiu a fost acordat de Uniunea Juristilor din Romania si pentru lucrarea Tratat de executare silita (in colaborare cu profesorul Savelly Zilberstein).
Drept recunoastere a prestigioasei sale activitati stiintifice profesorul Viorel Mihai Ciobanu a fost cooptat in consiliile stiintifice ale unor importante reviste cu profil juridic din tara: „Revista romana de drept privat”, „Revista romana de executare silita” si „Pandectele Romane”. Universitatea de Vest din Timisoara i-a conferit, in anul 2007, titlul de Doctor Honoris Causa.
Pentru sustinuta activitate stiintifica, dar si pentru contributia sa la promovarea statului de drept, Presedintele Romaniei i-a conferit Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.
Opera stiintifica a profesorului Viorel Mihai Ciobanu nu se cantoneaza doar la tratatele mentionate, remarcabile, astfel cum am subliniat deja, ci se concretizeaza si in celelalte lucrari cu caracter monografic pe care le-a editat, dar si intr-un numar insemnat de studii si articole publicate in cele mai prestigioase reviste de specialitate. Studiile publicate de profesor au abordat intotdeauna teme de maxima importanta si mai ales de mare actualitate; ele au fost destinate, cel mai adesea, sa expliciteze modificarile legislative intervenite in domeniul procedurii civile sau sa desluseasca semnificatiile corecte ale unor decizii judiciare sau constitutionale. Din acestea din urma nu au lipsit analizele extrem de riguroase si critice la adresa unor solutii promovate chiar de catre instanta constitutionala, mai cu seama in ultimii ani, prestigiosul profesor facand, pe buna dreptate, intr-un studiu recent, referire la un anumit „declin” al activitatii instantei constitutionale. De referinta sunt si amplele studii publicate de profesorul Viorel Mihai Ciobanu in legatura cu reformele preconizate in ultimii ani in domeniul justitiei.
O sinteza a activitatii stiintifice a profesorului pe care il omagiem nu poate face abstractie de faptul ca opera sa este mult mai ampla, ea nu acopera numai „destinul” si „sferele”, oricum ample si variate ale procedurii civile, ci acopera o „geografie” mai extinsa, cu ramificatii profunde in dreptul muncii, dreptul civil, dreptul familiei si dreptul international privat.
Activitatea stiintifica a profesorului Viorel Mihai Ciobanu nu este reductibila la investigatiile materializate in valoroasele lucrari si studii publicate in editurile si revistele de specialitate din tara. Notabila este participarea Domniei-Sale la un numar insemnat de congrese si conferinte internationale. in acest context nu putem sa nu notam remarcabila sa participare la un numar semnificativ de congrese de drept comparat sau de drept procesual civil, cum sunt cele din Caracas, Sideny, Utrecht, Montreal, Atena, Bristol, Taormina etc. La unele din congresele mentionate a fost si raportor general sau raportor national pentru Romania. Recunoasterea la nivel international a prestigioasei activitati a profesorului Viorel Mihai Ciobanu este ilustrata si prin publicarea unui extrem de pertinent studiu – cu caracter monografic, intitulat Civil Procedure in Romania - (248 p.) – in „International Encyclopedia of Laws” (Ed. Kluwer Law International, The Hague-London-Boston, 1997. Sub egida Academiei internationale de drept comparat a publicat si studiul: „La Valeur du témoignage en Droit civil” (Ed. Kluwer Law International, 1995).
O componenta remarcabila a activitatii Profesorului Viorel Mihai Ciobanu este reprezentata de participarea sa activa la procesul de promovare si adoptare a unor acte normative din domeniul sau predilect de preocupare stiintifica, acela al procedurii civile. Numele profesorului va fi legat in viitor, in special, de redactarea Proiectului Codului de procedura civila, aflat azi pe agenda forului nostru legislativ. In calitate de presedinte al Colectivului de redactare a proiectului Codului de procedura civila profesorul Ciobanu a coordonat cu multa abnegatie, pasiune si devotament, dar si competenta, lucrarile de pregatire a acestui proiect de lege care va constitui, fara indoiala, unul din pilonii insemnati ai „edificiului” nostru democratic.
La fel de meritorie este si participarea profesorului la elaborarea altor acte normative importante, printre care am situa, intr-un plan semnificativ, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138 din 12 decembrie 2000, act normativ care a adus unele dintre cele mai importante modificari si „inovatii” actualului cod de procedura civila. Amprenta profesionala si stiintifica a profesorului este evidenta in procesul de adoptare a acestor importante acte normative, iar Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000 a fost cea care a pus baza interventiilor legislative ce au urmat, respectiv a promovarii unui nou Cod de procedura civila. Nu este neglijabila nici activitatea desfasurata de profesorul Ciobanu in adoptarea altor acte normative, cum ar fi: Legea de revizuire a Constitutiei, Legea invatamantului nr. 84/1995, Legea Curtii Supreme de Justitie nr. 56/1993 etc.
Personalitatea profesorului Viorel Mihai Ciobanu nu s-a materializat doar intr-o ampla cercetare stiintifica, ilustrata prin studiile, tratatele si studiile publicate, ci si printr-o implicare in actul de conducere universitara, care prin el insusi nu este la fel de spectaculos ca cel academic, fiind adeseori impregnat de un formalism, apropiat, din pacate, de o birocratizare excesiva ori mai putin justificata. De aceea, implicarea unor eminenti oameni de stiinta in actul de conducere academica este salutara, desi implica sacrificii semnificative si este uneori impovaratoare pentru acestia. Profesorul Viorel Mihai Ciobanu a actionat si in acest domeniu cu aceiasi pasiune, competenta si daruire, fara a neglija in niciun moment componenta stiintifica a activitatii unui mare dascal universitar. Marturie a calitatii actului de conducere este faptul ca a fost ales de doua ori consecutiv ca decan al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti (1998-2008), calitate in care a fost unanim apreciat de colegi si studenti. in aceasta calitate a reusit sa mentina si sa consolideze prestigiul celui mai important asezamant de instruire si educatie juridica, in vremuri in care un asemenea rezultat nu este tocmai usor de obtinut. Acest lucru a fost posibil prin exigenta manifestata, prin pasiunea de care a dat dovada si prin devotamentul pus in slujba institutiei pe care a absolvit-o, in urma cu mai bine de trei decenii si jumatate, si pe care a slujit-o si o slujeste in continuare. In cadrul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti a mai ocupat succesiv si functiile de secretar stiintific, prodecan si sef al catedrei de drept privat.”
Valeriu Stoica: “Nu mai putin de 37 de promotii de studenti au profitat de acest har pedagogic care l-a insotit in permanenta pe Viorel Mihai Ciobanu”
La randul sau, fostul ministru al Justitiei, avocatul Valeriu Stoica, il descria pe reputatul profesor Viorel Mihai Ciobanu ca fiind unul din “dascalii cu harul de a lumina calea”:
“Viorel Mihai Ciobanu – ca si Constantin Statescu, Savelly Zilberstein, Francisc Deak, Corneliu Birsan si Gheorghe Beleiu – m-a ajutat sa inteleg conceptele fundamentale ale dreptului civil si ale dreptului procesual civil, sa utilizez cu acuratete instrumentele logicii juridice, sa merg dincolo de aparente si sa vad jocul ascuns al argumentelor care dau substanta teoriilor juridice. Nu mai putin de 37 de promotii de studenti au profitat de acest har pedagogic care l-a insotit in permanenta pe Viorel Mihai Ciobanu, de la gradul de asistent pana la cel de profesor universitar. (…) Opera pedagogica si opera stiintifica au justificat alegerea profesorului Viorel Mihai Ciobanu in functia de decan al celei mai prestigioase facultati de drept din tara. in cele doua mandate – cate sunt ingaduite de carta universitara – Viorel Mihai Ciobanu si-a dovedit si calitatile de bun administrator, continuand in mod hotarator procesul de reforma, de modernizare si de consolidare institutionala inceput de antecesorul sau in functia de decan, profesorul Corneliu Birsan. Mai mult, imbinand bonomia si fermitatea, a dezvoltat spiritul de solidaritate al comunitatii academice si a stimulat atasamentul membrilor acesteia fata de valorile, traditiile si idealurile facultatii noastre.
Viorel Mihai Ciobanu nu este numai un pedagog stralucit, un prestigios om de stiinta si un bun administrator. El este in egala masura un practician al dreptului care si-a castigat, in mod meritat, o mare autoritate. Activitatea sa indelungata ca arbitru in cadrul Curtii Internationale de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, activitate care a fost incununata prin alegerea sa recenta ca presedinte al acestei institutii, este un prim temei al autoritatii sale de practician. Al doilea temei, nu mai putin important, este calitatea sa de judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat de 9 ani, imediat dupa infiintarea instantei de control constitutional. Multe dintre solutiile pronuntate in acea perioada de catre Curtea Constitutionala poarta amprenta competentei profesionale a lui Viorel Mihai Ciobanu”.
Revista romana de drept privat: “Viorel Mihai Ciobanu este un demn urmas al ilustrilor sai inaintasi, Eugen Herovanu, Petre Vasilescu, Ilie Stoenescu si Savelly Zilberstein”
Pe de alta parte, in timpul vietii profesorul Viorel Mihai Ciobanu s-a bucurat de recunoasterea si aprecierea operelor sale, fiind organizate evenimente dedicate acestora, iar editurile de carte juridica au dedicat editii intregi realizarilor sale stiintifice si activitatii sale.
Printre aceste se afla omagierea pe care Revista romana de drept privat a facut-o in 2010 profesorului Viorel Mihai Ciobanu, numind anul 2010, "Anul Viorel Mihai Ciobanu”.
Iata cum argumenta, in 2010, Revista romana de drept privat anul profesorului Viorel Mihai Ciobanu:
“Personalitate remarcabila a dreptului privat roman, eminent procedurist, autor al unor tratate, cursuri si studii ori articole fundamentale de teorie si practica in domeniul procedurii civile, judecator la Curtea Constitutionala (1992-1998), decan al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti (1998-2008), presedintele Comisiei pentru elaborarea Proiectului Noului Cod de procedura civila (2006-2008), iar mai nou, presedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, domnul decan Viorel Mihai Ciobanu este un demn urmas al ilustrilor sai inaintasi, Eugen Herovanu, Petre Vasilescu, Ilie Stoenescu si Savelly Zilberstein, fiind unul din reprezentantii de frunte ai scolii romanesti de procedura civila, dar si unul din garantii acesteia pentru multi, multi ani de acum inainte”.
Sursa foto: universuljuridic.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# TITULESCU
13 June 2016 17:52
+5
# Minulescu
14 June 2016 09:07
0