LOVITURA GREA PENTRU GUVERNUL PONTA - CCR a declarat neconstitutionala Legea descentralizarii. Sesizarea a fost depusa la Curtea Constitutionala de deputatii PDL si PP-DD. Judecatorii politici au decis cu unanimitate de voturi ca Legea descentralizarii incalca principiul autonomiei locale, regimul constitutional al proprietatii si principiul legalitatii
Guvernul condus de premierul Victor Ponta a primit o noua lovitura din partea Curtii Constitutionale. Cei noua judecatori CCR au decis vineri, 10 ianuarie 2014, cu unanimitate de voturi, sa admita sesizarea formulata de un numar de 70 de parlamentari democrat-liberali si de la formatiunea Partidului Poporului – DD, impotriva Legii privind stabilirea unor masuri de decentralizare a unor competente exercitate de unel ministere si organe de specialitate ale asministratie publice centrale, precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica. Plenul CCR a stabilit, in urma deliberarilor, ca Legea descentralizarii incalca principiul autonomiei locale, care prevede ca este necesar acordul autoritatilor administratiei publice locale ori judetene in momentul trecerii bunurilor din pomeniul privat al statului in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale.
Un alt principiu, care in opinia judecatorilor CCR, este incalcat prin prevederile Legii descentralizarii este principiul legalitatii, prin aceea ca nu este respectat cadrul legal in materia descentralizarii si a proprietatii. De altfel, Curtea Constitutionala considera ca odata cu punerea in aplicare a Legii descentralizarii, in forma sa actuala, ar fi incalcat si regimul constitutional al proprietatilor, judecatorii constatand si o lipsa de corelare cu ansamblul normativ in materie si cu reglementarile din care sunt preluate competentele descentralizate.
Prezentam in continuare comunicatul Curtii Constitutionale a Romaniei din data de 10 ianuarie 2014:
"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala :
1.Cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate in ceea ce priveste criticile de neconstitutionalitate intrinseca si a constatat ca Legea privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica, in ansamblul ei, este neconstitutionala.
Curtea a retinut incalcarea:
-principiului autonomiei locale, in privinta trecerii bunurilor din domeniul privat al statului in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, fara exprimarea consimtamantului autoritatilor administratiei publice locale/judetene;
-regimului constitutional al proprietatii, in privinta transferului masiv de bunuri din domeniul public/privat al statului, in domeniul public/privat al unitatilor administrativ-teritoriale, prin derogare de la regulile de drept comun in materie, fara o identificare conform legiilor in vigoare a bunurilor in cauza;
-exigentelor de claritate, precizie si predictibilitate a legii prin reglementarea contradictorie a drepturilor care se transfera/constituie prin lege (de proprietate/de administrare), lipsa de corelare cu ansamblul normativ in materie si cu reglementarile din care sunt preluate competentele descentralizate, reglementarea unor structuri descentralizate carora nu le este conferita nicio atributie (comisiile judetene ale monumentele istorice) cu mentinerea in paralel a structurilor care au format obiectul descentralizarii (comisiile zonale ale monumentelor istorice);
-principiului legalitatii, prin nerespectarea cadrului legal in materia descentralizarii si a proprietatii.
2. Cu majoritate de voturi, Curtea Constituționala a respins criticile de neconstitutionalitate extrinseca a Legii privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica.
Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# obiectiva
10 January 2014 19:17
+4
# mircea
10 January 2014 20:38
0
# E foarte buna decizia CCR
11 January 2014 07:49
+5
# santinela
11 January 2014 09:17
+5
# CCR - Slugile lui Basescu!
12 January 2014 03:49
-4
# mircea
12 January 2014 14:03
+2