Mentalitate de procuror comunist. Monica Macovei vrea ridicarea imunitatii parlamentarilor in 48 de ore, fara studierea probelor, sarind peste Constitutie!
Europarlamentatul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei si actual vicepresedinte al PDL are o idee noua cu care crede ca lupta impotriva coruptiei, dar uita de drepturile democratice, conferite de lege si de Constitutie atunci cand o sustine public. Recent, Monica Macovei a propus ca ridicarea imunitatii parlamentarilor sa se faca in termen de 48 de ore de la primirea cererii, prin vot la vedere si fara studierea probelor aflate la dosar. Motivul invocat de ex-ministrul Justitiei: "Parlamentul nu judeca, deci nu trebuie sa cantareasca probele". Daca o astfel de propunere ar fi pusa in practica, atunci ridicarea imunitatii ar deveni o simpla formalitate prin care toti ar trebui sa ridice mana si sa se conformeze cererii autoritatii judecatoresti. Acesta ar fi un precedent deosebit de periculos, in conditiile in care Romania a devenit tara denunturilor la moda, multe dintre ele facute pentru a se salva denuntatorii, altele sunt produsul negocierii unor pedepse mai mici pentru denuntator , iar unele dintre ele sunt folosite ca instrumente pentru vendete politice. Pe de alta parte, specialistii in drept arata ca Macovei nu cunoaste faptul ca propunerea sa este imposibila in contextul predeverilor actualei Constitutii.
Propunerea sus-mentionata a fost postata de Monica Macovei pe propriul bloc, dorinta sa fiind ca initiativa sa fie inclusa in Strategia Nationala Anticoruptie 2011-2014, aflata in prezent in dezbatere publica. Macovei propune modificarea Regulamentelor Camerei Deputatilor si Senatului, astfel incat decizia de ridicare a imunitatii "sa se ia de plenul Camerei in maximum 48 ore de la primirea cererii de ridicare a imunitatii". Macovei propune ca "votul sa fie obligatoriu la vedere, pentru ca electoratul sa vada cum voteaza alesii si pentru a evita ascunderea raspunderii in spatele votului secret, asa cum este acum".
Macovei ar vrea ca "decizia de ridicare a imunitatii sa se ia fara analiza probelor din dosar păentru ca, in opinia sa, ”Parlamentul nu judeca, deci nu trebuie sa cantareasca probele asa cum a facut pana acum". La Camera Depitatilor exista deja un proiect de lege initiat de ministrul muncii Sulfina Barbu, Sever Voinescu si Raluca Turcan, la care a contribuit si Monica Macovei.
"Acum trebuie numai facute eforturi pentru a fi adoptat si apoi promovat la Senat. Acest proiect aduce normele procedurale romanesti in acord cu cele mai bune practici din state UE. Consider ca aceasta trebuie sa fie propunerea MJ in noua sa strategie, asta daca isi ia raspunderea", mai scrie Macovei.
Intrebat de Lumeajustitiei.ro care este opinia sa in legatura cu aceasta propunere a fostului ministru Monica Macovei, senatorul Dan Sova, care este si un reputat avocat si membru al Comisiei juridice a Senatului, ne-a declarat ca cei care au intitiat un astfel de proiect de lege ar trebui sa stie ca pentru a face modificari in sensul gandit de Monica Macovei, ar trebui schimbata Constitutia. ”Demersul doamnei Macovei ar putea fi credibil daca l-ar face si la Parlamentul European. Atunci mi s-ar parea mai credibila. Doamna Macovei ar trebui sa stie ca un parlamentar – ca dealtfel orice om – trebuie sa voteze in cunostinta de cauza. Altfel, este ca si cum ar semna o hartie in alb. Mai mult, doamna Monica Macovei probabil ca nu stie ca nu exista imunitate pentru parlamentari, ea este politica si nu juridica. As vrea sa mai subliniez un aspect, si anume ca doamna Macovei face parte dintr-un partid care a blocat anchetele la Ridzi si Pasat, iar eu fac parte dintr-un partid in care un senator a facut 15 luni de inchisoare fara a fi condamnat!”, ne-a mai declarat senatorul Sova.
Contactat telefonic, senatorul PDL, Mircea Andrei, avocat si membru al Comisiei Juridice a Senatului, a declarat la randul sau in legatura cu propunerea Monicai Macovei: „Cred ca de fiecare data cand ne ducem in extrema unui demers, indiferent de natura lui, fie intarzie sa vina, fie nu vine niciodata. Nu spun ca trebuie sa aparam imunitatea parlamentara, dar cred ca termenul de 48 de ore este mult prea scrut pentru derularea tuturor procedurilor. Initiativa e necorelata cu programul parlamentului. Al dilea aspect este acela ca nu putem sa nu luam in calcul probele. Ele trebuiesc neaparat analizate!”
Colegul de partid al lui Mircea Andrei, senatorul Iulian Urban afirma ca ”ideea doamenei Macovei este buna si trebuie ca orice persoana pentru care autortatile cer ridicarea imunitatii sa ajunga cat mai repede in instanta”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# cristofor columb
6 October 2011 18:02
+5
# DOREL
6 October 2011 20:07
+3
# maxu08
6 October 2011 18:10
0
# aviz
6 October 2011 18:34
+3
# avocat sau parlament?
9 October 2011 08:02
+1
# ENE DRAGOS MARIAN
6 October 2011 18:30
-1
# spagarii
6 October 2011 22:13
+1
# Gelu
7 October 2011 09:25
+1
# bibicu
9 October 2011 13:23
0
# BIBICU
9 October 2011 13:26
0