15 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Inca o decizie pentru Traian Basescu – CCR a declarat neconstitutionala legea care prevede ca Parlamentul decide cine dintre premier si presedinte merge la Consiliul European

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

26 September 2012 18:14
Vizualizari: 3415

 

Curtea Constitutionala a luat, miercuri, o decizie favorabila presedintelui Traian Basescu, declarand neconstitutionala legea care prevede ca Legislativul are dreptul sa hotarasca cine participa la Consiliul European de la Bruxelles, in cazul in care exista un conflict intre presedinte si premier. Judecatorii CCR au admis partial sesizarea facuta de 26 de parlamentari din grupul PDL din Senat privind neconstitutionalitatea Legii referitoare la cooperarea dintre Executiv si Legislativ in domeniul afacerilor europene, in care Parlamentul poate decide cine merge la Consiliul European daca presedintele si premierul nu ajung la o intelegere privind participarea la eveniment.


 

Concret, Curtea Constitutionala a decis ca trei dintre articolele din Legea privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, adoptata in urma cu trei luni de Senat, respectiv 3, 18 si 19, sunt neconstitutionale: "Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis, in parte, sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.3, art.18 si art.19 din Legea privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene sunt neconstitutionale. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru".

Pana la adoptarea acestei legi, conducatorul delegatiei Romaniei la reuniunile Consiliului European de la Bruxelles se decidea printr-un acord intre Guvern si Administratia Prezidentiala. In timpul mandatului de premier a lui Emil Boc nu s-a pus problema unei dispute pe aceasta tema, insa odata cu venirea lui Victor Ponta in fruntea Executivului, Basescu a fost nevoit sa stea acasa la ultima reuniune a Consiliului.

Proiectul privind Legea privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene a fost adoptat in perioada in care presedintele Traian Basescu se lupta pe fotoliul de la Consiliul European cu premierul Victor Ponta. Neajungandu-se insa la un acord, in termen de 20 de zile lucratoare, Parlamentul a putut desemna conducatorul delegatiei romane la reuniunea Consiliului European, in persoana premierului Victor Ponta.

CCR ii revoca pe cei opt membrii ai Consiliului de Administratie din SRTV

Curtea Constitutionala a mai decis, miercuri, ca cei opt membri din Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune, validati de Parlament sa isi piarda calitatea pe care o au, admitand in acest fel sesizarea formulata de democrat-liberala Raluca Turcan, presedintele Comisiei pentru cultura din Camera Deputatilor, care a contestat decizia plenului Parlamentului de validare a noii componente a CA din SRTV, motivand ca nu au fost supuse la vot si propunerile de membrii din partea PDL. "Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstitutionalitate formulata de grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal din Camera Deputatilor si a constatat ca Hotararea Parlamentului nr.28 din 26 iunie 2012 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie al Societatii Romane de Televiziune este neconstitutionala in ceea ce priveste desemnarea candidatilor de catre grupurile parlamentare reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului".

Judecatorii Curtii l-au amanat pe Blaga pana pe 27 septembrie

Plenul Curtii Constitutionale a discutat si sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea dispozitiilor art.30 alin.(3) si (4) din Regulamentul Senatului, precum si ale Hotararilor Plenului Senatului nr.24/2012 , prin care Vasile Blaga era revocat din functia de presedinte al Senatului, si nr.25/2012, prin care Crin Antonescu a fost numit presedinte al acestei Camere, sesizare formulata de 28 de senatori PDL. CCR a hotarat insa "amanarea solutionarii sesizarii de neconstitutionalitate pentru data de 27 septembrie 2012, ora 11".

O alta decizie luata de magistratii CCR se refera la Petromidia. In acest caz, judecatorii au respins obiectia de neconsititutionalitate forumulata de Presedintele Romaniei, referitoare la dispozitiile Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.248/2000 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.64/1998 privind acordarea unor facilitati la plata pretului actiunilor si la plata unor obligatii bugetare, in scopul privatizarii Societatii Comerciale „Petromidia” S.A. Constanta, sesizare formulata de Presedintele Romaniei: "Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibila, obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.248/2000 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.64/1998 privind acordarea unor facilitati la plata pretului actiunilor si la plata unor obligatii bugetare, in scopul privatizarii Societatii Comerciale „Petromidia” - S.A. Constanta. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei.

*Cititi aici Legea privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, care cuprinde si cele trei articole declarate neconsititutionale de CCR

Comentarii

# Av. Catalin Racaceanu date 26 September 2012 19:56 +5

Miroase a restauratie. Va urma...

# clash date 26 September 2012 23:39 +9

a restaurante ieftine...

