INTERVIU - Ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu vrea sa fie scoasa sigla Ministerului de pe diplomele de absolvire ale studentilor: "Fiecare universitate trebuie sa isi asume responsabilitatea pregatirii absolventilor de Drept"
Ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu (foto) este de parere ca nu ar trebui sa se faca diferente intre studentii de la facultatile de drept private si cei de la universitatile de stat, intrucat gradul de pregatire al absolventilor se va vedea odata cu examenele pentru intrarea in magistratura si avocatura. Ministrul Ecaterina Andronescu recunoaste insa ca exista si cazuri triste in care unii absolventi nu trec prin aceste "site" care asigura cresterea profesionala sau selectia profesionala necesara. Intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro, ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu vorbeste despre autonomia universitara garantata de Constitutia Romaniei care prevede si ca institutia de invatamant trebuie sa garanteze si sa isi asume responsabilitatea pregatirii studentilor facultatilor de drept. In acest sens, Ecaterina Andronescu propune ca pe diplomele de absolvire sa nu mai existe sigla Ministerului Educatiei, ci doar sigla universitatii absolvite. Prezentam in continuarea interviul realizat cu ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu.
Este adevarat ca in Romania este un numar prea mare de absolventi, in conditiile in care tara produce un numar foarte redus de locuri de munca?
Noi suntem acum cu urmatoarea istorie in spate. Pana in 1989 numarul locurilor rezervate facultatilor de drept a fost extraordinar de mic, sub nevoile pe care le avea economia si o societate normala. Ca urmare, dupa 1989 s-a incercat repararea deficitului de juristi si a fost o explozie in ceea ce priveste numarul specializarilor de drept in toate universitatile de stat si in universitatile private. Acum cred ca trebuie sa procedam abordand acesta problema in urmatorul fel: locurile care sunt bugetate sa tina seama de faptul ca intr-adevar am atins un punct de saturatie in acest domeniu si ca urmare dimensionare locurilor bugetate trebuie sa tina seama de acest lucru, sa faca acest reglaj. Pe de alta parte, fiecare cetatean, pe banii lui, invata ceea ce crede ca ii foloseste lui acum sau mai tarziu. Deci nu putem sa restrictionam locurile care sunt oferite de universitatile private sau de universitatile de stat cu taxa. Daca omul isi plateste scoala trebuie sa acceptam acest lucru. Ceea ce trebuie sa spun este ca trebuie sa sprijinim scolile de foarte buna calitate pentru ca dupa parerea mea nu este atat de vizibil in societate numarul acesta al studentilor cat este vizibil modul in care au fost pregatiti, sau mai bine spus, nepregatiti.
In acelasi timp, asistam la o eliberare de diplome pe banda rulanta. Nu este doar un mit, ci o realitate!
Am avut si asemenea situatii, dar cred ca in acest moment le-am depasit.
Ce faceti cu diplomele false? Sunt periodic scandaluri. Ati avut semnale in acest sens si ati facut plangere la Parchet?
In acest mandat de cateva luni de zile nu am sesizat, insa am facut in 2009 cand ne-am confruntat cu diplome false si atunci am depus sesizare la Parchet.
Si s-a rezolvat?
Parchetul are etapele lui in care cerceteaza, sunt in justitie. Justitia este independenta, dar din punctul nostru de vedere, nu trebuie iertat niciun astfel de situatie. Dupa opinia mea, falsificarea unei diplome este o fapta extrem de grava.
O alta problema se refera la facultatile private care nu sunt acreditate.
Din punctul meu de vedere, cred ca absolventul de liceu impreuna cu familia, ar trebui sa priveasca cu foarte mare atentie unde se duce sa plateasca sau unde se duce sa invete. Este un lucru de care fiecare viitor student trebuie sa tina cont. Pe site-ul Ministerului Educatiei exista documente necesare in asa fel incat alegerea sa fie facuta in cunostinta de cauza si sa vada daca programul acela de studii este autorizat sau acreditat, daca este sub semnul intrebarii pentru ca evaluarea periodica a aratat ca nu mai indeplineste in mod corespunzator standardele de calitate si atunci a primit grad redus de incredere.
In ceea ce ii priveste pe studentii la drept, aveti cum sa inaspriti conditiile prin care acestia obtin diplomele, in conditiile in care multi dintre ei ajung poate judecatori si nu sunt atat de bine pregatiti precum ar trebui?
In Constitutia Romaniei exista un articol care pentru mine este sfant: Universitatile au autonomie universitara, sau altfel spus, autonomia univesitara este garantata de Constitutie. Ca urmare, in momentul in care universitatea a venit cu o oferta de locuri pentru cei care se pregatesc in acest domeniu, si-a asumat si responsabilitatea pregatirii acelor absolventi. De aceea, din punctul meu de vedere, pe diplomele de absolvire ar trebui sa nu mai existe sigla Ministerului Educatiei, ci doar sigla universitatii, in asa fel incat angajatorul care stie ca a mai facut o incercare cu un absolvent de la o aceeasi universitate si a dat rezultate proaste, a doua oara sa isi ia masurile de rigoare si sa selecteze cei mai buni candidati. Apoi exista dupa licenta o serie intreaga de trepte pe care absolventul trebuie sa le treaca. Cine vrea sa devina avocat, trebuie sa treaca examenul de intrare in Barou, cine vrea sa devina magistrat trebuie sa treaca examenul de intrare in magistratura. Dupa parerea mea, acestea sunt site care asigura cresterea profesionala sau selectia profesionala necesara. Trist este ca unii nu trec prin aceste site si sigur ca problema este a lor pentru ca nu s-au uitat unde s-au dus sa invete, sau sunt vinovati pentru ca nu au invatat.
Nu credeti ca in acest fel, cei care sunt absolventi ai facultatilor particulare vor fi dezavantajati?
De aceea aveam examene. Pentru ca intrarea in avocatura sau in magistratura se filtreaza cu examene. Daca stii carte, foarte bine, dar daca din 10 care vin sa dea examene, 9 nu trec de la acea universitate, parca este proportia prea mare.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Istratie 18 December 2012 19:57 +1
# Alberto Kurtyan 19 December 2012 11:40 -1
# dgfhjkl 24 April 2014 15:03 0