Kovesi a gandit bine! Inalta Curte a stabilit ca “insulta” si “calomnia” nu mai sunt infractiuni
Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au luat in discutie, luni, recursul in interesul legii formulat de Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, in care se cerea instantei supreme sa pronunte daca insulta si calomnia mai fac parte din infractiunile prevazute de Codul Penal. Magistratii nu au luat inca o hotarare oficiala in acest caz, dar, potrivit informatiilor obtinute de Lumeajustitiei.ro, judecatorii au considerat in majoritate ca “insulta” si “calomnia” nu mai sunt incriminate, urmare a deciziei Curtii Constitutionale din 2007.
Procurorul General al Romaniei a sustinut, la momentul inaintarii recursului in interesul legii ca, urmare a deciziei numarul 62/2007 a Curtii Constitutionale, prin care a fost declarat neconstitutional articolul 1, punctul 56 din Legea 278/2006, de abrogare din Codul Penal a infractiunilor de “insulta” si “calomnie”,
instantele au decis diferit, unele considerand ca “insulta” si “calomnia” sunt considerate infractiuni, altele, din contra, opinand ca decizia Curtii Constitutionale nu a avut ca efect reincriminarea acestora. Astfel, la sfarsitul lunii august, Procurorul General al Romaniei a cerut Sectiilor Unite ale instantei supreme sa dea o solutie in acest caz, pentru a exista o practica unitara la nivelul tuturor instantelor.
Procurorul General considera ca insulta si calomnia nu mai sunt incriminate
Laura Codruta Kovesi a opinat, in motivarea inaintarii recursului in interesul legii, ca prin decizia Curtii Constitutionale, s-a declarat neconstitutional numai articolul prin care au fost abrogate ca infractiuni insulta si calomnia, si nu au fost declarate neconstitutionale in sine articolele 205 si 206 din Codul Penal, care explicau in ce constau infractiunile de “insulta” si “calomnie”. Ca atare, a precizat Procurorul General al Romaniei, “decizia Curtii Constitutionale a determinat suspendarea efectelor normei juridice declarate ca fiind neconstitutionale, astfel incat, de la data publicarii, sale in Monitorul Oficial, faptele de insulta si calomnie pot fi din nou incriminate de catre legiuitor. O alta interpretare ar echivala cu atribuirea competentei Curtii Constitutionale, care ar deveni legislator pozitiv, drept care insa nu ii este conferit nici de Constitutie, si nici de propria lege organica”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# pompiliu bota
18 October 2010 15:18
+3
# 2NA
18 October 2010 16:37
+2
# duralex
18 October 2010 17:49
0
Citeza pe 2NA
# CPS
20 October 2010 18:03
+2
# NICU
18 February 2012 21:03
0