# RUSINOS date 26 September 2012 21:02 +9

Gashka MOTOCILOR si ASPAZIENILOR recidiveaza! Asta este Romania lor! Dar unde este si Romania noastra?

# ion date 27 September 2012 00:52 +6

Vai ce MUTRA de BETIV ORDINAR, are BASESCU, Sarmani ROMANI ati ajuns de risul LUMII.

# viziru date 27 September 2012 07:53 +5

BOLNAVI PSIHIC SI PARANOICI IREVOCABILI SI IRECUPERABILI Acesta e verdictul pentru unii membri ai CCR si irevocabila nu e situatia in care ne aflam ci doar , ei si creierul lor. Noi vom recupera situatia in care Romania va fi in echilibru si in liniste, dar ei...(?)

# Dragoş date 27 September 2012 08:36 +4

Decizia Curţii (NE)Constituţionale era previzibilă şi nu trebuie să ne mai mire nimic. Opinia mea este că strategia trebuie modificată cu inteligenţă , cu privire la reprezentarea României la Uniunea Europeană. Să fie lăsat să se ducă acest "fanariot înscăunat de străini" dar acestor străini să li se arate în mod neîndoielnic că prezenţa "fanariotului" în calitate de "reprezentant al Statului român" nu are absolut nicio valoare.Acest "fanariot înscăunat de străini" , în grandomania lui , va "angaja" Statul român prin propria semnătură. Aici trebuie să dea cu capul de un zid dur şi instituţiile competente legal şi constituţional să nu-i ratifice actele făcute de capul lui.Aşa trebuie făcut de râs "fanariotul".Atunci chiar străinii îi vor închide uşa în nas , pentru că vor vedea că , deşi le este îndatorat , nu le poate face jocurile.Dar pentru aceasta ar trebui să avem un Prim-Ministru care să-l poată privi în ochi pe acest Barroso şi să nu se lase îngenunchiat în mod ruşinos.Spun asta cu durere în suflet , pentru că nu îl consider pe Victor Ponta un om de rea-credinţă.Dar a fost slab în faţa acestor străini care ne-au umilit. Jos cu "fanariotul inscăunat de străini"!!! "Dezscăunarea" va fi realizată făcându-l de râs şi arătându-le străinilor că nu reprezintă pe nimeni. Dacă acest "fanariot" şi-a pus propria lui ţară în inferioritate în faţa străinilor , defăimând-o prin minciuni despre presupusa "lovitură de stat" , să-l defăimăm şi noi pe el , să-l facem de râs arătând lumii întregi că acceptă să stea pe un jilţ pe care nu-l merită , umilindu-şi propriul popor.

# livia date 27 September 2012 11:16 +4

CCR securisto-comunist,CCR a carui 6 judecatori sunt colaboratori ai securitatii ceausiste,infractori si membri ai exfamiliei dictatorului Ceausescu Nicolae,JUDECA DOAR POLITRUC-SECURIST in baza Constitutiei ABROGATE a Republicii Socialiste Romania deoarece in toate Deciziile si Hotararile CCR securisto-comunista Basescu Traian este numit "seful statului" asa cum era denumit DOAR in Constitutia comunista, art.71. Asadar toate Deciziile si Hotararile CCR securist-comuniste sunt nule de drept asa cum este si ultima Decizie luata cu reprezentarea la Consiliul Europei , CCR securisto-comunist a batjocorit Constituia Romaniei cea in baza caruia a fost infiintata CCR,anuland suprematia Palamentului Romaniei

# SILE date 27 September 2012 16:13 +1

AR TREBUI CA JUDECATORII CCR SA FIE DATI IN JUDECATA INDIVIDUAL PENTRU ABUZ IN FUNCTIE ATUNCI CAND SE PRONUNTA PE CHESTIUNI CE EXCED CONSTITUTIEI !!!!! USL – E INFILTRAT CU BASISTI MIGRATI DE LA PDL , UNPR … SI NU FACE NIMIC

# VALI date 27 September 2012 23:31 +1

DOAR NU DEGEABA HANDICAPATUL CU ACTE IN REGULA, AUGUSTIN ZEGREAN CUMULEAZA PENSIA OBTINUTA DUPA 2 ANI LA CCR SI MARITA DE 10 ORI CU VENITURILE DE LA CCR . DACA NU VOTEAZA IN FAVOAREA BISNITARULUI SECURIST , ADIO BANUTI SI MUNCA DE JURISTCONSUL DE LA BJATM BISTRITA NASAUD NU ERA ASA DE MANOASA CA FUNCTIA DE STAROSTE LA CURTEA PROSTITUTIONALA A ROMANIEI.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva