15 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Justitia are concluziile GIMPCRM: Proiectul minier este singura solutie de reabilitare si restaurare a patrimoniului zonei Rosia Montana

Scris de: L.J. | pdf | print

13 July 2011 16:34
Vizualizari: 4177

Dupa 6 luni de cercetari si consultari cu experti din domeniu, Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana (GIMPCRM) a transmis companiei Rosia Montana Gold Corporation concluziile si recomandarile sale. Un raport complet este asteptat din partea GIMPCRM in urmatoarea perioada.Proiectul minier Rosia Montana reprezinta singura solutie concreta de reabilitare si restaurare a patrimoniului zonei Rosia Montana, prin intermediul investitiilor financiare propuse de catre compania Rosia Montana Gold Corporation. Aceasta este concluzia principala la care a ajuns Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana (GIMPCRM).


Opinia expertilor in patrimoniu confirma faptul ca peisajul cultural din Rosia Montana este in cea mai mare masura rezultatul ocupatiei de baza a locuitorilor acesteia, mineritul. Proiectul minier continua traditia locala, completand succesiunea normala a fazelor tehnologice specifice evolutiei mineritului si contribuind la evitarea depopularii severe, prin perspectiva de dezvoltare pe care o ofera zonei.

GIMPCRM are si un set de 17 recomandari specifice, majoritatea adresate RMGC, unele adresate autoritatilor competente, pentru a se asigura ca masurile de protectie si punerein valoare a patrimoniului au maximum de efecte benefice.

Grupul de experti considera ca planurile alternative de dezvoltare a Rosiei Montane, care pornesc de la premisa conservarii in situ, iar apoi a punerii in circuit a tuturor vestigiilor de patrimoniu contin, in marea lor majoritate, doar declaratii generoase, fara a avea insa un fundament realist de implementare.

Timp de 6 luni, expertii Grupului au organizat o serie de intalniri de lucru dedicate patrimoniului arheologic si istoric, patrimoniului arhitectural, precum si subiectelor legate de comunitatea locala, patrimoniul etnografic si amenajarea muzeistica. In urma acestor dezbateri, GIMPCRM a transmis companiei Roșia Montana Gold Corporation (RMGC) o serie de concluzii si recomandari referitoare la proiectul minier si impactul sau asupra patrimoniului din zona, pe care RMGC le-a dat publicitatii prin intermediul unui comunicat.

Am asteptat cu foarte mult interes concluziile expertilor Grupului, carora le multumim pentru initiativa de a se implicain problema patrimoniului de la Rosia Montana, un subiect cu foarte multaincarcatura emotionala. Opiniile lor confirma faptul ca acest proiect a fost gandit cu responsabilitate si ca propune solutii corecte pentru reabilitarea patrimoniului. Vom analiza cu atentie recomandarile primite, asa cum am facut ori de cate ori experti din diferite domenii preocupati de proiectul minier Rosia Montana ne-au adresat recomandarile lor, si vom lua masurile necesare, acolo unde se impun”, a declarat Dragos Tanase, director general al RMGC.

Cazul Rosia Montana trebuie tratat cu foarte multa responsabilitate, dar fara prejudecati si fara subiectivism exagerat. Pana acum, prin argumente emotionale si punereain circulatie a unor informatii false, s-aincercat acreditarea ideii ca principalul pericol la adresa patrimoniului vine din partea proiectului minier, ignorandu-se atat preocuparile RMGC de a investi masivin salvarea si restaurarea acestuia, cat si starea avansata de degradarein care se gasea deja acesta la momentulin care RMGC si-a anuntat intentia de a desfasura activitatiin zona. Pe langa acestea, din partea organizatiilor si persoanelor care s-au pronuntat pentru interzicerea activitatilor industriale nu a venit nicio propunere constructiva reala de dezvoltare alternativa sau o initiativa de compromis rezonabil. Am analizat cu mare atentieintreg proiectul minier, am schimbat opinii cu o serie de experti si ceea ce avem de facut nu este sa alegemintre punereain valoare a patrimoniului cultural si dezvoltarea industriala, ci sa gasim cea mai buna metoda prin care dezvoltarea industriala poate asigura protejarea patrimoniului. Proiectul minier propune o solutie foarte viabila, care sigur ca trebuie atent monitorizata, dar important este ca permite salvarea unei mosteniri culturale foarte importante pentru Apuseni si pentru Romania”, a declarat academicianul Razvan Theodorescu, membru al Grupului pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural de la Rosia Montana.

Asa cum reiese din datele si informatiile prezentate in raportul GIMPCRM, Rosia Montana nu indeplineste criteriile si standardele prevazute de regulamentul UNESCO. Chiar si sub protectie UNESCO, in absenta unui program masiv de investitii, pe care nici UNESCO, nici fondurile publice nu il pot asigura, patrimoniul din Rosia Montana nu poate fi salvat. Starea de degradare si vandalizarea constanta la care sunt supuse o parte din obiectivele de patrimoniu din Romania, aflatein lista UNESCO, arata ca protectia acestui for,in lipsa unui program national coerent de protejare a patrimoniului, nu este o solutie viabila”, se arata in concluziile expertilor. “Apelul la inscrierea Rosiei Montanein lista tentativa a Romaniei la UNESCO nu este decat oincercare de a stopa artificial un proiect industrial. Tehnic vorbind, si in cazul in care ar avea loc,in fapt o asemenea includere nu ar aduce, deocamdata siin viitorul mediu, nicio schimbare fizicain starea deplorabila a unora dintre monumentele locale. Pe termen mediu si lung,inseamna, de fapt, a arunca problema intr-un viitor la fel de lipsit de resurse financiare. Protectia UNESCO, de pilda, nu salveaza deloc de la ruina si pieire localitati precum St.Louis, Senegal, cu un patrimoniu semnificativ mai consistent decat Rosia Montana. Starea deplorabila a celorlalte situri miniere din Romania, asa cum sunt acelea de la Brad, Bucium, Almasul Mare, la fel de relevante pentru istoria minerituluiin Dacia romana ca si cel de la Rosia Montana, demonstreaza adevarata atitudine fata de obiectivele de patrimoniu, atunci cand acestea nu sunt asociate cu altfel de interese”.

GIMPCRM afirma in concluziile preliminare adresate RMGC ca are intentia de a se implica, pe langa echipele de arheologi desemnate, in continuarea lucrarilor de salvare arheologica si pe perioada constructiei si exploatarii, pentru a preintampina eventuala pierdere a unor vestigii arheologice care ar mai putea fi descoperite, odata cuinceperea lucrarilor industriale de anvergura. De asemenea, GIMPCRM solicita sa fie informatin detaliu cu privire la masurarea impactului pe care activitatile industrialeil au asupra cladirilor monument istoric din zona protejata.

In finalul documentului transmis, GIMPCRM recomanda autoritatilor competente sa urgenteze procesul de decizie cu privire la implementarea proiectului minier propus de RMGC. “Prelungirea starii de incertitudine, absenta investitiilorin patrimoniu, precum si starea avansata de degradarein care se afla acesta nu fac decat sa ne apropie cu pasi repezi de momentulin care situatia dezastruoasa a celor mai multe obiective de patrimoniu va capata o turnura ireversibila. GIMPCRM atrage atentia ca absenta unor politici nationale coerentein domeniu, a mijloacelor de aplicare a prevederilor legilor existente, face ca situatia din Rosia Montana sa fie ilustrativa pentru starea patrimoniului national”, subliniaza specialistiiin patrimoniu.

Alte concluzii ale GIMPCRM, printre altele, afirma ca:

  • Cercetarile arheologice realizateintre 2001 si 2006,in cadrul Programului National de Cercetare ”Alburnus Maior”, finantat de catre compania RMGC, au fost vaste, riguroase, realizateintr-o maniera profesionista.

  • Patrimoniul Rosiei Montane, cu precadere cel arhitectonic, se aflain stare deplorabila, aflandu-sein real pericol de disparitie.in absenta unei interventii masive,intr-un orizont de aproximativ 5-10 ani, stadiul de degradare a fondului arhitectonic va atinge limita la care niciun fel de activitati de restaurare/conservare nu vor mai fi posibile.

  • Elementele cu valori de patrimoniu cultural cercetate, care din motive obiective (zone extrem de periculoase din subteran, inundate, etc.) nu pot fi puse in valoare prin conservate in situ pot fi refacute sub forma de replici la scara naturala asa cum se procedeazain multe amenajari muzeistice din Europa, cum ar fi Killhope (Marea Britanie) si Lascaux (Franța), nivelul tehnologic ridicat al replicilor permitand redarea fidela a tuturor detaliile constructive.

  • Investitiile colaterale (reabilitarea mediului, constructia de infrastructura de utilitati, coeziune sociala, etc.) sunt esentiale pentru salvarea si pentru punereain valoare a obiectivelor de patrimoniu. Din parcurgerea documentatiilor a rezultat faptul ca pana acum doar compania miniera a propus o dezvoltare sustinuta din punct de vedere financiarin acest sens.

  • Agroturismul, bazat pe gospodaria individuala, nu este suficient pentru a asigura sau chiar completa,in mod continuu, autosustinerea comunitatii. Aceasta realitate nu poate fi schimbata nici macarin urma unei posibile infuzii urgente de capital, menita sa faciliteze dezvoltarea zonala a agroturismului, dati fiind factorii subiectivi si cei obiectivi.

Principalele recomandari formulate de GIMPCRM:

  • Referitor la cladirile monument istoric aflatein proprietatea companiei, Grupul a recomandat restaurarea lor integrala si revitalizarea centrului istoric al localitatii.

  • Asigurarea de catre RMGC,in noile amplasamente unde au fost sau vor fi relocati locuitori din Rosia Montana, a tuturor conditiilor necesare pentru pastrarea identitatii culturale, inclusiv prin construirea unor lacasuri de cult corespunzatoare (conform principiului ca bisericaisi urmeaza comunitatea).

  • GIMPCRM recomanda intensificarea eforturilorin vederea definitivarii proiectului de idei pentru punereain opera a muzeului mineritului, propus de catre RMGC, precum si definitivarea proiectului de restaurare a monumentului funerar de la Taul Gauri.

  • GIMPCRM recomandainfiintarea imediata a Fundatiei pentru Dezvoltare Durabila Rosia Montana care sa se implicein lucrari de gestionare a bunurilor de patrimoniu siin pregatirea politicilor si programelor de crestere a capacitatii comunitatii locale,in sensul preluarii cat mai rapide a activitatilor principale de utilizare corecta si de management a bunurilor de patrimoniu – functionalizarea resurselor culturale ale sitului.

  • GIMPCRM cere RMGC sa accepte o expertizare independenta a monumentelor laincheierea perioadei de exploatare și, acolo unde o asemenea expertiza ar impune-o, sa treaca la reconsolidare sau remedierea eventualelor daune aduse acestor monumente.

  • Mai mult, GIMPCRM recomanda definirea unei strategii referitoare la acordarea de beneficii familiilor care locuiescin zona protejata pentru a ramanein continuarein acest perimetru. Pentru prevenirea destramarii comunitatii, GIMPCRM recomanda si evaluarea strategica a relocarii familiilor ce locuiesc inca in perimetrul industrial, in viitoare case restaurate din zona protejata.

GIMPCRM a fost constituit in luna februarie 2011, din acesta facand parte: Acad. Alexandru Vulpe, Presedintele Sectiei de Arheologie si stiinte Istorice a Academiei Romane; Acad. Razvan Theodorescu, membru al Sectiei de Arte, Arhitectura si Audio-Vizual a Academiei Romane, secretar general al Asociatiei Internationale de Studii Sud-Est Europene (UNESCO); Acad. Ioan Aurel Pop, membru al Sectiei de Arheologie si stiinte Istorice a Academiei Romane; Prof. Univ. Dr. Doc. Nicolae Gudea, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca; Conf. Univ. Dr. Vasile Moga, Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia; Prof. Univ. Dr. Ioan Opris, Universitatea Valahia din Targoviste; Conf. Univ. Dr. Alexandru Diaconescu, Facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca; Conf. Univ. Dr. Florin Anghel, Facultatea de Istorie si stiinte Politice a Universitatii Ovidius din Constanta si Prof. Dr. Univ. Arh. Augustin Ioan, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Bucuresti.

 

 

Comentarii

# daca academicienii spun, e ok! date 13 July 2011 20:19 -1

domne, daca academicienii au intrunit acest raport si e pe bune, foarte bine, dati drumul la proiect, ca s-a saturat Romania de saracie!

# DOREL date 14 July 2011 11:50 -2

Opozitia la proiect e motivata de dorinta de a lipsi Romania de resursele sale naturale (cum a fost cu petrolul si gazele naturale cedate odata cu privatizarea PETROM) si mentinerea in deficit, pentru ca astfel sa fie posibila indatorarea excesiva (cititi de pe Google "Confesiunile unui asasin economic" - John Perkins si veti intelege ce si cum !). Dupa ce Romania va intra in incapacitate de plata, guvernantii vor ceda ce ne-a mai ramas din bogatiile naturale (parca, deja se vorbeste despre modificarea Constitutiei !) si atunci si proiectul Rosia Montana va fi pus in practica in beneficiul prietenilor prietenilor portocalii. Asta e motivul pentru care prietenii ii tin la putere pe prietenii lor portocalii. Asta e tot.

# Muntii nostrii aur poarta date 14 July 2011 11:53 +1


Citeza pe DOREL
Opozitia la proiect e motivata de dorinta de a lipsi Romania de resursele sale naturale (cum a fost cu petrolul si gazele naturale cedate odata cu privatizarea PETROM) si mentinerea in deficit, pentru ca astfel sa fie posibila indatorarea excesiva (cititi de pe Google "Confesiunile unui asasin economic" - John Perkins si veti intelege ce si cum !). Dupa ce Romania va intra in incapacitate de plata, guvernantii vor ceda ce ne-a mai ramas din bogatiile naturale (parca, deja se vorbeste despre modificarea Constitutiei !) si atunci si proiectul Rosia Montana va fi pus in practica in beneficiul prietenilor prietenilor portocalii. Asta e motivul pentru care prietenii ii tin la putere pe prietenii lor portocalii. Asta e tot.
Muntii nostrii aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta (O. Goga)

# liliana date 22 July 2011 18:40 0

Gabriel Resources Ltd. DECLARA OFICIAL ca la Rosia Montana sunt peste 283 TONE de aur (10.000.000 uncii de aur x 28,35 gr./uncie =283,50 TONE AUR) 1.http://www.bloomberg.com/news/2010-09-17/gabriel-says-romania-to-restart-study-of-rosia-montana-mine-shares-climb.htm 2.http://www.romaniacurata.ro/curs-scurt-de-cumparare-a-bunavointei-presei-1579.htm 3.http://www.romaniacurata.ro/ltcentergtantologia-rusinii-la-ziltbrgtintelectualii-rosia-montanalt-c-1628.htm 4.http://www.criticatac.ro/8884/societatea-civila-%e2%80%9dconvenabila%e2%80%9d-modelul-tony-blair-%e2%80%93-ira-aplicat-la-rosia-montana/ 5.http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/seful-de-cabinet-al-lui-tony-blair-implicat-in-afacerea-rosia-montana-si-ce-legatura-are-asta-cu-premiantii-presei-romane-dusi-de-rmgc-in-noua-zeelanda-51447.html

