30 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXCLUSIV: IORGA MORARU O DEMOLEAZA PE MAREA ZEITA – Raspuns dur la acuzatiile incropite de DNA: "La mine in birou nu au existat corpuri delicte... Daca imi insuseam bunurile, le gaseau la mine, nu in institutie... Ma simt vanata... Daca nu era nimic de ascuns, m-ar fi primit la desigilarea biroului... Bunurile mele personale sunt in continuare in birou. Ordinul prin care am fost revocata este in continuare in birou, desi l-am solicitat... Ma asteptam la asa ceva si ma astept la multe altele"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

20 July 2017 15:09
Vizualizari: 23257

Se joaca dur si murdar in DNA! Dupa ce sefa Directiei Nationale Anticoruptie Laura Codruta Kovesi a iesit, intr-un raspuns acordat RTV, cu acuzatii la adresa procuroarei Mihaela Iorga Moraru, sustinand ca in dosarele care se aflau in instrumentare acesteia au fost gasite sume importante de bani, ceasuri si stilouri, procuroarea izgonita din DNA s-a decis sa rupa tacerea. Intr-un interviu acordat joi, 20 iulie 2017, in exclusivitate pentru Lumeajustitiei.ro, procuroarea Mihaela Iorga Moraru desfiinteaza toate acuzatiile facute de DNA in ce priveste sumele de bani descoperite in dosarele sale si devoaleaza modul deficitar in care se lucreaza in cadrul Directiei. In interviu, Iorga Moraru afirma ca toate acuzatiile facute la adresa sa in cadrul raspunsului DNA catre RTV sunt facute "pentru ca cererea de revocare este foarte prost motivata, pentru ca nu existau motive de revocare si incearca, intr-un fel sau altul, sa dea credibilitate cererii de revocarea pe care a formulat-o".


Mihaela Iorga Moraru ne-a dezvaluit, cu referire la afirmatiile Directiei Nationale Anticoruptie ca in DNA nu exista un registru de evidenta a valorilor si corpurilor delicte si nici o camera de corpuri delicte unde sa poate fi depozitate aceste bunuri – desi in raspunsul RTV Directia a facut trimitere la un astfel de registru – ca flagrantele efectuate in DNA se fac doar cu banii denuntatorului si nu cu banii Directiei.

Iata interviul realizat de Lumeajustitiei.ro cu procuroarea Mihaela Iorga Moraru joi, 20 iulie 2017:

Sunt adevarate acuzatiile DNA, potrivit carora la dosarele pe care le aveati in instrumentare ati tinut sume importante de bani, ceasuri si stilouri provenite, probabil, din perchezitii?

"La mine in birou nu au existat aceste corpuri delicte. Aceste bunuri indicate in cazul unei perchezitii se aflau in fisetul unuia dintre politistii cu care lucram. Sunt bunuri asupra carora s-a instituit masura sechestrului. In dosarul respectiv am lucrat impreuna cu alt procuror. Nu vrea sa ii dau numele si lui pentru ca ar ajunge sa fie terorizat degeaba. Exista procesul verbal, a fost sesizata instanta. Bunurile alea nu au fost la mine. Asa s-a stabilit.

DNA face referire la o camera de corpuri delicte, unde ar fi trebuit, de fapt, sa fie depozitate sumele de bani si bunurile indicate in raspunsul acordat RTV...

Nu exista camera de corpuri delicte in DNA. La momentul respectiv, colegul meu s-a dus la grefa sectiei si a vorbit cu grefiera. Ea i-a spus: "Nu ii aduceti aici pentru ca daca dispar eu nu am ce sa fac. Nu am unde sa ii tin." Instanta la fel a spus, "nu ii aduceti aici pentru ca nu avem camera de corpuri delicte si nu avem unde sa ii tinem. o sa ii aduceti aici si o sa dispara maine si nu o sa mai avem ce confisca". De aceasta problema nu m-am ocupat eu personal.

Aveti de gand sa reactionati vis-a-vis de acuzatiile Laurei Kovesi?

Cum sa ii raspund eu la aceste acuzatii? Nu ii dau explicatii, astept Inspectia Judiciara, ce pot sa fac? Cu privire la bani: sunt banii care au fost sigilati, cu plansa foto facuta, deci erau fotografiati, in cadrul dosarului penal si urmau sa fie utilizati pentru un flagrant. De regula se foloseau banii denuntatorului la flagrant. Nu se foloseau banii DNA si riscul era al denuntatorului si daca piereau banii in astfel de situatii, ii pierdea.

In raspunsul acordat RTV se precizeaza ca DNA dispune de un fond de flagrant aflat la dispozitia procurorilor DNA, pe care nu l-ati accesat, ceea ce inseamna ca la dosar nu erau bani din fondul de flagrant al DNA, ci din alta sursa.

Niciunul dintre flagrantele pe care le-am realizat, nu l-am realizat cu banii DNA-ului. Regula era ca flagrantele se realizeaza cu banii denuntatorului, iar asta se poate dovedi din zecile de dosare instrumentate.

De ce credeti ca tocmai acum a iesit public DNA cu aceste precizari?

S-a iesit tocmai acum cu asa ceva pentru ca cererea de revocare este foarte prost motivata, pentru ca nu existau motive de revocare si incearca, intr-un fel sau altul, sa dea credibilitate cererii de revocarea pe care a formulat-o.

Dar nu credeti ca se decredibilizeaza ei?

Daca imi insuseam eu bunurile, le gaseau la mine, nu le gaseau in institutie.

Spuneti ca exista documente care sa dovedeasca sustinerile dumneavoastra si sa demonteze acuzatiile DNA...

Bineinteles. Absolut. Toate acele bunuri care au fost ridicate de la Dumitru Madalin Ionica au fost mentionate in procesul verbal de sechestru. V-am spus, DNA nu are birou de corpuri delicte. Corpurile delicte sunt pastrate la procuror pentru ca, de bine, de rau, procurorii au fisete care pot fi incuiate, politistii au fisete care pot fi incuiate. In rest, ce sa va spun... nici nu m-am ocupat eu de aceasta problema, s-a ocupat colegul meu.

Exista un registru de evidenta a valorilor si corpurilor delicte in DNA?

Nici gand!

Si atunci, de ce in raspunsul DNA se face referire la acest registru?

Se contrazice. E un nonsens. Banii acestia erau pusi la dispozitie de un denuntator pentru realizarea unui flagrant, deci nu aveau cum sa fie pusi la camera de corpuri delicte pentru ca nu este un bun provenit dintr-o infractiune. Banii au fost, la momentul respectiv, inseriati, facuta plansa fotografica pentru realizarea flagrantului. Nu s-a realizat flagrantul pentru ca, intre timp, procedura de achizitie la care urma sa se faca flagrantul a suferit anumite amanari si acest flagrant urma sa fie realizat cand era chemat de persoana care trebuia sa primeasca banii. Deci, nu sunt bani pe care puteam sa depun la camera de corpuri delicte. Puteam sa ii restitui, eventual, denuntatorului. Au ramas acolo, inseriati si fotografiati, pentru cand urma sa aiba loc fragrantul. Exista plansa foto pe ei. Asta a fost totul!

Va simtiti prejudiciata de acuzatiile DNA?

Nu pot sa spun ca ma simt prejudiciata. Ma simt vanata. Este efectiv o vanatoare, doar-doar mai gasim ceva. Daca nu era nimic de ascuns, m-ar fi primit la desigilarea biroului, m-ar fi primit la inventarierea dosarelor, asa cum ar fi trebuit, ar fi luat explicatii de la mine. In conditiile de fata, as fi putut foarte simplu sa neg ca aceste bunuri au fost acolo pentru ca nu le-au depistat in prezenta mea. Eu imi asum ceea ce am facut. Nu fug de raspundere pentru ca stiu ca nu am facut nimic nelegal. Faptul ca incearca dumneaei acum sa dea conotatii nelegale, neprocedurale, neodeontologice la tot ceea ce gaseste este cu totul altceva.

Din punct de vedere legal puteti contesta rezultatul verificarilor?

Nu am ce sa contest pentru ca nu am cunostinta despre nimic. Bunurile mele personale sunt in continuare in acel biroul. Ordinul prin care am fost revocata este in continuare in acel birou, desi l-am solicitat sa imi pot formula actiunea prealabila.

Nu vi se permite accesul in sediul DNA in prezent?

Mi s-a permis accesul intr-o singura zi si atunci strict pentru a le da indicatii despre niste documente. Fara sa am posibilitatea sa ma uit in bunurile personale, fara sa am posibilitatea sa vad nimic. Aceasta este modalitatea pe care a ales-o. Ma asteptam la asa ceva si ma astept in continuare la multe altele.

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 20 July 2017 15:19 +20

este de multa vreme impamintenita in rindurile procurorilor TEHNICA PLANTARII MORTULUI.inca de pe vremea lui ceasca veneau in haita procurorii cu politia economica si iti aruncau o hirtie de un $ ca sa poata sa te ridice in baza legii 210 pentru trafic de valuta .in acele zile era ilegala detinerea de valuta.deci nimic nou sub soare

# Nicolae Clivet date 20 July 2017 15:42 +1

O contrazic pe doamna procuror, din 2007 si pana la sfarsitul anului 2012, exista la DNA in cadrul sectiei a II-a o camera de corpuri delicte. Procurorii nu predau valori (bani, bijuterii s.a.) pentru ca de aceasta camera raspundea Olteanu Luminita, persoana de care procurorii se fereau sa-i predea aceste valori, de frica sa nu dispara. Sa spuna doamna Moraru, cu mana pe "aparat" daca nu este asa. Eu ma pot supune oricand testului poligraf si consider ca nu este o rusine pentru a sustine ceea ce este adevarat.

# unul din lumea cea mare date 20 July 2017 15:43 0

erata,,legea 210/1960

# DODI date 20 July 2017 22:53 +2

Panarițiul juridic numit luluța a iscat în ultima perioadă o luptă acerbă împotriva ”corupției” din cadrul DNA, dar anticorpii (ciolanis, dorel, zdreanță, etc.) nici măcar nu mimează lupta împotriva acestei inflamații a organismului juridic românesc. Șansele unei metastaze vor crește exponențial dacă anticorpii nu reacționează. Ar fi cazul ca vaccinul anemic numit Parlament să îi scoată din letargie.

# DOREL date 20 July 2017 15:30 +6

Prin urbe umbla o strigare, Cui se potriveste, oare ? "Minte multa nu se cere, sa fii prost, sa ai putere !" Si, b): totusi, pana cand ?? That is the question ! Parerea mea ...

# sam date 20 July 2017 15:41 +8

procurorilor!va meritati unii pe altii!...la cate mizerii ati facut,sper sa platiti toti cu varf si indesat!...toti!....a dat dihonia-n voi,va carotati unii pe altii,dar toti sunteti niste mizerabili si ticalosi!...nu puteti mai mult...nu aveti onoare!...ati trait din cloaca urat mirositoare in care va duceti vietile mizerabile...si-acum pute tare!....luptatorii anticoruptie!...imi vine sa vomit!....

# Gelu date 21 July 2017 09:49 +2

Îmi amintesc ce spunea Traian Basescu dupa ce a devenit presedinte ( stim noi cum) ca nimic nu a ramas dupa terminarea mandatelor presdintilor Iliescu si Conctantnescu. Da domnule dupa dimneavoastra a ramas o justitie "oarba" si un stat mafiot create ambele de dumneavoastra.Asa da, a ramas întradevar ceva. Vedeti domnule Basescu care este diferenta?

# Cleopatra date 20 July 2017 15:54 +9

România este o tara securisto stalinisto mafiota. Justitia este corupta, plina de mafioți care mai de care cu ilegalități și abuzuri de toate felurile la activ. Acum la A3 se discuta de scanere în vămi.  Bre A3 în Romanik nu s-a rezolvat problema ilegalităților din justiție si a mafioților care te condamna pe nedrept si voi gărgăriti de scanere în vămi?? Dar Germania care ne-o tot dați exemplu _ tara occidentala, extrem de bogata comparativ cu tara lui papura, unde nu-ți este frica ca ești condamnat pe nedrept dacă ajungi într-o instanta_  NU ARE SCANERE ȘI NICI VAMA.  Lumea e umblata acum, nu ne mai prostiți voi cu vămile și scanerul lipsa din tara lui papura. Rezolvați întâi ce nu s-a rezolvat în 27 de ani , unde justiția mafiota a nenorocit tara și apoi gargariti voi alte asa zise "probleme" cică.  Vai de capul vostru. N-o sa se ridice România  în veci.

# Vladimârrr...!!! date 20 July 2017 17:12 +10

Cu cea mai mare parere de rau si cu riscul de a starni animozitate in randul colegilor cititori, afirm cu toata convingerea ca, NU AM NICI CEA MAI SLABA URMA DE COMPASIUNE PENTRU ACESTE ASAZISE VICTIME ALE SISTEMULUI PE CARE L-AU SEVIT CU MAXIMA OBEDIENTA, STAND CU UMILINTA ATATIA ANI SUB CALCAIUL UNEI (UOR) INFANTILE NECUNOSCATOARE IN ALE DREPTULUI, GUDURANDU-SE PE LANGA EA, PENTRU O AMARATA DE APRECIERE FAFORABILA SI O EVENTUALA AVANSARE, CU SINGURA GRIJE REALA LEGATA DOAD DE BURDUSIREA LUNARA A CARDULUI DE SALARIU SI DIN EL, AL HULPAVELOR LOR MATE. Acum ca le-a venit si lor randul, ii sfatuiesc insistent sa faca ciocul mic, mic de tot si sa dea saptamanal acatiste la biserica, pentru ca au scapat infinit mai usor decat amaratii carorara le-au dstrus cu rea credinta viata. Iar cei asemeni lor, care se amagesc ca ei o sa scape, le zic SA CASTE BINE OCHII CA SA VADA CE-I ASTEAPTA, CA LE VA VENI SI LOR RANDUL ...!!!

# marinescu date 20 July 2017 18:41 +5

Luluta poate sa vina cu acuzatii de tot soiul,deoarece aceasta femeie este scapata de orice control si face ce o taie capul!Ea este DNA!Pana in prezent nimeni nu a recurs la o actiune concreta pt.indepartarea din functie prin mijloace democratice,mai ales dupa decizia CCR pe Ordonanta 13 calificata drept un abuz,deschizand un dosar penal GUVERNULUI ROM.motiv serios pt.a fi demisa!!!!!!!!

# Pif date 20 July 2017 18:56 +2

Povestea asta are toate ingredientele unei perchezitii abuzive. In plus, e de ras ce se deduce din context, cum ca in DNA se pot fura corpuri delicte. Normal ca grefiera de la grefa sectiei sa fie speriata ca de bombe de responsbilitatea pazirii corpurilor delicte date in custodie.

# Xulescu date 21 July 2017 09:57 +1

Garantul STATULUI DE DREPT in Romania, ”romanul” Werner Johannis Klaus cat mai DOARME pe banii romanilor si nu vede ce se intampla la DNA sau, mai bine zis nu vrea sa vada si mai repeta ca un papagal ca este FOARTE MULTUMIT de aceasta fiinta care a nenorocit multe vieti si cariere prin dosare fabricate, aceasta MINCINOASA (minte cum respira) si RAZBUNATOARE, toxica pentru notiunea de JUSTITIE ce raspunde la numele de codruta kovesi???!!! Cat o mai tine in functie?

# AndreiV date 21 July 2017 12:27 +1

Etalonul de cinste si corectitudine al locatarului de la Cotroceni,care nu e imaculat sa poata lua masuri,al americanilor si tuturor strainilor interesati, care vor sa dovedeasca faptul ca nu avem capacitatea de a ne conduce.Ca suntem inculti si incompetenti si drept urmare trebuie sa ramanem slujile lor.

# MARINCIU CRISTIAN date 22 July 2017 12:39 0

CE MAI FACE RADULESCU?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.03.2023 – Cami a primit a doua sansa. Intra pe spalarea banilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva