19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INALTA CURTE A TRANSAT PROBLEMA – ICCJ a admis RIL-ul promovat de Procurorul General Gabriela Scutea: “Competenta instantei in solutionarea cauzelor avand ca obiect infractiuni savarsite de judecatori si procurori care au dobandit un grad profesional superior celui al instantei/parchetului in care isi desfasoara efectiv activitatea se determina prin raportare la instanta/parchetul la care isi desfasoara efectiv activitatea magistratul cercetat, si nu la gradul profesional superior al acestuia”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

20 November 2022 12:17
Vizualizari: 4318

Inalta Curte de Casatie si Justitie – condusa de judecatoarea Corina Corbu (foto) – a clarificat o problema aparuta dupa desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ): un judecator sau un procuror devenit inculpat trebuie judecat in functie de instanta la care activeaza, respectiv parchetul la care activeaza sau in functie de gradul profesional detinut de catre magistratul trimis in judecata (in cazul in care acest grad este superior celui al instantei sau parchetului unde lucreaza)?



Luni, 14 noiembrie 2022, ICCJ a admis recursul in interesul legii promovat de catre Procurorul General Gabriela Scutea, stabilind ca varianta de urmat este cea dintai – respectiv: se tine cont de parchetul sau instanta la care activeaza procurorul sau judecatorul vizat, nu de gradul profesional detinut de magistratul judecat. De altfel, varianta stabilita de ICCJ a fost cea sustinuta de Scutea in RIL-ul pe care Lumea Justitiei l-a prezentat in primavara acestui an (click aici pentru a citi).


Iata minuta deciziei nr. 23/2022 din dosarul nr. 1059/1/2022:


Admite recursul in interesul legii formulat de Procurorul General al Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si stabileste ca:

In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 38 alin. (1) lit. c) si art. 40 alin. (1) din Codul de procedura penala, competenta instantei de judecata in solutionarea cauzelor penale avand ca obiect infractiuni savarsite de judecatori si procurori care au dobandit un grad profesional superior celui al instantei / parchetului in care isi desfasoara efectiv activitatea se determina prin raportare la instanta / parchetul la care isi desfasoara efectiv activitatea magistratul cercetat, si nu la gradul profesional superior al acestuia.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedura penala. Pronuntata in sedinta publica astazi, 14 noiembrie 2022”.


Procurorii aveau o situatie mai complicata decat cea a judecatorilor


Problema vizeaza, in primul rand, tribunalele si parchetele de pe langa ele: ce se intampla cu magistratii-inculpati care functioneaza la tribunale sau parchete de tribunale, dar au grad profesional de curte de apel, respectiv de parchet de curte de apel? Art. 16 pct. 2 din Legea 49/2022 a modificat art. 40 alin. 1 din Codul de procedura penala, mutand in acest caz competenta de prima instanta de la curtile de apel la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Altfel spus: pana la 14 martie 2022 (cand a intrat in vigoare Legea 49/2022), judecatorii de la curti de apel si procurorii de la parchetele curtilor de apel erau judecati la fond de catre magistrati de la curtile de apel. Dupa 14 martie, competenta s-a mutat de la curti de apel la ICCJ.

Iar aici apare problema ridicata de Procurorul General Gabriela Scutea: in actualul context, curtea de apel sau Inalta Curte este competenta sa judece magistratul care activeaza la tribunal (respectiv parchet de tribunal), dar are grad de curte de apel (respectiv parchet de curte de apel)?

Chestiunea de mai sus comporta o discutie suplimentara fata de procurori, care au dreptul sa detina gradul de Parchet General, dar sa activeze la parchete de rang inferior, inclusiv la parchete de pe langa judecatorii. Spre deosebire, bineinteles, de judecatori, care nu pot functiona la instante inferioare daca au grad de Inalta Curte (interdictie continuta implicit in art. 44 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor).

 

* Cititi aici intregul recurs in interesul legii promovat de Procurorul General Gabriela Scutea

Comentarii

# visu date 20 November 2022 13:13 +122

La ce-l mai faci colonel dacă-l poate instrumenta un maior?! Hal de meritocratie caci de judecată, nici macar!

# Visu date 20 November 2022 13:17 +152

A, e o dezlegare la nemunca alora de sus...

# DODI date 20 November 2022 13:20 +151

Pentru un simplu cetățean ca mine când aud de o rezoluție bună dată de cuplul acoperit scutea-corbu îmi miroase rău. La câte au ”făcut” pentru justiția românească îmi este imposibil să le pot bănui de profesionalism sau de bune intenții.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva