Legea lustratiei, neconstitutionala - Cei 160 de procurori de dinainte de 1989, inclusiv presedintele ICCJ, judecatoarea Livia Stanciu, pot rasufla usurati, raman in functii. Deocamdata!
Curtea Constitutionala a declarat Legea Lustratiei neconstitutionala, astfel, aceasta se va intoarce in Parlament, pentru a fi pusa in acord cu Legea Fundamentala. Pana cand legea va fi modificata de Parlament, in sensul acordarii sale cu Constutia, toti procurorii si fostii procurori din regimul comunist pot rasufla usurati. Judecatorii CCR au fost sesizati de Inalta Curte de Casatie si Justitie printr-o decizie a Sectiilor Unite, ca urmare a faptului ca in lege se prevedea plecarea din functie a tuturor procurorilor care inainte de 1989 au fost procurori, considerandu-se ca toti au facut parte din aparatul represiv al statului roman. In aceasta situatie se afla si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Livia Stanciu (foto) asa cum Lumeajustitiei.ro a aratat, dar si alti 160 de procurori, dintre care 60 au in continuare functii de conducere. Inalta Curte a fost sesizata in acest caz si de Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, dar si de Asociatia Magistratilor din Romania si de Asociatia Procurorilor din Romania, toti sustinand neconstitutionalitatea legii, pe motiv ca este o pedeapsa colectiva, asupra tuturor procurorilor de dinainte de 1989.
Inalta Curte ar fi fost cea mai afectata de aplicarea Legii Lustratiei, prin plecarea Liviei Stanciu de la conducerea institutiei. Sectiile Unite ale ICCJ au cerut CCR sa declare legea neconstitutionala
Instanta suprema a facut publica Hotararea Sectiilor Unite de a solicita CCR sa declare Legea Lustratiei neconstitutionala. Conform acestei Hotarari, luata cu votul a 86 din cei 89 de judecatori supremi prezenti, Curtea Constitutionala a stabilit, prin Decizia 820 din 7 iunie 2010 ca: “(...) in conceptia legii criticate raspunderea juridica si sanctionarea se intemeiaza pe detinerea unei demnitati sau functii in structurile si aparatul represiv al fostului regim totalitar comunist. Raspunderea juridica, indiferent de natura ei, este o raspundere preponderent individuala si exista numai intemeiata pe fapte juridice savarsite de o persoana, iar nu pe prezumtii. Lustratia nu poate fi utilizata ca mijloc de pedeapsa sau razbunare, deoarece scopul acesteia nu este pedepsirea celor prezumati vinovati”. In acest sens, CCR a constatat ca precedentul proiect de Lege a Lustratiei contine prevederi excesive, pentru ca nu permite individualizarea masurii. “(...) Aceasta lege instituie o prezumtie de vinovatie si o adevarata sanctiune colectiva, bazata pe o forma de raspundere colectiva si pe o culpabilizare generica, globala, facuta pe criterii politice, ceea ce contravine principiilor statului de drept, ale ordinii de drept si prezumtiei de nevinovatie (…). De asemenea, in dezacord cu considerentul cuprins in Decizia Curtii Constitutionale nr 820 din 7 iunie 2010 – potrivit caruia lustratia este permisa exclusiv cu privire la persoanele care 'au luat parte efectiv la gravele incalcari ale drepturilor si libertatilor omului'- legea sanctioneaza toate persoanele care au detinut functia de procuror, inclusiv persoanele care, in exercitarea functiei de procuror, nu au luat parte in intreaga lor cariera profesionala la incalcari ale drepturilor si libertatilor omului”. Totodata, ICCJ a mentionat in Hotararea citata ca Legea Lustratiei incalca principiul neretroactivitatii legii. De asemenea, si AMR si APR, dar si Procurorul General al Romaniei au sustinut initiativa ICCJ privind sesizarea Curtii Constitutionale. Nici CSM nu a stat deoparte, Plenul reunindu-se intr-o sedinta extraordinara in urma careia au decis sa ceara instantei supreme sa sesizeze Curtea Constitutionala. In cadrul sedintei extraordinare de Plen, judecatoarea Mona Pivniceru, membru CSM, a aratat ca exista rezolutia 1096/1996 a Consiliului Europei, ale carei prevederi spun clar cum sa se asaneze moral societatile care au scapat de comunism, si ca orice lustratie, conform principiilor Adunarii Parlamentare, se poate face pana cel mult la anul limita 1999, apreciindu-se ca aceste societati au avut timp sa-si consolideze democratia si sa inlature racilele sistemului comunist in toate domeniile sale. Trebuie mentionat ca principalii sustinatori ai acestei legi au fost PDL-istii, singurii care de altfel au si votat-o.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# asa o fi!,
28 March 2012 18:42
+2
# lynn
28 March 2012 19:07
+2
# zizi
28 March 2012 19:53
0
# damianS
28 March 2012 20:25
+2
# LICA
29 March 2012 08:56
0
# sebastian cudrici
29 March 2012 12:47
+1
# doru
29 March 2012 13:31
0