21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

DAUNE URIASE PENTRU CONDITIILE DE MUNCA – In timp ce romanilor le este refuzat dreptul la despagubiri pentru arestarile nejustificate, procurorii primesc mii de euro cu titlu de daune pentru conditii grele de munca. Parchetul General si PTMB trebuie sa ii plateasca procurorului Cristian Emanuel Dobre de la PJS4 despagubiri de 14.400 euro: “Paratii au incalcat dispozitiile legale privitoare la conditiile de munca ce trebuie asigurate personalului angajat” (Minuta)

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

13 May 2019 14:57
Vizualizari: 6364

In timp ce printr-un recurs in interesul legii pronuntat de Inalta Curte romanilor le este refuzat dreptul la despagubiri pentru arestarile nejustificate, pana cand nu se dovedeste in prealabil, printr-o alta sentinta definitiva, ca arestarea a fost ilegala – situatie imposibil de obtinut in practica, procurorii primesc despagubiri pentru conditiile grele de munca.


Astfel, Tribunalul Bucuresti, instanta care a respins recent actiunea in care omul de afaceri Dan Radu Rusanu, achitat definitiv, a cerut daune morale de peste 6,5 milioane de lei pentru cele 9 luni de arest pe motiv ca nu a facut dovada ca arestarea a fost nelegala, a acordat 14.400 de euro unui procuror pentru conditiile improprii in care lucreaza.

Despagubirile uriase i-au fost acordate procurorului Cristian Emanuel Dobre de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti, dupa ce acesta a actionat in instanta Parchetul General condus de Bogdan Licu (foto), si Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti pentru incalcarea dispozitiilor legale privitoare la conditiile de munca ce trebuie asigurate personalului angajat. Tribunalul Bucuresti a obligat in 8 mai 2019 PICCJ si PTMB sa-i plateasca lui Cristian Dobre despagubiri in valoare de 14.400 de euro. Procurorul Cristian Dobre a inregistrat actiunea la Tribunalul Bucuresti, Sectia a VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, in 15 ianuarie 2019, iar instanta a pronuntat hotararea intr-un timp record, de numai patru luni. Magistratul s-a plans de conditiile in care lucreaza, si a aratat in actiunea facuta impotriva PICCJ si PTMB ca cele doua parchete nu ii ofera conditii de munca propice, conform prevederilor legale.
Astfel, instanta a admis in 8 mai 2019 actiunea magistratului si a constat ca paratii au incalcat dispozitiile legale privitoare la conditiile de munca ce trebuie asigurate personalului angajat. Tribunalul Bucuresti a obligat PICCJ si PTB la plata catre reclamant a sumei de 14.400 euro pentru perioada 15.01.2016-15.01.2019 reprezentand prejudiciu moral, precum si la plata sumei de 400 euro/luna in echivalentul in lei la cursul BNR la data platii reprezentand prejudiciu moral incepand cu data de 15.01.2019 si pana la data asigurarii efective a conditiilor de munca stabilite prin lege. Hotararea poate fi atacata cu apel.

Publicam in continuare minuta Tribunalului Bucuresti din 8 mai 2019 pronuntata in dosarul 1023/3/2019:

“Respinge exceptia de necompetenta functionala. Respinge exceptia de netimbrare. Respinge exceptia lipsei calitatii procesual pasive a paratului Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. Respinge exceptia lipsei calitatii procesual pasive a paratului Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie. Respinge exceptia inadmisibilitatii. Respinge exceptia prematuritatii. Admite actiunea. Constata ca paratii au incalcat dispozitiile legale privitoare la conditiile de munca ce trebuie asigurate personalului angajat. Obliga paratii la plata catre reclamant a sumei de 14.400 euro in echivalentul in lei la cursul BNR la data platii pentru perioada 15.01.2016-15.01.2019 reprezentand prejudiciu moral, precum si la plata sumei de 400 euro/luna in echivalentul in lei la cursul BNR la data platii reprezentand prejudiciu moral incepand cu data de 15.01.2019 si pana la data asigurarii efective a conditiilor de munca conforme cu normativele prevazute de reglementarile in vigoare. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucuresti – Sectia a VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale. Pronuntata prin punerea la dispozitia partilor prin grefa instantei astazi, 8.05.2019”.

Comentarii

# Fiți ziariști obiectivi 1 date 13 May 2019 18:20 +25

Modul în care prezentați subiectul este tendențios și de rea credință. Dacă ați fi fost interesați cu bună credință de acest subiect, ați fi așteptat să apară motivarea hotărârii, pentru că despăgubirile inculpaților achitați și litigiile de dreptul muncii nu au nicio legătură între ele. Cred că nimeni nu-i poate contesta unui procuror sau judecător dreptul de a-și căuta dreptatea la o instanță de judecată.

# Fiți ziariști obiectivi 2 date 13 May 2019 18:41 +27

Oricum cine îl cunoaște pe Cristi Dobre știe că omul e inteligent ,corect și curajos . Nu știu câți procurori și judecători ar fi fost în stare să realizeze așa ceva. Să dea de pământ cu procuratura. Se pare că temeiul invocat de Dobre este unul care va putea fi invocat de mii de judecatori, procurori și grefieri aflați în aceeași situație. Hotărârea va rămâne un reper , dacă în apel, la CAB se vor găsi 2 judecători adevărați , precum cel de la tribunal...

# fiti ziaristi obiectivi 3 date 13 May 2019 18:59 +24

Iar Licu , căruia îi puneți poza, din câte șitiu, a fost și membru CSM, dar n-a făcut nici cel mai mic efort să rezolve vreo problemă legată de conditiile de munca ale celor din sistem. Și uite că apar un simplu procuror și un judecător care fac ce trebuiau să facă toti ministrii justitiei si toti membrii CSM , din ultimii 20 de ani...

# Fiti ziaristi obuectivi n date 13 May 2019 19:56 -24

Cred ca articolul este despre sclavii care lucrează în tara asta în condiții mizerabile, pe 2 lei, în timp ce procurorii lucreaza in conditiile ,, neconforme", pe lefurile nesimțite pe care le au. Ma rog, si judecatorii, sa nu fac discriminari.

# Judecatori de cacao date 14 May 2019 14:44 -26

M... de la Tribunalu Bucuresti care i-au dat acestui procuror trintor bani, ar trebui sa gindeasca acu si de ce altii care fac puscarie nevinovati nu primesc nicio despagubire. Unii judecatori din Tribunalu s... ar trebui alungati cu pietre din meserie si trimisi la cules de ananas in Antarctica.

# Dorina date 14 May 2019 16:37 +3

E vizibila activitatea JUSTITIEI cu Licu… impartiala si vie... practica!

# Golan date 15 May 2019 02:09 -27

Nu cred ca sant indreptatiti moral, nici-un procuror si nici-un judecator sa faca proces oricaruia ce a incalcat legea,atata timp cat ei sant mituiti prin lege cu salariii uriase in comparatie cu cei ce muncesc in alte domenii.In orice caz,m-ar revolta sa ma ia la intrebari un procuror si sa ma judecee un judecator ,ce priveste cu superioritate pe oricine din fata lor,pe considerentul acelor mari diferente de venituri si alte avantaje in favoarea lor.De altfel am vazut aceasta atudine la un tanar procuror,c and m-am dus la tribunalul Arad, sa fac plangere impotriva Securitatii ''patriei apriori'',relatandu'i ca nici dupa 10 minute dupa ce am ''denigrat-o''la telefon,un securist de tip nou m-a sunat pe acelasi telefon,amenintandu-ma exact pe tema ce-am vorbit-o.Tanarul procuror nu mi-a luat in considerare relatarea si a trebuit sa plec de acolo fara nicio rezolvare.Drept ii ca arogant nu prea s-a manifestat,dar ca nu-l intereseaza speta s-a vazut pe deplin.

# singur împotriva tuturor date 15 June 2019 16:36 +23

A apărut motivarea hotărârii. Este impecabilă. Dacă în apel vor fi judecători corecți, precum cel de la tribunal, hotărârea nu are cum să se schimbe esențial. Însă, este trist că procurorul ăsta a fost singur în demersul său. Iar dacă totuși va pierde, va rămâne și mai singur... Pentru că sistemul nu uită ,nu iartă și nu are nevoie de procurori care să iasă din tiparul obișnuit...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva