21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LUPEA LINISTESTE AMBASADOAREA – Judecatoarea Adina Daria Lupea o pune la punct pe ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, care s-a plans de aplicarea prescriptiei in dosarele penale: “V-a invitat cineva sa scrieti codurile noastre de procedura sau cele penale? Aveti atributia intr-o tara suverana sa imixtionati in institutiile statului roman?... Va reamintesc primul articol si primul aliniat din Constitutia Romaniei! 'Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil'”

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 June 2023 12:05
Vizualizari: 4076

Judecatoarea Adina Daria Lupea (foto), aflata in prezent la pensie, o pune la punct pe ambasadoarea SUA la Bucuresti, Kathleen Kavalec, care a imixtionat grav in politica penala a Romaniei, acuzand aplicarea prescriptiei in dosarele penale. Asta desi prescriptia este un drept de care beneficiaza toti inculpatii din tarile democratice, inclusiv din SUA.


 

Intr-un amplu comentariu facut pe pagina sa de Facebook, in urma cu cateva zile, Lupea desfiinteaza in sase puncte declaratiile ambasadoarei. In plus, Adina Daria Lupea o intreaba pe reprezentanta SUA daca a invitat-o cineva din Romania sa scrie codurile penale ale statului roman. “Trebuie sa va reamintim ca SUA exista ca stat de vreo 3-4 secole si noi pe aici de cateva milenii? Nici macar nu stia Europa ce e America in 1600 cand noi faceam Unirea Principatelor Romane! Asadar, ca fost magistrat al acestei tari, alaturi de alti colegi de ai mei, va recomand mai multa diplomatie in limbaj, mai multa atentie la relatiile internationale”, scrie Lupea.

Nu in ultimul rand, fosta judecatoare ii reaminteste ambasadoarei SUA prevederile primului articol din Constitutia Romaniei, care stipuleaza ca: “Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil”.

Amintim ca o reactie dura dupa afirmatiile ambasadoarei SUA a venit si din partea judecatoarei Dana Girbovan, presedinta Curtii de Apel Cluj si a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (click aici pentru a citi).


Iata raspunsul fostei judecatoare Adina Daria Lupea dupa alegatiile ambasadoarei SUA la Bucuresti, Kathleen Kavalec:


“Inainte sa parasesc justitia prin pensionare, nu aveti idee cate imi treceau prin cap. Ca o sa scriu despre lucruri la pensie, ca o sa dezvalui, ca o sa povestesc lucrurile din interiorul a ceea ce reprezenta lumea mea cu bune si cu rele, ca voi fi vocala, ca voi scrie o carte sau doua sau trei, ca voi face vrute si nevrute....

Pensionarea insa m-a atras intr-un con de liniste si confort, in care Xena din mine s-a domolit, intrand oarecum intr-o faza latenta, interesata cel mult de litigiile colegilor pensionari si de nesfarsitele discutii pe pensii speciale. Interesant sau nu, poate si din nevoia de putina liniste dupa atatia ani, am devenit mult mai putin incisiva fata de problemele de justitie. Maxim am semnalat criza care se adanceste referitoare la lipsa tot mai acuta de personal datorata si pensionarilor masive.

Insa azi chiar m-am infuriat!

Citesc despre o duamna, vremelnic ambasadoare in republica pe care vad ca ei o considera bananiera, care graieste ceva sublim, de genul: 'Un lucru pe care l-am observat eu este o problema legata de institutia prescriptiei care este folosita pentru a permite oamenilor care sunt urmariti penal sa fie liberi pentru ca timpul se scurge in urmarirea penala. Inteleg ca s-au facut unele eforturi pentru a incerca sa se corecteze aceasta problema, dar au existat multe cazuri in care oamenii au folosit acest lucru pentru a evita pedeapsa, iar acest lucru trebuie sa se schimbe. Asadar, ne vom oferi sprijinul, formarea si asistenta noastra in oricare dintre aceste domenii pentru a consolida institutiile si pentru a consolida capacitatea Romaniei de a combate coruptia si de a o preveni.'

In primul rand, distinsa duamna, nu ai observat nimic. O anumita parte v-a pus la dispozitie ceva raport din care dumneata ai dedus ca toti inculpatii umbla liberi in cursul urmaririi penale. Ditamai surpriza, banuiesc ca in SUA toti acuzatii sunt arestati si nici ca nu au liberare pe cautiune sau alte masuri preventive.

In al doilea rand, prescriptia raspunderii penale este o institutie care se regaseste in toate codurile penale, in orice legislatie, ca nu poti de pilda urmari o viata un inculpat care a comis un furt sau o lovire.

In al treilea rand, exprimarea ingrozitor de simplista ca unii s-au 'folosit' de prescriptie sa 'scape' denota ca dumneata nu ai nici cea mai mica tangenta cu dreptul, motiv pentru care, ca oficial intr-o tara care cel putin teoretic nu este colonia SUA, nu ar trebui sa emiti astfel de judecati de 'valoare'.

In al patrulea rand, ne cam incalecati continuu de pe vremea cand ati pus umarul la infiintarea DNA de prin 2004 si ne toti trasati directii cum ar trebui noi sa facem cu marea si mica coruptie, trimitand in TARA NOASTRA ambasadori care mai de care mai ciudati. Asa, ca intr-o tara de prin Africa de sud sau centrala, care ne predau lectii de democratie si drept.

In al cincilea rand, repetati ca o marota chestiunea ca prescriptia ar viza numai infractiunile de coruptie si va faceti de ras in fata oricarui jurist roman, dar asta nu vi se comunica, ca voi aveti o singura agenda. Coruptia!

In al saselea rand, va rog sa detaliati ce inseamna urmatoarele: 'Vom asigura tot sprijinul, formarea si asistenta noastra in oricare dintre aceste domenii pentru a consolida institutiile si pentru a consolida capacitatea Romaniei de a combate coruptia si de a o preveni'.

V-a invitat cineva in Romania sa scrieti codurile noastre de procedura sau cele penale? Aveti atributia intr-o tara suverana, membra NATO, sa imixtionati in institutiile statului roman? V-am invitat sa le consolidati? Trebuie sa va reamintim ca SUA exista ca stat de vreo 3-4 secole si noi pe aici de cateva milenii? Nici macar nu stia Europa ce e America in 1600 cand noi faceam Unirea Principatelor Romane!

Asadar, ca fost magistrat al acestei tari, alaturi de alti colegi de ai mei, va recomand mai multa diplomatie in limbaj, mai multa atentie la relatiile internationale si, nu in ultimul rand, va reamintesc primul articol si primul aliniat din Constitutia Romaniei!

'Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil'”.

Comentarii

# Robert date 6 June 2023 13:15 +23

Ce e chiar mai mizerabil decat amestecul fatis in treburile noastre interne, al reprezentantei SUA in Romania, e ca reactiile la magaria ei, vin din partea unor judecatori intregi la minte si din partea unor simpli cetateni, si NU din partea nesimtitului de iohannis, care prin functia pe care o ocupa nemeritat, era OBLIGAT sa ia pozitie si, nici din partea lui aurescu, care de asemenea, era OBLIGAT s-o cheme pe aia la el si s-o trimita apoi la plimbare, ambii fiind OBLIGATI sa trimita o scrisoare de protest impotriva aleia, la departamentul de stat al SUA! Pe de alta parte, pozitia ambasadoarei, arata cati bani da pe noi "partenerul strategic", ca doar nu-si imagineaza cineva ca aia a facut declaratiile de capul ei, fara acordul sefilor din SUA!

# dulapul securelii, pelticiunii si pierzaniei nationale date 6 June 2023 18:58 +105

Traiasca judecatorii romani patrioti! Traiasca SUVERANITATEA CONSTITUTIEI! JOS LABELE DE PE PENSIILE MAGISTRATILOR LIBERI si SUVERANI! Afara cu secureala tradatoare din magistratura! Jos secureala.sluga a intereselor straine! aista-i o opinie

# maxtor date 7 June 2023 03:22 -2

Vizita în Transilvania Vizita Ambasadorului SUA Kathleen Kavalec evidențiază angajamentul față de Transilvania, regiunea din Nord-Vestul României. Câmpia Turzii, România, 25 mai 2023 (Foto: Lt. Andreea Onita, 71AirBase) (sursa: https://ro.usembassy.gov/ro/ )

# brutus date 7 June 2023 08:15 0

Observ ca singurele reactii diplomatice si cu fundament constitutional la obraznicia ambasadoarei americane(si a altor neica nimeni alohtoni ,care isi permit sa striveasca aceasta tara si pe cetatenii romani)apartin unor magistrati!Daca or mai fi cetateni despre care nu stiu,cu atat mai bine! Unde sunt politicienii nostri(ca sa nu le zic politruci),marii sefi de partide,marele guvern,parlamentarii si Marele plimbaret?Ce au acestia de spus fata de punerea permanenta la colt si in genunchi a acestei tari si a cetatenilor romani? Ce au de spus despre saracirea si spolierea acestora? Intrebarea este ,evident,retorica!Se vede in tot ceea ce fac! Dar nu pentru tara! Pentru tara se vantura marota pensiilor ,,speciale,,,si,mai nou,greva cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar(perfect justificata,de altfel)pe care,Intaiul statator al patriei le-a si mustrat un pic(intre doua voiaje pe afara)!A,sa nu uitam de noua carte de capatai PNNR-ul in loc de Constitutie!

# nae girimea date 7 June 2023 09:23 +2

Doamna , imi ridic palaria !

# Ion date 9 June 2023 10:23 -1

Statele Unite există de 3-4 secole iar noi suntem aici de câteva milenii?? Doamna judecător, istoria nu e domeniul dumneavoastră. Statele Unite există de exact 246 de ani, iar România există de exact 146 de ani (dacă nu considerăm că perioada de jumătate de secol de comunism feroce a întrerupt existența statului modern). Însă, pentru că vă pricepeți la atâtea, dar nu și la istorie, poate știți de ce România e al doilea stat de emigrație DIN LUME după Siria (unde încă e în desfășurare un război civil)? Justiția asta intangibilă din care faceți parte nu are nici o vină?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva