MODIFICARILE ADUSE LEGISLATIEI PENALE - Minorii nu mai fac inchisoare, termenele de reabilitare sunt mai mici decat cele din vechiul Cod. Legea prevede noi infractiuni: inalta tradare, agresiunea sexuala, hartuirea sexuala si de catre colegi, violarea vietii private, inselaciunea privind asigurarile, presiuni asupra Justitiei, compromiterea intereselor Justitiei, asistenta si reprezentarea neloiala de catre avocat, influentarea declaratiilor de catre organul judiciar (Document)
Din 1 februarie 2014, Romania are doua noi Coduri. Pentru ca toata lumea sa inteleaga cat mai usor ce contin reglementarile Codului penal si a celui de procedura penala Lumeajustitiei.ro publica cele mai importante modificari aduse legislatiei penale. Veti afla care sunt si noile infractiuni din lege, cum se face sanctionarea lor, unde scad si unde se inaspresc pedepsele, precum si modificarile ce tin de arestare, gratiere, reabilitare etc.
In aceste doua zile de debut a aplicarii celor doua Coduri, la multe instante dintara s-a lucrat intens. In Capitala, cele mai solicitate au fost Tribunalul Bucuresti si judecatorile 4 si 5.
La Tribunalul Bucuresti, cea mai aglomerata instanta din tara, se lucreaza non stop incepand din 31 ianuarie, pentru a putea fi asigurate toate necesitatile ce decurg din reglementarile noi aduse de Codurile penal si de procedura penala. In data de 1 februarie 2014, conform prevederilor noului cod de procedura penala, care este de aplicare imediata, a fost intrerupta executarea intr-un singur caz, al unei prostituate. In acelasi timp, au functionat cu motoarele la maximum, Judecatoriile 4 si 5, care au in raza de competenta Penitenciarele Rahova si Jilava, unde se lucreaza pentru aplicarea NCPP la recalcularea unui total de circa 600 de dosare. Totodata, conducerea Tribunalului Bucuresti a anuntat ca , incepand cu data de 03.02.2014, cele doua sectii penale ale Tribunalului Bucuresti vor fuziona. Activitatea se va desfasura sub denumirea de Sectia I Penala a Tribunalului Bucuresti. Tot din 3.02.2014, Sectia a IX -a Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului Bucuresti se va renumerota in aplicarea Hotararii CSM 144/2014 din 30.01.2014 sub denumirea Sectia a II -a Contencios Administrativ si Fiscal. Numerele de telefon, fax-ul si adresele de e-mail raman valabile. Justititabilii au la dispozitie, pentru informatii suplimentare Registratura unica penala de la camera 15, Registratura Sectiei a IX-a-camera 006 si Primul grefier al Tribunalului Bucuresti la camera 146.
Pedepsele, zilele-amenda, circumstantele atenuante si agravante!
Pedepsele principale sunt detentiunea pe viata (care are o durata nedeterminata), inchisoarea (intre 15 zile si 30 de ani) si amenda (se introduce sistemul zilelor-amenda; pedeapsa este intre 30-400 zile a cate 10-500 lei ziua). Daca amenda nu e platita se va inlocui cu inchisoarea pe motiv de rea-credinta sau cu munca in folosul comunitatii in cazul imposibilitatii de plata. In cazul unor infractini pentr obtinerea unui folos material, judecatorul poate aplica, pe langa pedeapsa inchisrii, si amenda.
Daca pedeapsa aplicata este de cel mult 3 ani (termen de incercare 2-4 ani), judecatorul poate dispune inchisoare cu executare, cu suspendare sau supraveghere. Nu mai opereaza reabilitarea de drept la sfarsitul termenului de incercare.
Judecatorul are posibilitatea sa renunte la aplicarea pedepsei pentru infractiunile sanctionate de lege cu inchisoarea de maxim 5 ani (poate aplica un avertisment) sau sa amane aplicarea pedepsei daca a stabilit o pedeapsa de maxim 2 ani pentru o infractiune sanctionata cu o pedeapsa cu inchisoarea de maxim 7 ani (se poate acorda termen de supraveghere de 2 ani, condamnatul fiind supus respectarii unor obligatii).
Daca sunt retinute circumstante atenuante, limitele de pedeapsa se reduc cu o treime. Daca se retin circumstante agravante, se poate aplica o pedeapsa pana la maximul special, cu posibilitatea unui spor de 2 ani peste maxim.
Pluralitatea de infractiuni se sanctioneaza mai aspru. Astfel, daca se comit infractiuni in concurs, pedeapsa rezultanta se stabileste prin cumul juridic, cu un spor obligatoriu si fix. Spre exemplu, daca pedeapsa e inchisoarea, se aplica pedeapsa cea mai grea plus un spor de o treime din celelalte pedepse stabilite. Pentru o pedeapsa si cu inchisoarea si cu amenda, se aplica amandoua. La recidivisti, pedeapsa urca de la 6 luni la 1 an, in cazul in care noua infractiune e comisa postcondamnatoriu se aplica la noua pedepasa si restul neexecutat, iar daca noua pedeapsa este comisa postexecutoriu, limitele pedepsei pentru noua infractiune se majoreaza cu jumatate.
Pentru infractiunile continuate si cele complexe, pedeapsa poate urca pana la maximul special si se poate adauga un spor de 3 ani. Infractiunea continuata nu mai poate fi calificata decat daca e indreptata impotriva aceleiasi persoane vatamate.
Liberarea conditionata si pedepsele complementare. Minorii nu mai fac inchisoare!
La cei cu detentiune pe viata, vor putea fi liberati conditionat daca a executat un minim de 20 de ani, la cei condamnati cu inchisoare mai mare de 10 ani numai daca au executat 3/4 din pedeapsa, la cei condamnati la inchisoare pana in 10 ani numai daca au executat 2/3 (pentru femeile si barbati de peste 60 de ani, fractiile sunt 2/3 si 1/2). Daca pedeapsa ramasa de executat este de minimum 2 ani, cel liberat are de executat unele masuri de supraveghere si obligatii.
Pedepsele complementare sunt interzicerea unor drepturi pe o perioada de la 1-5 ani. Ele se vor executa dupa executarea pedepsei din penitenciar, iar in cazul amenzii sau pedepsei cu suspendarea sub supraveghere imediat dupa ramanerea defintiva a hotararii judecatoresti.
Minorii nu vor mai fi sanctionati cu inchisoarea. Daca au peste 16 ani sau intre 14-16 ani (daca se stabileste ca au discernamant) se iau NUMAI MASURI EDUCATIVE, unele neprivative de libertate, altele privative de libertate (internarea in centru educativ 1-3 ani, internarea intr-un centru de detentie 2-5 ani sau 5-15 ani).
Gratierea si reabilitarea
Pentru pedepsele cu inchisoare intre 15-20 ani, maximul se reduce la 10 ani. Pentru infractiunile contra libertatii si integritatii sexuale fata de un minor, termenul curge de la data majoratului.
Gratierea nu mai are efecte asupra pedepselor a caror executare e suspendata sub supraveghere.
Reabilitarea de drept se face dupa 3 ani daca cel condamnat la pedeapsa amenzii ori a inchisorii pana la 2 ani sau cu suspendare sub supraveghere nu a mai comis alta infractiune. Pentru celelalte condamnari, reabilitarea trebuie solicitata unui judecator. Termenele de reabilitare sunt mai mici decat cele din vechiul Cod.
Elemente de noutate in Noul Cod penal, partea speciala
In general, cuantumul pedepsei scade, apar noi infractiuni, alte sunt abrogate, iar pentru altele se modifica continutul constitutiv.
Spre exemplu, pentru rele tratamente aplicate minorului maximul pedepsei SCADE de la 15 la 7 ani, pentru furtul calificat scade de la 15 la 10 ani, pentru marturia mincinoasa de la 5 la 3 ani, pentru hartuirea sexuala de la 2 la 1 an. Pentru alte infractiuni SCADE atat maximul cat si inimul pedepsei, cum ar fi:
-pentru lipsirea de libertate pedeapsa era intre 3-10 ani, acum este intre 1-7 ani
-pentru trafic de minori- scade de la 5-15 ani la 3-10 ani
-pentru violare de domiciliu-scade de la 6 luni-4 ani la 3 luni-2 ani
-pentru delapidare scade, de la 1-15 ani la 6 luni-7 ani.
Minimul pedepsei creste la un numar mic de infractiuni cum ar fi:
-inlesnirea sinuciderii-de la 2 la 3 ani
-santaj -de la 6 luni la un an
Unde creste maximul legal al pedepsei:
-divulgarea secretului profesional- de la 2 la 3 ani
-evadarea- de la 2 la 3 ani
Unde cresc ambele limite ale pedepsei:
-incaierare - de la 1 luna-6 luni la 3 luni-1 an
-cercetare abuziva - de la 1-5 ani la 2-7 ani
Unde creste minimul si scade maximul pedepsei:
-distrugere- de la 1 luna-3 ani, acum este de la 3 luni-2 ani
-nedenuntarea unor infractiuni- de la 3 luni-3 ani, se schimba la pedepse intre 6 luni-2 ani
-favorizarea infractorului si tainuirea - de la sanctiunea de 3 luni-7 ani, la 1-5 ani
Cele mai multe infractiuni se urmaresc din oficiu. Pentru un numar de 5 infractiuni din Codul penal si mai multe infractiuni din sase legi speciale partile pot pune capat procesului prin impacare. Pentru 25 de infractiuni din Codul penal si alte infractiuni din 9 legi speciale e necesara, de acum, pentru inceperea urmaririi penale, plangerea prealabila.
Noi infractiuni contra persoanei si contra patrimoniului
La capitolul "Infractiuni contra vietii", e mai vine definitit raportul sexual si se introduce o noua infractiune, AGRESIUNEA SEXUALA, pedepsita cu 2-7 ani.
De asemenea, este HARTUIRE SEXUALA si pretinderea de catre colegi, nu numai de catre sefi, a unor favoruri sexuale prin intimidare sau umilire.
Este sanctionata cu inchisoare de la 3 luni-2 ani fotografierea sau inregistrarea unor persoane in domiciliul lor, si inchisoare de la 6 luni-3 ani, pentru difuzarea acestor imagini si a convorbirilor, toate acestea constituind VIOLAREA VIETII PRIVATE.
Apar si noi infractiunile contra patrimoniului, precum: abuzul de incredere prin frauda creditorilor, inselaciunea privind asigurarile, deturnarea licitatiilor publice, exploatarea patrimoniala a unei persoane vulnerabile.
Noi infractiuni contra infaptuirii Justitei
Impiedicarea organului judiciar sa efectueze un act de procedura sau refuzul de a pune la dispozitie acte sau informatii va fi "OBSTRUCTIONAREA JUSTITIEI" si se va sanctiona cu pedeapsa de la 3 luni-1 an inchisoare.
INFLUENTAREA DECLARATIILOR, prin intimidarea, amenintarea sau constrangerea unei persoane sau a familiei acesteia pentru a nu da, a da sau a retrage data la organele judiciare, se santioneaza cu pedeapsa cu inchisoarea de la 1-5 ani.
Cei care vor acuza public - in mod nereal - ca organul judiciar a comis o abatere disciplinara sau o infractiune va intra sub incidenta art 276, "Presiuni asupra justitiei, sanctionata cu inchisoare de la 3 luni-1 an.
Nedenuntarea unor infractiuni va fi sanctionata doar daca fapta nedenuntata este indreptata contra vietii sau a avut ca urmare moartea unei persoane.
Denuntarea calomnioasa se va numi "INDUCEREA IN EROARE A ORGANELOR JUDICIARE".
Organul judiciar sau functionarul care va divulga informatii confidentiale dintr-un dosar intra sub incidenta infractiunii noi de "COMPROMITEREA INTERESELOR JUSTITIEI", sanctionata cu 3 luni-2 ani inchisoare.
Din infractiunea de represiune nedreapta s-a eliminat referirea la arestarea preventiva.
Avocatul care face intelegere cu partea adversa in detrimentul intereselor clientului sau va intra sub incidenta unei noi infractiuni, ASISTENTA SI REPREZENTARE NELOIALA si va fi sanctionat cu inchisoare cuprinsa intre 3 luni-1 an.
Incriminarea in premiera a INALTEI TRADARI!
Este incriminata pentru prima data "inalta tradare", care nu exista in Codul penal dar era prevazuta in Constitutia Romaniei. Pot fi acuzati Presedintele Romaniei si membrii CSAT. De asemenea, cine constituie structuri informative ilegale va primi de la 3-10 ani, mai mult decat in vechea lege, unde era o sanctiune de la 2-7 ani.
Acordul de recunoastere a vinovatiei
Noul cod de procedura penala aduce multe elemente de noutate, printre acestea numarandu-se restrangerea categoriilor de infractiuni pentru care procurorul era obligat sa efectueze cercetare penala proprie, dar si faptul ca hotararile de la judecatorii si tribunale vor fi apelate doar la Curtea de apel.
ARESTAREA se va putea dispune doar pentru patru situatii: fuga, influentare martori, presiuni asupra victimei sau savarsirea altei infractiuni, iar pe motivul pericolului pentru ordinea publica, o persoana va putea fi arestata doar daca e suspectata de comiterea unor infractiuni foarte grave, enumerate expres de lege. Masura nu poate depasi 180 de zile in cursul urmaririi penale, respectiv jumatatea maximului special, fara a se depasi limita de 5 ani in faza de prima instanta.
In faza de urmarire penala, pentru infractiuni sanctionabile pana in 7 ani se poate face UN ACORD DE RECUNOASTERE A VINOVATIEI, acest acord fiind avizat de procuror si incuviintat de instanta de judecata. Tot pentru astfel de infractiuni, procurorul poate renunta la urmarirea penala daca nu exista interes public.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# lex
2 February 2014 16:09
+2
# mircea
2 February 2014 20:24
-2
# oare la ce articol se va incadra? un caz oarecum ipotetic
2 February 2014 21:37
+2
# basicuta
3 February 2014 09:30
0
# jurist
3 February 2014 23:25
+1
# jurist
3 February 2014 23:28
0