25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

KOVESI A CASTIGAT PRIN TEROARE – Plenul CSM a stabilit definitiv ca adresa DNA trimisa la ultimul termen al procesului civil Kovesi – jurnalistii Antena 3 a afectat grav independenta judecatorilor de la CA Ploiesti. Este limpede acum ca cei 300.000 lei dati daune lui Kovesi pentru doua intrebari si cateva opinii a fost un act de imbogatire fara justa cauza a "Zeitei catuselor". Semnatarii adresei de intimidare procurorii Bulancea si Canela sunt cercetati disciplinar

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

19 April 2018 14:14
Vizualizari: 13162

Decizie devastatoare pentru sefa DNA Laura Codruta Kovesi (foto). Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca a fost adusa atingere independentei magistratilor prin formularea de catre Directia Nationala Anticoruptie a cererii de eliberare a unor copii din dosarul Kovesi-jurnalisti Antena 3, chiar inaintea ultimului termen de judecata al dosarului civil in care sefa DNA a cerut daune de 1 milion de lei jurnalistilor Antena 3 Mihai Gadea, Bianca Nae, Radu Tudor, a presedintelui GIP, Mugur Ciuvica, si senior-editorului Lumeajustitiei.ro Razvan Savaliuc pentru intrebarile pe care le-au pus, ori pentru afirmatiile pe care le-au facut sau nu le-au facut in cadrul unor emisiuni la Antena 3.


Astfel, CSM a stabilit definitiv ca decizia procurorilor DNA Marius Bulancea si Mihaela Beldie-Canela de a depune la cauza civila nr. 6043/2/2015 o adresa (facsimil 1) prin care au solicitat o copie a dosarului civil, in vederea instrumentarii unui dosar penal aflat pe rolul DNA, fara a indica partile vizate de aceasta cerere, a adus atingere chiar judecatoarelor investite cu solutionarea cauzei, respectiv Marilena Panait si Valentina Gheorghe de la Curtea de Apel Ploiesti.


La baza luarii acestei decizii a stat cererea de aparare a independentei judecatoarelor Marilena Panait si Valentina Gheorghe de la Curtea de Apel Ploiesti formulata imediat dupa ultimul termen de judecata din 6 martie 2018 de catre jurnalistii Antena 3, GIP si Lumeajustitiei.ro, fiind intocmit in acest sens Raportul Inspectiei Judiciare nr. 1850/IJ/881/DIJ/2018 din 27 martie 2018 privind apararea independentei magistratilor semnat de judecatoarele Liliana Novac si Mihaela Pasca de la Directia de Inspectie judiciara pentru judecatori si avizat de inspectorul sef al IJ, judecatorul Lucian Netejoru.

Joi, 19 aprilie 2018, in cadrul Sedintei Plenului CSM s-a aflat punctul 23 privitor la Raportul Inspectiei Judiciare nr. 1850/IJ/881/DIJ/2018, raport care a fost admis cu majoritate prin apararea independentei judecatoarelor Marilena Panait si Valentina Gheorghe.

Procurorii DNA Marius Bulancea si Mihaela Beldie-Canela, cercetati disciplinar

Decizia CSM este luata la circa o luna si o saptamana de cand Inspectia Judiciara a anuntat ca au fost declansate oficial verificarile cu privire la modul in care a ajuns in dosarul civil Kovesi-Antena 3, inaintea ultimului termen de judecata, o adresa de la Directia Nationala Anticoruptie prin care s-a cerut o copie certificata a dosarului, care ar fi fost utila pentru solutionarea unei cauze penale instrumentate de parchetul condus de Laura Codruta Kovesi. Potrivit reprezentatilor Inspectiei Judiciare, verificarile sunt efectuate de Directia de inspectiei pentru procurori, fiind vorba despre cercetari care vizeaza procurorii DNA, si nu judecatorii din dosarul Kovesi-Antena 3. Mai exact, verificarile disciplinare ii vizeaza direct pe procurorii DNA Marius Bulancea si Mihaela Beldie-Canela, semantari ai adresei depuse la dosarul Kovesi-Antena 3.

Amintim ca dupa judecarea termenului din data de 6 martie 2018, cand jurnalistul Razvan Savaliuc a descoperit la dosar adresa DNA, Curtea de Apel Ploiesti a ramas in pronuntare doua saptamani, pentru ca in data de 20 martie sa decida respingerea actiunii sefei DNA Laura Kovesi impotriva jurnalistilor Razvan Savaliuc si Radu Tudor. In schimb, Curtea de Apel Ploiesti a decis obligarea jurnalistilor Mihai Gadea, Bianca Nae si Mugur Ciuvica la plata unor daune de 300.000 lei catre Kovesi, fiind practic cele mai mari daune morale acordate intr-un proces de presa in Romania.

Raportul Inspectiei Judiciare: "Formularea unei cereri de catre DNA in maniera si circumstantele descrise mai sus poate constitui o atingere adusa independentei magistratilor"

Conform Raportul Inspectiei Judiciare, prezentat miercuri seara de Mihai Gadea la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, inspectoarele judiciare Liliana Novac si Mihaela Pasca au stabilit ca independenta magistratilor "nu este un privilegiu propriu al acestora, ci este in interesul statului de drept si a celor care cauta si doresc infaptuirea Justitiei", independenta magistratului reprezentand "o obligatie fundamentala a fiecarei persoane care ocupa functia de judecatori de a-si dezvolta calitatile intelectuale si morale care stau la baza conduitei independente si impartiale in judecarea fiecarui caz".

Fata de aceste prevederi, Inspectia Judiciara a analizat, in primul rand, din punct de vedere general, adresarea unei cereri in ipoteza faptica descrisa stabilind ca "nu ar putea fi asimilata unei constrangeri ori presiuni exercitate asupra membrilor completului de judecata cu privire la modul de solutionare a unnei cauze".

Totusi, Inspectia Judiciara a avut in vedere si solicitarea CSM de a se analiza situatia din perspectiva momentului la care a fost formulata cererea de eliberare a copiilor din dosar, respectiv anul inregistrarii sesizarii la PICCJ, respectiv 2016, parcursul procesului civil Kovesi-jurnalistii Antena 3, precum si obiectul adresei DNA.

Astfel, efectuand analiza in mod particular, Inspectia Judiciara a tinut cont ca solicitarea DNA a fost facuta dupa respingerea contestatiei de tergiversare formulata de Laura Kovesi, inaintea solutionarii de catre ICCJ a plangerii formulate impotriva incheierii din 17 ianuarie 2018 si anterior termenului din 6 martie 2018 de la Curtea de Apel Ploiesti.

Fata de toate aceste elemente, Inspectia Judiciara a concluzionat ca emiterea adresei de catre DNA la dosarul civil Kovesi-jurnalistii Antena 3 "ar putea constitui o atingere adusa independentei magistratilor".

Iata argumentele Inspectiei Judiciare, cuprinse in Raportul nr. 1850/IJ/881/DIJ/2018:

"In consecinta, formularea unei cereri de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie in maniera si circumstantele descrise mai sus poate constitui o atingere adusa independentei magistratilor si in consecinta,

Propunem,

Inaintarea prezentului raport Plenului Consiliului Superior al Magistraturii pentru a dispune in conformitate cu dispozitiile art. 30 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata."

Prezentam in continuare Raportul Inspectiei Judicire:



*Cititi aici sesizarea depusa de jurnalistii Mihai Gadea, Radu Tudor, Bianca Nae, Mugur Ciuvica si Razvan Savaliuc la CSM, in care solicita luarea masurilor legale pentru apararea independentei judecatorilor Marilena Panait si Valentina Gheorghe

 

Comentarii

# livia date 19 April 2018 14:28 +27

Nu este de ajuns sa fie cercetati disciplinar, pentru ca nu se intampla nimic cu asta. Si unui elev care a facut ceva rau la scoala i se scade nota la purtare; astia nu patesc nimic. De aceea ar trebui sa plateasca ei banii ceruti jurnalistilor; sefa lor, slugile ei, sa plateasca pentru ea.

# adrian date 19 April 2018 14:55 +1

Se fac ca ii cerceteaza disciplinar.Am vazut n astfel de cazuri.

# ion date 19 April 2018 15:32 +10

Atat timp cate este mai usor sa destitui un presedinte decat sa dai afara un nenorocit de procuror nu se va termina cu mafia anticoruptie, cu gangsterii din procuratura, cu abuzurile pentru care orice om ar fi fost trimis la puscarie, vedem ca avem niste personaje care s-au situat singuri deasupra legii iar toti ceilalti nu fac nimic, de procurori stim ca nu exista niciunul cu sange in instalatie care sa o ancheteze pe Kovesi, majoritatea sunt niste momarlani, zmei cu cetateanul obsnuit. De ce nu este arestata preventiv Kovesi pentru atatea incalcari dovedite ale legilor, ea ii baga in arest preventiv pe oricine pe baza unui denunt falsificat, nici macar o proba, de ce legea nu se aplica pentru toti iar sectia de procuroi din CSM are rolul de a musamaliza ilegalitatile procruorilor?

# AndreiV date 20 April 2018 09:59 +2

Exista cai de atac?Luptandu-va pentru dumneavoastra si ajutati si oamenii de rand.Altfel noi navem nici o sansa.Politicienii de la putere,sunt haituiti,imediat ce incearca sa faca ceva.Daca nu au altceva, se incearca sa faca dosare in continuare pe denunturi false,de zeci de ani.!!!La astia nu le pasa de nimic,pentru ca in frunte cu presedintele,urasc tot cei romanesc si apara interesele straine,pentru a distruge ROMANIA.In ce tara s-a mai pomenit ca presedintele sa apere firmele care taie ilegal padurile,iar daca cineva vrea sa se intre in legalitate,acesta cu nerusinare spune ca e "discriminare".Ba mai mult,unde s-a mai pomenit ca un presedinte de tara independenta si suverana,sa fie premiat -se vorbeste cu 10000 de euro-de catre o alta tara, nemtii lui.Se pune intrebarea legitima: cu ce scop.Raspunsul nu e greu de dat,caci evazionistul,participantul la vanzarea de copii,posesorul de acte obtinute cu acte false si ce e mai grav,succesor nazist autodeclat si toate ca primar!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva