KOVESI NU MAI ARE SCAPARE – Ministrul Justitiei Tudorel Toader a cerut Inspectiei Judiciare sa declanseze un control privind managementul DNA. In urma verificarilor si a constatarii deficientelor “privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale”, Laura Kovesi poate fi revocata din functie. Ultimul control de acest tip a fost facut la DNA in 2007, iar la PICCJ la inceputul anilor '90
Se strange latul pentru procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi, dar si pentru Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar. Ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto stanga) a formulat o propunere la Inspectia Judiciara in vederea declansarii unui control privind eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor ce decurg din legi si regulamente de catre conducerea PICCJ si DNA. La baza solicitarii facute de ministrul Justitiei sta perioada indelungata de cand nu a mai fost efectuat un astfel de control, ultimul control fiind facut la DNA in 2007, iar la PICCJ la inceputul anilor '90.
In urma propunerii formulate de Tudorel Toader, Inspectia Judiciara a declansat procedura de analiza in vederea includerii solicitarii ministrului Justitiei in planul de controale stabilite pentru anul 2017, iar, din informatiile noastre, controlul urmeaza sa fie declansat in scurt timp. Procedural insa, este necesar ordinul de control emis de inspectorul sef al Inspectiei Judiciare Lucian Netejoru pentru declansarea verificarilor privind eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor de catre Laura Kovesi (foto dreapta) si Augustin Lazar, verificari care le pot fi fatale celor doi sefi ai DNA si PICCJ. Controlul solicitat de Ministrul Justitiei va fi efectuat in baza art. 56 din Regulamentul privind normele pentru efecutarea lucrarilor de inspectie de catre Inspectia Judiciara, unde se stabilieste ca astfel de controale se exercita de catre inspectorii judiciari, in baza ordinului de control emis de inspectorul sef. In final, acest ordin este comunicat CSM.
Verificarile care urmeaza sa fie efectuate in perioada urmatoare de Inspectia Judiciara vor viza aspecte la care, atat Laura Kovesi, cat si Augustin Lazar, au mai dat-o in bara si pentru care Inspectia Judiciara poate cere revocarea lor din functia de procuror-sef al DNA, respectiv Procurorul General al Romaniei.
Este vorba despre verificarile inspectorilor judiciari care vor viza, potrivit art. 64 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrarilor de inspectie de catre Inspectia Judiciara, atributiile manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale. La finalul verificarilor, daca inspectorii judiciari vor constata deficiente in ce priveste atributiile manageriale ale Laurei Kovesi si Augustin Lazar, vor cere cu argumente revocarea acestor persoane din functia de conducere.
De altfel, daca in cadrul controlului efectuat de Inspectia Judiciara se vor depista disfunctionalitati majore in activitatea celor doua parchete, inspectorii judiciari vor extinde verificarile si obiectivele controlului, ajungandu-se pana la verificarea disciplinara si a altor reprezentanti ai DNA sau PICCJ, in cadrul unor dosare nou constituite.
Iata articolele din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrarilor de inspectie de catre Inspectia Judiciara din 15.11.2012, publicat in monitorul oficial al Romaniei si in vigoare de la data de 29 noiembrie 2012 in baza carora se va efectua controlul la DNA si PICCJ:
Art. 55.
In exercitarea atributiilor prevazute la art. 74 alin. (1) lit. b), c), d) si h) din Legea nr. 317/2004, republicata, Inspectia Judiciara, prin inspectorii judiciari, desfasoara, in principal, urmatoarele tipuri de control:
a) controlul privind eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor, ce decurg din legi si regulamente, de catre conducerea instantei sau parchetului;
Art. 57
In cadrul controlului prevazut la art. 55 lit. a) se verifica modul de indeplinire de catre judecatorii si procurorii cu functii de conducere a atributiilor manageriale de planificare, organizare, coordonare, control-reglare si comunicare, precum si respectarea obligatiilor prevazute de legi si regulamente pentru a asigura buna functionare a instantei sau a parchetului si calitatea corespunzatoare a serviciului public.
Art. 63
alin.(5) In cazul constatarii unor disfunctionalitati majore in activitatea instantelor/parchetelor controlate, echipa de inspectori judiciari solicita inspectorului-sef extinderea verificarilor sau a obiectivelor controlului.
Alin. (6) In situatia in care, pe parcursul verificarilor, se constata ca exista indicii privind savarsirea unei abateri disciplinare sau de incalcare a normelor Codului deontologic de catre judecatori, procurori sau magistrati asistenti, inspectorul judiciar/echipa de inspectori judiciari intocmeste un referat cu propunere de sesizare din oficiu a Inspectiei Judiciare si il inainteaza inspectorului-sef.
Art. 64.
(1) Dupa finalizarea verificarilor, echipa de inspectori judiciari prezinta conducerii instantei/parchetului principalele constatari si concluziile preliminare ale controlului.
(2) Raportul de control se intocmeste de echipa de inspectori judiciari, conform structurii stabilite.
(3) In continutul raportului prevazut la alin. (2) sunt prezentate, in mod clar, concis si sintetic, urmatoarele date: modalitatea de stabilire a controlului si echipei de control, obiectivele controlului, aspectele pozitive din activitatea instantei/parchetului care pot fi generalizate ca bune practici, deficientele constatate, concluziile si propunerile echipei de inspectori judiciari.
(4) In cazul in care se constata o interpretare sau aplicare neunitara a unor dispozitii legale sau regulamentare ori in situatia existentei unor dispozitii legale care suscita mai multe interpretari, in cuprinsul raportului se prezinta punctul de vedere al instantei sau al parchetului, precum si, daca este cazul, constatarile echipei de inspectori judiciari cu privire la respectarea jurisprudentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Curtii Constitutionale, a Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
(5) In situatia in care verificarile efectuate evidentiaza exercitarea necorespunzatoare de catre persoanele cu functii de conducere a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale, in raportul de control se mentioneaza si se argumenteaza propunerea de revocare a acestor persoane din functia de conducere.
(6) Raportul de control, dupa avizarea de catre seful directiei de inspectie judiciara corespunzatoare si inspectorul-sef, este comunicat instantei/parchetului verificat, pentru formularea unor eventuale obiectii, in termenul stabilit de echipa de inspectori judiciari.
(7) Dupa implinirea termenului prevazut la alin. (6), raportul si eventualele obiectii formulate de instanta/parchetul verificat se inainteaza sectiei corespunzatoare sau Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# praf in ochi
27 June 2017 13:51
+19
# cu ocazia vechilor
27 June 2017 13:57
+3
# DODI
27 June 2017 14:45
+6
# ,
27 June 2017 15:19
+3
# Vladimârrr...!!!
27 June 2017 16:09
+10
# ??????
27 June 2017 19:24
-3
# Golan
27 June 2017 22:58
0
# Rusine România
28 June 2017 10:39
+1
# ??????
27 June 2017 23:41
+1
# santinela
28 June 2017 07:25
+3
# Tică
28 June 2017 12:02
0
# juristu
29 June 2017 13:21
0
# gavrila
2 July 2017 01:58
0
# Nikos
3 July 2017 00:10
0
# Ioan
4 July 2017 08:21
0