8 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU – Ofelia Dobra, candidat la alegerile Camerei Executorilor Judecatoresti - Bucuresti: “Speram ca Ministerul Justitiei sa completeze noul Cod de procedura civila, astfel incat sa se evite pe viitor situatia in care executorul sa ajunga sa fie urmarit penal, doar pentru ca Parchetul a instituit un sechestru asigurator”

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

15 July 2013 16:41
Vizualizari: 16344

 

Ofelia Dobra (foto) este executor judecatoresc in cadrul SPCEJ “Dobra Cosoreanu si Asociatii” si are o vechime in profesia de executor judecatoresc de peste 10 ani. Absolventa a Facultatii de Drept promotia 1997, Ofelia Dobra a trecut rand pe rand prin mai multe profesii: avocat in Baroul Giurgiu, consultant la CNSAS, iar din 2003 a debutat in profesia de executor in circumscriptia Judecatoriei Buftea – judetul Ilfov. Membru in Camera Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti (CEJ Bucuresti) Ofelia Dobra, a acceptat sa dialogheze cu Lumeajustitiei.ro despre problemele din interiorul Camerei, formatiune care se confrunta in prezent cu probleme de legitimitate a conducerii, dupa contestarea in instanta a rezultatului alegerilor din 26 martie 2013, demers soldat cu suspendarea hotararii prin care s-au ales noile organe de conducere.


V-ati numarat printre contestatarii alegerilor din 26 martie 2013 de la Camera Executorilor Judecatoresti - Bucuresti, care ati semnat actiunea de anulare a rezultatului acestor alegeri, iar pana in prezent ati obtinut din partea instantei suspendarea hotararii Adunarii Generale a CEJ Bucuresti pana la solutionarea definitiva a cauzei. Ce v-a determinat sa apelati la un demers atat de radical?

Este adevarat, m-am aflat printre colegii care au contestat rezultatul alegerilor din 26 martie 2013 si asta pentru ca am considerat ca avem datoria sa fim vocali, chiar si in privinta respectarii dispozitiilor legii si statutului profesiei noastre, aceasta obligatie fiind impusa de dorinta de a preda stafeta unei profesii solide loiala normei juridice catre viitorii executori judecatoresti, si nu in ultimul rand din respect fata de profesia pe care o exercit. In pofida celor aparute in publicatia dvs, nu consider ca asistam la un haos in Camera Executorilor Judecatoresti – Bucuresti, ci la un proces de identificare si implementare a unor solutii pentru consolidarea acestui corp profesional. Este momentul ca la 13 ani de la aparitia Legii 188/2000 privind profesia executorului judecatoresc sa purcedem la initierea unei reforme interne si sa nu mai acceptam abateri de la normele legale profesionale.

Vorbiti de reforma in profesia de executor judecatoresc, care de ce sa nu recunoastem, nu e una din cele mai agreate in societate. Asta poate si din cauza ca pana acum liderii asociatiei dvs profesionale de breasla au fost prea stersi. Ce intelegeti prin reforma in acest domeniu?

Profesia de executor judecatoresc este una cu un grad de uzura, ca imagine, destul de ridicat, pentru ca executorul judecatoresc interfereaza cu actul de justitie, in general, in conditii de contradictorialitate. Consider ca este vremea sa aiba loc o largire a bazei de reprezentare a executorului judecatoresc in cadrul forurilor natioale interne, precum Consiliul si Congresul UNEJ, mai ales in contextul in care prin dispozitiile Legii 188/2000 se impune stabilirea prin statut a normei de reprezentare pentru delegatii fiecarei camere, lucru care nu s-a intamplat pana in prezent. Trebuia sa identificam solutiile optime pentru crearea unor parteneriate cu institutiile statului in vederea asigurarii fluxului de informatii atat de necesare actului de executare, in conditii de maxima siguranta. Camera Bucuresti, cea mai mare camera din punct de vedere numeric din cadrul UNEJ, trebuie sa se implice pentru initierea unei largi colaborari cu Ministerul Justitiei in vederea adaptarii legislatiei care guverneaza profesia cu realitatea sociala. De exemplu, este nevoie de statuarea normei de reprezentare, identificarea unor solutii legislative pentru eliminarea ambiguitatilor juridice gen sechestru penal vs. executare silita si a celor generate si constatate urmare a aplicarii noului Cod de procedura civila.

Stiu ca in practica, voi executorii va loviti de sechestrul impus de procurori pe anumite bunuri in cadrul unor dosare de urmarire penala, situatii in care legea nu va interzice sa continuati executarea silita, dar fata de care in practica vi se intampla sa devenit adversari ai procurorilor. Cum depasiti asemenea situatii si ce riscati in prezent din cauza legislatiei ambigue?

Nu vorbim de o adversitate a executorului fata de procuror, si nici invers, ci de un vid legislativ, care conduce la transarea acestor situatii doar de catre instanta judecatoreasca, care la randul ei nu are inca o practica unitara, insa pana la definitivarea acestor solutii executorul judecatoresc devine subiectul unei plangeri penale din partea Parchetului, fiindu-i practic imputat un aspect netransat de legislatie. Ca initiator legislativ, speram ca Ministerul Justitiei sa completeze noul Cod de procedura civila astfel incat sa se evite pe viitor situatia in care executorul care duce la indeplinire un mandat dat de catre creditor sa ajunga sa fie urmarit penal, doar pentru ca in speta a intervenit un sechestru asigurator instituit de organele penale.

Cu ce alte probleme majore va confruntati de la intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila?

Este bine venita din punct de vedere al sigurantei juridice norma care impune intabularea imobilului anterior vanzarii sale la licitatie, in cadrul unei executari silite, insa se impune modificarea celorlalte legi, in asa fel incat obtinerea certificatului de rol fiscal pentru intabulare sa fie la indemana executorului judecatoresc, iar Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara sa aiba posibilitatea sa elimine taxa de intabulare, care in mod anormal ramane in acest caz in sarcina creditorului. Practic, in cadrul unei executari silite, executorul nu poate trece la vanzare intrucat cel care trebuie sa achite taxele de cadastru este debitorul, care evident ca nu va accepta sa plateasca pentru ca este impotriva intereselor sale. O alta anomalie, care nu tine cont de realitatile pietei si care conduce la majorarea excesiva a taxelor impuse creditorului, este cea privind obligativitatea pentru executor de a mediatiza intr-un ziar publicatia de vanzare. Nu este vorba de evitarea transparentei, insa costurile publicarii in ziare sunt foarte mari, mai ales cand ai zeci de publicatii de vanzare intr-o zi, iar pe de alta parte, tirajele ziarelor au devenit foarte mici, in raport de cititorii on-line, care depasesc in prezent cu mult pe cei din presa tiparita. Ar fi mult mai simplu si util daca legiuitorul ar prevedea pe viitor ca publicatiile de vanzare sa se afiseze on-line, intrucat acest lucru ar asigura si costuri mai mici, dar si o vizibilitate mai mare in piata. Iar exemplele de acest gen pot continua...

Si in instante si in parchete exista in prezent probleme majore de interpretare a legii. Pana se aseaza o practica unitara intr-o materie, trec de regula ani de zile, timp in care apar solutii diametral opuse. Banuiesc ca si in breasla executorilor se petrece acelasi fenoment. Cum vedeti depasirea acestor probleme in cadrul CEJ Bucuresti, care este cea mai mare camera din tara?

Imi doresc crearea unor programe care sa asigure un dialog pe jurisprudenta cu membrii Camerei, si totodata organizarea unor intalniri profesionale periodice cu judecatorii din cadrul instantelor de executare, pentru identificarea jurisprudentei formate si in final asigurarea implementarii unei practici unitare. Din pacate, pana la acest moment, conducerile Camerei Executorilor Judecatoresti – Bucuresti din ultimii 13 ani nu s-au preocupat de asemenea probleme, iar consecintele negative generate de lipsa de implicare se vad cu ochiul liber.

Ceea ce spuneti sunt lucruri de bun simt, insa ma indoiesc ca se pot pune rapid in practica in conditiile in care la alegerile din 26 martie 2013 am observat ca s-au ales organe de conducere fara votul necesar si fara vechimea neintrerupta ceruta de lege. Se mai poate vorbi de responsabilitate si profesionalism in Camera Bucuresti?

Da, deoarece chiar daca au existat aceste sincope, semnalul responsabilitatii a fost dat in primul rand de Congresul UNEJ din luna mai 2013, care a modificat in statul profesiei conditia vechimii neintrerupte pentru accederea in functiile de conducere ale profesiei, de la 10 la 7 ani, si nu in ultimul rand, conducerea actuala a UNEJ a inteles sa se implice si sa procedeze la convocarea urgenta, in acord cu statutul, a unei noi Adunari Generale la Camera Bucuresti, pentru realegerea organelor de conducere.

Intentionati sa candidati, marti, 16 iulie 2013, la noile alegeri de la CEJ Bucuresti, care se vor organiza la Universitatea Nicolae Titulescu?

Da, voi candida deoarece am inteles ca o functie de reprezentare, constituie o indatorire si nu un privilegiu, ca reprezentantii nostri vor trebui sa investeasca multa energie profesonala pentru ca, pana la urma, interesul particular al fiecarui executor este interdependent de interesul general al profesiei.

Comentarii

# Serban date 15 July 2013 18:00 +2

Doamna Dobra este un exemplu de probitate morala, profesionalism si capacitate manageriala. Mult succes Domniei Sale si echipei din care face parte!

# alexandru date 15 July 2013 19:31 +3

ASADAR SUCCES ! SI VOTATI OFELIA DOBRA

# unul din lumea cea mare date 15 July 2013 20:22 -2

alte jigodii si nenorociti acesti executori.uitati patanie cu ei si as avea si nevoie de un sfat. am cistigat in toate instantele(prin 2005 dupa venirea gunoiului)si pmb trebuia sa/mi plateasca vrei 15/20 de milioane cheltuieli de judecata.am avut sentinta cu stampila ,,noi presedintele,,m/am dus la niste executori(3 care au birou in berceni) mi/au cerut taxele de executare ca la curve ,inainte!!!!!!! le/am platit!!!!!, nici in ziua de azi nu mi/au dat banii care trebuiau executati.basca ca la vreo 1 an sau 2 le/am facut chiar si o revenire cerindu/le sa execute pmb si sa/mi dea banii pentru care le si platisem ,,munca lor de executare,, rasapunsul a fost halucinant,stii este pmb ,nu/i mare lucru de executat....o sa mai vedem!!!oare nu ar trebui sa/si piarda licenta acesti viermi? executorii judecatoresti si ei niste viermi!!!!!!!aude cineva la camera executorilor!!!!raspunde cineva!!sa va trimit documentele??ce ar trebui sa pateasca acei executori pentru asemenea fapta?

# mihai date 16 July 2013 14:24 +2

PAI MATA ESTI SUPART PE LUME! CE ARE PROBLEMA TA CU ARTICOLUL DE FATA ?

# unul din lumea cea mare date 16 July 2013 15:33 0

pentru mihai//ai simtit ca as avea o problema cu persoana din articol? era o opinie despre cum PROCEDEAZA executorii !!!!!TI SE PARE NORMAL? VEZI ASTA/I PROBLEMA ROMANIEI DIN ULTIMUL DECENIU!!!!! oamenii spun ceva si voi cei ce va considerati ,,autoritati,,intoarceti urechea bleaga nu mai ASCULTATI!!!!!!!!! NU CREZI CA ,,PRESEDINTELE,, camerei executorilor ar rebui sa ia masuri drastice la o patanie ca a mea?ce ai simti daca ai trece prin ce am trecut eu ,cu banii luati inainte ca la curve si fara a se executa ce trebuia sa se execute??????unde se incadreaza?hai ca esti moralist!!!!!!si reiterez nu am nimic cu persoana presedintelui camerei.daca si ea este ca cei 3 executori din berceni apoi vai mama voastra,ati viermi!!!!!!

# alexandru date 16 July 2013 19:24 +3

pai s-a inchis cumva la judecatorie si nu am auzit si noi? de ce nu ii dai in judecata? oricum , nici mie nu imi plac baietii aia din berceni ! se poarta cam nepotrivit si fac toate smecheriile din lume. Asa ca te cred !

# Matei date 17 July 2013 11:19 +5

Sa inteleg ca vorbiti de Draganescu, Ionescu si Crafcenco, niste sculeri matriteri si sudori recalificati. Oricum, pe noul cod doar Crafcenco se pare ca mai stie cate ceva. Ceilalti doi ar trebui sa iasa la pensie ca si-au facut plinul...

# unul din lumea cea mare date 17 July 2013 11:34 0

pentru alexandru si matei//nu stiu daca are termen de prescriptie avindu/se in consideratie vechimea cererii mele???.daca pot chiar ii dau!!!!!!MI SE PARE GROTESC ca pentru NOI statul sa nu fie executat ,dar cind are statul ceva de executat imediat EXECUTORII NE EXECUTA. PAI CINE/I IN GURA BERCENIULUI???

# Nelu date 15 July 2013 18:15 -1

Doamna executor a știut sa se învirta.asta e singurul atu! Probabil ca si acest articol a fost gras... Acum citiva ani era o grăsunica ce presta pe la Buftea . Ce fac banii astia din om! O tara de looseri

# gelu date 15 July 2013 19:27 +2

cred ca iti placea de ea ! daca o urmaresti de atata amar de vreme....ce ti-e si cu dragostea...plina de nabadai

# avocat Sebastian Cudrici si avocat Catalina Dobra date 15 July 2013 18:46 +1

Va dorim mult succes ! Indemnam corpul executorilor judecatoresti sa aiba la urmatoarele alegeri, curajul sa voteze in organele de conducere un practician cu multa vizune, asa cum se dovedeste inca o data si in acest articol. Asadar, dragi si stimati executori judecatoresti din Camera Bucuresti, VOTATI OFELIA DOBRA !

# avocat Sebastian Cudrici si avocat Catalina Cudrici date 15 July 2013 18:48 +4

Va dorim mult succes ! Indemnam corpul executorilor judecatoresti sa aiba la urmatoarele alegeri, curajul sa voteze in organele de conducere un practician cu multa vizune, asa cum se dovedeste inca o data si in acest articol. Asadar, dragi si stimati executori judecatoresti din Camera Bucuresti, VOTATI OFELIA DOBRA !

# Mihai date 15 July 2013 19:20 0

Alo... Nea Nelu! In afara de invective si mizerii mai stii ceva?Sau te roade atat de tare propria ta nereusita incat nu ai altceva mai bun de facut decat sa arunci cu noroi in succesul altora!

# stamate date 15 July 2013 19:29 +4

e indragostit saracu....nu il luati in seama....

# Nelu date 15 July 2013 19:27 -2

Care succes mai Misule? Uita- te si tu la fotografii si vei vedea o fata transformată foarte straniu, într- un timp scurt, o femeie îmbrăcată in niște pantaloni albi mulți, inghesuita într- un fotoliu ! Ti se pare   ok? Mie nu ! Cind vorbești de succes trebuie sa argumentezi, nu sa spui niște abureli puerile!

# ALEXANDRU date 15 July 2013 19:33 0

rudotel, baiatu\" , rudotel. De trei ori pe zi !

# mihai date 16 July 2013 19:29 +3

DOZA DUBLA. RUDOTEL. GARANTAT ARE NEVOIE

# botomiei nordistul date 15 July 2013 19:36 -6

 este bine venită la ,,BOTOMIEL ȘI ASOCIAȚII,, voi chiar nu observați de mufă de 3/4 are, este un accident genetic

# JURIST date 15 July 2013 22:12 +1

Alta categorie de priveligiati de cei de sus. De ce oare la aparitia legii 188 li s-au permis celor fara drept sa ramana ca ex. jud. si nu i-a trecut ca auxiliari? De ce nu liberalizeaza cu adevarat aceasta profesie si cei toti licentiatii in drept sa poata desfasura aceasta profesie prin simpla inregistrare la fisc sau /si/osi la M.J. si pe baza actelor doveditoare ca licentiati?

# ALEXANDRU date 16 July 2013 14:27 0

PAI TU VREI SA FI HAIDUC ? DACA AI O LEGE DE ORGANIZARE, SI TOTI SE SUPUN ACESTEI LEGI, DE CE VREI MATELE SA ELUDEZI O LEGE ORGANICA DE EXERCITARE A UNEI PROFESII? DE CE NU TE FACI DE EXEMPLU NOTAR SAU POLITIST, CU DIPLOMA TA DE LA SPIRU HARET...

# octavian date 16 July 2013 19:34 -1

hai ca asta se crede jurist ! ha ! ha ! ha!

# av. simona cucu date 16 July 2013 19:12 +2

Cine a cunoscut-o pe dna executor Dobra stie ce om de calitate este! Pentru cei care nu au cunoscut-o... citind acest articol va dati seama singuri ca schimbarile (necesare!) pe care le doreste sunt pentru binele si folosul tuturor.

# mihai date 16 July 2013 19:27 -1

ce blonda esti ! se vede de la o posta ca sunteti prietene ! da sa iti pui si tu poza sa te vedem !

# gelu date 16 July 2013 19:31 +3

roscata sigur ! si slaba ! misto gagica! dar nu are tupeu sa isi puna poza!

# blonda de la drept date 16 July 2013 19:36 -1

ba da, dar intai iti dai tu e-mailul si iti pui tu o poza sa te vedem ce sexos esti

# mihai date 16 July 2013 19:38 +1

:D HAI CA SUNTETI CU CERCUL ! SUNTETI INDRAGOSTITI CU TOTI SAU FRAIERI

# av. simona cucu date 16 July 2013 19:42 +3

Cine a cunoscut-o pe dna executor Dobra stie ce om de calitate este! Pentru cei care nu au cunoscut-o... citind acest articol va dati seama singuri ca schimbarile (necesare!) pe care le doreste sunt pentru binele si folosul tuturor.

# blonda de la drept date 16 July 2013 19:48 -5

:D ai mai spus asta ! chiar ca esti blonda ! sau roscata ! sau vopsita ! sau naiba stie ce ! spune si tu ceva concret, nu repeta ca o banda stricata asta

# gelu date 16 July 2013 19:50 -6

dar cu poza ? cum ramane ? da vrem varianta nud/ penthouse ! ce parare ai , roscato?

# sebastian date 16 July 2013 19:52 +5

hai ca sunteti fraieri si deplasati ! lasati-o balta cu comentarile voastre

# Mihai date 17 July 2013 10:53 +6

Felicitari Dnei. Dobra pentru functia de membru in Colegiul Director al Camerei Bucuresti in care a fost aleasa ca urmare a Adunarii Generale ce a avut loc ieri, 16.07.201! Cei care au postat mizeriile de mai sus nu au decat sa-si muste unghiile de invidie si sa taca!

# alexandru date 17 July 2013 19:48 +2

ASADAR SUCCES ! SI VOTATI OFELIA DOBRA

# mihai date 17 July 2013 19:51 +2

:D sa crape dusmanii de invidie

# Carp III date 6 December 2013 12:30 +3

Ba sa nu se modifice! Ia mai stati pe fundul vostru de executori si nu va ingramaditi la taxe, comisoane si venituri din executari silite a unor bunuri care fac obiectul unor dosare penale in curs, aferente unor procese care vor stabili prejudiciile in mod expertizat judiciar si nu dupa tabelele si calculele voastre in care un Leu poate fi egal cu un Euro sau invers! 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.10.2024 – “Retragerea” lui Sosoaca, anuntata cu trei zile inainte de decizia CCR (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva