LANSARE DE CARTE – Judecatorul CCR Tudorel Toader a publicat cartea “Codul penal – comentarii pe articole”. Lansarea oficiala a avut loc in cadrul Conferintei “NCP si NCPP la inceput de drum”. Toader despre noile Coduri: “Se vor consuma raporturile nascute sub legea veche si solutionate sub legea noua. Va aparea practica si atunci vom reusi sa ne continuam activitatea”
Judecatorul CCR Tudorel Toader, decan al Facultatii de Drept la Universitatea Al.I.Cuza din Iasi (foto) a lansat vineri seara, 21 martie 2014, cartea “Codul penal – comentarii pe articole”. Evenimentul a avut loc in Aula Magna a Universitatii Titu Maiorescu, la finalul primei zile a Conferintei interactive “Noul Cod penal si Noul Cod de procedura penala la inceput de drum”. Alaturi de judecatorul constitutional Tudorel Toader, au contribuit la elaboarea acestei carti alti cinci juristi, carora profesorul le-a multumit personal pentru toate eforturile depuse in scopul realizarii ghidului. Este vorba despre Oana Michinici, Mihai Dunea, Andra Crisu Ciocanta, Ruxandra Raducanu si Sebastian Raduletu.
Conform descrierii realizate de judecatorul CCR Tudorel Toader in timpul prezentarii carti, “Codul penal – comentarii pe articole” isi propune sa vina in ajutorul aplicantilor Noilor Coduri, prin prezentarea unor modalitati care vor conduce ca intr-un viitor cat mai apropiat sase poata vorbi despre practica unitara. Pentru intocmirea acestei carti, conform declaratiilor judecatorului CCR, s-a tinut cont de patru aspect: daca noua reglementare are sau nu corespondent in vechiul Cod; elementele de continuitate; elementele de noutate si aplicarea legii penale mai favorabila.
In ce priveste prevederea privind aplicarea legii penale mai favorabile, Tudorel Toader si-a exprimat convingerea ca desi in prezent aceasta institutie este “preocuparea nr. 1 in aplicarea Noilor Coduri… intr-un an, doi, trei, nu va mai fi de actualitate problema legii penale mai favorabile”.
La inceputul discursului sau prilejuit de lansarea cartii “Noul Cod penal – comentarii pe articole”, judecatorul de la Curtea Constitutionala a Romaniei a tinut sa mentioneze ca nu ii plac lansarile de carte pentru ca “nu trebuie sa vorbesti despre tine” intrucat Cartea, daca este buna se vinde: “Am sa incep cu o fraza, care stiu ca domnului director (n.red: Doru Padurariu – director general al Editurii Hamangiu) nu ii convine si ceea ce dansul stie foarte bine. Personal nu imi plac lansarile de carte. Am participat numai atunci cand nu am avut incotro si este prima data cand particip la o lansare de carte pe care apare si numele meu. Cred ca, pana la urma, nu tu trebuie sa vorbesti despre tine, nu tu trebuie sa vorbesti despre carte la care ai incercat sa contribui la elaborare ei si nu in ultimul rand, o carte nu are nevoie de lansare. O carte daca e buna si isi gaseste rostul si locul se lanseaza singura, iar daca nu e in ton cu asteptarile, poti sa o impinge tu de 1.000 de ori, ea tot acolo ramane, unde ii este locul si nivelul valoric”.
In timpul discursului sau, judecatorul CCR Tudorel Toader a tinut sa le multumeasca colegilor impreuna cu care a lucrat pentru elaborarea cartii, pentru ca spre final, vizibil emotionat, sa afirme ca nu a avut un rol decisiv in crearea acestei carti: “Eu nu am mare merit in elaborare acestei carti, doar ca am pus presiune pe colegii mei. Noi am incercat sa constituim, si imi place sa cred ca am reusit, un colectiv omogen cu ponderea tanara si eu in calitate de coordinator. Am apelat la colegii mei de la Iasi, Oana Michinici, pe care o stiu de 100 de ani, dansa e mult mai tanara cu Mihai Dunea, cu doamna Andra Crisu Ciocanta, care este judecator de cariera si inca presedinte la Judecatoria Iasi dar e judecator de curte de apel si cu o mare experienta ca judecator de cariera in domeniul penalului. Am colaborat foarte bine cu colegii mei de la Craiova, cu Ruxandra Raducanu si Sebastian Raduletu, carora nu imi ramane decat sa le multumesc.
Rolul meu a fost asadar, pe la un capitol-doua de comentarii, si de a omogeniza, de a ne coordona, de a ne corela si de a avea o abodare unitara.
Eu nu am asteptari acum… noi privim o carte din alta directie. Stim ca ne bucuram cand punem mana pe carte prima data, dar cand o deschidem devenim deja primii critici si spunem ca aici se putea altfel, ca se putea o alta interpretare sau alte opinii. Chestiuni firesti pe care, daca va fi cazul, le vom avea in vedere pentru tipar.
Ce am urmarit noi prin aceasta incercare? Sigur ca suntem in acord cu preocuparile comune pe care le avem de a interpreta unitar, in vointa legiuitorului, in accord cu exigentele constituantului, continutul normelor de penal special. De am reusit sau nu, dumneavoastra veti aprecia si cu toti vom invata unii de la altii.
Chiar daca am stat la catedra, tot timpul am avut si componenta practica activa. Dezlegarile din practica sunt cele care de multe ori acopera ceea ce componenta teoretica nu identifica. Vedem de foarte multe ori ca practica ne pune in niste situatii atat de diferite, care necesita multe interpretari si completari. Opera de recreare a Dreptului penal este o discutie care poate fi largita si nu cred ca as fi cel mai in masura sa o fac. O problema foarte sensibila este relatia aceasta intre teoretician si practician, la mijloc fiind legiuitorul. Nu e o chestiune de prioritate, e o chestiune de principiu. Teoria vine cu argumente, doctrina vine cu argumente atat de convingatoare suficiente incat sa il sensibilizeze pe legiuitor, sa il determine pe practician la o solutie, sau practicianul gaseste reperele pe care teoria nu le-a dezlegat si pe care teoria le va folosi. Cred ca lucrurile sunt complementare si asa este necesar sa fie.
Prin acesta incercare de explicare, de comentare la Noul Cod penal am avut in vedere patru directii. Ne-am propus punctual patru lucuri la fiecare comentariu: daca noua reglementare are sa nu corespondent in vechiul Cod. In al doilea rand, am avut in vedere elementele de continuitate. In alt treilea rand, am avut in vedere elementele de noutate. Am incercat in al patrulea rand, prin raportare la actuala si vechea reglementare, sa vedem care ar fi legea penala mai favorabila, problema care este in actualitate si probabil preocuparea nr.1 in aplicarea Noilor Coduri. Trebuie sa vedem care sunt acele elemente de noutate si mai favorabil pentru inculpat, suma de elemente care determina un regim sanctionator mai bland. Probabil, intr-un an, doi, trei, nu va mai fi de actualitate problema legii penale mai favorabile. Se vor consuma raporturile nascute sun legea veche si solutionate sub legea noua. Va aparea practica si atunci vom reusi sa ne continuam activitatea in aceasta directie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Pol
22 March 2014 09:36
+6