12 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MEDIEREA POATE FI OBLIGATORIE – Curtea de Justitie a Uniunii Europene a stabilit ca medierea poate fi impusa ca o etapa obligatorie in anumite proceduri legale. Asociatia Women for a Better Society: „Decizia CJUE reprezinta un pas esential in recunoasterea si consolidarea rolului medierii in solutionarea conflictelor. Medierea ofera partilor posibilitatea de a ajunge la un acord intr-un mod mai putin costisitor si mai putin conflictual decat un proces in instanta”

Scris de: L.J. | pdf | print

13 September 2024 14:09
Vizualizari: 1716

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a stabilit la 3 septembrie 2024 ca medierea poate fi impusa ca o etapa obligatorie in anumite proceduri legale.



Mai exact, in cauza nr. C-658/23, CJUE a hotarat ca „articolul 5 alineatul (2) din Directiva 2008/52/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 mai 2008 privind anumite aspecte ale medierii in materie civila si comerciala coroborat cu principiul suprematiei dreptului Uniunii trebuie interpretat in sensul ca nu se opune ca instantele unui stat membru sa nu poata lasa neaplicata o decizie a curtii constitutionale a acestui stat membru care invalideaza o reglementare nationala in temeiul careia admisibilitatea anumitor actiuni, susceptibile sa intre sub incidenta acestei directive, este conditionata de respectarea de catre reclamant a obligatiei de a participa la o sedinta de informare privind avantajele medierii, avand in vedere ca o asemenea decizie nu intra sub incidenta dispozitiei mentionate si, prin urmare, nu poate fi contrara acesteia.

In aceeasi hotarare, CJUE a stabilit ca „articolul 6 alineatul (1) si articolul 7 alineatul (1) din Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive in contractele incheiate cu consumatorii trebuie interpretate in sensul ca se opun ca instanta nationala care a constatat caracterul abuziv al unei clauze dintr-un contract incheiat intre un consumator si un profesionist pentru motivul ca aceasta clauza prevede aplicarea unor penalitati de intarziere datorate de consumator in cazul neexecutarii obligatiilor sale contractuale prin stabilirea unui cuantum zilnic determinat fara a prevedea o plafonare sa reduca cuantumul total al acestor penalitati prin instituirea unei asemenea plafonari, in loc sa inlature aplicarea clauzei mentionate.

Asociatia Women for a Better Society – a carei cofondatoare este avocata si mediatoarea Nicoleta Ionescu (foto) – explica faptul ca aceasta decizie a CJUE „reprezinta un pas esential in recunoasterea si consolidarea rolului medierii in solutionarea conflictelor”.

Medierea, o forma alternativa de solutionare a disputelor, ofera partilor implicate posibilitatea de a ajunge la un acord intr-un mod eficient, mai putin costisitor si mai putin conflictual decat un proces in instanta”, continua ONG-ul.


Redam intregul comunicat al organizatiei neguvernamentale:


Asociatia Women for a Better Society (WBS) si cofondatoarea sa, Nicoleta Ionescu, mediator autorizat si reprezentant al Corpului Mediatorilor din Bucuresti in relatia cu Curtea de Apel Bucuresti, anunta cu interes decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), care a stabilit ca medierea poate fi impusa ca o etapa obligatorie in anumite proceduri legale.

Aceasta decizie a CJUE reprezinta un pas esential in recunoasterea si consolidarea rolului medierii in solutionarea conflictelor. Medierea, o forma alternativa de solutionare a disputelor, ofera partilor implicate posibilitatea de a ajunge la un acord intr-un mod eficient, mai putin costisitor si mai putin conflictual decat un proces in instanta.

Nicoleta Ionescu, cofondatoarea WBS si mediator cu o vasta experienta in domeniul medierii, subliniaza importanta acestei decizii:

'Medierea obligatorie deschide noi oportunitati pentru partile aflate in conflict de a gasi solutii pasnice si rapide, fara a escalada la nivelul unui proces juridic indelungat. Este un pas important catre o justitie mai accesibila si mai eficienta pentru toti'.

Asociatia Women for a Better Society va continua sa ofere sprijin femeilor si familiilor aflate in situatii dificile, inclusiv prin promovarea si facilitarea accesului la mediere. Consideram ca aceasta decizie reprezinta un mijloc important de reducere a conflictelor si o oportunitate de a rezolva situatii delicate intr-un mod eficient si fara costurile emotionale asociate unui proces in instanta. Totusi, este nevoie de vointa politica pentru a intelege si a sustine pe deplin aceste aspecte esentiale.

Pentru mai multe informatii despre aceasta decizie si despre rolul medierii in solutionarea conflictelor, va invitam sa ne contactati la adresa de email: office@putereafemeilor.com sau sa vizitati site-ul nostru: putereafemeilor.com.

Women for a Better Society– Impreuna pentru o societate mai dreapta si mai pasnica!”


* Cititi aici intreaga decizie CJUE

Comentarii

# Io date 13 September 2024 18:16 +10

La noi, uneori era mai costisitor decat onorariu avocat . Lumea e conflictuala.Medierea nu a reusit sa rezolve mare lucru.S-a vazut. Doar bani dati degeaba.

# Cârcotaș date 13 September 2024 19:05 +1

Păi, sigur ca da! Ce sa se mai muncească fifi sa devina jurist avocat când poate lua banul pe vrăjeală ,ca ăia care cică sunt specialiști în insolvență de niciun plan de redresaee nu reușește iar ei își iau BMW de 150000 coco

# maxtor date 13 September 2024 19:41 0

acceptarea 'medierii' e de fapt acceptarea unui contract-nu poate fi obligatorie!(Justitia e o Putere a Statului, nu se supune unei asemenea teze,e o ultra-exceptie,ghici ce:nu accepti medierea ajungi..in fatza Justitiei -daca ti se va mai permite....dealtfel conspiratorii au luat-o mai pervers,au inceput cu vrajeli de genul "interesul superior al copilului" mediat de diverse entitati...efectiv infrangerea vointei nu se poate face decat pe cale judecatoreasca,in limitele legii...constitutionale)

# #Io date 14 September 2024 06:13 +1

Ai mare dreptate. În modul în care a fost reglementata, era egal cu 0.Dar, s-ar putea crea o procedură obligatiorie pt părți în mai multe categoriide litigii, în care mediatorul să propună o soluție, care să poată fi contestată de cel nemulțumit într-un anumit termen, altfel PA.. zic și eu

# santinela date 14 September 2024 07:18 +2

Pe dracu mai putin costisitoare aceasta procedura. Timp mai indelungat,taxe mari,ca la avocati,nu te impaci in mod evident si tot la instanta ajungi cu alte cheltuieli in plus.

# Of,of,mai mai,traducătorii austea date 14 September 2024 12:51 0

De la "este conditionata de respectarea de catre reclamant a obligatiei de a participa la o sedinta de informare privind avantajele medierii", până la "trebuie interpretat in sensul ca..", a mai intervenit și constructul social al filozofiei limbajului ( nu se opune ca instantele..sa nu poata lasa neaplicata o decizie a curtii constitutionale..care invalideaza o reglementare nationala in temeiul careia admisibilitatea anumitor actiuni, susceptibile ),la care Ro,inclusiv asociatia și reprezentanta asociației,stau foarte prost !

# maxtor date 14 September 2024 17:13 0

@santinela -de fapt o procedura de a bloca accesul la Justitie,simplu.(cu cine ar media de ex. conflictul generat de amenzile in trafic? cu cei de la "Dialog" ai MAI,de la trupele de jandarmi?)

# Vorbe date 15 September 2024 10:48 +4

Fara sa supar pe cineva, urmaresc adesea comentariile dv. pe varii subiecte aici pe Luju. Va aduc aminte cand au aparut cab. de mediere in Ro. toata lumea avocatilor a sarit de dos in sus si au pus la indoiala capacitatea mediatorilor de a face fata fenomenului, ba ca nu au cunostine juridice, creaza confuzie in actul de justitie, s.a.m.d. Cand au vazut ca se pune in miscare mecanismul medierii si chiar functioneaza , au inceput sa insoteasca clientii la cab. mediatorului, sfatuindu si clientul sa nu accepte acordul de mediere ca in instanta castiga mai mult ,,il facem praf",culminand cu modificarea legii 51 unde au intros art. prin carese legifereaza ca avocatii sunt si mediatori. Ps. Nici un avocat nu v a fi de acord cu medierea,adica sa se termine conflictul in cel mult 6 luni...La ei trebuie sa dureze cel putin 6 ANI.

# Vorbaretule, făcător de vorbe date 15 September 2024 16:34 0

Nicio mediere nu va dura 6 luni,cum niciun arbitraj nu durează 6 luni,da'pe loc pot sa extract câteva sute de dosare,soluționate în mai puțin de 6 luni. Uite,Camy Bogdan a făcut fobdu,cu audiere de martori. .in 1 termen. La Adi Năstase au fost audiați x sute de martori în un termen ..pai,nu știi mata câtă competenta zace într-un judecător. Harrsst și apare sentința. Până te dezbraci de roba,din sala de judecată.

# maxtor date 16 September 2024 11:52 0

reamintim ca a existat un articol in procedura civila:pe treptele superioare ale Justitiei nu te puteai prezenta decat anturat de un profesionist -ca cazut ca neconstitutional!(mai era si ala cu "prezentarea schitzei strategiei de aparare")

# Io lu'Io date 19 September 2024 20:07 0

Doamne fereste, ca medierea sa fie primul grad de jurisdictie !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.10.2024 – CSM reintroduce mastile

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva