INTERESE POLITICE IN SPATELE MCV – Asociatia Magistratilor din Romania: „isi exprima ingrijorarea ca s-au inregistrat derapaje, inclusiv institutionale cu efecte perturbatorii la nivelul Justitiei si credibilitatii ei... pe de o parte se critica presiunile politicului asupra Justitiei, iar pe de alta parte acesta este incurajat cu sprijin extern sa se reinstaleze la carma sistemului”
Conferinta Nationala a Asociatiei Magistratilor din Romania (A.M.R.) din 10.11.2012 a adoptat prin votul participantilor la dezbaterile pe tema „Independenta Justitiei si obiectivele MCV” o rezolutie prin care se protesteaza impotriva derapajelor institutionale din interiorul sitemului judiciar (n.n. - este vorba despre manifestarile reprobabile ale unor membrii ai CSM in special), dar si impotriva intereselor externe care, sub pretextul monitorizarii prin Mecanismul de Verificare si Verificare (MCV) vor sa impuna anumite interese politice in sistemul judecatoresc. Amintim ca legat de „derapajele institutionale”, AMR a format un grup de lucru care va realiza in scrut timp un raport despre actiunile membrilor CSM care au contribuit major la afectarea imaginii Justitiei in ansamblul ei, raport care va sta la baza declansarii unei actiuni de revocare a unora dintre membrii Consiliului. Publicam in continuare, in premiera, Rezolutia Conferintei AMR si 10.11.2012:
R E Z O L U T I E
„AMR a luat act de obiectivele MCV si de recomandarile Comisiei Europene cu privire la situatia respectarii statului de drept si a independentei justitiei in Romania, referitor la stadiul reformei sistemului judiciar, a necesitatii reconsiderarii politicii comune intre CSM si Guvern pentru promovarea raspunderii si integritatii, magistratilor, a asigurarii transparentei actului de justitie, a eficientizarii actiunii judiciare si continuarea luptei impotriva coruptiei.
AMR isi reafirma participarea constanta la procesul de reformare si democratizare a justitiei si sustine in continuare derularea activitatilor din cadrul MCV pentru atingerea unor standarde europene in sistemul judiciar roman.
AMR isi propune o analiza complexa a situatiei justitiei din Romania, cu toate implicatiile ce privesc institutiile statului, oficialitatile judiciare, precum si obiectivele si recomandarile Comisiei Europene pentru a concretiza intr-un raport obiectiv si responsabil stadiul reformei judiciare, solutiile reale care se impun.
Progresele inregistrate cat si criticile avansate de Comisia Europeana prin MCV reprezinta un barometru extern a carui evaluare nu poate fi decat in interesul sistemului judiciar roman atata timp cat ele au la baza criterii obiective, verificabile si vizibile ce stau la baza elaborarii raporturilor semestriale.
A.M.R. isi exprima insa ingrijorarea ca s-au inregistrat derapaje, inclusiv institutionale cu efecte perturbatorii la nivelul justitiei si credibilitatii ei si aceasta in conditiile in care asteptarile vizau cresterea calitatii procesului sub monitorizarea MCV.
In opinia AMR, utilizarea si in viitor a acelorasi metode neeficient folosite de-a lungul anilor de MCV, lipsa unui plan-baza si a unei detalieri a problemelor concrete, fara un raport de cooperare care sa permita partilor sa identifice eventualele neajunsuri si masurile imediate, sprijinul MCV se va rezuma in continuare la constatari obtinute prin intermediul unor surse a caror obiectivitate nu este obligatoriu prezumata si care pot ramane la nivelul aparentei, in lipsa unor abordari structurale a obiectivelor supuse MCV.
AMR considera ca MCV ar trebui sa insiste ferm cu privire la responsabilizarea majora a institutiilor statului in a lua masurile care sa permita justitiei sa functioneze in parametri normali sub toate aspectele.
Sustinerea prin MCV a unor masuri radicale, mai restrictive impotriva magistratilor, in pofida conditiilor obiective, precare in care ea functioneaza, nu poate decat sa intareasca convingerea in sistem ca pe de o parte se critica presiunile politicului asupra justitiei, iar pe de alta parte acesta este incurajat cu sprijin extern sa se reinstaleze la carma sistemului, ceea ce este un regres fata de criteriile pretinse de UE la integrarea Romaniei in marea familie europeana.
Fara a mai evidentia si alte situatii cel putin discutabile imbratisate de Comisia Europeana prin MCV, AMR isi propune sa constituie un grup reprezentativ si de contact care prin activitatea sa, sa evalueze stadiul actual al reformei.
O cooperare adevarata si eficienta presupune mult mai mult decat indicarea obiectivelor si criticarea ori aprecierea reusitelor atunci cand ele exista in realitate si nu formal in functie de sursa informationala agreata de MCV.
De aceea reconfigurarea unui plan pentru dezvoltarea procesului de reformare a justitiei, implicarea oficializata a reprezentantilor asociatilor profesionale, a societatii civile si fixarea unor termene ferme cu obiective bine determinate si un program de contacte stabil, cu o frecventa utila, ar conduce la mai multa transparenta si eficienta al carei beneficiar este in primul rand cetateanul.
AMR va pune la dispozitie Comisiei Europene si Parlamentului european si institutiilor autohtone un document privind starea justitiei, cuprinzand si evaluarea obiectivelor si a stadiului masurilor luate in urma recomandarilor Comisiei Europene precum si solutii fundamentate pentru accelerarea reformei sistemului si impiedicarea degradarii statutului magistratilor.
AMR va initia un apel catre toate asociatiile pentru implicarea in demersul nostru comun cu tinte identice si pentru a consolida un organism profesional, puternic, unitar care sa aiba reactii comune, prompte, realiste, obiective la provocarile iminente ce vor aparea.”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Vlad
23 November 2012 15:18
+17
# VIKY
23 November 2012 15:53
+14
# Andrei Grosu
23 November 2012 16:19
+9
# PAKY
23 November 2012 16:20
+8
# Marinaru
23 November 2012 17:02
+6
# viorica
23 November 2012 17:32
+9
# mos teaca gauzarul basescu linbistul disperat
28 November 2012 17:21
+1