INDRUMARI PENTRU APLICAREA NOILOR CODURI – Autorii Noului Cod penal si Noului Cod de procedura penala au lansat ghiduri pentru punerea in practica, in mod corect, a prevederilor legislative. Cartile sunt distribuite de Editura Hamangiu si vin in ajutorul judecatorilor, procurorilor si avocatilor penalisti si nu numai. Cititi care sunt noutatile aduse de NCP si NCPP si cum trebuie ele aplicate
Intrarea in vigoarea a Noului Cod penal si a Noului Cod de procedura penala a generat modificari majore in legislatia de specialitate, si nu doar in cuprinsul celor doua acte normative, ci si in legile speciale conexate cu acestea. Ca urmare a schimbarilor, profesori de Drept dar si prestigiosi judecatori, la randul lor aplicanti ai noilor prevederi, au conceput noi ghiduri pentru punerea in aplicare a modificarilor legislative, dar si prezentari comparative ale vechilor si actualelor Coduri. Cele mai noi aparitii de acest gen sunt publicate de Editura Hamangiu, care a lansat in urma cu doar doua zile, mai exact pe 11 martie 2014, doua Ghiduri de aplicare pentru practicieni. Este vorba despre "Ghid de aplicare pentru practicieni - Noul Cod penal" si "Ghid de aplicare pentru practicieni – Noul Cod de procedura penala". Anterior acestor lansari a avut loc aparitia cartii "Noul Cod penal - Codul penal anterior: Prezentare comparativa. Observatii. Ghid de aplicare. Legea penala mai favorabila".
Ghid de aplicare pentru practicieni - Noul Cod penal
In ceea ce priveste cartea "Ghid de aplicare pentru practicieni - Noul Cod penal", aceasta poarta semnatura autorilor Corina Voicu, Andreea Simona Uzlau, Raluca Morosanu si Cristinel Ghigheci. Analiza pe articole a noului Cod penal, realizata de cei patru autori, urmareste stabilirea corespondentelor dintre legea veche (Codul penal din 1969, infractiuni din legi speciale) si legea noua, evidentierea diferentelor, acolo unde institutiile au continuitate, respectiv prezentarea institutiilor noi, in situatia in care acestea nu existau in reglementarea anterioara.
Conform autorilor Ghidului, "o importanta practica deosebita o are identificarea legii penale mai favorabile, atat din perspectiva actiunilor sau inactiunilor incriminate si a regimului sanctionator – pentru partea speciala –, cat si din examinarea diverselor institutii ale partii generale a celor doua coduri penale".
De asemenea, Ghidul sintetizeaza principalele opinii doctrinare si solutii practice identificate in literatura juridica referitoare la noul Cod, punctele de vedere exprimate la conferintele de formare a magistratilor dedicate noilor coduri si, totodata, evalueaza in ce masura vechile solutii doctrinare sau cele pronuntate in recursuri in interesul legii isi mentin valabilitatea.
Lucrarea "Ghid de aplicare pentru practicieni - Noul Cod penal" este conceputa in primul rand pentru practicienii dreptului (judecatori, procurori, avocati), cu scopul de a-i ajuta sa-si insuseasca, intr-o maniera rapida si simplificata, noutatile aduse de cod. Avantajul pe care il prezinta noul Cod este acela de a evidentia esenta informatiilor relevante, fiind mai usor de parcurs decat un tratat sau un cod comentat, situandu-se totodata deasupra nivelului unui curs universitar, deoarece presupune cunoasterea principiilor dreptului penal si a institutiilor codului din 1969, fata de care sunt prezentate noile optiuni ale legiuitorului si modalitatile optime de aplicare a acestora.
Ghidul de aplicare pentru practicieni – Noul Cod de procedura penala
Odata cu acest ghid, a fost lansat si "Ghidul de aplicare pentru practicieni – Noul Cod de procedura penala", semnat de autorii Corina Voicu, Andreea Simona Uzlau, Georgiana Tudor si Victor Vaduva.
Iata cum descriu autorii Ghidul de aplicare a Noului Cod de procedura penala: "Fara a avea pretentia unei abordari exhaustive, aceasta carte are ca obiectiv principal acela de a facilita aplicarea in practica a unei reglementari cu totul noi si de a sprijini insusirea rapida a unor bune practici de catre magistrati si avocati, in speranta de a sustine procesul de tranzitie intre cele doua coduri, cel vechi si cel nou, fara blocaje si sincope in activitatea practica.
Analiza realizata de autori (ei insisi practicieni) porneste de la premisa cunoasterii institutiilor de drept procesual penal, astfel cum acestea au fost aplicate in baza vechiului Cod de procedura penala, si este bazata pe comparatia dintre cele doua reglementari, avand ca principal obiectiv evidentierea diferentelor, acolo unde institutia are continuitate, respectiv prezentarea institutiilor noi, in situatia in care acestea nu aveau corespondenta in reglementarea anterioara.
Structurat in raport de titlurile si capitolele noului Cod de procedura penala, pe institutii, ghidul urmareste o abordare exclusiv practica si propune solutii in ceea ce priveste modalitatea de interpretare si aplicare a textelor de lege, inclusiv atunci cand acestea nu contin reglementari explicite. Acolo unde s-a simtit nevoia, autorii au inclus scurte comentarii privind aplicarea dispozitiilor tranzitorii prevazute de Legea nr. 255/2013.
Totodata, sunt mentionate solutiile pronuntate in recursuri in interesul legii care isi mentin valabilitatea".
Noul Cod penal - Codul penal anterior - Prezentare comparativa. Observatii. Ghid de aplicare. Legea penala mai favorabila
La inceputul articolului precizam ca anterior lansarii celor doua Ghiduri de catre Editura Hamangiu, a fost lansata cartea "Noul Cod penal - Codul penal anterior - Prezentare comparativa. Observatii. Ghid de aplicare. Legea penala mai favorabila". Acest ghid poarta semnatura judecatorului Mihail Udroiu si a lui Victor Horia Dimitrie Constantinescu si isi propune la randul lui "sa raspunda unei necesitati imediate a oricarei persoane preocupate de noua legislatie penala, aceea de a cunoaste, in timp util, diferentele dintre cele doua reglementari, precum si implicatiile practice ale acestora, in special din perspectiva legii penale mai favorabile".
Conform descrierii furnizate de autorii Ghidului, "Noul Cod penal - Codul penal anterior - Prezentare comparativa. Observatii. Ghid de aplicare. Legea penala mai favorabila", "acest ghid practic este inedit, atat prin structura sa, cat si prin modalitatea in care a fost conceputa prezentarea modului de aplicare a noului Cod. Cuprinde, in esenta, urmatoarele:
-prezentarea comparativa a noului Cod penal si a Codului penal anterior;
-prezentarea si analiza dispozitiilor Legii de punere in aplicare a noului Cod penal, precum si a legilor referitoare la executarea pedepselor;
-indicarea prevederilor relevante din legi speciale, acolo unde este cazul;
-explicatii concise si clare ale fiecarui articol din noul Cod, cu sublinierea elementelor de noutate si cu indicarea unor solutii posibile de determinare a legii penale mai favorabile in raport de fiecare institutie in parte;
-trimiterea la standardele de jurisprudenta ale Curtii Europene a Drepturilor Omului in materie penala.
Din aceasta perspectiva, lucrarea se prezinta ca un instrument util de cunoastere rapida a elementelor esentiale ale reformei sistemului de justitie penala din Romania; este, de fapt, primul veritabil „handbook” in materia dreptului penal".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# awa
13 March 2014 17:36
+7
# unul din lumea cea mare
13 March 2014 20:19
0
# obiectiva
13 March 2014 20:41
-1
# obiectiva
13 March 2014 20:46
+1
# obiectiva
13 March 2014 21:20
0
# unul din lumea cea mare
13 March 2014 22:31
-2
# obiectiva
13 March 2014 23:06
0
# macarie
13 March 2014 20:53
-1