# liliana date 22 July 2011 18:41 0

Gabriel Resources Ltd. DECLARA OFICIAL ca la Rosia Montana sunt peste 283 TONE de aur (10.000.000 uncii de aur x 28,35 gr./uncie =283,50 TONE AUR) 1.http://www.bloomberg.com/news/2010-09-17/gabriel-says-romania-to-restart-study-of-rosia-montana-mine-shares-climb.htm 2.http://www.romaniacurata.ro/curs-scurt-de-cumparare-a-bunavointei-presei-1579.htm 3.http://www.romaniacurata.ro/ltcentergtantologia-rusinii-la-ziltbrgtintelectualii-rosia-montanalt-c-1628.htm 4.http://www.criticatac.ro/8884/societatea-civila-%e2%80%9dconvenabila%e2%80%9d-modelul-tony-blair-%e2%80%93-ira-aplicat-la-rosia-montana/ 5.http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/seful-de-cabinet-al-lui-tony-blair-implicat-in-afacerea-rosia-montana-si-ce-legatura-are-asta-cu-premiantii-presei-romane-dusi-de-rmgc-in-noua-zeelanda-51447.html

# RUSINOS date 14 July 2011 00:02 +2

Toti idiotii astia ar trebui trimisi la inchisoare pentru fals, uz de fals, luare de mita etc. Niste idioti decrepiti, constituiti intr-un grup independent ( a se citi grup criminal organizat), la comanda RMGC au scos din tartacutele lor alienate, după ce au fost platiti/mituiti, acest pseudo raport, considerat stiintific. Trebuie sesizat DNA-ul si bagati toti la puscarie. Daca va fi luat in considerare un astfel de raport nu mai avem nici o sansa ca natiune. Uitati-vă bine la cifre si veti vedea ca Statul Roman si implicit Poporul Roman nu castiga absolut nimic. Aceasta afacere nu este profitabila decat pentru RMGC si atat. Cine este in spatele RMGC si de ce atata determinare și lupta pentru proiectul aurul de la Rosia Montana, voi reveni in alte comentarii.

# Ilarion date 14 July 2011 06:21 +2

Mai exista exemple de academicieni,chiar net superiori anteriori pomenitilor.Ase vedea cazul Sadoveanu si Calinescu care calificand opera lui Brancusi ca fiind decadenta au determinat refuzarea acceptarii donatiei acestuia[atelier cu mobila si opere prezente]fapt care a determinat renuntarea la cetatenia romana a maestrului si evident trecerea donatiei la statul francez a carui cetatenie o mai avea.si au trait fericiti si respectati

# Cornel Patrichi date 14 July 2011 08:16 +1

Acesti cativa asa zis academicieni sunt platiti bine de RMGC. Romania are nenumarate bazine miniere unde viata locala este la fel ca la Rosia Montana. De ce canadienii nu merg acolo sa investeasca? De ce vor doar unde este aur si metale rare? pe de alta parte de ce acesti academicieni nu au facut nimic de 20 de ani pentru Romania ? De ce , hopa acum, sustin proiectul devastator de la Rosia Montana ?

# capatu` satului date 15 July 2011 13:01 0

toate temerile natiei rezida din metoda de obtinere a concentratului aurifer, respectiv utilizarea intensiva a cianurii in imenze iazuri amplasate in mediu; iazurile se pot surpa si pot produce dezastre ecologice la nivel mare - s`a mai intamplat si in trecut, prin anii 2000 la Baia Mare - sprijinu` exista incepand de la parlamentu european(in acest sens pozitia clara a madam valeanu - sotia crinului antonescu leberal si consevator) si s`a observat la momentul la care aceasta autoritate a dorit aprobarea unei directive privind interzicerea folosirii cianurii, madam valeanu` ne`a spus cu aceea ocazie, ca la rmgc se va folosi tot atat cianura cata exista intr`o cana de cafea; nu putem sa ii dorim crinului leberal si conservator chiulau in parlament si integentei sale sotii ca in fiecare zi sa ia o ceasca de cianura.

# tzutzi date 15 July 2011 20:00 0

da pe voi cine va p[lateste sa puneti mereu tampoane??/ Soros???

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva