luju luju luju

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

REMARCABILA – In ciuda interviului lamentabil, Kovesi e ridicata in slavi in hotararea de avizare favorabila pentru un nou mandat la conducerea DNA. CSM a inghitit tot ce „doamna procuror a evidentiat”, neadresandu-i sefei DNA nici macar o intrebare incomoda. Printre alte enormitati debitate, dar pe care CSM s-a facut ca nu le aude, Kovesi s-a laudat ca are ca „obiectiv important” confiscarea extinsa. Despre gravele violari ale drepturilor omului, nici macar o vorba (Hotararea)

Marţi, 29 martie 2016 13:53 | Scris de Alex PUIU | pdf | print | email

Consiliul Superior al Magistraturii a redactat hotararea de avizare favorabila a propunerii ministresei Justitiei Raluca Pruna de reinvestire a procuroarei Laura Codruta Kovesi (foto 1) pentru un nou mandat de 3 ani la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie. Din postura de unic candidat pentru sefia DNA - fara concurs sau vreo alta procedura transparenta, Kovesi nu a intampinat nici cea mai mica forma de rezistenta din partea membrilor Sectiei pentru procurori a CSM (foto 2), Luminita Palade, Gheorghe Muscalu, Oana Haineala, Bogdan Gabor si Florentina Gavadia avizand-o, in unanimitate, fara a-i adresa vreo intrebare incomoda in cadrul interviului sustinut in 28 martie 2016. Intrebari legitime de altfel, care ar fi putut viza, de exemplu, numarul urias de achitari, inclusiv cele incasate in dosare cu arestati preventiv - tot mai frecvente in ultima perioada asa cum am putut constata -, scurgerile de informatii si acte din dosare aflate in faza de urmarire penala catre presa de propaganda, defilarea inculpatilor in catuse prin fata camerelor de luat vederi si alte actiuni deliberate de violare flagranta a dreptului la prezumtia de nevinovatie al oricarui acuzat, cauzele de mare coruptie tinute cu anii la sertar si cele scoase din ratiuni de politie politica, zecile de sesizari ale Corupului de control al fostului premier privind jafuri de miliarde de euro din banul public efectiv ignorate, ca sa nu mai vorbim de incompetenta crasa, dovedita de instante, a unora dintre procurorii anticoruptie.


In schimb, hotararea CSM abunda in elogii la adresa Codrutei Kovesi, membrii Sectiei luand in considerare, din interviu si din planul de management al sefei DNA, toate aspectele „precizate”, „mentionate” sau „evidentiate” de „doamna procuror”. In opinia unanim exprimata de cei cinci membri ai Sectiei pentru procurori a CSM care s-au pronuntat pe aviz, Laura Codruta Kovesi este, practic, remarcabila:

Din analiza planului de management prezentat, a lucrarilor depuse in sustinerea candidaturii, precum si din raspunsurile la intrebarile adresate de membrii Sectiei pentru procurori, se retine ca doamna procuror Laura Codruta Kovesi da dovada de profesionalism, avand capacitatea de a-si analiza in mod obiectiv performantele proprii in cadrul activitatii pe care o desfasoara, de a identifica eventualele disfunctii si de a propune masuri concrete si viabile pe termen scurt, mediu si lung care sa contribuie la imbunatatirea activitatii specifice Directiei Nationale Anticoruptie.

Astfel, se constata ca doamna procuror Laura Codruta Kovesi are o viziune manageriala corecta privind organizarea si eficientizarea activitatii DNA, precizand modalitati concrete si eficiente de indeplinire a obiectivelor propuse. Sustinerile si viziunea doamnei procuror sunt in deplina concordanta cu indicatorii statistici si de performanta evidentiati in rapoartele de activitate ale DNA.

Referitor la experienta profesionala a doamnei Laura Codruta Kovesi, se retine ca in exercitarea functiei de procuror sef al DNA si-a asumat responsabilitati specifice functiei de conducere, remarcandu-se prin organizarea eficienta a activitatii, asumarea raspunderii pentru solutiile adoptate in dosare, rapiditate in luarea deciziilor, cat si printr-o deosebita rezistanta la stres.

Astfel, doamna procuror Laura Codruta Kovesi a dat dovada de reale calitati manageriale, impunandu-se prin tact, echilibru si mentinerea unui climat de munca neconflictual. De asemenea, s-a remarcat prin organizarea si coordonarea eficienta a colectivului de procurori din subordine, prin repartizarea obiectiva a sarcinilor de serviciu si dovedind, totodata, o remarcabila capacitatea de analiza si sinteza, precum si o buna comunicare in relatiile de serviciu.

In aceste conditii, Sectia pentru procurori constata ca activitatea desfasurata de doamna Laura Codruta Kovesi s-a caracterizat prin realizarea unor indicatori de performanta remarcabili in exercitarea atributiilor manageriale din perspectiva organziarii eficiente a activitatii din cadrul DNA si prin consecventa in reorganizarea acestei institutii. De altfel, rezultatele obtinute de doamna procuror au fost apreciate in mod concret pe plan international.

La intrebarile adresate de Sectia pentru procurori, doamna procuror a dat raspunsuri sustinute de o argumentatie concisa, coerenta si corecta din punct de vedere al logicii juridice, toate aceste aspecte dovedind capacitate de analiza si sinteza”.

Iata MOTIVAREA hotararii CSM de avizare a reinvestirii:

Doamna procuror a invederat ca in decursul ultimilor 2 ani a existat o reorganizare semnificativa a structurii DNA care a dus la cresterea eficientei activitatii si investigarea unor cazuri de amploare, cu impact deosebit in randul societatii. Aceasta reorganizare a avut in vedere organizarea structurilor interne raportat la prioritatile stabilite in activitate si specializarea procurorilor pe anumite categorii de infractiuni. Unul dintre obiectivele principale stabilite la preluarea mandatului a fost suplimentarea personalului DNA, schema de procurori fiind majorata in anul 2015 cu 50 posturi.

Astfel, doamna procuror a mentionat ca obiectivele stabilite la preluarea mandatului de procuror sef al DNA au fost indeplinite, DNA devenind o structura eficienta, pro activa, care isi indeplineste rolul institutional de a investiga cauze de coruptie la nivel inalt si mediu.

Consolidarea unui corp de procurori si politisti cu experienta in finalizarea investigatiilor complexe reprezinta una dintre cele mai importante realizari ale mandatului.

In anul 2015 a crescut numarul rechizitoriilor cu 52,56% fata de anul 2012, iar numarul inculpatilor trimisi in judecata a crescut cu 51,93%. Tot in anul 2015 a crescut cu 49,70% numarul persoanelor trimise in judecata care au ocupat functii de conducere, control, demnitati publice ori alte functii importante fata de anul 2012.

De asemenea, procentul de achitari a scazut la 7,63% fata de anul 2012, iar masurile asiguratorii dispuse in cauzele aflate in instrumentare au crescut in fiecare an, in 2015 fiind instituite masuri asiguratorii de aproape jumatate de miliard de euro.

Sectia pentru procurori retine ca pe perioada mandatului de procuror sef al DNA, doamna procuror Laura Codruta Kovesi s-a remarcat ca fiind un bun manager, aspect ce rezulta implicit din masurile dispuse in exercitarea functiei ocupate, care au condus la eficientizarea activitatii acestei structuri specializate, aspect evidentiat in cadrul Raportului anticoruptie al UE publicat in anul 2014, in Rapoartele MCV publicate pentru evaluarile din perioada 2013-2016, precum si Raportul intocmit de GRECO (Grupul de state contra coruptiei din cadrul Consiliului Europei) din luna decembrie 2015.

In planul de management prezentat, doamna procuror Laura Codruta Kovesi a precizat vulnerabilitatile identificate in activitatea DNA, stabilind totodata si obiectivele care urmeaza sa fie avute in vedere pentru a creste calitaea activitatii acestei structuri specializate.

S-a mentionat de catre doamna procuror ca principala vulnerabilitate pentru DNA este determinata de cresterea continua a volumului de activitate, numarul cauzelor solutionate in anul 2015 fiind cu 20,45% mai mare fata de anul 2014, inregistrandu-se anual mai multe dosare decat se pot solutiona intr-un an cu resursele existente. Pentru rezolvarea acestei situatii doamna procuror a prezentat masuri concrete, respectiv: suplimentarea numarului posturilor de procurori, continuarea masurilor de prioritizare a solutioanarii dosarelor, identificarea de solutii care sa permita limitarea numarului de dosare si solutionarea cauzelor importante pentru societate.

In prezentarea proiectului managerial doamna procuror a mentionat o alta vulnerabilitate care trebuie avuta in vedere in ceea ce priveste stabilitatea institutionala a DNA si a cadrului legislativ care reglementeaza competentele si instrumentele investigative, precizand ca este necesar ca procurorul sef sa mentina implicarea activa in dezbaterea publica a legilor cu incidenta directa in activitatea procurorilor din cadrul acestei structuri specializate.

In ceea ce priveste obiectivele noului mandat, doamna procuror Laura Codruta Kovesi a evidentiat necesitatea asigurarii continuitatii, stabilitatii si eficientei activitatii, continuarea investigatiilor importante pentru societate, a cauzelor de coruptie la nivel inalt, investigarea unor dosare complexe si cu un grad inalt de diversitate a cazuisticii penale.

In cursul interviului doamna procuror Laura Codruta Kovesi a precizat obiectivele importante ale activitatii viitoare: actionarea cu fermitate si cu consecventa pentru eliminarea prevederilor de natura sa limiteze instrumentele investigative aflate la dispozitia procurorului si sa blocheze desfasurarea activitatii de urmarire penala; evaluarea activitatii sa se realizeze prin aceleasi criterii de eficienta si calitate, fiind important sa fie mentinuta aceeasi rigoare in respectarea legii si a garantiilor procesuale; cresterea calitatii in activitatea de urmarire penala, o sustinere activa si profesionista a cauzelor in fata instantelor de judecata; dezvoltaea in continuare a capacitatii institutionale a DNA, fiind necesara dezvoltarea Serviciului tehnic prin suplimentarea resurselor umane si materiale, dar si prin asigurarea unor forme de pregatire profesionala specifica; recuperarea prejudiciilor si confiscarea extinsa.

In ceea ce priveste indeplinirea masurilor stabilite de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare a progreselor Romaniei, doamna procuror a precizat ca urmeaza a se acorda prioritate: investigarii cauzelor de coruptie la nivel inalt, a cauzelor de fraude in achizitii publice, a infractiunilor indreptate impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, precum si a cauzelor de coruptie in sistemul judiciar.

Doamna procuror a precizat ca pentru identificarea solutiilor de practica judiciara si pentru unificarea procedurilor in cadrul DNA este necesara cooperarea si colaborarea cu instantele de judecata si insusirea practicii judiciare, mai ales a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

*Cititi aici HSPCSM nr. 216/28.03.2016 pentru avizarea favorabila a propunerii ministrului Justitiei de reinvestire in functia de procuror sef al DNA a procuroarei Laura Codruta Kovesi

Accesari:2962

Comentarii

# gogu date 29 martie 2016 14:33 +15

ce e mult... strica!doamna kovesi era timpul sa va retrageti pe usa din fata. aveti pe constiinta victimele revolutiei,ale mineriadei...

# DODI date 29 martie 2016 15:05 +15

Acum că Elena Udrea și-a pierdut lăudătorii, altă ... (vorba lui hăhăilă!) sare în față. Corul pupincuriștilor nu are probleme. Ei nu se uită la față ”idolilor” ci la dosul acestora. Așa că nici măcar nu sesizează că li s-a schimbat obiectul muncii.

# Andrei Muresan date 29 martie 2016 15:54 +12

Va mai aduceti aminte de Dumitru Mazilu si declaratia ferma din balconul Universitatii; Sa fie interzis accesul la putere si in toate structurile statale a celor care au facut parte din SECURITATE, trecerea Securitatii in afara Legii pentru totdeauna si pedepsirea exemplara a membrilor ei. "Fara securisti" a spus Mazilu. Astazi Romania este condusa de fostii securisti, neamurile lor, copii lor, amantii si amantele lor, turnatorii lor. Kovesi este dintre randurile lor.

# pelin date 29 martie 2016 18:21 +8

Denunturile facute de fosta nora a lui V.Magureanu,par macar putin,sa zguduie caracatita care s-a dezvoltat sub pulpana fostului presedinte.Aceasta uriasa escrocarie are legatura,cu asa numitul grup de la Monaco din care fac parte o grupare numeroasa,de criminalitate organizata,care au lichdat in stil mafiot,un aliat pe nume Codrut Marta.Speta este una extrem de complexa,insa aceasta cauza este in deriva,deoarece Kovesi si subaternii ei,au alte preocupari,din care nu lipseste campania electorala.Concret se are in atentie eliminarea din viata publica a unor demnitari ce au devenit incomozi,pt.PNL reformat si marele BOSS Iohonnis,care pt.viitor isi doreste PARLAMENTUL MEU,cu orice pret!!!!!!

# cornel date 30 martie 2016 09:32 +3

Demagogia în comunism era floare la ureche pe lângă a celor de acum; măcar ăia aveau mai multă școală și mult mai multă cultură generală, de aceea erau mai omenoși, majoritatea. Am cunoscut un procuror care a stat de Crăciun și de Anul Nou pentru a studia un dosar care considera că nu a fost instrumentat corect.

# argatu date 30 martie 2016 22:56 +2

v-am scris si va repet : Daca nu distrugeti basistii corupti si criminali din DNA si justitie , va fi rau de ROMANIA Aceasta pacoste cazuta asupra Romaniei ( numitii de Basescu) va distruge tara Pas cu pas e o lozinca care nu are nimic comun cu realitatea. Basescu e o mutatie genetica precum si cei numiti de elo.  DNA e o institutie aservita ce trebuie trasa la raspundere pentru crimele produse poporului roman

# Elena date 2 aprilie 2016 11:07 +1

De ce sa o puna intr-o situatie delicata cu intrebari dificile si sa-i afecteze imaginea de "monument al dreptatii". Cum de nu i-au facut inca statuia? Filmul este prost. Asa se intampla atunci cand actorii obtin rolurile pe baza "PILELOR".

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - In cazul crimelor de la Caracal avem de-a face cu:

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 23.08.2019 – Girbovan ii baga-n fibrilatii pe magistratii #rezistenti

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER