13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HELLVIG NE IA DE PROSTI – Directorul SRI Eduard Hellvig a iesit public sa explice incheierea protocolului cu PICCJ. Incredibil, seful SRI a justificat semnarea protocolului invocand traditia: “Am intrebat institutia daca aceste protocoale erau necesare. Nu puteam sa punem in practica legea fara protocoale? Mi s-a raspuns ca da, se putea, conform legii, dar acesta a fost instrumentul traditional”. Hellvig a explicat protocolul SRI-PICCJ cu un articol de lege pe langa subiect

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

24 August 2018 21:42
Vizualizari: 14592

Directorul SRI, Eduard Hellvig (foto dreapta, alaturi de fosta ministresa a Justitiei Raluca Pruna si fosta sefa DNA Laura Kovesi), a avut vineri, 24 august 2018, o iesire publica dupa dezvaluirile privind protocolul semnat in decembrie 2016 cu PICCJ. Partea proasta este ca Hellvig a avut o prestatie neconvingatoare, in opinia noastra, invocand dupa ureche un articol de lege care nu avea nici cea mai mica legatura cu protocolul clasificat care a transformat practic procurorii in colaboratori ai SRI si i-a obligat sa dea date din dosare Serviciului Roman de Informatii (click aici pentru a citi).


Astfel, incredibil, seful SRI a recunoscut ca protocoalele secrete nu erau necesare, ele fiind incheiate desi SRI putea aplica legea chiar si fara ele. Hellvig a oferit totusi o explicatie pentru incheierea protocoalelor. Mai exact, acesta a precizat ca ele au fost semnate in baza traditiei existente.

In alta ordine de idei, directorul SRI a pretextat ca protocolul clasificat le-a fost impus celor din Serviciu de art.8 din Legea 14/1992 privind organizarea si functionarea SRI. Acelasi Hellvig a sustinut ca OUG 6/2016 (cunoscuta ca Ordonanta Pruna) a obligat SRI sa semneze protocoale cu diverse institutii ale statului. Intr-adevar, amintita ordonanta de urgenta completeaza art. 8 din Legea 14/1992, dar se refera la chestiuni strict tehnice (cum sunt cele tratate in celalalt protocol, nesecret, legat de Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor din SRI), fara a avea vreo legatura cu protocolul incheiat cu PICCJ prin care procurorii deveneau colaboratori ai serviciului.  Asa cum nu are vreo legatura cu respectivul protocol nici art. 8 din Legea 14/1992.

Iata ce prevede art. 8 din Legea 14/1992:

"Serviciul Roman de Informatii este autorizat sa detina si sa foloseasca mijloace adecvate pentru obtinerea, verificarea, prelucrarea si stocarea informatiilor privitoare la siguranta nationala, in conditiile legii".

Iata ce prevede art. IV din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 6/2016 care a completat art. 8 din Legea 14/1992:

Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 33 din 3 martie 1992, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 8, dupa alineatul 1 se introduc doua noi alineate, alineatele 2 si 3, cu urmatorul cuprins:

'Pentru relatia cu furnizorii de comunicatii electronice destinate publicului, Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor din cadrul Serviciului Roman de Informatii este desemnat cu rolul de a obtine, prelucra si stoca informatii in domeniul securitatii nationale. La cererea organelor de urmarire penala, Centrul asigura accesul nemijlocit si independent al acestora la sistemele tehnice in scopul executarii supravegherii tehnice prevazute la art. 138 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penala. Verificarea modului de punere in aplicare in cadrul Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor a executarii acestor supravegheri tehnice se realizeaza potrivit art. 301 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conditiile concrete de acces la sistemele tehnice al organelor judiciare se stabilesc prin protocoale de cooperare incheiate de Serviciul Roman de Informatii cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum si cu alte institutii in cadrul carora isi desfasoara activitatea, in conditiile art. 57 alin. (2) din Codul de procedura penala, organe de cercetare penala speciale'”.

Asadar, nicaieri in Legea 14/1992 si OUG 6/2016 nu exista prevederi care sa justifice sau sa oblige SRI sa incheie protocoale de genul celor care au transformat procurorii in colaboratori ai Serviciului.

Prezentam declaratiile directorului SRI Eduard Hellvig:

De peste un an si jumatate, in spatiul public se discuta despre protocoale incheiate de Serviciul Roman de Informatii si alte institutii ale statului. In aceasta perioada, au existat mai multe iesiri publice dinspre SRI (prin declaratii de presa, communicate sau interviuri), in care am incercat sa explicam care este situatia referitoare la acest subiect, dar cred ca este insa necesar sa fac cateva precizari, pentru ca personal nu am nimic de ascuns.

Va reamintesc ca in februarie anul trecut, am denuntat oficial toate acele protocoale controversate, oprind o practica existenta in trecut. Ce sunt aceste protocoale? Asa cum am explicat si la Comisia de control a Serviciului Roman de Informatii pe 28 februarie 2017, inca de la inceput am intrebat institutia daca aceste protocoale erau necesare. Nu puteam sa punem in practica legea fara protocoale? Mi s-a raspuns ca da, se putea, conform legii, dar acesta a fost instrumentul traditional si acesta a fost cadrul prin care am pus in practica ceea ce scrie in lege.

Am dispus un audit intern referitor la toate aceste protocoale de colaborare cu alte institutii. Am hotarat denuntarea tuturor protocoalelor care nu sunt impuse de lege sau de hotarari ale CSAT. Imediat, in februarie 2017, am demarat un proces de denuntare a protocoalelor cu parchetele si institutiile din justitie. Nu mai exista in vigoare niciun protocol care sa aiba legatura cu infaptuirea justitiei in Romania.

Referitor la cele doua protocoale aflate in discutie: ambele au fost semnate in decembrie 2016. Primul este un document neclasificat care reglementeaza accesul organelor de urmarire penala la infrastructura Serviciului Roman de Informatii. Acesta este in vigoare, dar el nu presupune nicio forma de implicare a Serviciului Roman de Informatii in activitatea Parchetului. Toate aceste lucruri le-am adus la cunostinta Comisiei de control din Parlamentul Romaniei.

De asemenea, si presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie – care are atributii de verificare a modalitatii de punere in executare a acestui protocol – a fost notificata cu privire la existenta sa.

Al doilea protocol – cel clasificat – reglementa modalitatea prin care SRI coopera cu Ministerul Public, exclusiv pe infractiunile privind securitatea nationala (prevazute in Titlul X din Codul de procedura penala) si infractiunile de terorism.

Ca sa fim foarte clari: acest protocol clasificat ne-a fost impus de Legea de organizare si functionare a SRI, la articolul 8. Legalitatea acestui protocol nu poate fi pusa la indoiala si sper ca prin aceste precizari am lamurit aceasta discutie din spatiul public.

De ce l-am semnat? Pentru ca Ordonanta 6 din 2016 ne-a impus sa semnam protocoale cu institutiile statului, pentru exercitarea atributiilor noastre. De ce l-am denuntat? Cum v-am mai spus mai devreme: auditul intern ne-a aratat ca putem sa ne exercitam atributiile in baza legii si fara aceste protocoale, asigurand securitatea nationala a Romaniei.

Personal nu am nimic de ascuns. Este un proces de transparenta si de normalitate, pe care l-am initiat chiar daca legea nu ne obliga la acest lucru. Vreau sa va asigur ca demersul meu de denuntare a tuturor protocoalelor la care s-a facut referire in spatiul public vine din determinarea de a elimina toate suspiciunile legate de implicarea Serviciului Roman de Informatii in actul de justitie.

In incheiere, as vrea sa spun trei lucruri. Inteleg ca in spatiul public se vehiculeaza ca as fi semnat ceva ilegal. Sper ca explicatiile de astazi au fost suficient de clare pentru orice om de buna-credinta. Trebuie sa fii total rupt de realitate sa ma acuzi ca am ceva de ascuns in legatura cu protocoalele, in conditiile in care de cand sunt director al Serviciului Roman de Informatii, am ordonat auditul cu privire la existenta protocoalelor inainte ca subiectul sa fie in dezbaterea publica, am denuntat protocoalele care aveau legatura cu infaptuirea justitiei din Romania si totodata am inceput procesul de desecretizare a acestora.

S-a prezumat in spatiul public ca acest protocol semnat de mine ar fi un abuz al SRI. Eu personal inteleg foarte bine ce inseamna statului impotriva cetatenilor sai si personal sunt determinat sa lupt pana la ultima zi, in calitate de director al Serviciului Roman de Informatii, impotriva tuturor abuzurilor, indiferent de cine le face”.

Comentarii

# Români 100% date 24 August 2018 21:57 +21

Eduard Hellvig, Wernner Johanis Klaus, L.C. Koveși,Hess, Himmler, Höchsmann, Hofmann, Schröder, Schumacher, Siebenbürger, Weinberg, Weiner, Weiss, Weiß, Weisselberger...

# zn-zn*!* date 24 August 2018 23:23 +10

Vorba tiganului: -"Teoria ca teoria, dar praftica ma omoara" Cu jumatati de masura, ne arata stimabilul domnHellvig, -"Securistul simplu spectator"(!?), cum se joaca la ping-pong arta fentarii cu replici taiate la fileu, "cred ca este insa necesar sa fac cateva precizari, pentru ca personal nu am nimic de ascuns ...Vreau sa va asigur ca demersul meu de denuntare a tuturor protocoalelor la care s-a facut referire in spatiul public vine din determinarea de a elimina toate suspiciunile legate de implicarea Serviciului Roman de Informatii in actul de justitie." Iata cum se continua ipocrizia in diplomatie, atunci cand inca ne bantuie, spectrul "statului paralel" direct prin organizare si instigari intestine si atat de nocive poporului roman, din care toti facem parte. El se vrea erudit, dar daca pute prea rau, se pare ca vrea sa-si faca o retragere "onorabila"?! adica, propaganda instigand pana la marca unora: - "noi murim de gat cu voi", ca apoi sa se justifice actiuni de forta majora?!!

# remember date 24 August 2018 23:28 +7

Securistii isi perfectioneaza permanent instrumentele. Cine isi imagineaza ca naparca securista va muri, asa, incet, de moarte buna, cu Helving in frunte, e cu siguranta prost informat sau descreierat. Salariatul lui Soros, Helving, se straduieste din rasputeri sa puna Romania la picioarele noului stapan mondial, cu toate structurile sale economice,politice si implicit, justitie.

# Iulian date 26 August 2018 13:02 +1

De 28 de ani toti cei perindat pe la conducerea politica a statului au fost ,,angajatii” securitatii vechi si noi, iar ,,omul nou” este produsul ideologiei, prelucrarii, modelarii si constructiei securitatii si instrumentelor acesteia. Securistii au reusit crearea unei noi generatii de ,,modelati”, au spalat multe creiere, au perfectioanat metodele si au reusit sa atinga aceleasi scopuri. Cu necoptii de azi, mana cereasca pentru ei sa-si faca mendrele. Mai greu cu cei dinaintea zgomotului din 89, dar mizeaza pe ,,epuizarea” naturala a acestora. Din pacate, sunt prea fraieri sau ticalosi cei care pot schimba ceva prin metode democratice....prea, prea fraieri.....

# zn-zn*!* date 24 August 2018 23:51 +8

In comunicatul lui Hellvig, razbate un iz de comanda, nu asupra subalternilor, ci la adresa tuturor, vrand nu sa convinga, cum ne asteptam prin transparenta si explicatii concrete mai largi in planul de activitate, ci sa impuna absolutul ca singur meritoriu al cuvintelor alese si invaluite in jumatati de adevar, glasuind in oglinda. Ce poate fi mai trist sa vedem cum prin astfel de orgolii, poate fi masluit adevarul care ne doare pe cei mai multi dintre romani ...

# Erwin date 24 August 2018 23:55 +10

Ce uita, domnul Hellvig si Iohannis, sau ca s-au deprins prost a rasuci vorbele ca un rahat pe bat: "The origin of a State involves imperious lordship on the one hand, instinctive submission on the other. Obedience - Lordly power, and the fear inspired by a ruler - in itself implies some degree of voluntary connection ... it is not the isolated will of individuals that prevails; individual pretensions are relinquished, and the general will is the essential bond of political union." Hegel si totalitarismul

# Dilema date 25 August 2018 06:06 +3

E prost cine semneaza protocoale sau cine se supune efectelor? Daca este vorba de prima categorie atunci nu trebuie decat demisi urgent din toate functiile de conducere si desfacerea contractului de munca. Daca e vorba de a doua categorie atunci asta este...prostii e prosti si in sant si la puscarie.

# santinela date 25 August 2018 07:46 +6

Explicatiile lui Hellvig de ieri sint jalnice, adresate celor trepanati de creier,adica domnului Chireac, care-l vede pe mascariciul asta ca pe D-zeu !!

# gelu date 25 August 2018 09:35 +7

Chireac este si el ciripitor la Secu-SRI. Tot la fel ca si Andronic si Cristoiu care chipurile au devenit baieti buni dar care-si fac in continuare numarul de fitilisti in favoarea securisitilor lui Helvvig. Tot la fel cum sunt ciripitorii si cei care inoculeaza ideea cum ca noi cetatenii acestei tari asistam la un razboi romano-roman sau la batalia intre doua gasti, gasca lui Johannis si gasca lui Dragnea. Asa cum a afirmat Mircea Deaconu la alt ciriptor Radu Tudor aseara la Antena3. Cand in realitate in aceste zile are loc un razboi al statului paralel condus de Johannis cu PSD care a castigat alegerile din 2016, inclusiv cu poprul roman. Deoarece daca PSD pierde batalia asta Romania va deveni captiva pentru totdeauna a grupului de crima organizata: Johannis, Helvvig, Dumbrava, Stanciu, Kovesi.... Iar cand acestia vor dispare vor apare alte copii la indigo: Johanns, Dumbrava, Coldea, Helvvig, Kovesi, Stanciu...

# gelu date 25 August 2018 15:22 +1

Daca Mircea Deaconul n-ar fi ciripitor Secu n-ar fi facut asemenea declaratie. Ca doar nu e prost si stie pe ce lume traieste dar cand e ordin e ordin.

# Toma date 26 August 2018 10:52 +4

Aici se explica insistenta lui B Chirieac de a lauda "masurile extraordinare" luate de Helwig ! A desecretizat CE ? Varianta de protocol scrisa special drept dublura. Cand o fi fost scrisa? Dar daca asemenea "dubluri" antedatate se mai afla prin sertarele SRI !? PS intreb cerberul cu aprobarea textelor la publicare: e vreo speranta sa fie publicat acest text? Chiar cu... ridicola urare de SUCCES ?

# Steluta de la Neptun date 25 August 2018 09:16 +1

Mă mir cum toți analiștii îi dau lui Hellvig dup-atâta timp prezumția corectitudinii în ciuda dovezilor că prin Iohanis și Hellvig statul basist o duce bine-mersi. PSD a amânat timp de doi ani de zile orice măsură serioasă care se destructureze statul paralel.

# Neanae date 25 August 2018 11:29 +1

Și totuși! Dacă dl Hellvig nu ar fi procedat cu o deschidere treptata către declasificarea protocoalelor, am fi rămas închiși in tunel. De bine de rău, se vede totuși colo departe o lumina. Suntem decepționati, evident, fiindcă nu mai suportam încetineala cu care se mișcă lucrurile. O poticneală unica. Dar tipica in realitate! Un fel de permanent, inutil, tâmpesc “asta este”. Eu as mai avea putina, zic putina, înțelegere pentru Hellvig, i-as mai da timp. Fiindcă gandesc ca dacă ar dărâma cu exploziv toată construcția diabolica înrădăcinata de vreo 10-12 ani s-ar alege praful și ar veni poate militarii!?!?! Mai bine încet, așa, șontâc, dar sigur și coerent. Cu bani mai putini, toaca prea mulți SRI -ul ... gata cu interceptări aiurea și televiziuni in insolventa.

# Abrog date 25 August 2018 11:55 +3

Pai daca lege impunea sa fie protocol, abrogarea lui nu este contrara legii? Daca legea nu impunea protocol, existenta protocolului este ilegala. Doar o varianta sta in picioare.

# gelu date 25 August 2018 11:56 +8

Toti formatorii de opinie care propaga ideile cum ca in Romania este in plina desfasurare un razboi romano-roman sau un razboi a doua gasti una condusa de Iohannis si alta de Dragnea sunt ciripitori Secu recte SRI. Deoarece Dragnea si PSD nu poarta un razboi impotriva lui Johannis ci un razboi impotriva statului paralel condus de: Johannis, Helvvig, Dumbrava, Coldea, Kovesi, Stanciu, Pruna.... care a subjugat efectiv Justitia transformata in Politie Politica. Razboi care daca va fi castigat de grupul de crima organizata format din sefi si sefuti din SRI, SPP, Parchetul General, ICCJ, CSM si formatorii secu de opinie va face ca statul paralel sa puna efectiv mana pe tara asta pentru totdeauna. Deoarece locul mafiotilor de azi va fi luat de alti mafioti din aceeasi gasca cand mafiotii de astazi vor iesi la pensie. Asa ca lupta PSD cu statul parale e si lupta noastra a cetatenilor care ne dorim cu adevarat o Romanie democratica, prospera si libera cu adevarat.

# Plangeri in justitie privind protocoalele date 25 August 2018 20:23 +1

Ordonanta abuziva nr. 6/2016 data de fosta ministresa a Justitiei, Raluca Pruna-Guvernul Ciolos trebuie trimisa la CCR

# Iulian date 26 August 2018 12:54 0

De ce sa mai mergem la CCR? Coalitia a avut instrumentul parlamentar de aprobare sau nu a OUG, dar nu a facuto in acesti 2 ani! Oare de ce? Ma tem ca suntem intro sceneta de genul, noi (coalitia) urlam pentru electorat, dar voi (celalalt stat) va faceti treaba (a se citit: ticalosiile) mai departe! Am inceput sa nu mai cred in ....berze iarna!

# Lupul Alb date 25 August 2018 21:42 0

interesantă poză ! 2 "foste" 1 încă pă foncţie ! raportul taman cum zice sorina matei lazăr si hellvig în jos !

# Obiectivul date 26 August 2018 15:26 +1

A mers treaba cu ''traditia'' in avocatura de ce n-ar merge si aici...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva