Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

Dan Lupascu: „Reforma din ura! In sase ani, niciun magistrat n-a primit o distinctie!” Dieter Schlafen: “In Justitie exista un potential enorm de oameni buni!”

Joi, 6 ianuarie 2011 14:53 | Scris de | pdf | print | email

In cadrul dezbaterilor pe Raportul activitatii CSM pe 2005 – 2010, presedintele CSM Florica Bejinaru si-a felicitat colegii si le-a urat celor ce vor veni dupa ea in Consiliu sa poata preda institutia peste urmatorii sase ani, cu cel putin atatea atributii cat le are in prezent prin lege. Mesajul lui Bejinaru, care ascunde are ca substrat tentativele politice de diminuare a atributiile CSM, l-a determinat pe judecatorul Dan Lupascu (foto 1) sa-si spuna oful. Dan Lupascu, cel care a fost primul presedinte al CSM in anul 2005 – 2005, cand institutia s-a reinfiintat practic, a condamnat atacurile politice la adresa Consiliului si nu s-a sfiit sa acuze “reforma din uracontra Justitiei promovata de actualul regim.

Judecatorul Dan Lupascu a aratat ca “in sase ani niciun magistrat nu a primit o distinctie” (…) “am fost numiti dinozauri, franari” (...) “CSM a fost un baraj in fata presiunilor de orice natura, si cu toate aceste atacuri nu ne-am inrosit, nici ingalbenit, nici albastrit si nici nu ne-am portocalizat, ne-am tinut departe de politic” (…) “nu suntem niste ingerasi, dar de aici si a spune ca CSM este cancerul Romaniei este o mare eroare si nedreptate” (...) “CSM nu poate fi sters cu buretele, este o institutie constitutionala.” Dan Lupascu a evocat momentele de debut ale actualului CSM care, in 2005 si-a inceput activitatea cu el, procurorii Alexandru Tuculeanu si Liviu Dascalescu, si trei functionari de la Ministerul Justitiei, intr-un birou de la INM. “Am inceput sa cautam sediu, ni s-a dat cladirea din Petofi Sandor, unde stiti cat ne-am chinuit, apoi Guvernul, in mariminia lui ne-a oferit cladirea service-ului Ciclop de pe Magheru” (…) “Si ni s-a mai dat o masina, despre care am aflat apoi ca avusese un accident si era un pericol si cei de la minister numai vroiau nici ei sa circule cu ea, d-aia ne-au dat-o noua” (…) “Relatia cu Ministerul Justitiei a fost ca un fel de pasare lira, cand inainte, cand inapoi, multe proiecte importante de lege zac la minister, dar noi suntem acuzati ca ne opunem.” Judecatorul Lupascu a precizat ca anumiti ministri ai Justitiei au cautat mereu sa acuze CSM-ul pentru a-si justifica activitatea si a iesi in fata “cum poti sa spui ca esti un erou, daca nu esti in razboi cu cineva!?” Lupascu a conchis ca puterea politica a construit premeditat, inclusiv la forurile internationale, o imagine negativa Justitiei, dar “cu toate acestea multi oficiali straini au inteles eforturile noastre, n-am fost vazuti ca fiind cei care vor sa duca tara de rapa.” Vorbitorul a criticat si comportamentul unor reprezentanti ai asociatiilor profesionale ale magistratilor, care dupa ce au vazut ca Justitia si-a cucerit pozitia in societate “au inceput sa atace exact valorile cucerite.” Referindu-se la contestatiile formulate impotriva noului sau mandat, precum si cele ale Lidiei Barbulescu si Dan Chiujdea, judecatorul a subliniat “Vom merge mai departe!”

Expertul european Dieter Schlafen a laudat CSM la scena deschisa

Invitat sa participe la sedinta de joi de la CSM, expertul european Dieter Schlafen (foto 2) cel care a asistat la constituirea Consiliului si elaborarea legilor Justitiei, a aratat ca “Justitia are oameni foarte bine intentionati (…) Aici exista un potential enorm de oameni buni!” Schlafen si-a exprimat speranta ca cetatenii romani vor realiza importanta Justitiei in societate si, chiar daca exista unele lucuri gresite, acestea trebuie analizate si indreptate. “Poate ca sunt oameni in Romania care nu vor o putere judecatoreasca puternica, independenta. Eu doresc pentru Romania sa inteleaga ca CSM este unul dintre cele mai bune lucruri din tara. Daca cineva face o comparatie in ultimii sase ani intre CSM si alte institutii, eu sunt sigur ca CSM sta foarte bine!

Accesari:5266

Comentarii

# UN oarecare date 6 ianuarie 2011 22:07 +3

“Justitia are oameni foarte bine intentionati (…) Aici exista un potential enorm de oameni buni!”

ACUM am intales de ce stau intr-un proces de 5 ANI si sunt inca in faza PROBATORIE si fara a avea calitate pasiva.

# Marius Dobrotan date 7 ianuarie 2011 02:12 +4

In USA sau Commenwelth poti sa stai si 10 ani deci....nu suntem singulari.
nu e tocmai confortabil, dar decat sa te judece pe fast forward si sa te condamne fara o cercetare judecatoreasca temeinica si cu o motivarea stereotipa si lapidara (copy - paste din alta sentinta si din rechizitoriu), parca nici asa nu e bine,nu?

# romanica date 7 ianuarie 2011 06:03 +4

De ce luju.ro nu ii ridica o statuie domnului Lupascu ?
cei din interiorul sistemului cunosc faptul ca parte a problemelor din sistem i se ,,datoreaza" acestuia
daca se invoca votul, a se observa ca marea majoritate a votantilor au ajuns la curti ca urmare a promovarilor facute in ultimii 6 ani, iar unii dintre ei sunt datori vanduti lui Lupascu
Totusi, sunt de acord ca domnul Lupascu, cu bune si cu rele, a avut cel mai important rol in evolutia actualului CSM
din pacate, domnul Lupascu nu a mai prezidat o sedinta de judecata de ani buni, iar acest lucru il face sa uite de unde a plecat
si apropo : daca nu avea voie sa participe la al doilea mandat (SI NU AVEA VOIE) acum are voie sa participe si la al doilea mandat de conducere, nu-i asa ? (ca doar traim in Romania)

# chris date 7 ianuarie 2011 06:16 +4

logic asa ar fi! in fond, pe lamga Dumbrava, lu[ascu e superprofesionist. gasca lui macovei vreti sa coduca destinele CSM din nou? vai de capul nostru!!

# Personaj date 7 ianuarie 2011 06:21 -4

De unde stie dl Lupascu faptul ca "noi mergem mai departe"? S-a pronuntat Curtea COnstitutionala in favoarea prelungirii mandatelor la calendele grecesti, in dispretul legii, iar noi inca nu stim?

# cris date 7 ianuarie 2011 08:33 +3

mai oameni voi inca nu ati vazut ca a facut clica basescu - macovei ? unde dracu vreti sa ne mai ducem suntem deja la fundul Europei suntem priviti ca lumea a 3-a nu va e rusine?
va deranjeazasi complexeaza oameni ca Lupascu pentru ca va fac sa va vedeti lipsurile.Pacat ca se promovaza numai non-valorile

# lionel amar date 7 ianuarie 2011 09:49 -2

ei numai vroiau...! oare chiar nu mai vroiau?

# dani date 7 ianuarie 2011 11:30 +8

"nu ne-am inrosit, nici ingalbenit, nici albastrit si nici nu ne-am portocalizat" - este probabil cea mai frumoasa replica pe care am auzit-o in ultimul timp; le doresc actualilor membrii CSM ca la finalul mandatului sa aiba puterea de a spune acelasi lucru!

# georgel date 11 ianuarie 2011 11:10 0

vor spune cativa, restul sunt deja portocalii. :sad: :sad:

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Veti vota la referendumul pe Justitie al lui Iohannis?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 24.05.2019 – Presiuni pe fata in dosarul lui Liviu Dragnea

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER