INITIATIVA LEGISLATIVA - Ministerul de Interne propune modificarea Legii privind regimul liberei circulatii a romanilor in strainatate. Noutatea: pasaportul va putea fi expediat la domiciliul titularului, sau dupa caz, la domiciliul persoanei care a formulat cererea si facilitarea emiterii pasaportului simplu electronic in cazul copiilor ce nu au implinit varsta de 14 ani
Ministerului Afacerilor Interne, condus de Radu Stroe (foto) a lansat in dezbatere publica o initiativa legislativa privind modificarea Legii privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate. Conform proiectului de modificare legislativa, pasaportul va putea fi expediat la domiciliul titularului, sau dupa caz, la domiciliul persoanei care a formulat cererea.
Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul Hotararii Guvernului pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 94/2006.
Actualul proiect mentioneaza ca exista posibilitatea ca, in functie de optiunea solicitantilor, pasaportul simplu electronic sa fie expediat la domiciliul titularului, sau dupa caz, la domiciliul persoanei care a formulat cererea, sub conditia ca acestia sa suporte cheltuielile de expeditie aferente. MAI transmite ca proiectul de act normativ confera cetatenilor posibilitatea de a opta pentru ridicarea pasaportului de la orice serviciu public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, respectiv de la orice reprezentanta diplomatica a Romaniei in strainatate, indiferent de locul depunerii cererii de eliberare a documentului de calatorie. In aceeasi propunere legislativa este propusa si eliminarea fotocopiilor de pe documente, acest lucru nemaifiind necesar ca urmare a faptului ca originalele acestor acte vor fi scanate in momentul depunerii cererii de catre cetatean.
Un alt element de noutate este destinat facilitarii emiterii pasaportului simplu electronic in cazul copiilor ce nu au implinit varsta de 14 ani, acceptarea si a duplicatelor de pe procurile speciale sau declaratiile privind acordul celuilalt parinte referitor la eliberarea documentului de calatorie pentru minor. Prevederea este aplicabila procurilor sau declaratiilor celuilalt parinte, autentificate și eliberate incepand cu data de 1 ianuarie 2013, iar documentele eliberate anterior (in original) vor putea fi folosite in continuare, pe intreaga lor perioada de valabilitate. Astfel, cetatenii vor fi scutiti de disconfort prin instituirea obligatiei de a obtine din nou documentele, de aceasta data dupa noua procedura.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# bravo ministru
6 September 2013 15:10
+5
# vero
7 September 2013 12:11
+2
# cetatean
8 September 2013 18:48
+1
# Raneti Tudor
9 September 2013 13:02
0