Judecatorul Dan Spanu, presedintele AMR: „Nu putem vorbi de independenta Justitiei atunci cand legea declarata la 11 ianuarie 2012, constitutionala, devine instrumentul de control al Executivului!”
13 January 2012 15:55
Vizualizari: 6518
Presedintele interimar al Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatorul Dan Spanu (foto) a lansat un protest public impotriva modificarilor legislative privind raspunderea magistratilor, declarate constitutionale la data de 11 ianuarie 2011 de catre Curtea Constitutionala. Publicam in continuare mesajul presedintelui AMR:
„Independenta Justitiei nu inseamna, asa cum s-a spus si s-a scris, ca judecatorul se simte zeu ori ca, fiind independent, sistemul judiciar s-a izolat de celelalte puteri ale statului. Independenta justitiei nu inseamna nici ca judecatorii nu raspund pentru hotararile pe care le pronunta ori ca acestea sunt luate in afara legii.
Dimpotriva, astfel cum o prevad atat Constitutia Romaniei, cat si reglementarile si documentele internationale de principiu pe care Romania s-a angajat sa le respecte, independenta Justitiei este necesara tocmai pentru a garanta fiecarei persoane dreptul fundamental de a fi examinat cazul sau in mod echitabil, avand la baza doar aplicarea dreptului si fara nici o influenta nepotrivita. Si tot pentru aceleasi ratiuni independenta individuala a judecatorilor este garantata de independenta sistemului judiciar in ansamblul sau, independenta judecatorilor este un aspect fundamental al statului de drept.
Atata vreme cat problemele reale cu care se confrunta sistemul judiciar, probleme aduse la cunostinta atat a autoritatilor cu atributii in acest sens, cat si a opiniei publice, sunt constant expediate in lumina unei imagini proaste a sistemului judiciar, imagine care devine, in baza unor interese obscure si dubioase, motivatie necesara si suficienta pentru orice abuz, peste si in contra Constitutiei, peste si in contra reglementarilor internationale, dreptul fundamental al fiecarei persoane de a fi examinat cazul sau in mod echitabil nu are cum sa fie respectat, in lipsa garantiei independentei Justitiei.
Si nu putem vorbi, in niciun caz, de independenta justitiei atunci cand Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, declarata ieri, 11 ianuarie 2012, constitutionala, devine instrumentul de control al executivului. Reintroducerea, in domeniul raspunderii disciplinare a magistratilor, a unor atributii substantiale a ministrului Justitiei, ca membru al Guvernului si persoana eminamente politica, nu poate fi interpretata altfel decat ca o imixtiune nepermisa a executivului in justitie, o incalcare a principiului constitutional al separatiei puterilor in stat care anuleaza atat garantia de independenta personala a fiecarui magistrat, cat si pe cea functionala a sistemului.
Nu este, din pacate, prima oara cand Romania cunoaste asemenea reglementari: si inainte de 1989 Legea privind organizarea judecatoreasca punea instrumentul actiunii disciplinare in mana ministrului justitiei, iar substanta reglementarii a fost pastrata si la adoptarea Legii 92/1992. Abia in anul 2003, Constitutia revizuita a continut reforme importante in domeniul judiciar, printre cele mai semnificative fiind includerea principiilor separatiei si egalitatii puterii judecatoresti fata de puterea executiva si cea legislativa. Nu este lipsit de importanta sa amintim ca, in 2002, deci in perioada de negociere a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, Comisia Europeana, care este astazi folosita ca scut si motivatie pentru modificarile legislative aduse in domeniul justitiei, cerea reducerea implicarii executivului in justitie, deschizand drumul eliminarii atributiilor ministrului Justitiei si amestecul executivului in Justitie, prin lege. Este greu de inteles cum ar putea fi, in mod verosimil, justificat, pe baza protejarii prestigiului justitiei si a demnitatii functiei de magistrat, un asemenea regres legislativ care arunca societatea pretins democratica din Romania in abisul totalitar de dinainte de 1989. Este greu de justificat cum subordonarea sistemului judiciar, anularea independentei acestuia, si transformarea lui in fantosa executivului ar putea servi la rezolvarea vreuneia dintre problemele cu care se confrunta justitia in momentul de fata, in scopul asigurarii unui act de justitie de calitate pentru cetatenii care se adreseaza instantelor. Este, totodata, greu de justificat cum Romania de astazi, stat membru al Uniunii Europene, isi poate permite sfidarea propriei Constitutii, a reglementarilor si a angajamentelor asumate la nivel european si international.
Luand in considerare cele aratate mai sus, Asociatia Magistratilor din Romania a sesizat, in 10 ianuarie 2012, Comisarul pentru justitie si afaceri interne, doamna Viviane Reding, precum si Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni si Uniunea Internationala a Magistratilor, aducandu-le la cunostinta situatia grava in care se afla justitia din Romania prin subordonarea legala a acesteia executivului, cerand sprijin international in aceasta privinta”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# vai
13 January 2012 18:06
-4
# vocea unica este greu de imitat
14 January 2012 08:52
+1
# Marinaru
13 January 2012 19:39
+1
# lynn
13 January 2012 20:44
0
# Dan
13 January 2012 23:57
+3
# DOREL N (NEADAVARATUL)
14 January 2012 09:12
+3
# DOREL
15 January 2012 17:16
+4
# jurist
14 January 2012 00:00
-2
# DOREL N
14 January 2012 09:23
+3
# anticoruptie
14 January 2012 06:32
-1
# tovului vice
14 January 2012 11:39
+1