22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SAH LA KOVESI – Senatorul Valer Marian o someaza pe ministresa Justitiei Raluca Pruna sa explice de ce dosarul privind posibile fapte de coruptie comise la Transgaz zace la DNA: „Functia de director general a fost detinuta de Florin Muntean, prieten apropiat al copresedintelui PNL Vasile Blaga si al tatalui actualului procuror sef al DNA, Ioan Lascu, iar una din functiile de director adjunct a fost detinuta de fratele actualului procuror sef al DNA, Sergiu Lascu” (Interpelarea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

1 March 2016 13:14
Vizualizari: 8075

Fosta asistenta a Monicai Macovei, ministresa Justitiei Raluca Pruna, este somata sa dezvaluie care este stadiul dosarului privind posibile fapte de coruptie comise la Transgaz, dosar constituit dupa sesizarile trimise la DNA de Corpul de control al fostului premier Victor Ponta si care priveste perioada in care la Transgaz fratele sefei DNA detinea o functie de conducere. Asta ii cere Ralucai Pruna senatorul Valer Marian, prin intermediul unei interpelari formulate, luni 29 februarie 2016, in Senatul Romaniei.

Solicitarea lui Valer Marian se refera la sesizarile trimise de Corpul de control al premierului la DNA in martie 2014, sesizari despre care, de atunci, nimic nu se mai stie. Vericarile Corpului de control la Transgaz au vizat perioada in care compania era condusa de Florin Muntean, fost deputat PDL, cel mai bun prieten al lui Vasile Blaga, un personaj despre care Valer Marian sustine ca ar fi si cel mai bun prieten al tatalui Codrutei Kovesi, fostul procuror Ioan Lascu. Despre acelasi Florin Muntean, Valer Marian a declarat in trecut ca ar fi fost implicat, impreuna cu Vasile Blaga, in numirea Codrutei Kovesi in functia de Procuror General al Romaniei. Un alt aspect extrem de important este ca in perioada supusa verificarilor Corpului de control al premierului, director adjunct la Directia Tehnologia Informatiei si Comunicare era Sergiu Lascu, nimeni altul decat fratele actualei sefe DNA Laura Codruta Kovesi.


Astfel, in interpelarea formulata in Senatul Romaniei, Valer Marian ii solicita fostei asistente a Monicai Macovei, ministresa Raluca Pruna, sa dipsuna verificari si sa ii comunice numarul de inregistrare si stadiul de solutionare al sesizarilor Corpului de control trimise la DNA. De asemenea, Valer Marian ii cere ministresei Pruna sa ii explice si motivele tergiversarii solutionarii sesizarilor, in conditiile in care au trecut doi ani de la momentul in care DNA a fost sesizat.

Un alt dosar “Transgaz” se afla in lucru la DIICOT

Pe de alta parte, trebuie amintit ca dosarul de la DNA nu este singura cauza care priveste Transgaz. Un dosar referitor la posibile infractiuni comise la aceasta companie se afla si la DIICOT, el fiind deschis in toamna anului 2012. Mai mult, asa cum Lumeajustitiei.ro a dezvaluit pe baza unor informatii primite de la surse din varful marilor parchete, initial in acest dosar de la DIICOT vizat ar fi fost si fratele Codrutei Kovesi, Sergiu Lascu. Ulterior, fosta sefa DIICOT Alina Bica a confirmat pentru publicatia eureporte.co a confirmat existenta acestui dosar si faptul ca in el aparea si Sergiu Lascu, dar a explicat ca nu a stiut la acel moment ca acesta este fratele Codrutei Kovesi: “Incepusem sa lucrez la o serie de dosare interesante. Poate si asta a fost important... Ei bine, acum macar am o explicatie pentru atacurile asupra mea in felul asta. Dar asta nu ma ajuta prea mult. (…) Doar imi faceam treaba. Tot ar fi trebuit sa deschid cazul. Dar poate ca as fi informat Procurorul General despre situatie sau as fi pregatit un raport in care as fi prezentat atitudinea doamnei Kovesi ca nefiind corecta procedural”.

Iata interpelarea senatorului Valer Marian catre Raluca Pruna:

Conform unor articole publicate pe site-urile romania curata si inpolitics, pe site-ul Guvernului Dacian Ciolos a fost facut public la inceputul lunii februarie a.c. un raport al Corpului de Control al primului ministru Victor Ponta intocmit in martie 2014, prin care s-a constatat ca, in perioada 2009 – 2013, angajatii Societatii Nationale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Medias au beneficiat de tot felul de avantaje banesti, beneficii si sporuri, inclusiv pentru conditii penibile de munca, care au fost considerate un exces din partea societatii nationale susmentionate, care in calitate de companie cu actionariat majoritar de stat a facut astfel o serie de 'cheltuieli neeconomicoase'.

Raportul Corpului de Control arata ca, in perioada 2009 – 2013, in baza unor contracte colective de munca, angajatii Transgaz au beneficiat de 37 de adaosuri sau beneficii si 13 sporuri sau indemnizatii, printre care spor pentru conditii penibile, pentru conditii vatamatoare sau conditii grele si periculoase de munca.

In perioada 1 ianuarie 2009 – 31 martie 2013, Transgaz a facut 'excese' si la concedii, cheltuind 116,998 milioane lei cu decontarea biletelor de odihna ale salariatilor. Societatea Nationala obisnuia sa acopere in acea perioada 65% din biletele de odihna si tratament in tara sau in strainatate pentru angajati si 50% din cele ale membrilor de familie ai acestora. Pe langa biletele de odihna, Transgaz deconta si transportul in vacanta pentru salariati si membrii familiilor, ceea ce alaturi de biletele de odihna a insemnat o cheltuiala de 38,381 milioane lei, dar si primele de vacanta, pentru care s-au cheltuit 78,616 milioane lei. In aceste conditii, salariatii au profitat la maxim de aceste beneficii, alegand destinatii de vacanta din cele mai exotice pentru 'odihna si tratament': China, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Italia, Malta, Spania, Grecia, Turcia, Muntenegru, Rusia sau Finlanda.

Corpul de Control a constatat ca, pe langa asigurarile suplimentare de sanatate, contributiile la pensiile facultative sau echivalentul a 6.500 de metri cubi de gaz metan pentru salariati, conducerea Transgaz a oferit si o serie de premieri speciale. Pentru 'aport deosebit in realizarea sarcinilor din programele de activitate', in trei ani s-au cheltuit peste 11 milioane de lei. Principalii beneficiari au fost 11 salariati cu functii de conducere, respectiv directorul general, directorul general adjunct, directorii de departament si directorii de directie. Premierile acestora au pornit de la 6 – 7.000 de lei si au ajuns la 26 – 28.000 de lei. Pentru unii din angajatii cu functii de conducere (directorul general adjunct, directorul Directiei de organizare resurse umane si directorul Departamentului de operare) aceste 'premii' au fost suplimentate si cu ajutoare de pensionare, cuprinse intre 115.000 lei si 191.580 de lei.

Conform raportului, Transgaz a mai realizat cheltuieli neeconomicoase decontand deplasari in tara si in strainatate in interes de serviciu pentru unii angajati care nu au prezentat documente justificative.

De asemenea, Corpul de Control al primului ministru arata in raportul sau ca, din 2009 pana in mai 2013, s-au facut chetuieli de protocol in valoare de 4,585 milioane lei. O parte din bani, respectiv 754.965 de lei, a fost cheltuita pentru organizarea a doua evenimente, respectiv 'Centenarul gazului romanesc' si '35 de ani de tranzit international al gazelor naturale in Romania si Balcani'. Cu acesti bani, Transgaz a cumparat 15 sticle de vin de colectie din anul 1959, la pretul de 1.249 de lei/sticla, 100 de sticle de vin de colectie din 1974 la pretul de 200 lei/sticla si a achitat tratatii si mese oficiale in valoare de 195.516 lei.

Totodata, inspectorii Corpului de Control arata ca din cele 80 de contracte de achizitie publica alese prin sondaj pentru verificare, 90%, adica 72, au fost atribuite cu incalcarea dispozitiilor legale, valoarea acestora depasind 90,5 milioane lei. Corpul de Control a mai constatat, printre altele, divizarea nejustificata a anumitor contracte de achizitie publica, in vederea atribuirii fara aplicarea procedurilor prevazute de lege, atribuirea prin negociere directa fara anunt de participare, in conditiile in care nu exista o situatie imprevizibila care sa impuna acest lucru sau invocarea, contrar realitatii, a unei situatii neprevazute pentru a atribui direct un contract.

In baza acestui raport, Corpul de Control al primului ministru a adresat in anul 2014 un numar de 15 sesizari penale catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA), prin care a solicitat efectuarea de cercetari privind implicarea reprezentantilor Transgaz in acte si operatiuni care pot intruni elementele constitutive ale unor infractiuni prevazute de Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Mentionez ca, in perioada supusa controlului, functia de director general al Transgaz a fost detinuta de Florin Muntean, fost deputat si lider local al PDL, cunoscut drept un prieten apropiat al copresedintelui PNL Vasile Blaga si al tatalui actualului procuror sef al DNA, Ioan Lascu (care a detinut functia de procuror sef al Parchetului Medias timp de 30 de ani), iar una din functiile de director adjunct a fost detinuta de fratele actualului procuror sef al DNA, Sergiu Lascu.

Mai fac precizarea ca in aceeasi perioada majoritatea romanilor a trebuit sa suporte privatiuni in numele redresarii economico-financiare a tarii prin masuri de austeritate, iar lupta anticoruptie a devenit problema de siguranta nationala si prioritate zero a guvernarii, campion proclamat al acesteia fiind procurorul general al Romaniei din perioada respectiva, Laura Codruta Kovesi, care a devenit procuror sef al DNA in aprilie 2013.

Pentru motivele expuse, va solicit sa dispuneti verificari si sa-mi comunicati numarul de inregistrare si stadiul de solutionare al celor 15 sesizari penale adresate DNA in anul 2014 de catre Corpul de Control al primului ministru cu privire la potentiale fapte de coruptie ale reprezentantilor Transgaz si motivele tergiversarii solutionarii acestora, avand in vedere ca au trecut aproape doi ani de la constatarea si sesizarea faptelor”.

*Cititi aici interpelarea senatorului Valer Marian adresata ministresei Raluca Pruna

Comentarii

# unul dinn lumea cea mare date 1 March 2016 13:50 +19

isi aduce cineva aminte cind ziceam ca kovesi o sa ,,iasa pe intrarea din fata,,?dar cind ziceam ca gidea nu a fost degeaba la mic dejun cu,, strigaturi-,, .......... ei vede cineva?gindeste cineva?are informatii cineva?

# mmulder, agentul mulder date 1 March 2016 14:02 +19

pt ca imi face o deosebita placere sa discut cu tine: DA, IMI AMINTESC DE CE SPUNEAI, MAI ALES CA.....TI-AM SUSTINUT PCTUL DE VDERE. MAI MULT, IMI DORESC SA APLAUD LA MOMENTUL RESPECTIV EXACT DE LANGA REPORTERII CARE FILMEAZA. TIE? APOI NU LE MAI SPARGEM GEAMURILE, CA O "SPARG" PE KOV-ALACT DE TARA - SI SA VEZI SI PE MICUL NEA POLEON CUM VINE DUPE EA, PAS CU PAS (CU AL TREILEA PAS....)! 8)

# Salvamar date 1 March 2016 13:52 +31

Bunai TRANSOAZ este buba? pai cercetam si trimitem in puscarie pentru asa zis !trafic de influenta” politicieni si oameni de afaceri, dar nimeni nu s-a sesizat cu traficul d einfluenta Carabukea-taticu Lascu-fiica Kovesi in cazul Recursului in interesul legii in dosarul lui Carabulea. Exista stenograma discutiei dintre Lascu si carabulea, dar nimeni nu a facut nimic. Ca DNA e pentru uni muma pentru alti ciuma.

# livia date 1 March 2016 14:04 +29

Asadar fara nici o tagada,DNA-ul este folosita de famiglia Lascu Ion prin fiica-sa Laura Codruta Kovesi  pentru a obstructiona actul de justitie fata de faptele lor infractionale??

# ARGUS date 1 March 2016 14:13 +6

Stiu ca imi veri da un tren de cartonase rosii ,dar trebuie sa va spun ca in cazul Carabulea nu a fost niciun trafic de influenta.Dar daca vfreti sa scapati de Luluta,sa faca DIICOT un dosar la Transgaz,sa-l decline apoi la DNA iar Luluta vsa trebui sa demisioneze.Simplu,nu?Parerea mea:nu e acum momentul.

# Tepes date 1 March 2016 15:03 +19

:lol: Nu e acum momentul?  :D De ce nu e acum momentul? Chiar sint curios....trebuie s-o mai lase sa aiba timp sa duca jaful pe cele mai inalte culmi sau esti unu din cei ce au impresia ca DNA-ul chiar lucreaza ?  :lol:

# Salvamar date 2 March 2016 05:28 +6

Argus, eu nu dau cartonase rosii. De ce crezi ca nu a fost trafic de influenta in povestea cu carabulea? Nu ma pricep eu foarte bine la chestiile astea juridice, dar vad pentru ce sunt incatusati pe la noi politicienii si fac comparatie. Daca tu zici ca nu a fost trafic de influenta ...asa o fi. probail te pricemi mai bine ca mine. Eu nu ma data cu paru si uneori chiar imi place de doamna Kovesi, dar nu intodeauna si nu tot timpul.

# Salvamar date 2 March 2016 07:32 +4

Argus te citesc cu sfintenie...Din punctul vostru de vedere cand e momentul.?....Trebuie sa recunoasteti ca e mai usor cu filatul la mine....din motive de sedentarism si refuzul de a vorbi la telefon...Nici in casa nu prea vorbesc ca mi-a fost lene sa va curat ”mustele”.

# profesionalism date 1 March 2016 16:58 +12

Ca tot venii vorba de carabulea! Ideea era sa nu ajunga la mititica sa nu toarne toate cate stia...pentru cine facea rost de bani, pe cine avea in spate, ce si cum frauda, cine ii acoperea fraudele,... multe avea de spus...

# mulder, agentul mulder date 1 March 2016 14:06 +21

DL VALER MARIAN, CINSTE DOMNIEI VOASTRE, CA SI DLUI TARICEANU! EU NU UIT INSA CA CODLEA (scuze pt cacofonie, dar este caragialesc pt gheneral) V-A FACUT SI UN "DOSAR" PT CARE VA JUDECATI UNDEVA PRIN TARA.....VA URAM, CA TOT E 1 MARTIE, IAR ZILELE ALUIA SUNT NUMARATE CA amr-ul in armata, SA FITI SANATOS SI SA FACETI TOT ATATEA DEZVALUIRI GRELE, CUM NE-ATI OBISNUIT! VA DORIM NUMAI BINE! TOATA STIMA, UN FOST...

# ion date 1 March 2016 15:29 +13

o sa vedeti ce repede va raspunde prunica.

# Petrache Lupu date 1 March 2016 16:10 +11

Prunica asa de repede va raspunde cand va zbura porcu. :D :lol: :D :lol: :D :lol: :D :lol:

# Valer Marian ar fi un excelent şef al DNA date 1 March 2016 16:49 +14

ori chiar procuror general. 8)

# avocat traditional date 1 March 2016 21:06 +10

TEHNOCRAȚÍE s. f. 1. Orientare în sociologia și politologia contemporană potrivit căreia rolul în conducerea societății trebuie să revină specialiștilor din diverse domenii. 2. Sistem de guvernare controlat de tehnicieni, îndeosebi experți tehnici, ca alternativă la cel în care conducerea o au factorii politici. ♦ Intelectualitate tehnică (cu rol conducător). – Din fr. technocratie.  Oare doamna pruna se incadreaza,AVAND IN VEDERE CA ESTE STRAINA DE NOTIUNILE ELEMENTARE DE DREPT?

# Salvamar date 2 March 2016 07:23 +8

Ea sarmana nu e tehnocrata, ci numai telefonista macovista - adica sta mai mult cu telefonul la ureche si ia notite dupa dictarile Monicai Macovei, iar apoi le pune in aplicare intocmai si la timp.

# tic-tac! date 2 March 2016 08:50 +7

suna ceasul : tic-tac, tic-tac ! "maimuta de foc"anu asta face ravagii , roata e rotunda,preşul e prea mic pentru taâta mizerie !!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva