19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM A AJUNS STAT IN STAT – Procurorii din CSM recunosc nonsalant ca au incalcat Regulamentul privind detasarea magistratilor in cazul Oana Haineala si Constantin Sima, doar ca asa a vrut Procurorul General Augustin Lazar: “Detasarea poate inceta anterior duratei pentru care a fost dispusa, la cererea celui care a solicitat detasarea ori a magistratului detasat... Cu toate acestea, Sectia pentru procurori apreciaza ca analizarea oportunitatii incetarii detasarii poate fi facuta, ex oficii”

Scris de: G.T. | pdf | print

5 February 2017 12:05
Vizualizari: 11113

Incredibil! CSM recunoaste nonsalant ca a dispus incetarea detasarii la Ministerul Justitiei a procurorilor Oana Haineala si Constantin Sima (foto), cu incalcarea prevederilor din “Regulamentul privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functie de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator”. A fost o decizie luata, asa cum bine se stie la cererea Procurorului General Augustin Lazar, care nu putea sa faca o asemenea solicitare, dar care, prin acest mod de actiune, a reusit sa inlature doi secretari de stat din MJ, in contextul razboiului pe care l-a declansat contra Guvernului Romaniei.


Consiliul Superior al Magistraturii a publicat, vineri seara 3 februarie 2017, Hotararile Sectiei pentru procurori prin care s-a hotarat incetarea detasarii la Ministerul Justitiei a procurorilor Oana Haineala si Constantin Sima. Procurorii din CSM arata ca art. 9 din “Regulamentul privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator”, care prevede ca detasarea poate inceta anterior duratei pentru care a fost dispusa, la cererea celui care a solicitat detasarea ori a magistratului detasat.

Mai exact, prevederile sunt urmatoarele:

Detasarea judecatorului sau a procurorului poate inceta anterior duratei pentru care a fost dispusa, prin hotararea sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, la cererea celui care a solicitat detasarea ori a judecatorului sau procurorului detasat”.

Cu alte cuvinte, detasarea nu putea inceta inainte de termen (Haineala si Sima fusesera detasati in ianuarie 2017 pe o perioada de 3 ani) decat in cazul in care ea ar fi fost ceruta de Ministerul Justitiei sau de cei doi procurori. Asta prevede Regulamentul, asta recunoaste si CSM. Totusi, procurorii din CSM au trecut peste regulament, ajungand la concluzia ca “analizarea oportunitatii incetarii detasarii anterior expirarii perioadei pentru care a fost dispusa, poate fi facuta, ex oficii, de catre autoritatea decidenta in materie”, iar asta pe motiv ca CSM are atributii importante in gestionarea resurselor umane din Ministerul Public si in cariera procurorilor.

Trebuie sa precizam ca procurorii din CSM si-au permis sa incalce un Regulament adoptat de Plenul CSM, acolo unde judecatorii sunt majoritari.

Iata un fragment din Hotararea Sectiei pentru procurori a CSM:

Prezent in sedinta Sectiei pentru procurori din data de 03.02.2017, ministrul justitiei a invocat dispoztiile art. 9 din Regulamentul privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functie de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator, solicitand o amanare a analizarii prezentei cereri, in vederea exprimarii unui punct de vedere de catre Ministerul Justitiei.

Totodata, ministrul justitiei a invederat faptul ca magistratii vizati nu au facut altceva decat sa puna in aplicare o decizie colectiva.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in sustinerea solicitarii formulate, a evidentiat faptul ca este publica existenta unei anchete in curs de desfaurare iar in aceste conditii, functionarea unor procurori in cadrul Ministerului Justitiei, la dispozitia ministrului, iar nu in cadrul Ministerului Public, genereaza o impresie de impartialitate nu doar pentru alti magistrati, ci si pentru societate in ansamblul ei.

Vizand solicitarea transmisa si referatul directiei de specialitate din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Sectia pentru procurori retine urmatoarele:

(…)

Solicitarea este motivata de necesitatea de a asigura, in conditii de deplina impartialitate, o desfasurare a anchetei de catre Directia Nationala Anticoruptie, in legatura cu imprejurarile elaborarii proiectului de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Codului penal si Codului de procedura penala, precum si a proiectului de lege pentru gratierea unor pedepse.

(…)

In conformitate cu dispozitiile art. 9 din Regulamentul privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator, aprobat prin Hotararea nr. 193/09.03.2006 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, cu modificarile completarile ulterioare, detasarea poate inceta anterior duratei pentru care a fost dispusa, la cererea celui care a solicitat detasarea ori a magistratului detasat.

Cu toate acestea, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciaza ca analizarea oportunitatii incetarii detasarii anterior expirarii perioadei pentru care a fost dispusa, poate fi facuta, ex oficii, de catre autoritatea decidenta in materie, cu atat mai mult cu cat aceasta autoritate are atributii importante in gestionarea resurselor umane din cadrul Ministerului Public si a carierei acestora.

Din curpinsul adresei nr. 378/C/2017 a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, rezulta ca, in prezent, Directia Nationala Anticoruptie desfasoara o ancheta in legatura cu imprejurarile elaborarii proiectului de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Codului penal si Codului de procedura penala, precum si a proiectului de lege pentru gratierea unor pedepse.

Sectia pentru procurori apreciaza ca interesul general al bunei infaptuiri a justitiei reclama necesitatea desfasurarii in conditii de deplina impartialitate a anchetei mentionate.

In acest sens, Sectia pentru procurori retine ca magistratii sunt tinuti sa adopte un comportament din care sa rezulte chiar si aparenta impartialitatii (in sensul ca aceasta sa fie vizibila pentru justitiabili), tocmai pentru a inlatura orice indoiala cu privire la indeplinirea corecta a indatoririlor profesionale. La fel ca si independenta, impartialitatea nu este doar o chestiune de substanta, ci si de aparenta: nu este suficient sa fii independent si impartial, ci trebuie ca acest lucru sa se si vada.

Astfel, dat fiind ca in contextul actual al adoptarii anumitor acte normative, al caror initiator este Ministerul Justitiei, functionarea in cadrul institutiei a unor procurori la a caror expertiza s-a apelat, poate genera o aparenta de impartialitate, fara a ignora interesul institutiei la care magistratul este detasat, avand in vedere justul echilibru care trebuie asigurat intre interesul institutiei si interesul general al societatii, Sectia pentru procurori considera ca se impune incetarea, de indata, a detasarii”.

*Cititi aici Hotararea CSM privind incetarea detasarii Oanei Haineala la MJ

*Cititi aici Hotararea CSM privind incetarea detasarii lui Constantin Sima la MJ

Comentarii

# DODI date 5 February 2017 16:51 +9

Cei din CSM uită o chestiune simplă: ei au fost aleși în CSM ca să facă ”politica” magistraților și nu au fost ”plantați” acolo ca să implice CSM în politică. Sau poate mă înșel, iar ”băieții” au fost plantați cu ordin de zi pe unitate? Dacă este așa este nu numai rușinos dar și ilegal. În orice caz prin atitudinea lor servilă fac un mare deserviciu justiției. Pentru ciolanis este firesc ca ei să fie slugi. Pentru noi nu este totuna ca niște magistrați să se prosterneze în fața nulităților care conduc vremelnic țara. Chiar dacă sunt președinte, procuror general sau la șef DNA. Tot proști și fără caracter sunt.

# unul din lumea cea mare date 6 February 2017 00:23 +7

ca de obicei,boul cesemea nu stie decit de mermeleala,asta/i justita la mermelica ,O MARE MERMELEALA.CINE INCALCA PRIMII LEGEA???? GHICI CHICITOAREA MEA!!!!!!!

# Mishu date 5 February 2017 16:58 +7

D-na Andrea Annamaria Chis fosta Tulus , din judecatorul tanar si bine pregatit ati devenit un membru CSM sters, care se conformeaza cerintelor sistemului, o mare dezamagire: de la zambetul expresiv la vederea neamtului (ma feresc de alte cuvinte desi le gandesc pt ca suntem in tara in care o parere sincera atrage represalii ) la ridicarea manutei la comanda procurorilor. O transformare trista. Daca zambetul plin de fascinatie fata de Iohannis poate insemna o simpla simpatie intre romani apartinand minoritatilor nationale, conformarea Dvs in cadrul sedintelor CSM anuleaza respectul pe care l-ati castigat prin munca multa.

# Carcotas date 5 February 2017 18:06 +7

Magistratii din Romania au fler politic si se orienteaza INTOTDEAUNA dupa nordul puterii. Inainte de 2000 achitau politicienii in putinele cazuri in care procurorii trimiteau in judecata iar judecatorii nu restituiau dosarele sub pretexte care de care mai sugubete ridicate de cei cativa avocati smecheriti dupa 89; acum, fiind siguri ca nu li se poate intampla nimic, au devenit curajosi, vocali, verticali, inflexibili, sententiosi, morali si parteneri pe fata cu ochiu si timpanu', impunand logica unor calculatoare a caror soft nu iese din limbajul masina. Nuantele, griul, dubiul, finetea ratiunii exersate ii sperie, ii depaseste, ii slabeste. Acesti oameni nu judeca, ei degraba condamna. Peste ani vor fi rusinati, car vor nega ca au facut toate acestea cu intentie. Sunt si ei in sfarsit bagati in seama, primiti in lumea buna a puterii!

# Edelweiss - Pandelect (!) de Bukowina date 5 February 2017 18:34 +6

Ce kăkat fler politic, că asta ce demonstrează Holsteinii români este doar manifestarea instinctuală, gregară, a MÂNDRIEI DE A FI SLUGĂ, impregnată definitiv în genom prin gena servilismului. Dacă ar vedea Hamangiu, Nicolau sau Dongoroz ce au ajuns epigonii lor, cred că i-ar aduna pe toți în batalioane diribau și ar construi cu ei canalul Siret - Dunăre cu port median la Budapesta. Punându-i să care pământul excavațiilor în tasurile balanței Temidei. Parol, monșer!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva