29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SEFA AMR ARATA CU DEGETUL SPRE SECURISTII IN ROBE – Judecatoarea Gabriela Baltag pune la indoiala concluzia verificarilor CSAT privind acoperitii din justitie: „In istoria noastra au existat oameni in sistem care au colaborat cu Securitatea... Acum, ca a disparut aceasta inclinatie pentru unii dintre noi, nu stiu daca ne confirma acest comunicat. Pentru ca nu avem o hotarare CSAT... Eu pot sa am indoiala. Pentru ca nu exista o asumare de responsabilitate deplina”

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

19 January 2016 14:59
Vizualizari: 6599

Presedintele Asocitatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Gabriela Baltag (foto), a comentat cu mult scepticism comunicatul prin care Administratia Iohannis a informat opinia publica ca CSAT a verificat prin institutiile abilitate declaratiile de necolaborare pe care magistratii si personalul auxiliar si de specialitate au obligatia de a le depune anual concluzionand ca in sistemul judiciar nu exista niciun judecator sau procuror care sa fie lucrator operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informatii.


Contactata pentru a intra in direct la emisiunea Subiectiv din 18 ianuarie 2016, moderata de jurnalistul Razvan Dumitrescu de la postul Antena 3, sefa AMR a sustinut, in esenta, ca informarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nu este suficient de convingatoare, cata vreme responsabilitatea verdictului nu a fost asumata printr-o hotarare CSAT.

In acest context, Gabriela Baltag a amintit ca in sistemul judiciar exista si astazi, la 26 de ani de la prabusirea regimului Ceausescu, mai multi *judecatori si procurori care sunt bine-merci pe functii prin instante si parchete desi au facut politie politica, fiind etichetati colaboratori sau lucratori ai fostei Securitati prin hotarari irevocabile pronuntate in procesele pierdute in fata CNSAS: „Nu putem merge pe un simplu enunt. De aceea trebuie facute verificari serioase. In istoria noastra au existat astfel de oameni in trecut. Si in prezent un site de specialitate a primit de la CNSAS o informare care vorbea despre oameni care inca mai sunt in sistem si care au colaborat cu Securitatea. Acum, ca a disparut aceasta ocupatie sau aceasta inclinatie pentru unii dintre noi, nu stiu daca ne confirma acest comunicat. Pentru ca nu avem o hotarare a CSAT. Insist pe acest aspect, hotararile CSAT sunt obligatorii pentru noi”.

Iata dialogul dintre jurnalistul Razvan Dumitrescu si judecatoarea Gabriela Baltag pe tema acoperitilor din justitie:

Razvan Dumitrescu: „Va spuneam ca cea mai importanta informatie a zilei a venit de la Presedintie, si suna asa:

'CSAT a verificat prin institutiile abilitate veridicitatea declaratiilor depuse de magistrati. Din dispozitia presedintelui Klaus Iohannis, in anul 2015, CSAT a verificat in conformitate cu prevederile art. 7 alin. (3) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, prin institutiile abilitate la solicitarile CSAT si ale ministrului justitiei, veridicitatea declaratiilor procurorilor, judecatorilor, magistratilor-asistenti, personalului de specialitate juridica asimilat acestora si personalului auxiliar de specialitate al institutiilor judecatoresti si parchetelor, in sensul ca cei in cauza nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. In urma verificarilor efectuate de catre institutiile abilitate s-a constatat ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor. Rezultatele verificarilor au fost comunicate atat CSM, cat si Ministerului Justitiei, in functie de institutia care a solicitat efectuarea acestora'.

E interesant acest lucru pentru ca in repetate randuri asociatii ale magistratilor au cerut lamurirea acestei situatii. Discutam cu doamna judecator Gabriela Baltag. Buna seara”.

Gabriela Baltag: „Buna seara”.

Razvan Dumitrescu: „Vreau sa va intreb daca va multumeste acest raspuns?”

Gabriela Baltag: „Trebuie sa recunoastem ca e unul extrem de sumar, la o problema atat de importanta, profunda nu doar pentru sistemul judiciar, dar pentru intreaga societate. Ma asteptam sa gasesc in comunicat macar cateva referinte, sa gasim un document in baza caruia s-a ajuns la aceasta concluzie, o hotarare a CSAT, pentru ca stim ca, in exercitarea atributiilor ce-i revin, CSAT emite hotarari. Aceste hotarari sunt obligatorii. Ne-am fi dorit sa regasim perioada supusa verificarii, desi noi cunoastem ca in fiecare an dam declaratii si, prin urmare, fiecare an trebuie verificat ca nu cumva cineva dintre noi sa devina informator, colaborator, lucrator operativ sau acoperit al acestor servicii. Va marturisesc ca n-am regasit astfel de elemente, este simplul raspuns ca nu exista astfel de persoane care sa contravina legii. M-am dus pe site-ul CSM si am regasit si-acolo un comunicat venit in sprijinul acestui comunicat sumar. CSM vorbeste despre cum s-a realizat sesizarea intr-o sedinta a Plenului si ca atunci, in 13 mai, au trimis pentru verificare anii 2013-2014... legea este de peste 10 ani in vigoare, comunicatul Administratiei Prezidentiale nu ne vorbeste daca numai acesti doi ani au fost verificati...”

Razvan Dumitrescu: „Inteleg ca exista posibilitatea sa nu fi fost verificati judecatori sau procurori care au depus aceste declaratii in alti ani decat 2013-2014?”

Gabriela Baltag: „Noi in fiecare an depunem astfel de declaratii. Si in fiecare an CSAT are obligatia de a verifica, din oficiu sau la sesizarea Ministerului Justitiei sau a CSM, corectitudinea acestor declaratii. Eu m-am intrebat azi, gasind comunicatul CSM, de ce au fost transmise numai declaratiile pe 2013 si 2014. Ce s-a intamplat cu celelalte declaratii? Sa intelegem ca n-au fost verificate? Inseamna ca nu au fost verificati toti din sistem, asa cum se sustine”.

Razvan Dumitrescu: „Vreau sa va intreb daca dumneavoastra suspectati ca exista in randurile celor care lucreaza in justitie oameni care colaboreaza cu serviciile secrete. Exista in opinia dumneavoastra?”

Gabriela Baltag: „Cata vreme nu avem o hotarare din partea CSAT, eu pot sa am aceasta indoiala. Singurul aspect care ma poate convinge este o hotarare care vine din partea CSAT. Aceasta este pentru noi hotaratoare, pentru ca ea vorbeste despre fiecare dintre noi. Institutiile acestea trebuie sa fie foarte serioase in respectarea legilor. Dumneavoastra stiti ca in statutul nostru mai exista un organism care verifica declaratiile noastre, CNSAS. Desigur, aceasta institutie a facut verificari pentru trecut, pentru aceia dintre noi care au lucrat inainte de 1989. Si, de fiecare data, fiecare judecator, procuror a primit decizii in care confirma ca nu sunt printre noi astfel de persoane”.

Razvan Dumitrescu: „Va intreb pentru ca doream sa stiu daca aveti incredere in institutiile care fac asemenea verificari. Aveti incredere ca verifica si ca acest comunicat reprezinta realitatea?”

Gabriela Baltag: „Acest comunicat trebuie sa aiba la baza o documentatie. Cata vreme nu face trimitere la absolut nimic, niciun fel de documentatie, eu pot sa am aceasta indoiala. Pentru ca nu exista o asumare de responsabilitate deplina”.

Razvan Dumitrescu: „Dincolo de speculatiile care pot fi facute cu interes politic, exista dosare care au fost judecate in instantele patriei si in care citeam marturii ale oamenilor. Unul dintre dosare a fost cazul cu acei corupti din Ploiesti, cu SRI Ploiesti. Acolo aflam ca exista la dosar o declaratie data la DNA de ofiterul SRI Daniel Florea, care spunea: 'In relatia cu mine, domnul Marin Constantin mi-a confirmat ca procurorul Tudose Liviu a fost ofiter acoperit al SRI, recrutat de colonel Paltanea Corneliu, fost sef al unitatii SRI Prahova. Iar domnul Marin l-a avut in legatura pe Tudose pana in jurul anului 2012 cand ar fi fost scos din legatura dansului. Colonelul Marin Constantin a sustinut aceleasi lucruri si in fata unei comisii de verificare speciala a SRI, respectiv ca Tudose a fost ofiter acoperit si era legatura lui'. Eu ca cetatean, cand vad un astfel de document, sa-mi fac sau nu griji? Dumneavoastra va faceti griji?

Gabriela Baltag: „Pot sa-mi fac, cata vreme nu exista o hotarare a CSAT. Acum, dumneavoastra trebuie sa retineti ca uneori exista conflicte sociale chiar la acest nivel inalt, institutional. Nu putem merge pe un simplu enunt. De aceea trebuie facute verificari serioase. In istoria noastra au existat astfel de oameni in trecut. Si in prezent un site de specialitate a primit de la CNSAS o informare care vorbea despre oameni care inca mai sunt in sistem si care au colaborat cu Securitatea. Acum, ca a disparut aceasta ocupatie sau aceasta inclinatie pentru unii dintre noi, nu stiu daca ne confirma acest comunicat. Pentru ca nu avem o hotarare a CSAT. Insist pe acest aspect, hotararile CSAT sunt obligatorii pentru noi”.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 19 January 2016 16:04 -2

tks for censorship

# unul din lumea cea mare date 19 January 2016 16:08 +4

si daca arati cu degetul(nu/i frumos) de ce nu organizeaza ,,sindicatul,,o actiune de protes?doar pentru salarii se poate? ati fi singurii care ati putea sa ne scapati de coruptia voastra ingroozitoare ca ex ca ati ajuns LA ORDINE..........adica justitia se face la ordin,noi tipam de ceva vreme,voi abia acum constatati.cam devreme ,nu/i asa?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva