27 iunie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MARELE BLUF DIICOT IN FUGA LUI HAISSAM – Fratii teroristului sirian Omar Hayssam, acuzati ca l-ar fi ajutat pe acesta sa plece din Romania, au fost achitati! Curtea de Apel Oradea l-a condamnat doar pe Hayssam la 2 ani de inchisoare

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 octombrie 2012 17:13
Vizualizari: 11436

 

Achitare de rasunet in dosarul fugii lui Omar Hayssam. Curtea de Apel Oradea a decis, luni, 8 octombrie, achitarea fratilor unicului terorist din Romania, Omar Hayssam, in dosarul in care erau acuzati de DIICOT ca l-ar fi ajutat pe acesta sa fuga din tara. Aceeasi decizie a fost luata si in cazul omului de afaceri Mustafa Tartoussi, proprietarul navei cu care procurorii DIICOT sustineau ca Omar ar fi plecat din Romania. In schimb, Omar Hayssam a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare, pentru trecerea frauduloasa a frontierei.

Practic, hotararea Curtii de Apel Oradea, acolo unde a fost stramutat dosarul de la Bucuresti, arata ca procurorii au stabilit, in urma anchetelor, doar faptul ca Omar Hayssam a fugit ilegal din tara, aspect care oricum nu era greu de dedus. Anchetatorii DIICOT nu au reusit in schimb sa clarifice cum a plecat teroristul din Romania, lucru confirmat si prin decizia Curtii de Apel Oradea, de achitare a presupusilor complici ai lui Hayssam. Achitarea celor trei este cu atat mai interesanta cu cat la dosar au existat chiar si anexe secrete, pentru studierea carora inclusiv avocatii lui Omar au avut nevoie de certificat ORNIS.


Cu alte cuvinte, procurorii nu au fost capabili sa probeze cu fapte modul in care a fugit Hayssam din tara, desi au beneficiat chiar si de informatiile serviciilor secrete, care trebuiau sa il monitorizeze in permanenta pe teroristul numarul 1 al Romaniei. Exista asadar doar doua posibilitati: fie datele oferite de catre structurile de informatii nu au putut fi folosite de procurori pentru realizarea unui probatoriu cu care sa convinga judecatorii, fie serviciile secrete nu l-au monitorizat pe Omar Hayssam, astfel ca acesta a putut pleca nestingherit din Romania. Oricum ar fi, avem de-a face cu un nou esec al procurorilor DIICOT.

Avocatul Dan Cazacu (foto): „Procurorul nu a putut sa probeze sprijinul acestor doi frati si a celuilalt co-inculpat”

Avocatul lui Omar Hayssam, maestrul Dan Cazacu, a declarat ca decizia Curtii de Apel Oradea in ceea ce-i priveste pe fratii teroristului si omul de afaceri este una corecta, in conditiile in care procurorii nu au reusit sa probeze in instanta faptele de care acestia au fost acuzati: Acuzatia a fost neprobata. De-a lungul intregului proces, procurorul nu a putut sa probeze sprijinul acestor doi frati si a celuilalt co-inculpat. Cred ca solutia data in cauza, in ceea ce-i priveste pe cei doi frati si celalalt inculpat, este corecta. Nu exista niciun fel de probe care sa convinga un judecator ca cei doi frati si celalalt co-inculpat l-ar fi ajutat pe clientul meu sa paraseasca Romania”.

Cat despre condamnarea la 2 ani cu executare a lui Omar Hayssam, avocatul Dan Cazacu a precizat ca va analiza posibilitatea de a ataca aceasta decizie la Inalta Curte de Casatie si Justitie: “In legatura cu clientul meu, avem un termen de zece zile in care putem declara o cale de atac, dar asa cum rezulta din dosar un lucru este cert: Omar Hayssam nu este in Romania. Ca a iesit legal sau ilegal, nu stiu daca domnul judecator poate stabili. El l-a condamnat insa pentru parasirea ilegala a teritoriului, este opinia profesionala a dansului”.

Procurorii afirmau ca fuga lui Omar a fost planuita intr-o saptamana

Omar Hayssam, Mukhles Omar, Mahmoud Omar si Mustafa Tartoussi au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT pe 23 noiembrie 27. In rechizitoriul inaintat Curtii de Apel Oradea, primul a fost acuzat de trecerea frauduloasa a frontierei de stat, iar ceilalti trei de savarsirea infractiunii de inlesnire a iesirii din tara a unei persoane despre care se stia ca este cercetata pentru fapte de terorism: “...a fost sesizata, prin rechizitoriu, Curtea de Apel Bucuresti, cu solutionarea cauzei in care au fost trimisi in judecata inculpatii TARTOUSSI MUSTAFA, OMAR MUKHLES si OMAR MAHMOUD, sub aspectul savarsirii infractiunii de inlesnire a iesirii din tara a unei persoane despre care se cunostea ca este cercetata pentru fapte de terorism, precum si a lui OMAR KHALED HAYSSAM, sub aspectul comiterii infractiunii de trecere frauduloasa a frontierei de stat”.

Procurorii au sustinut ca cei doi frati ai lui Omar Hayssam si Mustafa Tartoussi au planificat impreuna cum sa il ajute pe teroristul sirian sa fuga din Romania, chiar daca stiau faptele de care acesta este acuzat: „Pe baza materialului probator administrat in cauza, anchetatorii au stabilit ca, in perioada 23 - 30 iunie 2006, inculpatul TARTOUSSI MUSTAFA a planificat si inlesnit, impreuna cu inculpatii OMAR MAHMOUD SI OMAR MUKHLES, iesirea frauduloasa din Romania a inculpatului OMAR HAYSSAM, desi cunostea faptul ca acesta a fost trimis în judecata pentru savarsirea unor acte de terorism prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire a 3 jurnalisti romani in Irak”.

Omar Hayssam a plecat din tara in noaptea de 29 spre 30 iunie. Drumul pana in Siria a durat trei saptamani

Anchetatorii DIICOT au stabilit Omar Hayssam a plecat din Portul Constanta, cu nava Iman T. detinuta de Mustafa Tartoussi, pe care acesta o achizitionase in anul 2000: „Cercetarile efectuate in faza de urmarire penala au reliefat ca plecarea din tara a invinuitului Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritima, pe baza aportului infractional al inculpatilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar si Mahmoud Omar, aport justificat de considerente de ordin material - in primul caz - si de ordin familial – in cel de al doilea caz.

Din materialul probator rezulta ca participarea inculpatilor Omar Mahmoud, Omar Mukhles si Tartoussi Mustafa la savarsirea faptelor s-a facut in mod constient si liber consimtit, acestia avand in permanenta reprezentarea faptului ca Omar Hayssam este o persoana cercetata, inculpata si trimisa in judecata pentru infractiuni de terorism.

Inculpatul Tartoussi Mustafa, cetatean sirian, era stabilit de mai multi ani pe raza municipiului Constanta, fiind asociat si administrator al S.C. Tartoussi Shipping SRL Constanta si S.C. Askila Shipping SRL Constanta. In aceasta ordine de idei se cuvine mentionata situatia juridica a navei IMAN T, sub pavilion R.P.D. Coreea de Nord, nava ce a fost achizitionata in anul 2000 de catre S.C. Tartoussi Shipping SRL Constanta fiind transferata unor armatori straini.

Toate aceste legaturi si ceea ce se cunostea despre Tartoussi Mustafa, l-au determinat pe Omar Hayssam sa isi organizeze plecarea din Romania prin portul Constanta cu o nava manageriata si agenturata de inculpat.

In cadrul discutiilor dintre Omar Mahmoud si Tartoussi Mustafa, conform planului conceput de catre Omar Hayssam, s-a stabilit ca inculpatul Tartoussi Mustafa va executa urmatoarele acte materiale:

- pregatirea si asigurarea traseului pe care Omar Hayssam l-a parcurs din zona Constanta in interiorul portului;

- asigurarea din punct de vedere logistic a faptului ca Omar Hayssam nu va fi identificat si oprit de catre autoritatile portuare si ale politiei de frontiera;

- patrunderea conspirata a lui Omar Hayssam pe nava IMAN T, fara ca membrii echipajului sa-l observe pe inculpat asigurand in acest sens prezenta la comanda navei a unei rude a inculpatului;

- asigurarea in mod personal a securitatii transportului, atat in porturile si apele teritoriale romanesti, cat si in cele de tranzit, pana la destinatie.

Pe langa acestea, Omar Hayssam a stabilit pentru fiecare din fratii sai sarcini cu caracter general, dar si specific, adaptate preocuparilor obisnuite ale fiecaruia din ei”.

Conform rechzitoriului, Omar Hayssam a fugit din Romania in noaptea de 29 spre 30 iunie, ajungand in Portul Tartous din Siria pe 18 iulie 2006: „Ultima data oficiala in care prezenta lui Omar Hayssam este atestata in Romania este ziua de 28.06.2006, cand a fost fixat un termen de judecata in dosarul de terorism.

Deplasarea finala în vederea plecarii din tara s-a realizat in cursul zilei de 29.06.2006.

Din analiza comunicatiilor privind locurile in care s-a aflat Tartoussi Mustafa si a traficului de la si catre numerele de apel utilizate de Omar Hayssam si Omar Mahmoud, rezulta ca preluarea lui Omar Hayssam s-a realizat in noaptea de 29/30 iunie 2006, in intervalul orar 00:12-02:37, de la un punct situat in afara portului, traseul catre sau dinspre respectivul punct incluzand zona locuintei lui Tartoussi Mustafa din Constanta.

Procurorii spuneau ca Tartoussi Mustafa l-a preluat pe Omar Hayssam, s-au deplasat impreuna la vasul Iman T si, inainte cu putin de ora 02,00, l-a urcat la bordul navei.

In ziua de 18.07.2006 nava Iman T a ajuns in portul Tartous, Siria, loc in care Omar Hayssam si Tartousi Yousef au coborat, iar la bordul navei a urcat un alt comandant”.

In urma achitarii, este clar ca nu acesta a fost drumul lui Omar Hayssam catre libertate. Poate ca sirianul avea dreptate cand, intr-o emisiune televizata, la scurt timp dupa fuga, a intrat in direct, telefonic, si a afirmat ca nu a fugit si ca „a mers incet„ si a iesit din tara cu avionul.

Comentarii

# limba date 8 octombrie 2012 19:17 +4

la cat tam-tam s-a facut 2 ani pentru Hayssam si fratii lui achitati? si cheltuielile care s-au facut in cauza si timpul pierdut de politisti, de procurori, de judecatori? oare se merita? mai bine il lasau in pace si scuteau banii... de aceea suntem o tara falimentara, mai mult pierdem decat producem. procurorul ala sa-si dea demisia, daca ramane asa pana la final!

# Baliverne !!!! date 8 octombrie 2012 19:30 +5

Haideti terminati cu prostiile! Ce credeti ca daca era ceva adevarat la CSAT comandantul suprem nu afla de la SRI,SIE,etc.??? Nu a plecat ilegal.SRI & Comp. l-au ajutat sa plece cu un vapor din tara ca avea rau de avion. EI au tinut de sase si asta nu se pune ca era bolnav. A......daca furai o gaina si tineai de sase,ei bine aici luai la greu ca ai comiso...De ce dracu nu desfiinteaza justitia de la noi nu stiu ca oricum noua nu ne foloseste,iar EI nu au nicio teama sa calce legea care nu ii pedepseste cu nimic. Magistratii si procurorii au ajuns niste impostori cu staif in slujba mafiei portocalii.Ma gindesc la avocatul lui Omar,daca fiica lui ar fi fost rapita tot asa sustinea despre justitie si dreptate ?! Ponta,Crin,Mona voi sinteti in tara. Oricum tot degeaba ca nu reactionati decit DUPA.....

# @Daniel date 9 octombrie 2012 09:36 +1

Decizie gresita a CAOradea sa-l condamne la 2 ani pentru trecere frauduloasa. Omar a plecat din Romania LEGAL de pe Aeroportul Otopeni. Sunt persoane de pe Aeroport care au vazut acest fapt, dar le e frica sa depuna marturie. Daca cereti inregistrarile video de la SRI de pe Aeroport aveti dovada. Dar, a aparut un "obstacol" ! Ulterior, imediat plecarii lui Omar de pe Otopeni, nu se stie din ce cauza, a avut loc un incendiu chiar la o camera a SRI-ului din susbsolul cladirii Aeroportului, unde se aflau depozitate suporturile inregistrarilor de la camerele video din Aeroport...! oare e bine ?! sau nu e bine ?! dle comandant al SRI ??

# Watchdog date 9 octombrie 2012 11:20 +1

Sa nu uitam ca in acele zile, au decolat de pe Otopeni spre Alep  -Siria doua avioane care au adus in tara refugiati romani din Liban intriucat acolo era razboi. Avioanele erau inchiriate de armata. Si sa nu uitam ca cu cateva zile inainte ca Hayssam sa fuga, Basescu s-a dus glont la Ministerul Apararii, nici macar nu l-a bagat in seama pe ministru cand a ajuns acolo ci a mers direct la DGIA... sa stea de vorba. In general cand esti urmarit de serviciile secrete, e nevoie de un alt serviciu secret (iar cel al Armatei nu prea e controlat) sa te defileze si ulterior sa te faca scapat. Parerea mea...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.06.2022 – Kovesi il ia pe sotul Anei Dana

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva