30 September 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BINGANITORUL – Martorul Vasilica Danilet l-a incriminat la Inalta Curte pe fostul sau prieten Adrian Neacsu: "S-a pus problema in Plen asupra faptului ca unii membri CSM, cu referire directa la domnul Neacsu, nu sunt la serviciu, desi primesc bani de diurna. Imi aduc aminte si cine a ridicat problema, domnul Aron". Danilet a detaliat cum a aflat de la soferul Angel Rosca despre cum se fura benzina: "Este declaratia mea si eu depun marturie cu mana pe Biblie"

Scris de: Elena DUMITRACHE - George TARATA | pdf | print

7 January 2014 17:00
Vizualizari: 8164

Prietenia dintre Cristi Vasilica Danilet si Adrian Toni Neacsu s-a dus pe apa Sambetei, odata cu decizia judecatorului Danilet de a sustine la alegerile din 2013 proiectul la presedintia Consiliului Superior al Magistraturii al procuroarei Oana Schimdt-Haineala. A trecut un an de atunci, timp in care Adrian Toni Neacsu a fost suspendat din functia de membru CSM, a fost trimis in judecata sub acuzatia de participatie improprie la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice si mai apoi a demisionat din magistratura si este proaspat intrat in randul avocatilor. Este cunoscut si ca in dosarul aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitiei la Completul format din judecatorii Sandel Macavei, Sofica Dumitrascu si Maricela Cobzariu, se afla si declaratia data in fata procurorilor DNA de candva bunul sau prieten Cristi Vasilica Danilet.


S-a jurat cu mana pe Biblie

Dosarul in care Adrian Toni Neacsu este acuzat de DNA ca ar fi incasat in mod nejustificat 66.942 lei, reprezentand venituri din salarii si asociate, aferente unui numar de 48 de zile in care a absentat nemotivat de la serviciu, in baza unor documente justifiative false, a ajuns la un nou termen, primul din anul 2014. Printre soferii de la CSM audiati marti, 7 ianuarie 2014, de Completul de 3 al ICCJ s-a aflat si membrul CSM, judecatorul Cristi Vasilica Danilet. Audierea lui Danilet a durat circa o ora, timp in care presedintele Completului, judecatorul Sandel Macavei, i-a pus o serie de intrebari membrului CSM, in vederea clarificarii acuzatiilor aduse de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie lui Adrian Toni Neacsu.

Cu mana pe Biblie si cu incredere in sine, judecatorul Cristi Vasilica Danilet a purces la a povesti cu lux de amanunte tot ce isi amintea in legatura cu fostul sau prieten Adrian Toni Neacsu, dar si despre cel pe care il considera amic, soferul Angel Rosca.

Conform declaratiilor sale, Danilet s-a considerat dezavantajat de faptul ca unii colegi din CSM lucreaza de acasa si iau aceeasi bani ca si el, catalogand sentimentul drept unul "frustrant". De altfel, Cristi Danilet a marturisit ca s-a pus problema de catre unii colegi in Plenul Consiliului Superior al Magistraturii ca exista membri CSM care nu vin la serviciu, dar primesc bani din diurna. Danilet a dezvaluit ca cel care a atras atentia asupra acestui aspect a fost judecatorul Mircea Aron, la randul sau audiat in 2013 in dosarul lui Adrian Toni Neacsu: "S-a pus de doua sau de trei ori problema in Plen, in discutii informale, asupra faptului ca unii membri CSM, cu referire directa la domnul Neacsu. Imi aduc aminte si cine a ridicat problema, domnul Aron. Faptul ca domnul Neacsu nu este la serviciu, desi primeste bani de diurna. Exact asta a fost exprimarea".

Danilet pretinde ca a invatat de la soferul CSM cum se fura benzina

In timpul declaratiilor, judecatorul Cristi Vasilica Danilet a relatat in detaliu si discutia pe care a purtat-o cu fostul sofer al lui Adrian Toni Neascu, Angel Rosca, in ceea ce priveste modalitatea prin care se poate face o deplasare pe hartie, fara ca ea sa fie realizata: "Daca vreti, va detaliez in ce consta treaba. (...) Ideea e ca soferul facea o deplasare pana la una din localitatile apropiate de Focsani, de unde lua un bon de benzina ca si cum ar fi facut drumul pana la Bucuresti, si acelasi lucru se intampla si vineri. Practic, aparea o alimentare pe drumul Focsani-Bucuresti din care s-ar putea deduce ca drumul a fost facut".

Desi a afirmat ca a avut o relatie de amicitie cu Angel Rosca, in baza bunei prietenii pe care o avea cu Adrian Toni Neacsu, judecatorul Danilet a marturisit ca a fost jenat de povestea cu decontarile si a preferat sa nu o povesteasca nimanui. In schimb, a precizat ca si-a avertizat soferul sa nu procedeze astfel!

Spre finalul declaratiilor date in fata instantei, judecatorul Vasilica Danilet a sustinut ca in prezent are o relatie neutra cu fostul sau bun prieten Toni Neacsu, cu care lucra cot la cot si faceau proiecte comune. De altfel, Danilet a tinut sa mentioneze ca nu a mintit intrucat "este declaratia mea si eu depun marturie cu mana pe Bibile", lucru sesizat de judecatorul Macavei care i-a transmis ca nu era necesara precizarea.

In final, dupa ce a dat declaratii incrimatorii, Danilet a parasit sediul Inaltei Curti afisand pe chip sentimentul datoriei implinite (foto 2).

Prezentam in continuare in integralitate declaratia judecatorului Cristi Vasilica Danilet data in fata Completului de 3 judecatori supremi:

Cristi Danilet: Am fost solicitat de procurori sa dau declaratii cu privire la modul in care se desfasoara activitatea CSM cu privire modul de decontare a documentelor de transport. Activitatea unui membru CSM indica activitatea desfasurata in cadrul Plenului si a Sectiilor, dar si a altor activitati precum delegatii in strainatate, deplasarea in teritoriu, primirea unor anumiti invitati, participare la intalniri organizate, Teoretic aproape toata saptamana efectuezi o activitate in Consiliul Superior al Magistraturii, iar orice deplasare trebuie justificata. Eu va spun domnule presedinte din practica mea, conduita mea ca membru CSM. Daca sunt intr-o anumita zi sunt plecat in interes personal, eu in acea zi imi iau concediu. Nimeni nu imi cere ca membru CSM sa fiu zilnic la serviciu, cu atat mai mult cu cat o serie de activitati specifice functiei se desfasoara intr-o alta parte decat sediul institutie. Si trebuie sa fac o precizare. Pentru acea zi eu nu solicit diurna!

Judecatorul Sandel Macavei: Ati facut afirmatia ca nimeni nu va cere sa fiti in fiecare zi la serviciu. Exista anumite dispozitii de prezenta zilnica sau de activitate zilnica? Din acesta afirmatie reiese ca activitatea CSM este permanenta.

Cristi Danilet: Nu pot sa spun ca stau acasa la Cluj si in ziua de sedinta vin la Bucuresti. Activitatea CSM este una permanenta si se desfasoara fie la sediul CSM, fie in deplasari in interes oficial. La inceputul fiecarei luni, pentru luna anterioara facem o fisa individuala de prezenta in care sunt mentionate prezenta in sediul CSM, deplasarile oficiale efectuate sau concediul de odihna. La CSM nu avem condica de prezenta.

Judecatorul Sandel Macavei: Cu privire la prezenta la serviciu a domnului Neacsu Adrian in decursul semestrului II al anului 2012...

Cristi Danilet: Domnule presedinte, eu nu pot localiza in timp prezenta sau absenta colegului Neacsu la serviciu. Va pot spune cu caracter general, dumnealui era prezent la sedintele de Plen, de Sectie, dar in restul timpului nu prea venea la serviciu. Nu pot sa spun ca era intr-o delegatie, ca era in concediu, pentru toate acestea trebuie sa prezinte document justificativ. In perioada la care ati facut referire, a doua parte a anului 2012, am purtat o corespondenta cu domnul Adrian Neacsu prin e-mail sau prin telefon, chiar de pe adresa oficiala utilizata de Adrian Neacsu.

Judecatorul Sandel Macavei: Aveti cunostinta despre ce se regasea in foile de prezenta pentru persoana dansului?

Cristi Danilet: Nu am niciun fel idee in ce formula erau completate foile individuale de prezenta a membrilor CSM.

Judecatorul Sandel Macavei: Dumneavoastra cum ati preluat ideea de intocmirea a unor foi de prezenta?

Cristi Danilet: Cred ca la inceputul anului 2012 li s-a dat membrilor CSM sa completeze aceste foi. Am considerat-o o chestie fireasca pentru ca activitatea CSM este una permanenta. Sincer sa fiu, este putin frustrant ca tu sa vii la serviciu si altul sa stea acasa si sa vezi ca iei aceiasi bani, iar la sfarsit este apreciat in mod egal. Eu nu zic ca daca nu veneam la serviciu eram in concediu de odihna. Aceste foi, inteleg ca erau o chestiune folosita de Directia noastra economica pentru justificari. Noi membrii din provincie avea dreptul la diurna, ori cei de la Economic ca sa dea diurna trebuia sa vada cate zile lucratoarea sunt. De exemplu, noi sambata si duminica, desi stam in Bucuresti, nu primim diurna. La fel si pentru cncediile de odihna.

Judecatorul Sandel Macavei: O astfel de nemultumire ati adus-o si la cunostinta Plenului sau persoanei in cauza? A fost o reactie negativa?

Cristi Danilet: Cred ca s-a pus de doua sau de trei ori problema in Plen, in discutii informale, asupra faptului ca unii membri CSM, cu referire directa la domnul Neacsu. Imi aduc aminte si cine a ridicat problema, domnul Aron. Faptul ca domnul Neacsu nu este la serviciu, desi primeste bani de diurna. Exact asta a fost exprimarea. Nu au fost vizate si alte persoane. De altfel, noi suntem foarte putin din provincie. Sunt eu din Cluj, mai este doamna Haineala din Bacau, dar nu imi dau seama daca face sau nu naveta si domnul Dumbrava care este din Targu Mures. In rest, sunt din Bucuresti.

Judecatorul Sandel Macavei: Ati facut afirmatia ca numitul Neacsu se prezenta la fiecare sedinta de Plen si de Sectie. Era pregatit din punct de vedere profesional?

Cristi Danilet: Colegul Neacsu este sau a fost unul dintre cei mai pregatiti membri CSM. Regulamentele, legile le cunostea mai bine ca oricine, iar de continutul dosarelor nu pot sa imi dau seama. Cu siguranta erau studiate. Cu siguranta toti ne pregatim, citim lucrarile pentru ca avem acces intr-un format electronic la toate lucrarile sedintei. Ca ne pregatim acasa, ca ne pregatim la serviciu, eu va spun despre mine ca ma uit. Baza de date a CSM in functie de care ne pregateam sedintele se numeste eMAP si toti membrii CSM aveam acces atat de la serviciu, cat si de la domiciliu la aceste informatii. (...) In 2005 activitatea membrilor CSM nu era permanenta. Asta insemna ca cel putin cei din provincie veneau la serviciu doar la Sectie si la Plen. Reiterez ideea ca din sintagma organism cu activitate permanenta se deduce ideea unei prezente efective la sediul institutiei, inclusiv pentru pregatirea sedintelor la care urmeaza sa participe membrul CSM.

Judecatorul Sandel Macavei: Il cunoasteti pe numitul Angel Rosca?

Cristi Danilet: Da, a fost soferul domnului Neacsu si ne stim, ca si cu domnul Neacsu, de multi ani. Nu imi mai amintesc acum de cati ani, dar stiu ca era soferul dumnealui inca de la Focsani, cand am devenit colegi.

Judecatorul Sandel Macavei: Ce puteti afirma despre relatia dintre numitul Rosca si numitul Neacsu? Era o relatie sofer-sef?

Cristi Danilet: Pot aprecia ca relatia lor era deosebit de amicala, as spune chiar prieteni.

Judecatorul Sandel Macavei: Ati avut vreodata vreo discutie cu numitul Rosca cu privire la modalitatea in care acesta isi face rost de benzina?

Cristi Danilet: Domnule presedinte, a fost o discutie. Marturisesc ca una singura. De altfel, este singura legatura directa cu dosarul dumneavoastra. Am aflat intr-o deplasare, intr-o delegatie si intr-o discutie cu domnul Rosca am inteles cum pot fi procurate anumite documente ca sa iti acoperi cheltuiala de benzina sau absenta de la serviciu. Marturisesc ca a fost un mecanism interesant. Eu nu aflasem de el, decat cu acea ocazie. De atunci pana la audierea la procurori nu am discutat niciodata cu nimeni, i-am atras doar atentia soferului meu sa nu faca asa ceva. Daca vreti, va detaliez in ce consta treaba. Noi daca ar trebui sa fim la serviciu de luni pana vineri, asta inseamna o deplasare de la Vrancea in drum spre Bucuresti si o deplasare inapoi de la Bucuresti spre Vrancea in cursul zilei de vineri. Daca sedinta CSM are loc undeva, sa zicem, la mijlocul saptamanii si domnul Rosca cu domnul Neacsu vin doar la acea sedinta, atunci ei trebuie sa isi acopere cumva cele doua zile de la inceputul saptamanii si doua zile la sfarsitul saptamanii. Ideea e ca soferul facea o deplasare pana la una din localitatile apropiate de Focsani, de unde lua un bon de benzina ca si cum ar fi facut drumul pana la Bucuresti, si acelasi lucru se intampla si vineri. Practic, aparea o alimentare pe drumul Focsani-Bucuresti din care s-ar putea deduce ca drumul a fost facut.

Judecatorul Sandel Macavei: Si un asfel de lucru justifica si prezenta la Bucuresti?

Cristi Danilet: Pai asta spun, cel care depunea documentele arata ca el a facut deplasarea pana la Bucuresti, dar nu o facea decat cu 100 sau 50 de kilometri, iar daca te raportai (n.red. - cel care verifica) ca a facut drumul intreg si ai platit benzina, nu aveai de unde sa stii ca el luni si marti nu a fost la serviciu. Insa acea benzina trebuia cumva cheltuita, pentru ca noi avem o anumita cantitate de benzina pentru localitate si pentru deplasare.

Judecatorul Sandel Macavei: Si se alegea si cu combustibil si cu prezenta la serviciu?

Cristi Danilet: Da.

Judecatorul Sandel Macavei: Ati facut referire si la Rosca si la Neacsu...

Cristi Danilet: Eu v-am spus discutia pe care am avut-o cu domnul Rosca intr-o deplasare. Dumnealui imi spunea ca nu face tot drumul la Bucuresti si face doar o parte.

Judecatorul Sandel Macavei: Pentru dumneavoastra a semnat vreodata cineva foaia de prezenta sau numai dumneavoastra personal?

Cristi Vasilica Danilet: Din 2012 doar eu semnez.

Judecatorul Sandel Macavei: Foile de parcurs ale soferului cine le semneaza?

Cristi Danilet: Foile de parcurs, de asemenea, membrul CSM. Nu mai tin minte daca si in 2011, dar in 2012 si in 2013, toate delegatiile soferului prin care justifica deplasarea si benzina sunt semnate de membrul CSM.

Judecatorul Sandel Macavei: La nivelul CSM-ului, din cunostintele dumneavoastra, au fost vreodata situatia ca vreunui membru CSM sa i se deconteze diurna nejustificat si sa existe anumite metode de recuperare?

Cristi Danilet: Da, a fost o situatie cu domnul Deliorga, dar va spun din povestite ca eu nu am vazut.

Judecatorul Sandel Macavei: Ati facut afirmatia ca domnul Neacsu a lipsit de la serviciu...

Cristi Danilet: Fac precizarea ca nu stiu motivele lipsei domniei sale si nu stiu nici unde se afla.

Judecatorul Sandel Macavei: Lipsa dansului de la serviciu ati receptionat-o ca fiind o chestiune de notorietate pe care toata lumea o stia sau doar dumneavoastra?

Cristi Danilet: Da, toti membri o stiau. V-am spus ca s-a discutat chiar de doua ori in CSM. Eu vorbeam foarte des cu el, stiam unde se afla, va pot spune ca majoritatea timpului se afla la Focsani.

Dupa aceasta declaratie, reprezentantul Ministerului Public l-a intrebat pe membrul CSM daca la discutia pe care a purtat-o cu Angel Rosca referitoare la modalitatea de obtinerea a documentelor de benzina a luat parte si Adrian Toni Neacsu, iar Danilet a raspuns: Va marturisesc ca acum nu stiu, nu imi amintesc. Si acum va marturisesc ca nu stiu nici daca era 2011 sau 2012. Nu am adus la cunostinta lui Adrian Neacsu discutia pe care am avut-o cu Rosca. (...)

In timpul audierilor, Cristi Danilet a mai declarat: Daca ma gandesc bine, as putea spune perioada cand a avut loc discutia dintre mine si domnul Rosca. Era in februarie 2012, cand am fost intr-o deplasare cu domnul Neacsu la Curtea de Apel Bacau. (...) Povestea cu decontarile a fost atat de jenanta pentru mine sa o aflu incat va dati seama ca nu am putut sa vorbesc cu nimeni. Nici sa vorbesc de rau prietenul meu... (...) Intre mine si Rosca Angel a fost o relatie de amicie, dat fiind ca eram bun prieten cu Adrian Neacsu. In prezent relatia dintre mine si domnul Neacsu este una neutra, iar declaratiile mele de aici reflecta adevarul. Pana la urma este declaratia mea si eu depun marturie cu mana pe Biblie. Nu as avea niciun motiv sa denaturez adevarul.

Comentarii

# Cecilia Jabre date 7 January 2014 17:34 +18

Eu nu am postat la referirile calomnioase despre mine.Mi s-a parut ca totul va fi de la sine inteles. Dar, in ceea ce il priveste pe domnul Adrian Toni Neacsu, e scandalos. Nu poti sa inventezi o infractiune si apoi sa o inventezi in sarcina cuiva. Deci dubla inventie. P.S.Pentru cine a cercetat forumuljudecatorilor sau magistratro va fi evident ca aceasta nu este o postare din prietenie.

# mitică date 7 January 2014 19:54 +9

Cecilia Jabre , pentru unii coloana vertebrală nu există , ce să mai vorbim despre demnitate ...

# unul din lumea cea mare date 7 January 2014 21:49 +4

pentru cei de la luju//il ridicati la rang de binganitor pe un limbric

# Iote-te! date 7 January 2014 23:14 +8

un monument de integritate: ieri ii turna in pahar prietenului la crasma, azi il toarna la justitie  :-x

# Vasilica date 7 January 2014 18:12 +21

Ti s-a facut jena nu? Cand ai obtinut casa de la ANL prin Funar caruia i-ai dat castig de cauza intr-un proces de calomnie cum erau cu sutele in Cluj si i-ai dat 50 de milioane lei vechi daune morale, ca sa obtii desi nu indeplineai conditiile, casa de la ANL, atunci nu ti s-a facut jena nu? Atunci nu ti-a crapat obrazul? Ai ramas cu casa, dar sentinta ti-a fost casata in recurs. Tu vorbesti de onoare si de jena?

# martorul cheie date 7 January 2014 22:13 +13

Bai desteptule, daca tot plenul stia \"informal\" de Neacsu participatia improprie a Fantei unde e? Ori nu era nici ea la serviciu si nu auzea, ori a actionat sub forma de participatie improprie fara discernamant? Dupa ce ca esti tradator, mai esti si prost ca noaptea! De altfel, de erai destept, nu ajungeai martorul DNA...BRRRR

# briciu date 9 January 2014 07:54 0

licheaua aceasta de maimuta justitiabila jura cu màna si pe màsa,penntru pentru a deveni cel mai pupincurist de javre bàsiste. :zzz

# vasilica date 9 January 2014 12:13 +2

Sa moara mama, doamna presedinta, va rog sa nu ma intrebati cum am ciordit eu casa de la Cluj, ca ar trebui sa ma duc la bulau si abia ma asteapta baietii cu sapunu\'!

# bate-ma doamne date 23 May 2017 14:59 0

limba romana: "Noi membrii din provincie avea dreptul la diurna" - si sa fi si magistrat, amin! :))

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.09.2022 – Judecatorii vehiculati pentru sefia PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva