22 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LAZARICA URASTE PRESA – Discurs incalificabil al Procurorului General la Ziua Justitiei: "Traim intr-o dinamica extraordinara in care propaganda media tine loc de realitate intr-o lume tot mai virtuala. Ne uitam pe diverse posturi de televiziune si vedem lumi paralele... Putem vedea in mod cert un atac concentric, asalturi succesive la adresa institutiilor judiciare... Noi trebuie sa demonstram ca intelegem ce se intampla si putem reactiona sanatos cu instrumentele juridice pe care le avem"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

9 July 2017 12:22
Vizualizari: 17178

Atac fara precedent la institutiile de presa. Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar (foto) acuza presa ca face "atacuri concentrice" si "asalturi succesive la adresa institutiilor judiciare", afirmand ca "propaganda media tine loc de realitate". In opinia lui Augustin Lazar, anumite posturi de televiziune creeaza lumi paralele pentru atingerea intereselor celor care promoveaza respectivele show-uri la televziuni. Fata de aceasta realitate, Procurorul General al Romaniei afirma ca "trebuie sa demonstram ca intelegem ce se intampla si putem reactiona sanatos cu instrumentele juridice pe care le avem la dispozitie".


Afirmatiile de mai sus au fost facute de Augustin Lazar cu prilejul "Zilei Justitiei" organizate de Uniunea Juristilor din Romania la finalul acestei saptamani, la Hotelul Ramada din Capitala.

In opinia noastra, afirmatiile sunt de o imensa gravitate si pot arata ca la varful Parchetului General exista o infierare a presei, manifestata intr-un limbaj neadecvat nici evenimentului la care Augustin Lazar a luat parte, dar nici functiei pe care o detine.

De altfel, daca ar fi sa tinem cont ca afirmatiile lui Augustin Lazar au fost facute cu prilejul celebrarii Zilei Justitiei si ca s-au axat inca de la inceput pe mass-media, ne intrebam daca nu cumva Procurorul General al Romaniei este mai preocupat de dezvaluirile din presa, decat de solutionarea problemelor cu care se confrunta Ministerul Public.

Prezentam in continuare discursul lui Augustin Lazar de la Ziua Justitiei organizata de Uniunea Juristilor din Romania:

"Ziua Justitiei reprezinta o ocazie in care sa analizam, sa evaluam activitatea marii familii a Justitiei si sa vedem ce am facut, sa vedem proiectia pentru viitor, ce avem de facut, sa analizam contextul in care Justitia romana functioneaza. Ce constatam noi? Ca fata de anul trecut cand contextul era caracterizat de preocuparile modernizarii Justitiei, resetarii institutiilor juridice pentru a atinge standarde europene, era o emulatie oarecum pozitiva, expansiva a institutiilor juridice ale Justitiei, constatam acum ca lumea a evoluat intr-un sens mai dinamic, intr-un sens mai emotional... as dori sa il citez aici pe domnul profesor Dutu care ne-a invocat epoca post adevar, post factum, o epoca... Expresia domniei sale ne indica faptul ca trebuie sa vedem fotografia mai mare, nu numai strict ce se intampla la noi si sa credem ca numai la noi se intampla anumite lucruri. Dar, iata, in toata lumea traim intr-o dinamica extraordinara in care propaganda media tine loc de realitate intr-o lume tot mai virtuala. Ne uitam pe diverse posturi de televiziune si vedem lumi paralele. Multa lume socata. Unii colegii au renuntat la televizor, isi iau informatiile de unde stiu ei, din zonele de referinta care sunt foarte serioase si verificate si nu se mai uita la televizor. Nu stim daca e bine sau e rau sa ne uitam la televizor, dar daca ne uitam, putem vedea in mod cert un atac concentric, asalturi succesive la adresa institutiilor judiciare care sunt caracterizate intr-o maniera potrivita cu interesele celor care promoveaza respectivele show-uri la televiziuni. Si atunci, ne intrebam, care este lumea adevarata? Dorim sa intram intr-o lume virtuala, acolo, sau ne ocupam de problemele noastre profesionale, de cercetarea stiintifica, de lumea reala in care traim si pe care o cunoastem sub aspect factual.

Ei bine, suntem in mod vadit in fata unei alte realitati la Ziua Justitiei in anul 2017. O realitate emotionala, o realitate in care noi trebuie sa aparam independenta Justitiei. Suntem pusi in situatii inedite in care, daca ne gandim dupa termenii populari ca tot raul spre bine, putem observa oportunitatea de a testa capacitatea corpului de magistrat si capacitatea marii familii a Justitiei romane, de a intelege, de a prelucra ceea ce se intampla in jur. O reactie rapida sau mai putin rapida, dar sa fie o reactie sanatoasa la ceea ce se intampla in jurul nostru. Adica, noi trebuie sa demonstram ca intelegem ce se intampla si putem reactiona sanatos cu instrumentele juridice pe care le avem la dispozitie. Cred ca este important sa pronuntam un cuvant cheie: solidaritatea corpului magistratilor. O expresie cheie, solidaritatea marii familii a Justitiei romane in care nu sa ne interferam, ar spune cineva foarte precaut, ca daca spune solidaritatea corpului magistraturii, a, nu cumva procurorii ar vrea sa indeplineasca functiunile procesuale ale judecatorilor. In niciun caz! Fiecare trebuie sa isi indeplineasca functiunile procesuale, noi sa aparam principiile Justitiei si sa aparam justitia romana, ordinea de drept, asa cum trebuie sa fie intr-un stat de drept.

Observam ca Justitia romana in aceasta lume emotionala si dinamica reprezinta un pilon al statului de drept. Cand in alte zone ale statului exista miscari, se schimba Guvernele, sunt discutii in zona legislativului, ca e bine, ca e rau, ca sunt dezbateri, ca se mai organizeaza alegeri, Justitia romana este pilonul care asigura continuitatea si noi trebuie sa percepem ca fiind aceasta misiune foarte importanta, de a asigura pilonul central al statului de drept.

Eu nu as vrea sa vorbesc foarte mult, ci sa incerc sa va transmit un mesaj optimist care se bazeaza nu neaparat pe observatiile din jurul nostru, ci se bazeaza pe resursele pe care corpul magistraturii si acest corp al juristilor din Romania le are. M-am convins de multe ori ca avem oameni de un nivel de pregatire de excelenta, un nivel exceptional, care pot sa dea rezolvari juridice foarte serioase. "

Comentarii

# Mos Teaca date 9 July 2017 13:08 +17

Lazarus nu e anchetat pe deontologie la sesizarea Luju? Normal ca nu inghite presa :-x

# DODI date 9 July 2017 16:49 +6

Zdreanță face ce a învățat la Fabrica de procurori comuniști absolvită: ”statul (de drept) e-n cele ce sunt / și-n cele ce mâine vor râde la soare”. Atâta doar că fostul (și actualul) procuror comunist se trezește vorbind. Se pare că din 1989 și până în prezent a hibernat iar acum își continuă zicerile de la ședințele de partidul comunist. Atâta doar că soarele nu mai răsare de la Mama Moscova, partidul drag lui are culoarea galben spălăcit, iar tătucul este adulator de-al lui nenea Adolf. Întrucât toată viața a practicat incompetența și pupincurism grețos, care i-au asigurat o promovări nemeritate, tinde să lustruiască zilnic fesele din fața buzelor sale. Atâta știe, atâta face. Doar că e un tip anacronic, iar vremurile noastre sunt incerte. Așteptăm (de prea mult timp) schimbarea reală a cursului apei de la moara noastră și renunțarea la tătutici și iconoclaste himere.

# Lăzărică amenință presa date 12 July 2017 18:35 0

Penalul AG: „putem reactiona sanatos cu instrumentele juridice pe care le avem la dispozitie” dar e nesănătos pt. el să zică cum fu cu Mapa profesională măsluită de Ko&Co. Dacă spune ADEVĂRUL, procurorul general al României trebuie să demisioneze; dacă MINTE va face pușcărie pentru obstrucționarea Justiției. Detalii în secundatv.ro.

# ușchială, penalule! date 10 July 2017 09:26 +1

Lăzărică (Azorică pt. Kovesi - AVEM DE VORBIT) e un mare inocent că nu știe ce prevede CONSTITUȚIA privind libertatea presei și e cazul să fie azvîrlit din sistemul judiciar.

# unul din lumea cea mare date 9 July 2017 14:34 +8

ba arlechinule TU ESTI UN ASALT LA ADRESA JUSTITIEI!!!!!

# ?????? date 10 July 2017 00:37 0

Considerați cå domnul Procuror General Că  Lazăr are putea avea și certitudinea că dosarele procurorilor conțin probe concrete ?

# marcu cel cu arcu date 10 July 2017 06:00 +1

LAZARICA MINTE - CON+CENTRIC IN JURUL SAU SAU AL PENALEI KOKOVESI INSEAMNA CA EI SUNT CENTRUL JUSTITIEI SECURISTE - DAR IN REALITATE PRESA SPRIJINA JUSTITIA SA SCAPE DE ACESTE GUNOAIE CE NU REPREZINTA JUSTITIA

# Matei date 10 July 2017 07:37 +2

Tu, LAZARICA! Nici pana acum nu pricepusi ca NU SUNT ATACATE Institutiile statului  ci doar  IDIOTII aflati la conducerea lor?Greu de  tartacuta mai sunteti!

# Pif date 10 July 2017 11:50 +2

Cand sefa DNA isi face ori i se face DNA-ului propaganda media pozitiva, inclusiv in strainatate, o fi bine, cel mai democratic demers propagandistic in materie de implementat realitatea virtuala dorita in real life. N-o fi OK doar atunci cand DNA si sefa cu care se identifica ori partenerii lor strategici au parte de critici si de dezvaluiri senzationale din interior. Evident ca atat colegii d-lui Lazar cat si multi alti romani sunt fericiti ca s-a inventat telecomanda si ca nu exista doar 2 posturi TV de la care sa fie obligati sa-si viruseze creierul cu maretele realizari ale conducatorilor iubiti si cu odele gretoase adresate lor de catre pupincuristii propagandisti... in asteptarea filmelor artistice deconectante , documentarelor interesante sau desenelor animate pe care le-au preferat intotdeauna oamenii normali la cap, inclusiv in epoca ceausista.

# Dan date 10 July 2017 13:39 +1

Cand un comunist si o odrasla de comunist ajung sa se confunde, sa isi inchipuie in mintea lor uzata ca ei sunt institutiile respective, ca ei sunt proprietarii si unicii conducatori posibili, atunci avem de-a face fie cu cel mai pur stil stalinist, fascist, etc. sau acestia joaca in alt film si ar trebui destituiti. Mai mare denigrare a parchetului si dna nu o face nimeni asa cum o fac cei doi procurori habarnisti, abuzivi, cu gura mare, pentru care constitutia si legile tarii sunt maculatura, ce sa se impiedice ei in lege, legea este pentru fraieri, aia care la platesc lor salariile nesimtite, masina cu sofer la scara, paza, cazare, etc. Iar ei in schimb nu ofera decat batjocura si dispret fata de lege, luati-o pe Kovesi, pentru ce nu merge la comisia parlamentara, de ce a investigat ilegal OUG 13, Lazarica si el cu gura mare ca e ceva penal acolo. Dupa care vine CCR si le da in cap cu constitutia la amandoi, ii face de rusine ca nu cunosc legile in fata intregii tari.Rusinos!

# mai oameni date 12 July 2017 16:39 0

tot ziceti de Lazarica ca e communist .. e mai mare decat musiu Dorneanu? despre care am auzit ca a fost procurer inainte de 89 ... :-* :-* :-*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.04.2024 – Acuzatiile impotriva judecatoarei din cazul Pascu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva