Ministrul Administratiei Radu Stroe il acuza pe „cetateanul Traian Basescu” de instigare a autoritatilor locale la nerespectarea legii. Stroe a explicat ca „erata CCR e un fals” si ca rezultatele verificarilor de la M.A.I. vor fi atasate la listele de la referendum. CCR va decide daca le ia in considerare cand va da verdictul (Document)
In timp ce fostul ministru delegat pentru administratie, Victor Paul Dobre, era pus sub invinuire pe teme de referendum la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, actualul ministru delegat al Administratiei Radu Stroe (foto) a sustinut o conferinta de presa in care a explicat clar in ce constau masurile necesare pentru indeplinirea obiectivelor stabilite prin ”Memorandumul privind masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente”. Conform ministrului Radu Stroe, M.A.I. va transmite la Curtea Constitutionala rezultatele verificarilor facute cu privire la corectitudinea intocmirii listelor electale permanente folosite la referendumul din 29.07.2012, verificarile urmand a fi finalizate pana la data de 27 august 2012. Radu Stroe l-a atacat dur pe Traian Basescu, aratand ca acesta face rau Romaniei si l-a acuzat de asemenea pe presedintele suspendat Traian Basescu de instigarea autoritatilor locale la nerespectarea legii, prin "declaratii irationale si iresponsabile".
In alta ordine de idei, ministrul Radu Stroe a pus ca ”erata” care a fost publicata in Monitorul Oficial este un fals pe care nu-l ia in considerare intrucat legea spune ca singurul document care trebuie luat in considerare este Decizia CCR din 2 august 2012, in care s-au solicitat lamuririle cu privire la datele reale.
Intrebat de Lumeajustitiei.ro daca la CCR vor fi trimise listele electorale permanente actualizate dupa verificarile impuse de Memorandum, ministrul Radu Stroe a explicat clar ca la CCR vor ajunge listele nemodificate, la care se va anexa rezultatul verificarior. CCR va decide daca le ia in considerare sau nu. ”CCR va stabili daca ii baga sau ii scoate!”, a mai subliniat ministrul Administratiei, referindu-se la decedati si la persoanele cu domiciliu permament in strainatate carora ”nu li s-a luat niciodata dreptul de vot, dar ei voteaza pe altfel de liste, nu pe cele permanente”.
Ultima „aventura” a lui Basescu
"As face o singura consideratiune, desi nu cred ca este chiar de demnitatea cetateanului Basescu Traian sa o fac de la acest microfon al acestei institutii, dar trebuie sa o fac. Prin repetatele sale declaratii, le spun irationale si iresponsabile, face un mare rau Romaniei si natiunii romane. La ultima iesire, a incercat sa instige autoritatile locale sa nu respecte legea, sa nu respecte deciziile Guvernului. Astea sunt lucruri foarte grave si cred ca toata lumea intelege, vede. Cel putin ultima aventura pe care eu personal o pun in carca cetateanului Basescu Traian: a reusit aruncarea in derizoriu pana si a CCR prin cel de-al doilea document de care cu siguranta stiti, acea erata care de fapt reprezinta un fals in cadrul institutiei Curtii Constitutionale", a declarat ministrul Radu Stroe in debutul conferintei de presa.
In mod firesc, jurnalistii au fost interesati de pozitia M.A.I. Fata de ”erata” trimisa de la CCR de catre magistratul de serviciu (n.red. Cel mai posibil, Stefan Minea, omul numit la CC de catre PDL), Radu Stroe fiind intrebat de ce nu este luata in considerare din moment ce ea a fost publicata in M.O. Referindu-se la acest document, Stroe a declarat ca "acea erata de fapt reprezinta un fals in cadrul institutiei Curtii Constitutionale. "Cand ai un document publicat in Monitorul Oficial si cand dupa un timp o hartiuta cu un rand jumate doua, cu o semnatura pentru domnul Zegrean, si care vine si schimba la 180 de grade continutul dat de plenul CCR inseamna ca este un fals. Daca n-ar fi fost un fals, acest document ar fi trebuit insusit tot de plenul CCR. Nu pot sa nu remarc ca si pana acolo a intrat raul".
Dupa cum se stie, judecatorul CCR, Ion Predescu a declarat despre aceasta erata ca "Monitorul Oficial trebuia sa stie lucrurile astea si sa nu publice. Tot cei noua trebuiau sa completeze, sa adauge. Aceea e hotararea Curtii Constitutionale, aceea e legea adoptata de Curtea Constitutionala. Cum s-o modifice unul sau doi sau trei? E de neacceptat, e de neinchipuit asa ceva. Daca s-a intamplat, eu nu stiu ce s-a intamplat. Daca s-a intamplat asa ceva, ca au adaugat, au scos, au modificat ceva sau au dat alt sens, au interpretat, vedeti, sunt atatea modalitati. Daca cineva, unul, doi trei, in afara de toti cei care au facut, nu e valabil domnule...”
Pe noile date care vor sosi de la M.A.I. se va pronunta doar CCR
Ministrul delegat al Administratiei, Radu Stroe a explicat, in conferinta de presa, ca in plan local a fost transmisa o radiograma in care au fost prevazute situatiile posibile a fi intalnite in teritoriu, el subliniind ca nu putea fi exclusa nicio situatie in ceea ce priveste datele despre populatie. "Actiunea noastra s-a declansat pe plan intern catre organele administratiei locale, dar si catre o serie de institutii la nivel central si, de asemenea, actiunea noastra se deruleaza si pe plan extern prin intermediul MAE caruia evident noi am adresat un document. Pe plan local, am adresat o radiograma in care am prevazut situatiile posibile a fi intalnite in teritoriu si nu putea fi exclusa niciuna dintre ele, pentru ca sensul acestei verificari, asa cum a cerut Curtea Constitutionala, este acela de a depista toate cazurile, atat cat omeneste este posibil", a declarat, intr-o conferinta de presa, Radu Stroe, potrivit Agerpres. Stroe a subliniat ca actiunea este derulata in mod legal si oficial si ca se lucreaza strict institutional: "Ideea cu mini-recensamantul, cu mers din poarta in poarta, care la un moment dat a circulat, a fost total abandonata si lucram numai institutional si numai in virtutea prevederilor legale (...) Noi nu am pornit aceasta actiune de dragul nostru. Asa cum am precizat la inceput, Curtea Constitutionala a solicitat in mod expres verificarea. Datele care rezulta din aceste verificari vor fi analizate si in legatura cu aceste date nu se va pronunta nici primul-ministru, nici Guvernul, nici MAI, nici macar presedintele interimar, se va pronunta numai Curtea Constitutionala. Prin urmare, noi suntem si ne consideram si sesizati in acelasi timp si obligati ca aceste date sa fie cat mai corect posibil si sa ajute Curtea in a lua o decizie".
Stroe: ”Cand gasesti domicilii cu o suta de persoane, cu 700 de persoane, deja institutiile statului trebuie sa se sesizeze"
Conform declaratiilor lui Radu Stroe, se vor verifica date referitoare la persoanele decedate, persoanele care si-au pierdut dreptul de a vota, care au obtinut statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate sau care au pierdut cetatenia romana, persoanele al caror act de identitate a expirat si nu a fost reinnoit sau care si-au schimbat domiciliul fara a fi radiate din lista localitatii rezidentei anterioare, persoanele care se identifica la un domiciliu intr-un numar ce nu se coreleaza cu suprafata locuibila si numarul de camere ale imobilului. "Aici (in aceasta situatie din urma - n.r.) nu este numai o problema de liste pentru referendum. Dupa parerea noastra, aici este o problema de natura penala. Cand gasesti domicilii cu o suta de persoane, cu 700 de persoane, deja institutiile statului trebuie sa se sesizeze", a explicat ministrul delegat pentru Administratie. De asemenea, se fac verificari si in ceea ce priveste persoanele care si-au schimbat numele prin casatorie, divort, pe cale administrativa si persoanele cu resedinta/ domiciliul in strainatate. "Guvernul, prin memorandumul pe care l-a initiat, practic a luat integral decizia sa respecte decizia CCR si suntem atat de hotarati sa facem lucrul acesta incat insusi titulatura acestui memorandum este ad litteram cu textul scrisorii Curtii Constitutionale. Deci, este vorba despre masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente (...) Curtea a dorit sa ii transmitem listele electorale permanente pentru a se putea stabili daca referendumul national este valabil sau nu", a afirmat Radu Stroe.
In 14 august se va intruni comisia centrala pentru Recensamantul Populatiei si a Locuintelor pentru validarea rezultatelor recensamantului
Pe de alta parte, ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a declarat, in 10 august, ca saptamana viitoare, in 14 august, la orele 9.00, Comisia Centrala pentru Recensamantul Populatiei si a Locuintelor 2011 ar putea valida rezultatele preliminare ale recensamantului. Ministrul Dusa a spus ca reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si a Locuintelor 2011, care trebuie sa valideze rezultatele preliminare ale recensamantului, nu s-a putut reuni pana acum din cauza ca, in urma schimbarii Guvernelor, nu au putut fi desemnati reprezentantii ministerelor in aceasta comisie, respectiv secretarii de stat. Seful M.A.I. a explicat ca in ultimele doua zile a luat masuri ca fiecare minister sa isi desemneze reprezentantul in comisie. Dupa validarea datelor preliminare ale recensamantului, vor fi introduse in sistemul electronic fisele de la recensamant, iar in 2013 vor fi anuntate rezultatele finale, a mai spus ministrul.
*Cititi aici adresa M.A.I catre toate prefecturile din Romania
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# kiki
10 August 2012 22:30
+3
# doru ciobanu
11 August 2012 11:52
0
# Co.Stel
11 August 2012 14:29
+2
# Vae victis
11 August 2012 14:39
0
# LICA
11 August 2012 17:48
0
# aand
3 April 2015 09:26
0