25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VREM O JUSTITIE CU ADEVARAT INDEPENDENTA – Redactia Lumea Justitiei a sesizat CSM sa declare ilegal Protocolul SRI – PICCJ – ICCJ pentru incalcarea grava a independentei Justitiei: “Solicitam masuri urgente de indrumare a justitiabililor afectati de incalcarea dreptului la un proces echitabil asupra cailor legale de urmat, pentru a evita condamnarea in serie a Romaniei la CEDO si pentru limitarea daunelor pe care Statul roman va fi nevoit sa le achite” (Sesizarea)

Scris de: L.J. | pdf | print

24 June 2018 14:54
Vizualizari: 8743

UPDATE - sesizarea a fost inregistrata la CSM sub nr. 13251/25.06.2018

Redactia Lumea Justitiei a depus la Sectia de judecatori a CSM o sesizare prin care solicitam institutiei garant a independentei Justitiei sa constate in regim de urgenta si sa declare public ca Protocolul SRI – PICCJ – ICCJ incheiat in anul 2009 de fostul director al SRI George Maior, fostul procuror general Laura Kovesi si in numele judecatorului Nicolae Popa (de o persoana necunoscuta) in calitate de presedinte al ICCJ, a fost un act care a incalcat dreptul la un proces echitabil.


Am depus sesizarea catre CSM, pentru ca nicio autoritate publica in aceasta tara nu manifesta determinarea sa actioneze pentru a constata un fapt de bun simt si anume ca judecatorii ICCJ si-au vandut independenta, la nivel institutional, semnand un pact secret, abuziv, cu SRI si procurorii, incalcand grav ideea de stat de drept, renuntand practic la independenta ce le-a fost acordata. Cu consecinta incalcarii grave, brutale a dreptului la un proces echitabil.

Consideram ca este de preferat ca CSM sa nu se comporte ca un sindicat, si sa aiba curajul sa recunoasca public abuzul. Dar mai ales sa stabileasca pentru justitiabili calea de urmat pentru repararea consecintelor incalcarii drepturilor lor fundamentale, astfel incat sa evitam ca in cativa ani sa inceapa sa curga in valuri condamnarile Romaniei la CEDO de la Strasbourg pentru incalcarea art. 6.1 din Conventie, dar si sa se limiteze daunele morale si materiale pe care Statul roman va trebui sa le plateasca victimelor judecatorilor ICCJ care au lucrat pe protocol.

Publicam in continuare, integral, sesizarea adresata CSM de Redactia Lumea Justitiei.

Catre: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII - Sectia pentru Judecatori

Domnule Presedinte,

Domnilor membri ai Sectiei pentru Judecatori

in temeiul art. 97 pct. (1) din Legea nr. 303/2004; republicata, formulam prezenta:

1 - SOLICITARE DE CONSTATARE A INCALCARII INDEPENDENTEI JUSTITIEI PRIN INCHEIEREA SI APLICAREA PROTOCOLUL SRI – PICCJ – ICCJ INCEPAND CU ANUL 2009

2 – SOLICITARE DE DECLANSARE A ACTIUNII DE VERIFICARE SI IDENTIFICARE A JUDECATORILOR ICCJ CARE AU LUCRAT PE BAZA PROTOCOLULUI SRI – PICCJ – ICCJ SI AU DECLARAT IN FALS, IN DECLARATIA PREVAZUTA DE ART. 7 PCT. 2 DIN LEGEA 303/2004, CA NU AU COLABORAT CU SERVICIILE DE INFORMATII

3 – SOLICITARE DE LUARE DE MASURI PENTRU GARANTAREA INDEPENDENTEI JUSTITIEI SI DE INFORMARE A JUSTITIABILILOR CARORA LI S-A INCALCAT DREPTUL LA UN PROCES ECHITABIL ASUPRA PROCEDURILOR DE URMAT PENTRU REVIZUIREA PROCESELOR AFECTATE DE PROTOCOLUL SRI – PICCJ – ICCJ, IN VEDEREA EVITARII CONDAMNARII ROMANIEI IN SERIE LA CEDO DE LA STRASBOURG SI LIMITARII DAUNELOR PE CARE STATUL ROMAN VA TREBUI SA LE SUPORTE

In fapt,

In data de 15 iunie 2018 a fost desecretizat Protocolul de Cooperare intre SRI, PICCJ si ICCJ pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale, incheiat in august-septembrie 2009, care nu a fost niciodata denuntat in mod oficial si nu s-a prezentat opiniei publice actul prin care acesta a incetat.

- Art. 133 din Constitutia Romaniei prevede:

(1) “Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei

(7) Hotararile Consiliului Superior al Magistraturii sunt definitive si irevocabile”

- Art. 134 din Constitutia Romaniei prevede:

(4) “Consiliul Superior al Magistraturii indeplineste si alte atributii stabilite prin legea sa organica, in realizarea rolului sau de garant al independentei justitiei. “

- Art 6 din CEDO, privind dreptul la un proces echitabil, prevede: “Orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil, in mod public si in termen rezonabil, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa”

- Potrivit art. 5, pct (2) din Legea 303/2004:

Judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la orice activitate legata de actul de justitie in cazuri care presupun existenta unui conflict intre interesele lor si interesul public de infaptuire a justitiei sau de aparare a intereselor generale ale societatii...”

- Potrivit art. 7 din Legea 303/2004:

(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

(2) Persoanele prevazute la alin. (1) completeaza, anual, o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

(3) Consiliul Suprem de Aparare a Tarii verifica, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului justitiei, realitatea declaratiilor prevazute la alin. (2).

(4) Incalcarea dispozitiilor alin. (1) conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror.”

- Potrivit art. 65 din Legea 303/2004:

(1) “Judecatorii si procurorii sunt eliberati din functie in urmatoarele cazuri:

g) incalcarea dispozitiilor art. 7...

(2) Eliberarea din functie a judecatorilor si procurorilor se dispune prin decret al Presedintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.”

- Potrivit motivarii Hotararii Plenului CSM nr. 435/2018:

Justitia, in statul de drept, este socotita o putere pe langa celelalte puteri ale statului (art. 21 si art. 124 din Constitutia Romaniei) fiind necesara asigurarea anumitor garantii pentru mentinerea premiselor independentei si impartialitatii magistratului. Principiile independentei si impartialitatii magistratilor sunt consfintite de art. 124 alin. 3 din Constitutie, art. 3 alin. 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si de art. 3 alin. 2 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.

Principiile fundamentale referitoare la independenta magistratului adoptate la Milano in anul 1985 si confirmate de Adunarea Generala a ONU, precizeaza la art. 1 ca: 'independenta magistraturii trebuie garantata de stat si enuntata in Constitutie sau alta lege nationala, iar toate institutiile guvernamentale sau altele trebuie sa o respecte'. In cadrul acelorasi principii, la art. 2 se mentioneaza ca: 'sistemul juridic va decide in problemele care ii sunt inaintate IMPARTIAL, pe baza faptelor si in conformitate cu legea, fara vreo restrictie, INFLUENTA INCORECTA, SUGESTIE, presiune, amenintare sau INTERFERENTA, directa sau indirecta, in orice parte si pentru orice motiv'.

Independenta nu este un privilegiu in interesul propriu al magistratilor, ci in interesul statului de drept si al celor care cauta si doresc infaptuirea justitiei. Aceasta ii este conferita magistratului in vederea protectiei drepturilor persoanelor care apeleaza la justitie pentru a beneficia de un act de dreptate si consta in responsabilitatea magistratului in a convinge, nu prin forta principiului autoritatii, ci a argumentelor rationale, temeinice, acestea constituind astfel un mijloc de a asigura si pastra increderea publicului in sistemul judiciar (…)

Prin raportare la factorii de presiune ce o pot influenta, independenta a fost definita ca fiind capacitatea magistratului de a decide masuri, conform legii, fara nicio interventie sau influenta externa, capacitatea de a constientiza factorii externi ce influenteaza sau creaza aparenta unei influente, precum si capacitatea de a respinge factorii de natura externa ce influenteaza sau creeaza aparenta unei influente.

Independenta judecatorului este o conditie obligatorie pentru existenta statului de drept si garantia fundamentala a unui proces echitabil. Aceasta independenta nu este insa o prerogativa sau un privilegiu in interes propriu al judecatorului, ci in interesul statului de drept si a celor pentru care se infaptuieste justitia, ca serviciu public.

Independenta judecatorului este esentiala pentru garantarea egalitatii partilor in fata instantelor si asigurarea unui tratament nediscriminatoriu al acestora.”

- In considerarea principiului separatiei functiilor judiciare, prevazut si de art. 3 Cod procedura penala;

- In considerarea Art. 124 din Constitutia Romaniei:

(1) Justitia se infaptuieste in numele legii.

(2) Justitia este unica, impartiala si egala pentru toti.

(3) Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii.

- In considerarea art. Art. 126 (1) din Constitutia Romaniei:

Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege.

* * *

1 - Rezulta fara putinta de tagada ca incheierea Protocolului secret din 2009 (clasificat strict secret) de colaborare intre judecatori, procurori si agenti ai serviciilor de informatii, la nivel de SRI – PICCJ – ICCJ, vizand derularea in comun a unor procese si proceduri penale, contravine flagrant:

-principiului ca justitia se infaptuieste in numele legii (si nu pe o proceduri/norme necunoscute de justitiabili, care adauga la lege);

-principiului separatiei functiilor judiciare;

-obligatiei judecatorilor de a fi independenti si de a nu colabora cu serviciile de informatii;

-obligatia judecatorilor de a fi obiectivi si impartiali in raport cu cererile procurorilor si ale SRI (parte in dosare);

-dreptului la un proces echitabil;

2 - Rezulta fara putinta de tagada ca incheierea Protocolului secret din 2009 pune orice judecator ICCJ in situatia de a fi suspectat de catre orice cetatean/justitiabil ca a dat anual, in fals, declaratia prevazuta de art. 7, pct. (2) din Legea 303/2004. Aceasta suspiciune legitima impune din partea Consiliului Superior al Magistraturii ca in virtutea art. 134, pct (4) sa declanseze actiunea de verificare a declaratiilor anuale de necolaborare cu serviciile de informatii, in raport de Protocolul secret din 2009, in vederea constatarii existentei unor asemenea situatii; sesizarea organelor penale pentru infractiunea de fals; si propunerea catre Presedintele Romaniei de eliberare din functie a judecatorilor care au colaborat cu SRI;

3 - Rezulta fara putinta de tagada ca din cauza aplicarii Protocolului secret din 2009 si pana in prezent, exista convingerea generala a cetatenilor Romaniei ca dreptul la un proces echitabil a fost grav incalcat, in mod sistematic, intr-un numar covarsitor de dosare, in principal, prin renuntarea de catre ICCJ si judecatorii care au lucrat pe protocol, la obligatia de independenta si de infaptuire a justitiei exclusiv in numele legii.

Astfel potrivit propriilor dvs consideratii din Hotararea irevocabila a Plenului CSM nr. 435/2018:

Independenta judecatorului este o conditie obligatorie pentru existenta statului de drept si garantia fundamentala a unui proces echitabil. Aceasta independenta nu este insa o prerogativa sau un privilegiu in interes propriu al judecatorului, ci in interesul statului de drept si a celor pentru care se infaptuieste justitia, ca serviciu public. Independenta judecatorului este esentiala pentru garantarea egalitatii partilor in fata instantelor si asigurarea unui tratament nediscriminatoriu al acestora”;

Solicitam sa luati masuri urgente de informare a cetatenilor asupra consecintelor nefaste a colaborarii pe protocol a judecatorilor ICCJ cu procurori si agenti ai serviciilor de informatii, si de indrumare a justitiabililor afectati de incalcarea dreptului la un proces echitabil asupra cailor legale de urmat, pentru a evita in anii urmatori condamnarea in serie a Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg si pentru limitarea daunelor morale si materiale pe care Statul roman va fi nevoit sa le achite victimelor unor activitati judecatoresti incompatibile cu o societate democratica si cu legislatia interna si europeana.

In consecinta, va solicitam sa realizati gravitatea situatiei expuse, faptul ca ne aflam in fata unui fenomen ce poate fi general calificat drept unul de coruptie institutionala, fata de care aveti obligatia sa garantati pe viitor independenta Justitiei in interesul cetateanului si nu al judecatorilor ICCJ, si sa luati masurile ce se impun pentru asigurarea suprematiei legii, conform celor trei solicitari formulate."

* Cititi aici integral Hotararea Plenului CSM nr. 435 din 19 aprilie 2018

* Cititi aici Protocolul de Cooperare intre SRI, PICCJ si ICCJ

Comentarii

# unul din lumea ceq mare date 24 June 2018 15:15 +29

de bun simt cererea luju ,DAR CREDE CINEVA CA CEI MAI MARI MERMELITI AI JUSTITIEI O VOR LUA IN SEAMA?DE LA CAP SE STRICA PESTELE .......SI ESTE DEJA UN MIROS PESTILENTIAL IN TOATA JUSTITIA

# Super date 24 June 2018 15:39 +8

Super. Protocoalele SRI-PICCJ-ICCJ sunt ilegale si trebuie declarate ca fiind ilegale. Nu mai vrem o tara de securisti. Apoi lustratia cu toti procurorii preparati de SRI. Ajunge cat s-a facut justitia ilegal . Excelent demersul.

# Raul date 24 June 2018 22:18 +1

Toate dosarele/ condamnarile din 2009 pana in prezent sunt ilegale si NULE INDIFERENT ca oamenii acuzati sunt sau nu sunt vinovati, indiferent ca ies in strada #, indiferent de orice. ●SUNT NULE SI ILEGALE fie ca ne place fie ca nu● iar cei care pot si nu vor sa ia masuri trebuie trasi si ei la raspundere intrucat se fac complici ai acestor ilegalitati. Mai simplu si clar de atat....ce sa fie???

# SECURISTII DIN UMBRA date 25 June 2018 08:52 +1

'Alegerea e foarte simpla: vreti sa fiti condusi de persoane alese sau de securisti din umbra? Daca cel ales nu iti place il schimbi la vot, ii faci petitii, etc. Dar pe securisti cum ii schimbi? In aceasta batalie eu tin partea democratiei si a partidelor. Rolul serviciilor intr-o societate democratica e cu totul altul decat sa se implice in politica, justitie, presa, economie.' CHRIS TERHES, FACEBOOK

# Klaus date 24 June 2018 15:54 +5

Daca tot isi mai doreste "FICUSUL" inca un mandat de presedinte, nu ne spune daca isi mai doreste si o casa? Drept este ca are acelasi efect precum frectia cu diana la proteza din lemn! Haideti oameni buni sa il votam si totodata sa contribuim la achizitia macar a unei case si a vreunui spatiu comercial la "MAIAMI".

# Statu-Palma-Barba-Cot date 24 June 2018 16:07 +9

Noi,prostimea ,înțelegem ca acest CSM trebuie sa fie, sau ma rog ,ar trebui sa fie, un fel de miliție pt magistrațI, un fel de politie care care sa-i pedepsească sau sa-i dea afară pe magistrații care calcă alăturea de Constituție și de legile care curg din ea.Or ce vedem noi?Pai ,ori cât de prosti am fi ,tot vedem ca CSM-ul ,deși a fost sesizat în mii de cazuri n-a luat nicio măsură eficienta pt a limita dezastrul în care a fost adusa justiția din România. El ,CSM-ul este principalul vinovat de abuzurile care se petrec în justiție exact sub ochii lor, sub inaltul lor patronaj.Ei sunt cei ce-au reparat onoarea defecta a unor magistrați despre care au fost informați la timp ca au comportament de infractori sub acoperirea unor robe.Lor va adresați? Hai sa fim serioși! Numai o instanță internațională ar mai putea scoate justiția din groapa de gunoi în care se află. Una instanta internationala cu sediul la Ploiești după modelul Nurenberg.

# AndreiV date 24 June 2018 16:11 +5

Demersul catre CSM este necesar si foarte important.Consider insa,ca este inutil.Nu sunt capabili sa cerceteze,cu cpmpetenta, obiectivitate si corectitudine si mai ales sa puna un diagnostic corect si sa ia masuri pentru asanarea,eliminarea tuturor neregulilor constatate in sistemul de justitie.Am in minte pronuntarea sentintei in procesul d.l Dragnea.Ce ar merita sa pateasca acei judecatori care si-au permis sa faca acel spectacol la ICCJ,si cum,pe baza unei intelegeri cu succesorul nazist de la Cotroceni si cu orban si acolitii lui.Nu pun in discutie faptul ca orice om de rand si-a dat seama ca acei judecatori au indeplinit un ordin,au executat cu cinism si placere sadica,cu incalcarea deciziei CCR(nici pentru ei nu e obligatorie,au urmat exemplul presedintelui,succesor nazist)poate nu interpretam asa daca mai amanau inca odata si lasau teroristii pnl-pdl-usr-ciolositi sa isi rezolve problemele si apoi sa faca publica sentinta.Ei sunt zei,si sunt deasupra legilor si Constitutiei.

# Miti date 24 June 2018 18:27 +2

Daca sunt considerate ilegale aceste protocoale, sa fie trimisi in judecata si sa raspunda penal cei care le-au initiat si le-au semnat.

# Miti date 24 June 2018 18:34 +3

Daca sunt considerate ilegale aceste protocoale, sa fie trimisi in judecata si sa raspunda penal cei care le-au initiat si le-au semnat.

# Judecator iccj date 24 June 2018 19:13 +2

Secția pt judecatori a CSM cu excepția lui bobita matilet motociclista chis si inocentul sot bălan poate cere orice. Tarcea Garcea împreună cu gașca ei din penal si soricela mirela popescu nu vor da curs nici unei solicitări pt ca ei sunt judecători supremi. Așa încât e absolut necesară limitarea mandatelor acestor sinistrosenii la iccj

# un mizantrop date 24 June 2018 19:58 +2

Avand in vedere instigarea publica la nerespectarea Constitutiei, de catre presedinte, petru inceput, atacul la judecatorii CC, incalcarile legii, deja, de catre ICCJ prin protocoale si incalcarile legii atat de catre presedinte si gloata sa medievala sustinatoare, cat si de magistrati prin aservirea lor fata de servicii, fiind noi o tara europeana, putem sa ne adresam Curtii Europene de justitie pentru orice litigii, pentru ca, de fapt, ICCJ, aia prin care se infaptuieste justitia, conform Constitutiei, nu mai exista?! Si totusi de ce nu s-a sesizat CSM, ICCJ sa apere reputatia si independenta judecatorilor CC?!

# Corneliu date 24 June 2018 21:18 +1

NU ! JUSTIȚIA NU TREBUIE SĂ FIE INDEPENDENTĂ !!!!! JUSTIȚIA TREBUIE SĂ FIE DEPENDENTĂ DE LEGE !!!! independența recunoscută judecătorilor , procurorilor determină transformarea justiției în MAFIE , CEA MAI PERFORMANTĂ MAFIE !!!

# cei cu dosare penale din csm ar trebui sa-si dea demisia. date 24 June 2018 23:53 +6

nu este normal ca un magistrat care pretinde ca emite judecati de valoare pe care altii trebuie sa le respecta sa fie banuit ca este o marioneta santajata datorita unor dosare, chiar daca exista prezumtia de nevinovatie in justitie este nevoie si de morala... se pare ca exista unii magistrati - procurori care nu inteleg ca deciziile lor sunt privite de catre simplul cetatea ca fiind alterate datorita faptului ca sunt cercetati de catre parchet....

# Dr. Aghenitei Mihaela date 25 June 2018 20:11 0

Secția pentru Procurori a CSM nu este de acord cu constatarea nelegaității Protocoalelor prin care s-a permis încălcarea prevederilor procedurale și a dreptului la apărare, făcând corp comun cu Inspecția judiciară pentru care existența Protocoalelor a facilitat excluderea magistraților ncomozi, cum a fost și în cazul meu.

# Retardanis date 26 June 2018 10:20 0

Chiar ma intrebam, nu mai sunt secrete, ok. Dar in vigoare cred ca sunt. Adica, acum ne fac pe fata! Nu am auzit pe nici unul dintre semnatari sa vrea sa se abroge aceste protocoale.

# Corneliu date 26 June 2018 19:57 0

Dar există protocoale de subordonare a actului de justiție acoperiților din SRI și la nivelul Curților de Apel , Tribunalelor și al Judecătoriilor ! ( în speță Mureș , Reghin ) Despre acestea de ce nu se vorbește ? La nivelul acestora , justițiabilul „țintă” nu mai are nici un drept , legile sunt nesocotite , dreptul nu mai există , iar despre apărarea drepturilor , despre un proces echitabil nici nu mai poate fi vorba, toate drepturile fiind recunoscute acoperitului , indiferent de ce aberații și minciuni susține fără acoperire nici în drept și nici în fapt.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva