INVESTITIILE IN ENERGIE IN PERICOL? - Nepasarea statului si a Guvernului Romaniei fata de protejarea investitilor ce decurg din tratatul bilateral Romania-Kazahstan poate duce la prejudicii majore pentru economie si la afectarea stabilitatii si securitatii energetice. In ciuda obstacolelor judiciare, Rompetrol Rafinare continua sa fie un mare contribuabil, cu o contributie la bugetul statului, pe 2016, de 1,277 miliarde USD
Compania Nationala JSC KasMunayGas (KMG) si KMG International N.V. (KMGI), au transmis autoritatilor romane, in urma cu sapte luni (22 iulie 2016), o Notificare formulata in baza tratatelor privind protejarea investitiilor (Notice of Investment Dispute), care are la baza prevederile Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului intre Guvernul Regatului Tarilor de Jos si Guvernul Romaniei si ale Tratatului Cartei Energiei. Acest diferend de arbitraj priveste tratamentul aplicat de autoritatile romane investitilor realizate de KasMunayGas NC si KMG International in subsidiarele din Romania: Rompetrol S.A., VEGA S.A, Rompetrol Rafinare S.A. (RRC) si alte companii romanesti.
Companiile KasMunayGas au transmis o scrisoare Guvernului Romaniei, document ce cuprinde detalii privind indisponibilizarea unor active in valoare de peste 2,1 miliarde dolari si convingerea companiei ca aparent „autoritatile intentioneaza sa puna sechestru si sa nationalizeze active care au generat un beneficiu extraordinar pentru economia Romaniei”. Recent, Azamat Zhangulov - vicepresedinte Senior al KMG International a facut o declaratie importanta pentru viitorul investitiilor in Romania: „Ne mentinem angajamentul de a continua investitile in Romania si de a dezvolta in continuare pe baza premiselor deja existente. Totusi, nu putem investi si mai mult capital daca autoritatile nu demonstreaza respect pentru lege. Daca nu va fi gasita nicio solutie, suntem obligati sa utilizam toate mijloacele legale pentru a ne apara drepturile si a obtine compensati, incluzand arbitrajul international”.
Pana acum, Statul Roman nu a raspuns la acest demers al companiilor KasMunayGas. Astfel ca, in curand s-ar putea ajunge la unica solutie, in sensul rezolvarii acestui caz de catre Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii din cadrul Bancii Mondiale, cu sediul la Washington D.C. sau la Institutul de Arbitraj al Camerei de Comert de la Stockholm. Mai mult, trebuie mentionat faptul ca, in 2013 a fost semnat Memorandumul de intelegere intre KMG International si Statul roman, care trebuia implementat in totalitate pana la finele acestui an. Conform Memorandumului, trebuia privatizat pachetul minim de actiuni de 26,7 % prin licitatie publica, si crearea societatii prin care sa poata functiona Fondul de Investitii romano-kazah care ar aduce Statului Roman un castig de cel putin 200.000.000 USD.
Demersurile pentru implementarea Memorandumului sunt, insa, foarte intarziate, intrucat Guvernul tehnocrat Ciolos a uitat total de aceasta problema, iar actualul Guvern Grindeanu a fost tinut ocupat cu tot felul de blocaje din partea Presedintelui Romaniei, a protestelor car au vizat abrogare Ordonantei 13, in loc sa se ocupe de lucruri serioase, printre care si aceasta implementare obligatorie. Recent, Ministerul Energiei a anuntat ca Memorandumul se amana pana in luna aprilie 2017, cand cele doua parti se vor intalni pentru a fi discutate noile etape. Pana acum, a fost facut doar acel prim pas al crearii societatii (SAPE) care va administra Fondul de investitii sus-mentionat.
Un comunicat de ultima ora al Rompetrol Rafinare arata ca profitul operational al companiei a fost, anul trecut, de 182,5 milioane USD iar „profitul net consolidat realizat de Rompetrol Rafinare in anul 2016 a atins nivelul de 49,8 milioane USD, indicatorul fiind influentat negativ de evolutia cotatiilor internationale pentru produsele petroliere, marcand astfel o scadere cu 23% (...) Rompetrol Rafinare SA a continuat sa fie un contribuabil important la bugetul de stat al Romaniei, platind peste 1,277 miliarde USD pentru anul 2016 iar valoarea contributiei la bugetul de stat a depasit valoarea de 12,5 miliarde USD în perioada 2007 – 2016”. „Performantele constante ale Rompetrol Rafinare au fost realizate in urma investitiilor sustinute de KMG International si unicul sau actionar, compania nationala de petrol si gaze din Kazakhstan, KazMunayGas, care s-au ridicat la 1,4 miliarde USD incepand din anul 2007, momentul preluarii”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare
16 February 2017 15:33
+3
# unul din lumea cea mare
16 February 2017 15:48
+2
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE
16 February 2017 15:51
+2