MINISTRUL JUSTITIEI ELIMINAT DIN SCHEMA – Comisia nr. 1 CSM propune modificarea Legii 303 din 2004. Sefii marilor parchete vor fi numiti de presedintele Romaniei la propunerea CSM. Vechimea necesara creste de la 10 ani la 12 ani: “Revocarea se face de presedinte, la propunerea CSM care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea a doua treimi din numarul total al membrilor adunarii generale corespunzatoare unitatii de parchet” (Document)
Ministrul Justitiei nu va mai avea niciun rol in numirea sefilor din PICCJ, DNA si DIICOT. Asta prevede o propunere de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, aflata in dezbatere la Consiliul Superior al Magistraturii.
Comisia nr.1 din CSM – Independenta su responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare; integritatea si transparenta sistemului judiciar, coordonata de judecatorul Mircea Aron, a decis in sedinta din 23 martie 2015 ca se impune modificarea articolului 54 din Legea 303/2004. Astfel, conform minutei Comisiei nr.1, Procurorul General al Romaniei, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul-sef al DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestuia vor fi numiti de presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, potrivit propunerii de modificare a Legii 303/2004, va creste si vechimea necesara pentru numirea in aceste functii, care va fi de 12 ani.
In momentul de fata, sefii marilor parchete sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al CSM. Acestia trebuie sa aiba o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror.
Iata propunerea de modificare a art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:
“(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii dintre procurorii care au o vechime minima de 12 ani in functia de judecator sau procuror, au cel putin gradul de parchet de pe langa tribunal, care au indeplinit efectiv cel putin 5 ani functia de procuror la un parchet de pe langa tribunal sau la un parchet ierarhic superior, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data”.
Iata forma actuala a art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:
“(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data”.
Ministrul Justitiei nu va mai propune nici revocarea din functie
Comisia nr. 1 din CSM a considerat ca se impune si modificarea prevederilor privind revocarea din functie a sefilor marilor parchete. In momentul de fata, potrivit art. 54 alin. (4) din Legea 303/2004, revocarea se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau dupa caz a sefilor PICCJ sau DNA, cu avizul CSM. In viitor, revocarea sefilor marilor PICCJ, DNA sau DIICOT ar putea fi facuta de presedintele Romaniei la propunerea CSM.
Iata propunerea de modificare a art. 54 alin. (4) din Legea 303/2003:
“(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea a doua treimi din numarul total al membrilor adunarii generale corespunzatoare unitatii de parchet la care se exercita functia de conducere, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator”.
Iata forma actuala a art. 54 alin. (4) din Legea 303/2004:
“(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator”.
Comisia a decis trimiterea propunerii privind revocarea sefilor marilor parchete la PICCJ, DNA si DIICOT in vederea exprimarii unui punct de vedere din partea acestor institutii. De asemenea, a existat si o opinie majoritara in ceea ce priveste formularea cererii de revocare din functie: “S-a exprimat si opinia minoritarea in sensul ca pentru formularea cererii de revocare din functie este necesara majoritatea simpla a membrilor adunarii generale”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare
6 April 2015 16:03
+4
# MARIA
6 April 2015 17:05
+10
# mulder, agentul mulder
6 April 2015 23:20
+7
# franc
6 April 2015 19:17
+10
# Avsen
6 April 2015 22:42
+6
# Avsen
6 April 2015 22:58
+7
# santinela
7 April 2015 08:20
+2
# Vasile
12 April 2015 13:36
0