16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MOTIVATI, NU SOMATI – Membrii CSM Victor Alistar si Romeu Chelariu denunta intarzierile la motivarile hotararilor judecatoresti, chiar daca magistratii au mai mult timp liber de cand instantele si-au suspendat partial activitatea pe durata starii de urgenta: „In masura in care si la finalul perioadei de activitate redusa vor subzista aceste intarzieri, vom solicita verificari cu privire la abaterile prevazute de art. 99 lit. r) si m) din Legea 303/2004”

Scris de: V.B. | pdf | print

24 April 2020 16:00
Vizualizari: 5033

Desi judecatorii au mai mult timp liber de cand instantele si-au suspendat partial activitatea pe durata starii de urgenta, inca exista intarzieri considerabile in materie de motivari ale hotararilor. Revolta cauzata de aceasta stare de lucruri a fost exprimata joi, 23 aprilie 2020, de catre membrii CSM Victor Alistar (foto stanga) si Romeu Chelariu (foto dreapta), reprezentantii societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii.



Cei doi subliniaza ca magistratii sunt obligati sa respecte termenele legale privind motivarea hotararilor. Chiar daca membrii CSM nu precizeaza, este vorba despre art. 426 alin. 5 din Codul de procedura civila, care impune un termen de maximum 90 de zile: „Hotararea se redacteaza si semneaza in termen de cel mult 30 de zile de la data pronuntarii, urmand ca, in cazuri temeinic motivate, acest termen sa fie prelungit cu cate 30 de zile, de cel mult doua ori. Opinia separata a judecatorului ramas in minoritate, precum si, cand este cazul, opinia concurenta se redacteaza si se semneaza in acelasi termen”.

In cazul in care situatia va persista, Victor Alistar si Romeu Chelariu avertizeaza ca vor sesiza Inspectia Judiciara privind posibila savarsire a abaterilor disciplinare de la art. 99 lit. r) si m) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, respectiv:

m) nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente;

r) neredactarea sau nesemnarea hotararilor judecatoresti sau a actelor judiciare ale procurorului, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege”.


Redam comunicatul membrilor CSM reprezentanti ai societatii civile:


Mentinerea intarzierilor la redactare a hotararilor judecatoresti este inadmisibila in conditiile unei activitati de judecata reduse pe parcursul anului 2020

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanti ai societatii civile, atrag atentia si in mod public asupra situatiei intarzierilor privind motivarea si redactarea hotararilor judecatoresti pronuntate care afecteaza grav calitatea justitiei ca serviciu public, dupa ce au pus si in discutia structurilor decizionale din cadrul CSM.

In context trebuie mentionat ca intarzierile la redactarea hotararilor judecatoresti peste termenul legal este o problema cronica in sistemul judiciar romanesc, insa in conditiile date de activitatea de judecata redusa in anul 2020 cauzata de suspendarea partiala a activitatii instantelor pe durata protestului si, ulterior, pe durata starii de urgenta, continuarea existentei acestei situatii este inadmisibila.

Cu un numar mai mic de dosare ce au fost puse in sedintele de judecata, justificarea volumului de activitate nu mai poate fi invocata, perpetuarea acestei situatii fiind mai degraba lipsa de interes si de consideratie pentru justitiabili si pentru aparatorii acestora.

Termenul de redactare este un termen stabilit de lege si este obligatoriu pentru magistrati care au datoria de a se supune legii. In aceasta perioada, de aproape 3 luni din 4, in care activitatea de judecata a fost redusa, au existat cazuri in care judecatorii au folosit timpul ramas pentru a isi reduce stocul de hotarari neredactate, insa la nivelul general al sistemului judiciar datele statistice arata fara echivoc faptul ca situatia restantelor la motivare se pastreaza cel putin la aceeasi cota ca la momentul reducerii sedintelor de judecata.

Salutam discutarea acestei probleme in cadrul Comisiei 1 pentru judecatori si initiativa de a se transmite o circulara catre toate instantele judecatoresti, insa solicitam si Inspectiei Judiciare sa faca o monitorizare a acestei situatii dat fiind ca in anul 2020 justificarile pentru aceste cazuri nu mai au acoperire faptica.

Aprecierea ca prin aceasta s-ar aduce atingere independentei judecatorilor este nefondata dat fiind ca nu s-ar pune nici o presiune la stabilirea solutiilor pronuntate, ci se solicita redactarea hotararilor care sa cuprinda motivarea deciziilor judiciare pronuntate.

In acest sens, reamintim ca independenta judecatorilor este cu privire la stabilirea si pronuntarea solutiilor si se refera la eliminarea oricaror interferente externe procesului judiciar, dar ea nu este o independenta fata de vointa legii si nici fata de rolul Consiliului Superior al Magistraturii de reglare a disfunctiilor administrative din sistem, de natura a afecta standardele de functionare a justitiei ca serviciu public in slujba cetateanului.

In masura in care si la finalul perioadei de activitate redusa vor subzista aceste intarzieri la motivare vom solicita verificari cu privire la abaterile efective prevazute de art. 99 lit. r) coroborate cu lit. m) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, si de asemenea interventia legiuitorului pentru modificarea cadrului de reglementare necesar sanctiunii mai eficace a situatiei de nemotivare a hotararilor judecatoresti in termenul legal.

Comentarii

# Hades date 24 April 2020 17:37 +7

O inițiativă extrem de binevenită, dar mă tem că va rămâne fără rezultate concrete. La câtă nesimțire, suficiență și senzație de impunitate există în magistratură, atât la judecători, cât și la procurori, cred că nimic nu-i mai sperie pe ăștia. Cu atât mai puțin Inspecția Judiciară, care, ce să vezi, și ea e alcătuită tot din magistrați. Or, corb la corb să-și scoată ochii n-am văzut. Cât despre intervenția legiuitorului, ce să mai zic. O să sară tot mapamondul: UE, NATO, ONU, Comisia de la Veneția, etc. plus # intern, cum că iar are ceva ”Ciuma roșie” cu justiția.

# indignata date 25 April 2020 11:29 0

Citeam , acum vreo cinci minute ca magistratii vor sa cera CSMului, apararea lor, impotriva reprezentantilor societatii civile din acelasi CSM, pe motiv ca "i-ar ameninta" sa lucreze mai bine si cu folos. Va dati seama ca acesti oameni instruiti, au un comportament de copii razgaiati ? Au salariile cele mai mari cu putinta, au atatea alte inlesniri economice de care se bucura, doar ca santaj din partea cretinului STAT roman, care crede ca asa nu vor mai fi corupti si totusi, nu accepta nici o critica din partea nimanui. Toti vor ca cineva sa le apere "reputatia". Ei stiu ce inseamna acest cuvant si ar trebui sa le crape obrazul de rusine in a cere sa li se apere aceasta reputatie pe care singuri si-au creat-o prin munca sau nemunca lor, prin atitudinea los in sala de judecata. Cu cat cineva le apara aceasta reputatie, deja intinata de ei insisi, aducandu-se la cunostinta publica ceea ce li se cere si ei nu fac, cu atat mai vinovati apar in fata oamenilor. Sa le fie rusine .

# andrada date 26 April 2020 09:50 0

Mai bine cei doi s-ar focusa pe conditiile de munca ale magistratilor si grefierilor,pe volumul imens de munca al acestora,pe avalansa de acte normative haotice,pe presiunile,in diverse forme, la care magistratii sunt supusi constant,pe amenintarile la adresa acestora cu privire la salariile si pensiile lor(unele concureaza salariul unui culegator de sparanghel in afara),pe mani******rea sistematica a opiniei publice impotriva acestui corp profesional(o putere in stat,cf.Constitutiei,egala Parlamentului si Executivului),etc!Nu prea i-am auzit in spatiul public cu privire la aceste aspecte!Stiu acesti domni ca prin impozitarea cu 90-95% a pensiilor magistratilor,cum vor unii politruci infierbantati la cap,pensiile scad sub nivelul contributiei lor la fondul de pensii?Au impresia ca instantele au incremenit in starea de urgenta in timpul acesta?Activitatea instantelor de judecata nu inseamna numai sedinta de judecata!Astept ca cei doi domni sa verifice cam cat timp liber au judecatorii!

# Haideţi.....Andrada...nu e chiar aşa...pentru cunoscători! date 26 April 2020 13:38 0

Corectă iniţiativă! Sunt instanţe care adunat cu protest cu tot nu au lucrat deloc ianuarie-aprilie!!!! Deci, dorim să ştim de ce au luat salariile lunile acestea patru! Curtea de Conturi să se sesizeze urgent! După ce că nu dau pe la serviciu cu săptămânile (cică program flexibil, prost înţeles -mentalitate de oameni care încalcă legea penală ca la carte), mai vor să nu își aducă la zi nici restanţele. Să nu li se mai plătească banii!!! Dl. Ministru al justiţiei să se sesizeze şi să le taie banii.

# ?????? date 27 April 2020 00:33 0

@ Sfatul Bătrânilor, Staborul, ?

# andrada date 27 April 2020 09:26 0

Din cate vad,Haideti, nu sunteti asa de cunoscator! Salariile s-au incasat in aceleasi conditii ca Parlamentul!Curtea de Conturi nu are de ce se sesiza pe conditii stabilite prin decretele de instituire a starii de urgenta asa cum au fost aprobate de Parlament!Studiati programul de lucru al magistratilor si in celelalte tari care apartin U.E.(ca sa ma rezum numai la astea),informati-va mai mai mult despre modul de functionare a sistemului de justitie,munca magistratilor si a grefierilor,etc!Informarea nu strica nimanui!

# afiliatul date 29 April 2020 08:03 0

Cat adevar! Cu siguranta, gura pacatosului adevar graieste! Munciti si .... mai putin vorbiti. In viitor si ceva cu turnul CP?

# lindignatul date 3 May 2020 09:51 0

Reprezentantii societatii civile....hahaha,buna gluma.Confundati societatea civila cu grupurile de interese! Vesnicile sinecuri. Cand membrii CSM vor fi alesi prin vot de toti cetatenii atunci vor fi reprezentanti ai societatii civile. Pana atunci ... Romeo si Julieta,joc de glezna.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva