INTERVIU – Seful Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru: „Foarte multi din cei care ne adreseaza sesizari apeleaza la Inspectia Judiciara ca la o ultima solutie... Inspectia Judiciara a retinut in multe cazuri, atat in privinta unor judecatori cat si a unor procurori, savarsirea abaterii disciplinare de exercitare cu rea-credinta sau din grava neglijenta a functiei, iar CSM a sanctionat un numar ingrijorator de mare de magistrati”
Actualul sef al Inspectiei Judiciare judecatorul Lucian Netejoru (foto) a preluat aceasta functie prin concurs, la data de 1 septembrie 2015. Are o vechime de peste 20 ani in Magistratura si a detinut functiile de presedinte al Judecatoriei Giurgiu si apoi al Tribunalului Giurgiu. Este inspector judiciar din anul 2014. Principala sa misiune in privinta Inspectiei Judiciare este sa schimbe perceptia publica despre institutia pe care o conduce. Inspectorul sef Lucian Netejorul a acordat un interviu in exclusivitate pentru Lumeajustitiei.ro. Iata-l:
In urma cu 6 luni ati preluat sefia Inspectiei Judiciare. Ce deficiente majore ati constatat ca exista, inclusiv, in actualele reglementari dupa care se ghideaza activitatea institutiei
Deficienta este un termen impropriu. Asa cum am specificat si in proiectul pe care l-am prezentat la concursul de inspector sef, cea mai mare problema este legata de deficitul de imagine al Inspectiei cauzat in primul rand de faptul ca oamenii cunosc prea putin despre activitatea pe care o desfasuram. Si bineinteles, din cauza unei comunicari neperformante datorata lipsei unor specialisti in comunicare. In ceea ce priveste reglementarile aplicabile activitatii de inspectie, am constatat inca de la preluarea functiei ca acestea nu mai corespund in parte realitatilor din sistemul judiciar. Cele doua regulamente, cel privind efectuarea lucrurilor de inspectie si cel de organizare si functionare a Inspectiei Judiciare este absolut necesar sa fie revizuite intrucat unele dispozitii mai mult ingreuneaza activitatea decat sa o optimizeze. In niciun fel nu se au in vedere tehnicile e comunicare moderne. Inspectia Judiciara, desi are un volum urias de activitate nu dispune la ora actuala de un sistem informatic suport, care sa permita prelucrarea volumului mare de informatii, rularea unor aplicatii informatice performante pentru gestionarea activitatii, conectarea la unele baze de date existente si care ne-ar fi de folos in munca noastra.
Cat de independenta este azi Inspectia Judiciara?
Sa stiti ca este una cu adevarat independenta. Pana acum nu mi-a zis nimeni ce sa fac sau cum sa instrumentez o anumita sesizare. Daca cineva cu autoritate inalta ar face-o, in momentul doi m-as retrage si as sesiza acest aspect.
Foarte multe lucrari ale Inspectiei vin ca urmare a sesizarilor CSM cu privire la declaratii ale unor politicieni, comentatori sau jurnalisti in legatura cu aspecte ce tin de sistemul judiciar. Considerati ca este treaba Inspectiei Judiciare sa cenzureze astfel de declaratii critice, in conditiile in care insasi CEDO a statuat ca puterea judecatoreasca trebuie sa se supuna criticilor la fel ca restul celorlalte puteri?
In primul rand eu cred cu tarie ca puterea judecatoreasca trebuie sa se supuna ciriticilor din partea societatii, iar presa este un vector esential de comunicare a acestor semnale. Cred ca Inspectia Judiciara nu cenzureaza aceste critici care vin din spatiul public. Conform reglemementarilor actuale, Inspectia Judiciara are obligatia ca in rapoartele pe care le intocmeste sa formuleze propuneri sau puncte de vedere. Spun Inspectie Judiciara, desi in activitatea noastra interna eu ca inspector sef, chiar daca nu as fi de acord cu un punct de vedere din materialul unui inspector, nu am dreptul sa intervin pe solutia propusa. Este vorba de independenta conferita de lege inspectorilor judiciari.
Si daca un inspector judiciar greseste sau savarseste o eroare el cum poate fi tras la raspundere si de catre cine?
Orice inspector judiciar isi pastreaza calitatea de procuror sau judecator pe parcursul exercitarii functiei de inspector. Si drept urmare el raspunde disciplinar ca orice magistrat. In consecinta, toate sesizarile privind conduita si activitatea sa sunt de competenta Inspectiei Judiciare. Inclusiv membrii CSM.
De doua zile, Lumea Justitiei a sesizat public CSM si Inspectia Judiciara despre iesirea judecatorului Cristi Vasilica Danilet cu judecatoarea Camelia Bogdan, la un club, la cateva ore dupa ce primul s-a pronuntat pe speta celei din urma? De ce nu s-a inceput o verificare in conditiile in care acest fapt afecteaza grav increderea publica in actul de justitie?
Am luat cunostinta despre relatarile dvs, iar in momentul luarii unei decizii, daca va exista un interes public pentru aceasta, vom comunica cele necesare. E bine ca publicul sa stie ca activitatea de comunicare se desfasoara potrivit ghidului de comunicare dintre sistemul judiciar si mass media.
Intrucat Inspectia Judiciara nu face parte din sistemul judiciar, fiind o institutie independenta, de ce face parte din institutiile care trebuie sa se conformeze acestui ghid? Nu ar trebui sa fie independenta comunicarea dvs publica?
Nu este la noi raspunsul. Noi inca de cand au fost operate ultimele modificari ale ghidului de comunicare, din decembrie 2015, ne-am conformat noilor reguli.
Domnule inspector sef, considerati ca ar fi necesara introducerea testarii psihiatrice periodice a magistratilor, tinand cont de impactul major pe care il au deciziile acestora asupra destinelor oamenilor?
Personal, nu m-as opune unei astfel de masuri. Dar, aceasta testare sa fie facuta la cererea colegiului de conducere al instantei sau parchetului, daca se constata diverse deviatii comportamentale ale vreunuia dintre magistrati, care depasesc limitele rezonabilului. In corpore, insa, nu prea vad fezabila o astfel de masura.
Cate sesizari disciplinare privitoare la judecatorarea Camelia Bogdan de la CAB sunt pe rolul Inspectiei Judiciare si in ce stadiu se afla?
Sunt mai multe sesizari vizand activitatea sau conduita doamnei judecator, aflate in diferite stadii de verificare
In ce stadiu se afla sesizarea vizand participarea doamnei judecator la seminarul de la Poiana Brasov?
Ce va pot spune este ca tocmai s-a implinit termenul de 45 de zile prevazut de lege pentru verificarile prealabile la sesizarea care priveste aspectele aparute la Antena 3 cu privire la participarea doamnei judecator la seminarul organizat de Ministerul Agriculturii.
Intrucat in mediile politice si in societate se vorbeste tot mai frecvent de lipsa unei legi eficiente privind raspunderea magistratilor, ce poate face Inspectia Judiciara in cazurile in care exista trimiteri nejustificate in judecata sau sentinte judecatoresti definitive in care solutiile date sunt vadit gresite in raport de probele din dosar, si nu se mai poate face nimic in caile extraordinare de atac? Se poate retine indeplinirea cu rea credinta a functiei?
Analiza Inspectiei Judiciare are in vedere respectarea principiului autoritatii de lucru judecat, ceea ce inseamna ca nu avem competenta sa ne pronuntam pe justetea solutiei si sa reinterpretam probele din dosare. Este adevarat ca foarte multi din cei care ne adreseaza sesizari apeleaza la Inspectia Judiciara ca la o ultima solutie. Legea nu ne permite astfel de imixtiuni. Inspectia Judiciara a retinut in multe cazuri, atat in privinta unor judecatori cat si a unor procurori, savarsirea abaterii disciplinare de exercitare cu rea-credinta sau din grava neglijenta a functiei, iar CSM a sanctionat un numar ingrijorator de mare de magistrati.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 30 March 2016 17:24 +11
# cu taraba lui Danilet cum e? 30 March 2016 17:43 +1
# Mda 31 March 2016 09:12 +1
# te doare mintea 30 March 2016 17:27 +9
# Calauza 30 March 2016 18:40 +8
# Gogu 30 March 2016 18:57 +6
# Maria 30 March 2016 19:56 +4
# lena 30 March 2016 21:40 +3
# TITULESCU 30 March 2016 22:07 +3
# TITULESCU 30 March 2016 22:17 +2
# Schlossadler 31 March 2016 00:52 +3
# Airinei-Adam Dumitru 4 August 2017 05:18 0
# CSM ar trebui să mediteze, atent, la fenomenul grav 31 March 2016 10:36 -1
# Am o idee si mai buna 31 March 2016 12:35 0
# SuperMUC eşti tu 31 March 2016 16:20 +1
# Călcâiul Inspecției Judiciare 31 March 2016 12:42 +4
# NDM 10 October 2016 13:42 0