29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MIROASE A ABUZ IN SERVICIU – Nu doar DIICOT a dat zile suplimentare de concediu procurorilor si angajatilor. De 10 ani, DNA imparte zile libere intr-o veselie. Procurorul General Augustin Lazar s-a dus cu mila in CSM sa ii ierte pe Horodniceanu si pe Kovesi. Lazar anunta ca a cerut DNA si DIICOT sa anuleze ordinele: "Din analiza textelor legale nu rezulta stabilirea vreunui concediu de odihna suplimentar pentru aceste categorii" (Document)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

18 July 2018 15:48
Vizualizari: 19991

DIICOT nu este singura structura din Parchetul General care si-a permis sa ofere zile de concediu suplimentar pentru procurori sau personalul contractual. Directia Nationala Anticoruptie ofera, de 10 ani, cate 5 sau 10 zile libere de concediu anual, in plus fata de cele 35 de zile prevazute in Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Acest lucru reiese din adresa nr. 1831/C/8950/2018 pe care Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar (foto centru), a trimis-o la Consiliul Superior al Magistraturii, in data de 17 iulie 2018, prin care informeaza Consiliul ca s-a reparat problema ordinelor cu zile de concediu in plus, acordate de DNA si DIICOT, dupa ce PICCJ a cerut acestor institutii sa anuleze ordinele. De remarcat este faptul ca adresa pe care Procurorul General Augustin Lazar a fost trimisa la o zi dupa ce Lumeajustitiei.ro a publicat Ordinul nr. 307 din 3 iulie 2018 emis de procurorul Daniel Horodniceanu (foto stanga), ceea ce ridica intrebarea legitima: Ce a pazit in tot acest timp Procurorul General?


Conform adresei lui Augustin Lazar, pe care Lumeajustitiei.ro o prezinta exclusiv, incepand cu anul 2008, prin ordinul lui Daniel Morar, DNA a acordat un concediu suplimentar de odihna de 5 zile functionarilor publici si personalului contractual din cadrul DNA. Apoi, din 2017, prin Ordinele Laurei Kovesi (foto stanga), au fost anulate Ordinului lui Morar, iar in loc de 5 zile libere au fost acordate pentru aceste categorii profesionale cate 10 zile lucratoare de concediu de odihna suplimentar.

La randul sau, DIICOT a acordat zile libere, pe langa cele prevazute in lege, inca din 2017. Mai exact, prin ordinul 918 din 3 noiembrie 2017, seful DIICOT Daniel Horordiceanu a acordat functionarilor publici si personalului contractual din cadrul Directiei cate 3 zile lucratoare de concediu de odihna suplimentar. Ulterior, prin ordinul 307 din 3 iulie 2018, Horodniceanu a decis ca toti procurorii, personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor, personalul de specialitate, personalul conex, ofiterilor si agentii de politie judiciara, functionarii publici si personalul contractual din cadrul DIICOT, sa beneficieze de inca 7 zile de concediu de odihna suplimentar.

Problema acordarii de catre sefii DNA si DIICOT a acestor zile de concediu suplimentar, prin indicarea unor articole din Codul muncii sau din unele Hotarari ale Guvernului, este ca personalul Ministerului Public nu avea dreptul la aceste beneficii. Mai ales ca sefii acestor institutii nu puteau emite astfel de Ordine, acesta fiind atributul CSM.

De altfel, in adresa pe care Procurorul General a trimis-o la Consiliul Superior al Magistraturii se arata ca in Ordinul 307/2018 al DIICOT se face trimitere la prevederi din Codul muncii, care au fost insa interpretate "rupt, separat, izolat de celelalte acte normative", ceea ce a condus la posibilitatea acordarii concediului de odihna suplimentar impreuna cu sportul de 15% pentru conditii grele de care beneficiaza magistratii.

Or, trebuie precizat ca acordarea concediului de odihna suplimentar se face cumulativ cu reducerea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi si numai pentru acei salariati care isi desfasoara activitatea in conditii deosebite, nu si pentru acei salariati care beneficiaza de un spor de pana la 15% pentru conditii grele, asa cum beneficiaza majoritatea magistratilor.

Fata de acesta situatie, tinand cont de interventia, apreciem noi, tardiva pe aceasta problema, a lui Augustin Lazar, ne intrebam daca nu cumva procurorul general a trimis adresa la CSM pentru a evita o ancheta care l-ar avea in centrul verificarilor, data fiind calitatea sa de coordonator al activitatii DNA si DIICOT, dar si de ordonator principal de credite care raspunde de folosirea conform legii a sumelor primite de la buget. De asemenea, avand in vedere raspunsul lui Lazar, ne intrebam daca nu cumva Daniel Horodniceanu si Laura Kovesi ar putea face obiectul unei anchete pe abuz in serviciu?

Iata ce contine adresa trimisa la CSM de Procurorul General, in baza documentarilor Sectiei de resurse umane si documentare din cadrul PICCJ:

"Din analiza textelor legale cuprinse in actele normative privind statutul tuturor categoriilor profesionale din Ministerul Public, nu rezulta statuarea, stabilirea vreunui concediu de odihna suplimentare pentru aceste categorii.

De asemenea, nici din Regulamentul Consiliului Superior al Magistraturii (Hotarare Plen nr. 325/2005) nu se prevede acordarea vreunui asfel de concediu de odihna suplimentar judecatorilor si procurorilor, ci doar concediu de 35 de zile prevazut de Legea nr. 303/2004.

Daca acest for care gestioneaza cariera judecatorilor si procurorilor nu a considerat indreptatita acordarea concediului de odihna suplimentar, acesta nu poate fi acordat intr-un mod arbitrar de catre parchete prin ordine.

Nici Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 168/2007 nu prevede pentru personalul auxiliar de specialitate si conex din cadrul parchetelor si instantelor acordarea acestui concediu de odihna suplimentar. (...)

La art. 2 alin. 1 din Legea nr. 31/1991 sunt precizate criteriile pentru stabilirea categoriilor de personal al activitatilor si locurilor de munca pentru care durata timpului de munca se reduce sub 8 ore pe zi. (...) Numai stabilirea caracterului unor conditii de munca – grele, vatamatoare sau periculoase, potrivit Legii nr. 31/1991 atrage acordarea cumulativa a celor doua drepturi – reducerea duratei zilei de munca sub 8 ore si concediu de odihna suplimentar intre 3 si 10 zile lucratoare. (...)

Prin Ordinele nr. 24/26.01.2010, nr. 34/05.02.2010 si nr. 67/18.03.2010 ale procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru aprobarea conditiilor de acordare a sporului pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase s-a acordat procurorilor, personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, personalului auxiliar de specialitate, personalului conex, functionarilor publici si personalului contractual un spor de 15% din indemnizatia de incadrare bruta lunara sau, dupa caz, din salariul de baza, proportional cu timpul efectiv lucrat in aceste conditii.

In preambului acestor ordine este mentionata H.G. nr. 1092/2006 si nu Hotararea Guvernului nr. 250/1992 sau Legea nr. 31/1991. (...)

Acordarea acestui spor de pana la 15% nu poate fi asociata si cu acordarea concediului de odihna suplimentar, aceasta din urma presupunand alte determinari, efectuate in baza unor alte acte normative. Acordarea concediului de odihna suplimentar este strans legata de reducerea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru acei salariati care isi desfasoara activitatea in conditiile prevazute de Legea nr.31/1991.

Prin ordinul nr. 26 din 3 aprilie 2008 al procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie s-a acordat functionarilor publici din DNA un concediu de odihna suplimentar (cu o durata de 5 zile lucratoare) in fiecare an calendaristic. Acest ordin a fost modificat de ordinul nr. 107/12 iunie 2017 in sensul ca aceeasi categorie profesionala beneficiaza in fiecare an calendaristic de nu concediu de odihna suplimentar cu o durata de 10 zile. (...)

Prin Ordinul nr. 918 din 3 noiembrie 2017 al procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, functionarii publici si personalul contractual din cadrul directiei au beneficiat, incepand cu 2017 de un numar de 3 zile lucratoare de concediu de odihna suplimentar.

Acest ordin a fost abrogat prin ordinul nr. 307 din 3 iulie 2018 al procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism prin care s-a dispus ca 'incepand cu anul 2018, procurorii, personalul de specialitate juridica asimilat procurorilor si judecatorilor, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex, specialistii, ofiterii si agentii de politie judiciara, functionarii publici si personalul contractual beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de 7 zile lucratoare. (...)

Vazand prevederile art. 21 din H.G. nr. 250/1992 (act normativ aparut inaintea infiintarii Consiliului Superior al Magistraturii) conform carora concediul de odihna suplimentar se acorda (...)

opinam ca acordarea concediului de odihna suplimentar este atributul Consiliului Superior al Magistraturii iar, in interpretarea in care parchetele ar fi considerate institutii publice neguvernamentale, de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere dispozitiile legale din Legea nr. 303/2004 care prevad ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie coordoneaza activitatea parchetelor din subordine (inclusiv DNA si DIICOT) si gestioneaza bugetul Ministerului Public.

In preambulul Ordinului nr. 307/3.07.2018 al procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism este invocat si art. 147 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.

Potrivit acestui text de lege (alin. 1) salariatii care lucreaza in conditii grele, vatamatoare sau periculoase beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare. Astfel, pentru acordarea acestui drept este necesar a se expertiza desfasurarea activitatii in conditii grele, periculoase sau vatamatoare.

Acest text de lege nu poate fi interpretat intr-un mod 'rupt' separat, izolat de celelalte acte normative care prevad stabilirea acestor conditii.

Avand in vedere faptul ca singurul act normativ care acorda concediu de odihna suplimentar este H.G. 250/1992 (art. 18 alin. 1), acest text de lege din Codul muncii trebuie coroborat cu art 18 alin. 1 din H.G. 250/1992 prin expertizarea conditiilor deosebite – grele, vatamatoare sau periculoase pe Legea nr. 31/1991 cu acordarea cumulativa si a reducerii timpului de munca sub 8 ore pe zi. Astfel, acest text din Codul muncii nu este aplicabil personalului Ministerului Public.

Pentru motivele expuse, s-a solicitat DNA si DIICOT emiterea unor acte administrative de incetare a aplicabilitatii ordinelor in discutie ale procurorilor sefi ai DNA si DIICOT prin care s-a acordat concediul de odihna suplimentar (tuturor categoriilor de personal din cadrul DIICOT si numai functionarilor publici si personalului contractual din cadrul DNA, avand in vedere temeiurile legale invocate in emiterea acestora nu sunt aplicabile categoriilor profesionale din cadrul Ministerului Public si nici activitatilor desfasurate de acestea. "

Prezentam integral adresa trimisa de Augustin Lazar la Consiliul Superior al Magistraturii:




Comentarii

# Portocala date 18 July 2018 16:32 +15

.... pentru cititorii csmisti....acu stiu si ei de posibila savarsire a unei fapte prevazute de legea penala :) . Sa vedem acu cum se vor descurca si cu nedenuntarea. Ar fi interesant cine si-a luat zile de concediu din asta in afara legii, cine le-a aprobat si cine le-a platit. O fi dat Curtea de Conturi descarcare de gestiune pe cheltuielile alea?

# DODI date 18 July 2018 18:14 +3

După damful numit luluța apar ilegalitățile. Și e doar începutul. Păcat că tractoristul se sperie și nu e în stare să facă deloc curățenie să nu care cumva să dea de propriul dosar.

# Clara date 18 July 2018 16:34 +5

ABUZURI peste ABUZURI şi Trec anii şi protocoalele ilegale din falsa justiție au rămas neanulate, neinterzise şi măsurile de anularea dosarelor plus despăgubire ZERO. Mai'latră unii gornişti' că ar trebui rejudecate doar dosarele în care se pot dovedi abuzurile şi implicarea SRI!, S-au'gândit' mult la ABERAȚIA asta? Voi sunteți'nebuni de legat' ..păi nici măcar 1% din paradelile şi ilegalitățile făptuite de procurori, judecători, colaboratori, acoperiți..etc, NU se mai pot dovedi niciodată!.. Cine mai poate dovedi 'ce scria' în plicurile pt.COMENZI SECRETE SRI?' si toate celelalte abuzuri şi'PROBE deja ÎNGROPATE ' şi apoi CINE SĂ REJUDECE ACESTE ILEGALITĂȚI?? cumva?TOT ACEIA CARE LE-AU COMIS?! Adică cei care ar trebui să facă dreptate tuturor vor să 'se spele pe mâini' făcând ALTE NEDREPTĂȚI asta...după 13 ani de justiție securistă ilegală şi anticonstituțională! mincinoşilor!GATA CU PĂCĂLEALA ŞI MANI******REA! faceți dreptate în țară, că ce a fost până acum n-a fost nici stat de drept n

# Odios date 18 July 2018 16:44 +8

Saracii.... Dupa ce aveti salarii excesiv de mari si nejustificate in raport cu munca care o prestati desi politistii fac munca in locul vostru si nu au niciun sfert din leafa voastra, v-ati gandit voi ~capii di tutti capi~ sa mai dati si supliment de 10 zile concediu de odihna desi aveati deja 35 de zile lucratoare. Emiteti ordonante si rechizitorii, insailand povesti una mai gogonata ca alta iar noi va platim sa nenorociti oameni, destine si cariere. D-ul ministru al Justitiei, faceti o data statut de functionar public pt procurori si dati salarii egale cu ale politistilor, nici pe acelea nu le merita deoarece tot politia le face treaba. Li s-au permis prea multe si de aici toate abuzurile. Societatea civila este vinovata ca tolereaza aceste favoruri pentru inculti, agramati si aroganti in cea mai mare parte!!. Sa stiti ca nu-l inlocuiti pe Dumnezeu.

# Yxulescu date 18 July 2018 16:54 +3

Pariez că LCK şi DH (sefii celor două parchete) abia aşteaptă ca forma modificată a art. 297 alin.(1) C.pen. să intre în vigoare. Intrarea în vigoare a modificărilor aduse C.pen., cei doi nu mai au de ce să se teamă. :lol: :lol: :lol:

# Adina date 18 July 2018 17:17 +3

Toate aceste zile de concediu ilegal au produs un prejudiciu financiar insemnat bugetului de stat.In orice stat normal, acest prejudiciu trebuie calculat si imputat celor care au acordat aceste zile plus dobanzile aferente.

# Auditor Curte Conturi date 19 July 2018 07:30 +1

Aici este rolul Curtii de Conturi sa constate abaterea si sa dea masuri de recuperare a prejudiciului. Sa vedem daca o va face!

# X date 18 July 2018 17:22 0

De cand tradatorul de basescu si-a aprobat cererea pt acordarea casei din Mihaileanu toti calca in picioare legile. Mi am pierdut orice speranta ca in timpul vietii mele sa se faca dreptate iar vinovatii adevarati sa platesca (pecuniar / zile de libertate). Epoca de dupa '89 va fi descrisa in cartile de istorie ca "anii tradarilor". Doar o calamitate globala ne mai poate scoate din gheatele URSS via UE. Doar daca descoperim noi Romanii o metoda de a access ZPE ("Nevertheless the allure of free energy has motivated such research, usually falling in the category of fringe science. As long ago as 1889 (before quantum theory or discovery of the zero point energy) Nikola Tesla proposed that useful energy could be obtained from free space, or what was assumed at that time to be an all-pervasive aether.[200] Others have since claimed to exploit zero-point or vacuum energy with a large amount of pseudoscientific literature causing ridicule around the subject.[201][202] Despite rejectio

# Gilu date 18 July 2018 17:36 +3

Cum ? In PROTOCOALE nu scrie nimic despre durata concediilor suplimentare pentru. Super - procurori ? Vai , ce lacuna !

# imun/teanu date 18 July 2018 17:44 +6

Inca zile d concediu. Si astea platite?! Parca, concediile sunt reglementate legiferat. Alde-"astia"-si legifereaza ei?! Mai concret si mai la obiect, "scarba noastra, si mania". Degeaba insa la nesimtiti. Basca pretati la orice abuz.

# un mizantrop date 18 July 2018 17:50 +6

E timpul sa nu ne mai prefacem ca nu stim, aceste parchete "independente" sunt stat in stat la propriu. Ele au fost infiintate, mai ales DNA, pentru protejarea intereselor straine, de orice fel. "Profesionalizarea" in SUA, la CIA si FBI erau de fapt reciclari ale agentilor, care deveneau procurorii. Meschinaria i-a impins sa-si dea privilegii pe langa cele, deja, prevazute, iar lipsa lor de caracter si putinatatea profesionala i-au adus in situatia de a se devoala in toata nemernicia lor. Un concediu in plus?! Pai, la cata carte au pe ei, de ce i-ar incurca legea? Cand au aflat ca politistii au concediu de "antena" au gandit "logic": daca slugile astea beneficiaza, noi, aia cu harzobul, vrem dublu! Si si-au luat. E mai mult decat abuz in serviciu, e cacarea legii!

# Coment date 19 July 2018 11:50 0

Asta stim. Dar ce masuri se iau? Nu ti se pare ciudat faptul ca PSD ALDE nu iau masuri? Peste tot unde te uiti zero masuri. Deocamdata sunt doar vorbe. Asteapta Comisia de la venetia pe CP CPP. Pai oare nu sub obladuirea internationala justitia romaneasca s-a facut ilegal pe protocoale secrete ilegale?. Nesimtitii fac placul USR si tot latra ca nu au proiectul de gratiere. Mai nesimtitilor nu mai faceti placul USR ca nu eiv-au votat si nu e doar gratierea necesara, voi trebuie sa platiti daune romanilor ca toti au fost judecati ilegal,pe protocoale secrete ilegale. Asadar lasati-ne cu strainezia si cu vacantele nemeritate si interminabile si FACEȚI CEEA CE TREBUIE SA FACETI.

# un mizantrop date 20 July 2018 14:59 0

Acum, cand ne-a trecut glontul pe la ureche prin declararea neconstitutionale a modificarilor la legea antiterorism, care modificari ne faceau pe toti pasibili a fi cercetati de DIICOT, anexa SRI, nici eu nu mai cred in buna credinta a "aliantei la putere". Cumva platesc si astia peschesul serviciilor, ba, poate, isi pregatesc un pat cald (nu in celula!) pentru abuzuri proprii... Aproape imi doresc ca acele "puteri straine" implicate in conducerea Romaniei pe drumul perzaniei sa fie "ocupate" cu chestii mai importante si sa ne slabeasca o vreme, sa vedem cum e sa fim de capul nostru, dar, mi-e teama ca vom sfarsi impuscandu-l pe Plesoianu (Doamne, fereste!), poate in ziua de Pasti, ca de Craciun a fost data...

# Viorel date 18 July 2018 18:08 +4

Cu ani în urmă, la o tragere în poligon, s-au pierdut în noroi, 3 tuburi de cartuș. Ca să nu se lase cu pedepse, a doua zi, soldații au revenit în poligon și au început să sape... S-a descoperit o ladă întreagă cu muniție netrasă... Atunci a început, cu adevărat, tămbălăul. Concluzia: Nu săpa, că nu știi ce dezgropi ! Pe la Parchete să nu se analizeze și legalitatea sporurilor, că trebuie dați banii înapoi, iar asta doare tare.

# Pai date 18 July 2018 18:40 +1

..parca abuzul e dezincriminat

# Edelweiss - Archivar masoret (de Rroemenika) date 18 July 2018 20:11 +5

Mey, da' Io* îmi amintesc că pe Toni Neacșu „l-au executat electric” punându-i în cârcă o fuckătură infectă despre nușce zile bifate și plătite aiurea. Apăiiiii, conform principiului PRACTICII UNITARE, Io* aș zice ca să se procedeze aidomă, adicătelea să fie centralizate numele acestor PUTORI ORDINARE din MP, să le fie pus sechestru asigurător pe viloanțe, pe limuzine, pe iachturi, pe cutiile cu giuvaericale, să li se pună poprire pe contulețele acelea oripilant de obeze din tot felul de bănci helvetice sau paradisuri fiscale. SĂ se recupereze prejudiciul în procentaj de 1.500%, mullierile și boyfrienjii acestor PUTORI să fie trimese la muncă silnikă pe viață pe centura orașelor Milano și Torino, iar Putorilor să li se lege de picere câte o ghiulea de la Tunurile din Navarone, legătura făcută cu bucăți de lanț de la Petrolerul „Biruința” apoi să fie azvârliți într-o temniță marină, aflată chiar pe locul Gropii Marianelor din Okeanul Pacifiq. Bun așa? :o

# Cine-a infipt laleaua-n branza date 18 July 2018 20:35 +6

Deci dupa ce ca faceau doar ticalosii, nu se speteau cu munca si stressul (ori ei tocmai d eaceea au niste sporuri colosale ca e stresati cica) isi mai luau si libere ca sa se curveasca cu nu stiu cine pe nu stiu unde ....Halal justitie ! Rusine , procurorilor le-ar mai trebui reduse niste privilegii si sporuri ca e prea grozavi , parerea mea :-)

# Steluta date 19 July 2018 03:41 +2

Teodorovici vrea Amnistie Fiscala. Eu platitor corect de taxe nu sunt de acord ca guvernul sa ierte de datorii pe cei care nu vor sa plateasca

# ana date 19 July 2018 04:07 +5

Ce abut în îserviciu ? ESTE MITA PENTRU OBTINEREA DE FAVORURI, RECOMPENSA SUSTINERII MANIFESTATE PRIN PETITII, DECLARATII, DEMONSTRATII. Daca asa ceva facea d-na Dancila ori un primar, azi erau cercetati penal. Daca fostul primar de la Craiova a fost cercetat penal pentru avantaje electorale obtinute prin vopsirea fatadelor imobilelor din centrul orasului, apoi cadoul lui Horodniceanu CUM SE NUMESTE ? Asta-i justitie ?

# ILIE date 19 July 2018 14:15 0

Abuz în formă continuată. Prejudiciul nu se calculează decît la plebei.!!

# şix date 19 July 2018 14:34 0

Să vedem dacă ANAF are curaj să le pretindă banii înapoi şi mai ales să ii execute silit pe aceste căpușe îmbuibate din banii publici!

# Corneliu date 19 July 2018 18:37 0

Dar din analiza textelor nelegale rezulta stabilirea vreunui concediu de odihna suplimentar pentru aceste categorii de persoane domnule procuror general ???

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva