15 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Lustratia, o lege care vine prea tarziu. Monica Macovei si Norica Nicolai, fosti procurori inainte de 1989, nu ar mai putea fi numite in functii publice

Scris de: L.J. | pdf | print

29 February 2012 15:40
Vizualizari: 4385

 

Dupa 22 de ani de la Proclamatia de la Timisoara, care solicita ferm, prin Punctul 8, ca anumite personaje care au avut legaturi stranse cu politica comunista si cu fosta Securitate sa nu mai poata ocupa functii publice. Camera Deputatilor a adoptat, in fine, Legea lustratiei. Aceasta lege interzice participarea la viata politica a celor care care au facut parte din aparatul de partid in vremea regimului comunist, dar si a celor care au fost procurori inainte de 1989. Proiectul de lege a fost adoptat cu 167 de voturi pentru, patru abtineri si nici un vot impotriva. Legea lustratiei stabileste categoriile de fosti demnitari comunisti carora li se interzice pentru o perioada de 5 ani sa ocupe o serie de functii publice. Doi dintre fostii procurori, Monica Macovei si Norica Nicolai, sunt atinsi de aceasta noua lege. Legea Lustratiei vine mult prea tarziu ca sa mai atinga o serie de personaje dn magistratura predecembrista, intrucat multi care ar fi putut fi lustrati au decedat in acesti 22 de ani sau alti s-au pensionat de multa vreme.


Iata care sunt categoriile de persoane care nu vor putea fi alese in functii publice

- cei care au ocupat functii politice de conducere retribuite de Partidul Comunist Roman;

- cei care au fost membri ai Consiliului de Stat, Consiliului de Ministri, ministri secretar de stat;

- cei care au fost prim-secretari, secretari de Comitet Judetean de Partid, presedinti ai Consiliilor Populare Judetene;

- cei care au fost activisti in cadrul aparatului de propaganda, directorii de editura, redactorii-sefi, redactorii-sefi adjuncti si secretarii generali de redactie ai institutiilor de presa ale Partidului;

- cei care au ocupat o functie de conducere in invatamantul de partid;

- cei care au facut parte din structurile organelor de Securitate si cei care au colaborat cu Securitatea, ca politie politica;

- cei care au fost presedinti de sectie a tribunalului suprem, procuror general sau procuror general-adjunct in cadrul unitatilor de procuratura;

- cei care au ocupat functia de comandant, inspector-sef sau inspector-sef adjunct, la nivel central sau judetean, dupa caz, in cadrul inspectoratelor de militie, comandantii, adjunctii si ofiterii anchetatori din centrele de detentie politica si lagarele de munca fortata

- cei care au activat in cadrul directiilor politice si de invatamant ideologic din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne si Departamentului Securitatii Statului.

Amendament la lege: fostii procurori comunisti vor fi lustrati

Legea lustratiei a fost adoptata cu doua amendamente: primul ii exclude de la lustratie pe fostii membri ai conducerii Uniunii Tineretului Comunist, iar cel de-al doilea ii lustreaza pe fostii procurori comunisti. Cele doua amendamente au apartinut deputatilor Mircea Toader (PDL), Mate Andras (UDMR) si Mircea Grosaru (minoritati nationale).

Lustratia afecteaza numai persoanele numite, nu alese in functie . Potrivit deciziei Curtii Constitutionale, persoanele lustrabile pot ocupa doar functii alese. Desi textul initial prevedea interdictia de a candida la o functie, judecatorii Curtii Constitutionale au considerat ca aceasta este o ingradire a dreptului constitutional de a alege si de a fi ales. Legea prevede ca vor fi lustrate persoanele care au avut functii politice de conducere retribuite de PCR, in aparatul central, regional, raional al Partidului Muncitoresc Roman, membrii si membrii supleanti ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de ministri, directorii de editura, persoanele din structurile Securitatii sau colaboratorii acesteia. Fostii procurori comunisti au fost adaugati in lista viitorilor lustrabili la initiativa lui Mate Andras (UDMR).

Diplomatii, salvati de Buda!

Presedintelui Comisiei juridice din Senat, Daniel Buda, a solicitat eliminarea unui alineat care ii lustra pe diplomati (chiar daca se stie ca acestia au avut grade DIE - Directia de Informatii Externe), spunand ca acest amendament fost o„eroare materiala”. Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a acuzat, de la tribuna, „incalcarea grosolana” a Regulamentului. „Nu pot sa influentez votul, dar sa modificati un raport in plenul Camerei Deputatilor este o incalcare grosolana a Regulamentului. Singura solutie este retrimiterea la comisie. E treaba dvs. sa mai adaugati o bila neagra la incalcarea Regulamentului”, a afirmat Mircea Dusa.

Legea lustratiei a mai fost adoptata in anul 2010 in urma unui vot al parlamentarilor PDL si PNL, dar ulterior a fost declarata neconstitutionala. Actuala varianta a fost amendata pentru a fi pusa in acord cu prevederile Constitutiei. Propunerile de amendare, insusite de Comisia juridica din Camera Deputatilor, au fost facute de Societatea Timisoara si Asociatia „21 Decembrie“.

UNPR-istul Nicolicea impotriva Monicai Macovei

Inaintea votului, deputatul UNPR Eugen Nicolicea a declarat ca parlamentarii PNL nu au fost prezenti sa sustina aceasta lege si ca dupa adoptarea acesteia este posibil ca si europarlamentarul Monica Macovei, fost procuror inainte de 1989, sa intre sub incidenta actului normativ. „Acesta este un proiect ai carui initiatori au fost parlamentari din grupurile PDL si PNL. Astazi, grupul PNL nu a mai venit sa sustina Legea lustratiei, probabil ca o componenta a USL, o parte din activisti, o parte din cei care au avut atitudini care au atentat la drepturile omului, conventiile internationale (...) au interdictia pe 5 ani sa mai ocupe o functie publica”, a afirmat Eugen Nicolicea.

Curiosi, ziaristii l-au intrebat daca europarlamentarul PDL Monica Macovei ar putea sa fie afectat de aceasta lege, Eugen Nicolicea a spus: „Nu europarlamentarul, ci fostul procuror Monica Macovei, dar incepand cu mandatul urmator”. Intrebata de ziaristi daca legea lustratiei nu vine mult prea tarziu, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a declarat: ”Aceasta lege nu e facuta cu dedicatie pentru un om sau altul. Este o reparatie morala”.

Comentarii

# lustra-tia date 12 March 2012 09:39 0

tanti macovei stia sa tina-n palme oamenii arestati, era un procuror SS inainte de 89 si acum vine si da lectii de morala. la lustrare cu ea! iar csm sa nu se mai apere intre ei ca sint niste marlani.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva