INITIATIVA DE TIP SECURIST – Pentru a pune botnita persoanelor care demasca coruptia din Justitie, CSM vrea sa modifice legea pentru ca orice inculpat aflat sub o masura preventiva mai blanda sa poata fi arestat daca se adreseaza presei. Gheorghe Muscalu: "Alaturi de ceea ce impune procurorul sa fie prevazuta expres si aceasta prevedere, in sensul ca prin emisiuni in mass-media, suspectul care este sub incidenta acestei masuri preventive sa nu transmita mesaje catre ceilalti"
Tare mult trebuie sa fi deranjat acuzatiile formulate de Elena Udrea in spatiul public in ultimele saptamani, daca au determinat CSM sa doreasca modificarea Codului de procedura penala in sensul introducerii unor prevederi care sa interzica persoanelor aflate sub masura controlului judiciar sa faca declaratii publice. Dar si care sa calce in picioare dreptul fundamental privind libertatea de exprimare. La finalul sedintei de plen a CSM de joi, 19 februarie 2015, procurorul Gheorghe Muscalu (foto) a declarat public ca membrii Comisiei nr.1 din Consiliu lucreaza pentru modificarea Codului de procedura penala, intrat in vigoare la 1 februarie 2014. Ex-vicepresedintele CSM a marturisit ca motivul care a stat la baza deciziei de a restrictiona dreptul la declaratii publice ale persoanelor aflate in vizorul procurorilor are la baza afirmatiile facute public de Elena Udrea in ultima luna care ii vizeaza pe Laura Codruta Kovesi, Florian Coldea, dar si anumiti magistrati care ar raspunde unor comenzi politice.
Deducem asadar ca declaratiile deputatului Elena Udrea au starnit rumoare in randul magistratilor din CSM de asa maniera incat sa fie necesara modificarea Codului de procedura penala pe genunchi, dat fiind ca propunerile, la maniera in care le-a prezentat procurorul Gheorghe Muscalu, incalca flagrant Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Constitutia Romaniei. Notiunea de libertate de exprimare este complet omisa de CSM care doreste sa puna botnita celor care indraznesc sa demaste posibile fapte de coruptie din Justitie cu incalcarea Constitutiei si a normelor europene.
In cazul in care o asemenea initiativa, care fara indoiala aminteste de fosta Securitate, ar fi adoptata, ea ar putea reprezenta o arma chiar si impotriva ziaristilor. Oricand unei institutii de presa i s-ar putea deschide un dosar penal, astfel incat jurnalistii sa nu isi mai poata exprima opiniile din cauza anumitor restrictii.
Gheorghe Muscalu: "Am pornit de la cazul Udrea, dar sunt si alte situatii care pot pica sub aceasta incidenta si pot fi avute in vedere"
Ex-vicepresedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu, apreciaza ca este necesara modificarea Codului de procedura, care sa prevada expres ca suspectilor care sunt cercetati sub control judiciar le este interzis nu doar sa faca declaratii publice, dar si sa posteze pe retele de socializare.
Iata ce a declarat Gheorghe Muscalu la finalul sedintei CSM:
"Propunere de modificare a Codului de procedura penala pentru masura controlului judiciar si a controlului judiciar pe cautiune, trebuie sa prevada foarte clar ca alaturi de ceea ce impune procurorul, de a nu lua legatura cu ceilalti suspecti din dosar, de a nu lua legatura cu martori, sa fie prevazuta expres si aceasta prevedere, in sensul ca prin emisiuni in mass-media, ca este scrisa sau vorbita, suspectul care este sub incidenta acestei masuri preventive sa nu transmita mesaje catre ceilalti pentru ca este si o masura de prevedere pentru ancheta penala, de asta sunt si stabilite acele restrictii si procurorul stabileste in ordonanta respectiva acest lucru, este si o masura buna pentru suspectul respectiv pentru ca in caz de propunere de inlocuire a masurii, sa nu invoce faptul ca efectiv nu a cunoscut ca prin declaratii publice in presa in mass-media nu avea voie sa faca asa ceva.
Noi lucram in Comisia nr. 1 la alte modificari decat cele care se afla la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, pe care le vom transmite Senatului, prin intermediul Ministerului Justitiei. Comisia Juridica a Senatului asteapta aceste modificari. Vom include si aceasta modificare si altele, pentru ca am mai gasit urmare a ceea ce ne-a comunicat instantele si parchetele, si alte necorelari alaturi de cele pe care le-am avut in vedere. Am pornit de la acest caz (n.red. - Cazul Udrea), dar sunt si alte situatii care pot pica sub aceasta incidenta si pot fi avute in vedere".
Propunerea CSM de interzicere a exprimarii opiniilor incalca dreptul la libertatea de exprimare
Asa cum mentionam mai sus, o asemenea initiativa incalca atat Constitutia Romaniei, cat si Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Restrictia propusa de CSM pentru a fi prevazuta in Codul de procedura penala care ar viza interzicerea persoanelor aflate sub control judiciar sa emita opinii publice, ar incalca atat art. 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului referitor la libertatea de exprimare, cat si art.30 din Constitutia Romaniei, care de asemenea garanteaza dreptul oricarei persoane la libera exprimare.
Iata ce prevad cele doua articole:
Art. 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului
1. Orice persoana are dreptul la libertate de exprimare. Acest drept include libertatea de opinie si libertatea de a primi sau a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere. Prezentul articol nu impiedica Statele sa supuna societatile de radiodifuziune, cinematografie sau televiziune unui regim de autorizare.
2. Exercitarea acestor libertati ce comporta indatoriri si responsabilitati poate fi supusa unor formalitati, conditii, restrângeri sau sanctiuni prevazute de lege care, intr-o societate democratica, constituie masuri necesare pentru securitatea nationala, integritatea teritoriala sau siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea infractiunilor, protectia sanatatii, a moralei, a reputatiei sau a drepturilor altora, pentru a impiedica divulgarea informatiilor confidentiale sau pentru a garanta autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti.
Articolul 30 din Constitutia Romaniei privind libertatea de exprimare
alin. (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
alin. (2) Cenzura de orice fel este interzisa.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Goe
19 February 2015 15:02
+8
# DOREL
19 February 2015 15:40
+12
# unul din lumea cea mare
19 February 2015 16:53
+5
# ROBERT HORVATH SUA
19 February 2015 17:45
-1
# santinela
20 February 2015 08:19
+1
# ilie
20 February 2015 11:02
0
# ioan duscas
21 February 2015 12:37
0