7 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MEMBRII CSM SA IA AMINTE CE SPUNE SENIOARA – Judecatoarea Viorica Costiniu: “Presedintele CSM este mai mult decat un ministru ori un procuror general si mai putin decat un presedinte al ICCJ – sef al puterii judecatoresti caruia in niciun CSM din lume, in nicio vreme si niciodata, un judecator de judecatorie nu va putea sa i se puna inainte... Maturitatea, experienta, profesionalismul de exceptie trebuie sa aiba intaietate fata de orice nazuinte, aspiratii, orgolii sau vanitati personale”

Scris de: George TARATA | pdf | print

20 November 2020 14:47
Vizualizari: 6026

Pozitie de exceptie a uneia dintre cele mai respectate judecatoare din Romania. Ne referim la judecatoarea Viorica Costiniu (foto), presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), care a transmis publicatiei Lumea Justitiei o opinie in contextul apropiatelor alegeri pentru sefia Consiliului Superior al Magistraturii la care candideaza judecatoarea Evelina Oprina si judecatorul Bogdan Mateescu. Opinie pe care, credem noi, toti membrii CSM - in primul rand judecatorii din Consiliu, caci ei vor propune presedintele – trebuie sa o citeasca extrem de atent. Si nu doar atat, dar poate reusesc sa isi si insuseasca principiile pe care le expune Viorica Costiniu.


 

Astfel, presedinta de onoare a AMR aminteste ca seful CSM este mult decat un ministru ori un procuror general, dar mai putin decat un presedinte de Inalta Curte – sef al autoritatii judecatoresti, caruia niciodata, in niciun Consiliu al Magistraturii din lume, un judecator de judecatorie nu i se va putea pune inainte. De asemenea, judecatoarea Viorica Costiniu considera camaturitatea, experienta, profesionalismul de exceptie trebuie sa aiba intaietate fata de orice nazuinte, aspiratii, orgolii sau vanitati personale bazate in primul rand pe dorinta de ascensiune la un nivel ce doar crede ca i s-ar cuveni, desi se afla inca pe prima treapta a edificiului pe care vrea sa-l conduca”.

Altfel, inainte de a prezenta opinia judecatoarei Viorica Costiniu, amintim un aspect deloc de neglijat (credem noi) in legatura cu cei doi candidati la sefia CSM. Si anume ca judecatoarea Evelina Oprina reprezinta in CSM tribunale, in timp ce contracandidatul ei Bogdan Mateescu judecatoriile.

 

Iata opinia presedintei de onoare a AMR, judecatoarea Viorica Costiniu:

 

“Parole, parole, parole!

Cand un judecator a candidat pentru CSM, el a prezentat un program.

Au trecut, cred, 4 ani.

Din cate angajamente si-a luat candidatul, ce si cate le-a desavarsit? Care este stadiul indeplinirii promisiunilor facute electoratului care l-a votat?

Urmarind CV-ul personal si profesional al oricarui candidat pentru presedintia CSM, ce anume il recomanda pentru aceasta demnitate care ii da girul pentru conducerea sistemului judiciar?

Presedintele CSM este mai mult decat un ministru ori un procuror general si mai putin decat un presedinte al ICCJ – sef al puterii judecatoresti caruia in niciun CSM din lume, in nicio vreme si niciodata, never ever, un judecator de judecatorie nu va putea sa i se puna inainte.

Sistemul e cladit pe reguli, el face parte dintr-o societate care nu se dezice de valori si ierarhii care ii dau stabilitate.

Si in cazul unei somitati a lumii juridice, a unui profesionist desavarsit cu o cariera recunoscuta plenar ca valoare si aport la beneficiile justitiei, aflat in randurile celor care hotarasc pricinile de competenta judecatoriei, nu ar revendica presedintia autoritatii judecatoresti.

Si aceasta din respect si consideratie pentru treptele ierarhiei profesiei pe care inca nu le-a urcat pentru a-si merita acest titlu din varful institutiei constitutionale a justitiei. Cu toate ca munca depusa, realizarile de exceptie din cariera, l-ar fi recomandat.

Insa el inaintea acestor aspecte, public recunoscute, el insusi, din respect pentru sine si pentru ceilalti, dand dovada de tarie de caracter, isi urmeaza cu devotament si vocatie calea si idealurile a caror implinire se desavarseste prin parcursul firesc al treptelor de cariera profesionala ce-l poate indritui, si pe toti cei ca el, prin experienta acumulata, sa fie unul dintre cei meniti sa conduca din varful ierarhiei.

Promisiuni, intentii, preocupari viitoare sunt ca niste incantatii electorale ce nu sunt straine magistraturii ce asteapta mai mult decat artificii la sfarsit de an CSM-ist.

Sistemul se confrunta cu multe probleme in interiorul sau, se zbate sa-si recastige reconsiderarea importantei sale functionale, sa izbandeasca in eforturile sale de a garanta independenta justitiei, devenita marfa electorala promovata de mediul politic dupa cum isi au interesul unii sau altii.

Si din acest motiv, maturitatea, experienta, profesionalismul de exceptie trebuie sa aiba intaietate fata de orice nazuinte, aspiratii, orgolii sau vanitati personale bazate in primul rand pe dorinta de ascensiune la un nivel ce doar crede ca i s-ar cuveni, desi se afla inca pe prima treapta a edificiului pe care vrea sa-l conduca.

Oare membrii CSM, avand cunostinta de trebuintele autoritatii judecatoresti si de calitatile ce-i definesc individual, inclusiv de realizarile care ii recomanda pe fiecare, in conditiile legii si ale dogmelor consolidate in timp prin propria sa practica, pentru beneficiul justitiei, ce propunere convingatoare, fundamentata si in cunostinta de cauza ar face pentru ca sa aiba in frunte un membru reprezentativ pentru CSM si autoritatea pe care o reprezinta la nivelul sistemului, in raport de celelalte puteri ale statului, in fata opiniei publice care pretinde justitiei, inca de la varful ei, credibilitate, autoritate si responsabilitate?

La noi in Justitie nu-i ca in politica. Si metehnele, uneori politicianiste, manifestate in momentele electorale nu trebuie translatate si in sanul Autoritatii Judecatoresti.

De ce?

Pentru ca promisiunile electorale ale puterilor antreneaza raspunderea colectiva, in timp ce fiecare judecator este prin el insusi, prin definitie, putere in stat, prin hotararile pe care le pronunta si care trebuie sa se bazeze pe adevar (fie el si judiciar) si celelalte valori fundamentale, constitutionale care-l responsabilizeaza.

Presedintele CSM este nu numai imaginea acestei institutii, ci a intregii autoritati judecatoresti, care reclama valoare, experienta, profesionalism de excelenta, pentru ca sa conteze CUVANTUL sau si sa fie CREDIBIL.

O opinie!”

Comentarii

# Jiji date 20 November 2020 16:30 +9

Mateescu merita sa fie Presedinte. Are toate calitatile, inclusiv pe cea de turnator.

# Edelweiss - Ivory Tower Chronicle date 20 November 2020 17:13 +17

mateescu (with the lower case letter indissolubly associated with nullities) nu este altceva decât un cercetaș diversionist-sabotor, a cărui misiune primită prin Ordin de Zi pe CÂMPUL TACTIC este aceea ce a CĂPUȘA, de a PARAZITA, de a UZURPA principalele poziții decizionale în stat. Așa cum au fost trimiși la ocultă ofensivă tot felul de Gunoaie protocolare să uzurpe posturile de procurori SIIJ, așa cum au fost trimise ghiqa&hajnala=everlasting&deepstatelove să căpușeze și să paralizeze activitatea și așa submediocră a IJ, tot așa i s-a înmânat ordinul de serviciu acestui puradel tupeist, neobrăzat și impertinent: să cucerească, prin sabotaj și diversiune, poziția supremă în forul judiciar suprem. Un forum despre care spuneam, prophetic, acum ceva ani că va fi AL JUSTIȚIEI SAU NU VA FI DELOC. Timpul - această măsură infailibilă a tuturor lucrurilor - a confirmat că actualul CSM nu este deloc. Un ZERO BARAT, CU FUNDE ȘI TROMPETE DIN ALĂMURI CALPE.

# DODI date 20 November 2020 18:27 +9

Vorbele sunt corecte, dar cine să le asculte? Niște pupicuriști care, conștienți de micimea caracterului lor, de slaba lor pregătire profesională și de lipsa lor de verticalitate morală, se compromit, fac exerciții de mers în patru labe și se pun preș la nulități precum ciolaniSS? Este, din păcate, cazul multora dintre cei care, întâmplător sau nu, mani******t sau nu, împinși de la spate de servicii sau nu, au ajuns acolo unde ar trebui să fie cei mai reprezentativi juriști ai țării și anume în CSM. Îți vine să plângi de milă când te gândești câți juriști excepționali sunt în țara noatră iar în funcțiile principale ale sistemului juridic ajung doar loaze, niște omunculi sau ratați profesional. Din această cauză, și din multe altele asemenea, România nu își ocupă locul și rolul pe care l-ar merita în orchestra națiunilor lumii.

# NM date 20 November 2020 19:04 +4

cu adevarat om de instanta in care s-a facut cu adevarat dreptate.are foarte mare dreptate cum un judecator de judecatorie sa fie peste judecatori din Tribunale/curte de Apel ce dracu s-a intors lumea pe dos, tot respectul doamna Costiniu

# Nedumeritu' date 21 November 2020 10:26 +2

Au trecut mult prea multi ani de cand ... Sigur ca da bine cate-o scrisorica dintr-astea. Tre' ca macar sa mai existe pe aceste meleaguri iluzia de ,,libertate'' intr-ale zicerii ,,lucrurilor pe nume''. Asa, si? ,,Senioarea'' n-o fi observat cum au evoluat lucrurile in astia 15-20 de ani trecuti? Unde-o fi fost? Ce-i greu de priceput ca deja demult a disparut curajul (fiind starpit cu metode ,,profesionale'') instalandu-se ,,la toate nivelurile'' frica? Frica face si desface astfel incat toate ,,institutiile de decizie'' sa fie po******te cu cine trebuie. Iar ca sa para ca inca-i de respirat ,,democratie'' mai apare din cand in cand cate-un ,,manifest'' menit sa ,,combata'' una/ alta. In timp ce marea majoritate a po******tiei s-a instalat confortabil in spatele mastii (cea invizibila ,,adoptata'' de ceva vreme cat si cea ,,pandemica'' care tine si de frig in aceasta perioada) in asteptarea ,,vaccinarii de primavara''.

# Tibe date 24 November 2020 11:40 +3

Exemplu de realizare a membrilor aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii: Au instaurat și susțin un mecanism de pârghii obscure prin care anumiți judecători și procurori sunt aduși prin detașare în cadrul aparatului propriu al CSM fără să fi fost parcursă o procedură de selecție transparentă. Aceste posturi din aparatul propriu al CSM sunt acordate în mod arbitrar, nu sunt avute în vedere criterii obiective și previzibile, iar magistrații din sistem nu sunt anunțați că au posibilitatea de a candida pentru funcțiile vacante respective. Evident că aceste practici favorizează corupția și erodează sistemul judiciar. La momentul actual, sunt circa 50 de judecători și procurori detașați în aparatul propriu al CSM, din care cred că 90% nu au obținut funcția prin vreo formă de selecție, ci pe pile, relații, obligații și combinații.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 6.10.2024 – Judecatorii care au aruncat alegerile

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva