Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

REPETENTII DE LA DNA – Inca un dosar facut pe genunchi de procurorii lui Kovesi se destrama. Curtea de Apel Constanta a returnat la DNA dosarul fostului director adjunct al APIA Constanta dupa ce a constatat neregularitatea rechizitoriului. Panait Samata a fost acuzat ca ar fi ajutat doi fermieri sa obtina pe nedrept fonduri europene in valoare de 24.000 lei, insa DNA a fost incapabil sa descrie corespunzator latura civila (Minuta)

Duminică, 12 noiembrie 2017 12:15 | Scris de Bogdan GALCA | pdf | print | email

Inca un dosar DNA a fost trantit in instanta. Curtea de Apel Constanta a constatat, in 7 noiembrie 2017, neregularitatea rechizitoriului si a dispus trimiterea cauzei la parchetul anticoruptie pentru remedierea neregulilor, in baza art. 345 alin.2 din Codul de procedura penala, care prevede: “In cazul in care judecatorul de camera preliminara constata neregularitati ale actului de sesizare, in cazul in care sanctioneaza potrivit art. 280-282 actele de urmarire penala efectuate cu incalcarea legii ori daca exclude una sau mai multe probe administrate, incheierea se comunica de indata parchetului care a emis rechizitoriul”.


S-a intamplat in dosarul in care, in mai 2017, a fost trimis in judecata Panait Samata, fostul director adjunct al APIA Constanta, acuzat de folosire de documente false, inexacte ori incomplete in vederea obtinerii de fonduri europene, fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals intelectual, intrucat ar fi ajutat pe nedrept doi fermieri sa obtina fonduri europene in valoare de 24.000 lei. Procurorii Laurei Kovesi au anuntat la acea vreme ca au mai bifat inca un “succes” in lupta anticorutie, insa iata ca, asa cum s-a vazut in instanta, au fost incapabili sa descrie in rechizitoriu in mod corespunzator latura civila. Motov care dosarul a fost returnat la DNA, fapt pe care evident parchetul Laurei Kovesi (foto) nu l-a mai anuntat.

Iata minuta Curtii de Apel Constanta din data de 7 noiembrie 2017 (dosar 1091/88/2017/a1):

In baza art. 345 alin.2 din Codul de procedura penala din Codul de procedura penala constata neregularitatea actului de sesizare al instantei, in sensul in care nu a fost descrisa, corespunzator dispozitiilor art.328 din Codul de procedura penala, in cuprinsul rechizitoriului cu nr. 859/P/2015 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei Teritorial Constanta din data de 15.05.2017, latura civila, lipsind precizarile privind compunerea prejudiciului total, cauzat de inculpatul samata Panait, bugetului national si bugetului Uniunii Europene. In baza art.345 alin.3 din Codul de procedura penala, in termen de 5 zile de la comunicarea incheierii, procurorul va preciza daca mentine dispozitia de trimitere in judecata sau solicita restituirea cauzei. Se acorda termen pentru solutionarea contestatiei la data de 28.11.2017, ora 12.00, pentru cand se incunostinteaza inculpatul si aparatorul ales al inculpatului. Definitiva. Pronuntata in sedinta din camera de consiliu, azi, 07.11.2017”.

Iata comunicatul DNA din data de 17 mai 2017 prin care se anunta trimiterea in judecata a lui Panait Samata:

In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 322/VIII/3 din 31 martie 2017, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei, au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului

SAMATA PANAIT, la data faptelor consilier superior in cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) Tulcea – Centrul Local Baia, in prezent director executiv adjunct A.P.I.A. Constanta, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- folosire de documente false, inexacte ori incomplete in vederea obtinerii de fonduri europene,
- fals in inscrisuri sub semnatura privata,
- fals intelectual.


In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2011-2012, inculpatul Samata Panait, in calitate de consilier superior in cadrul A.P.I.A Tulcea – Centrul Local Baia, a falsificat prin contrafacere 10 inscrisuri sub semnatura privata (cereri, angajamente si declaratii) pe care le-a completat si semnat in numele a doi fermieri fara acordul sau stiinta lor.
De asemenea, in acelasi context, inculpatul, in calitate de functionar public, a falsificat acte oficiale cu prilejul intocmirii lor, prin consemnarea faptului ca fermierii respectivi s-au prezentat, au completat si semnat cererile depuse la sediul A.P.I.A. Tulcea - Centrul Local Baia.
Ulterior, toate inscrisurile falsificate au fost folosite de acelasi consilier, prin inregistrarea si includerea lor, cu rea-credinta, in procedurile de aprobare subventii agricole pentru perioada 2011-2012.
Aceste demersuri ale inculpatului Samata Panait au avut ca finalitate obtinerea pe nedrept, scriptic, pe numele unuia dintre cei 2 fermieri, a sumei totale de 24.516 lei, reprezentand fonduri europene si nationale nerambursabile.

In cauza, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a precizat ca se constituie parte civila.

In cauza, procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei de 25.000 lei depusa de inculpatul samata Panait, la o unitate bancara.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Accesari:2863

Comentarii

# DODI date 12 noiembrie 2017 18:41 +8

Unde sunt vremurile de altădată când pupincuriștii de la DNA primeau dosarele gata făcute de la SRI (inclusiv cu sentința în ciornă, care trebuia trimisă expres la judecătorii, aleși ... ”arbitrar”). S-a dus baba cu colacii, dar a uitat-o pe cracă pe proasta satului.

# santinela date 13 noiembrie 2017 12:48 0

Ce drac sa descrie,incapabilii astia de la DNA daca nu au dosar cu abuz in serviciu sint morti si ei nu stiu. In afara de a raspunde la comenzi si a face pe slugile nu sint in stare de nimic !

# unul din lumea cea mare date 13 noiembrie 2017 19:21 0

,,astia e buni numa de succesuri,altfel nu vrea sa vorbeste nimeni cu ei,,citat de la limbista neamului

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Lipsa adeverintei CNSAS pentru sefa ICCJ Cristina Tarcea ascunde colaborarea acesteia cu Securitatea?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 17.12.2018 – Filari cu autoutilitara. Adevar sau provocare pentru junele Uncheselu

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER