26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LULUTA TOBA DE CARTE – Fosta sefa DNA Laura Kovesi a cerut pe langa lege recunoasterea gradului profesional corespunzator PICCJ: “Trebuie sa se realizeze prin parcurgerea procedurilor de concurs... Numirea in functii de conducere in PICCJ/DNA nu trebuie confundata cu o promovare la unitatile de parchet respective... Obtinerea unui grad profesional superior cu caracter permanent reprezinta un drept castigat, spre deosebire de numirea intr-o functie de conducere, care e temporara” (Document)

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

4 December 2018 14:33
Vizualizari: 5921

Fosta sefa DNA Laura Kovesi (foto) a cerut pe langa lege recunoasterea gradului profesional de PICCJ. Acest lucru reiese cat se poate de clar din motivarea devastatoare a Sectiei pentru procurori a CSM care a respins solicitarea lui Kovesi.


Sectia condusa de procurorul Codrut Olaru a tinut sa-i reaminteasca lui Kovesi prevederile legale in vigoare, si anume ca promovarea in grad profesional a judecatorilor si procurorilor trebuie sa se realizeze exclusiv prin parcurgerea procedurilor legale de concurs. Si ca obtinerea unui grad profesional superior cu caracter permanent reprezinta un drept castigat, spre deosebire de numirea intr-o functie de conducere, care este temporara.
In motivarea deciziei de respingere se face referire la prevederile art. 54. alin. 5 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, modificata, care prevede: De la data incetarii mandatului functiei de conducere, procurorii prevazuti la alin. 1 (procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al DIICOT și adjuncții acestuia-n.r) isi redobandesc gradul profesional de executie si salarizarea corespunzatoare acestuia avute anterior sau pe cele dobandite ca urmare a promovarii, in conditiile legii, in timpul desfasurarii activitatii in cadrul PICCJ, DNA ori DIICOT. In cazul lui Kovesi, grad de parchet de tribunal. Iar pentru a accede la cel de PICCJ, fosta sefa DNA ar fi trebuit sa aiba gradul profesional corespunzator parchetului de pe langa curte de apel.

Trimisa la concurs

Kovesi nu s-a inscris la un concurs pentru a castiga gradul de parchet de curte de apel, iar ulterior pe cel de PICCJ, ci a invocat precedentele din cazul altor procurori pe care fostul CSM i-a avansat in grad profesional, fara concurs. Laura Kovesi a sustinut in fata Sectiei pentru procurori ca prin faptul ca a detinut timp de 11 ani functia de Procuror General al Romaniei si cea de procuror sef al DNA, dar si avand in vedere practica anterioara a CSM in cazul procurorilor care au detinut functii de conducere in PICCJ, i se cuvine fara concurs recunoasterea gradului profesional.
Numai ca sectia condusa de Codrut Olaru nu a mai luat de aceasta data o decizie favorabila fostei sefe DNA. Procurorii i-au adus aminte lui Kovesi cum poate obtine gradul atat de mult ravnit: “Promovarea in functii de executie si obtinerea unui grad profesional superior cu un caracter permanent reprezinta un drept castigat cu caracter definitiv in evolutia carierei profesionale a unui magistrat, spre deosebire de numirea intr-o functie de conducere, care este temporara. Numirea procurorilor in functii de conducere in cadrul PICCJ/DNA nu trebuie confundata cu o promovare a acestora la unitatile de parchet respective, intrucat legea face distinctie intre notiunile de promovare si numire, pentru fiecare in parte fiind prevazute proceduri distincte. De asemenea, nu exista nicio dispozitie legala expresa derogatorie de la procedura de promovare in functii de executie pentru cei care au functii de conducere in Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”.
Procurorii mai arata in motivare faptul ca practica recenta a CSM este in sensul respingerii cererilor de recunoastere a gradului profesional corespunzator PICCJ, astfel ca invocarea practicii anterioare de catre Kovesi nu poate fundamenta o solutie de admitere: Aceasta practica anterioara a fost reconsiderata de Plen si de instanta de contencios, retinandu-se ca promovarea in grad profesional a judecatorilor si procurorilor trebuie sa se realizeze exclusiv prin parcurgerea procedurilor legale de concurs”.


*Cititi aici motivarea CSM privind decizia de respingere a cererii fostei sefe DNA de recunoastere a gradului profesional corespunzator PICCJ

 

Comentarii

# Raul date 4 December 2018 14:58 -8

Totusi, adica poti fi numit inntr-o functie de conducere la PICCJ cu grad de PJ si nu poti fi numit simplu procuror la PICCJ? Cred ca ar trebui modificata legea.

# DOREL date 4 December 2018 16:42 +11

Mai draga, sfânta Constitutiine interzice existenta unei legi pentru o singura persoana, fie ea și Kovesi: invers, legea trebuie schimbata invers: sa se interzică numirea în funcții de conducere a procurorilor care nu și-au obținut anterior gradul profesional de PICCJ! Și b), pai bine, ma nene, vrei lege pentru toate rebuturile sistemului, care nu sunt capabile sa dea un examen? Întreb, nu dau cu paru'...

# DODI date 4 December 2018 15:21 +5

Câtă vreme slujirea este în ograda tractoristului mai visează la vremuri deja apuse. Obișnuită să calce în picioare orice nu-i convine slujirea merge pe același drum al fărădelegilor. Doar că între timp au apărut niște bariere iar ea se uită ca boul la poarta nouă. Doctoranda plagiatoare legală era obișnuită să treacă peste sau pe sub bariere! Acum nu mai poate. Slujirea bastchetbalistă tocmai a fost aruncată la coș.

# Grasan-o du-te tu la SIbiu acolo de unde aparusi date 4 December 2018 16:12 +9

Ba chiar in puscarie, poate te ajuta si sa mai slabesti . Tu si cu Coldea prostu` ati distrus familii si destine ; parerea mea ca ar trebui sa fiti doborati cu pietre ... :-*

# DOREL date 4 December 2018 18:13 +5

Eeei, asta mare adevar este: Basescu a numit in functii prostii cei mai prosti de pe strada, din parcare, de sub mese, de pe unde i-a mai gasit ! Si, b), da de ce oare ? Manastire-ntr-un picior, ghici ciuperca ce e ...

# belgianca date 4 December 2018 17:52 +1

eu am alta parere.TREBUIE SA MERGA SI EA SI CEI CARE AU NUMIT O SI PE EA SI PE TRACTORIST IN FUNCTII DE CONDUCERE LA HAULES CU EI.DAR SA SI SA SE RECUPEREZE SI BANI PE CARE IAU PRIMIT NECUVENIT. MAI ALES TRACTORISTUL CARE DUPA CE A FOST RETROGRADA EL A NUMITO IAR IN FUNCTIE LA CARE NU AVEA DREPTUL SA FIE DECI DE LA EL SA FIE RECUPERATI TOTI BANI PE CARE IA PRIMIT SI CA A FOST PROTEJATA CU GARDA DE CORP PLUS MASINA LA SCARA .APOI SA RAMURSEZE TOTI BANI PT APARTAMENTUL PE CARE LA FOLOSIT ILEGAL DECI SA PLATESCA CHIRIA PT PERIOADA CIND A LOCUIT ILEGAL .CE ZICETI? AVETIU CURAJUL SA CERETI SA SE FACA DREPTATE .

# Baran Gheorghe date 4 December 2018 23:23 +4

Domnule Olaru, parca v ati revenit putin. Se pare ca increderea pe care v am acordat o nu v a fost de prisos.... Hai și cu Lancranjan Carmen Alexandra, o altă poama, altfel va suspectez de dubla măsura.

# ?????? date 5 December 2018 00:26 -1

Și nu avea dreptul legal să avanseze în grad dacă a exercitat funcțiile de Procuror General și pe acea de procuror șef DNA ?

# un mizantrop date 5 December 2018 11:42 +2

Mai, voi ar trebui sa intelegeti cel mai bine, e ca atunci cand venea sef unul de la partid, dar, odata terminat "mandatul" se ducea, dracu', in alt post numit politic sau securistic, nu ramanea in institutie ca "superspecializat" in functii de conducere..."munca" ei de procuror in anii astia a fost de dat semnaturi, de incitat subordonati, de "scurs" informatii din dosare catre presa, d-astea, niciun dosar facut de manuta ei, ca nici nu stia cum...Si mai terminati cu practica CV-urilor, ca "afara" s-au trezit oamenii si a inceput marea decopertare, adica golirea de diplomele care incarca CV-urilor, nu mai conteaza decat, strict ce stii sa faci tu cu mainile si mintzisoara ta, "experienta" de zbir pe campiile securiste nu se mai pune....

# ?????? date 5 December 2018 00:28 -1

I se recunoaște totuși activitatea ca Procuror General și aceea de procuror șef la DNA ca vechimie în muncă ?

# ?????? date 7 December 2018 10:05 -1

Daniel Morar De la Wikipedia, enciclopedia liberă ,,Prin Decretul nr. 849 din 11 august 2005, Daniel Morar a fost numit, începând cu data de 12 august 2005, în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Funcția era asimilată celei de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, mandatul fiind conform prevederilor art. 54 din Legea nr. 303/2004 de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată." ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva